Šta je novo?

Gran Turismo 5

Nista u GT5 nisam kritikovao. Procitaj ponovo moj post.
Kritikovao sam prazne hvalospeve za koje se ispostavilo da nisu tacni. Isto kao i za grafiku.
Slike nad kojima su mnogi godinama balavili nemaju mnogo veze sa izgledom ni auta ni staze dok se vozi.

Mada i ovo ima prednosti:

"You can tell you friends :

"Tonight I'm going out driving with a model" :D :D

Poslednja izmena:
Pa i da jeste easter egg, sumnjam da je to bilo planirano ili da je Kazunori to tako naredio. Pošto su toliko dugo radili igru a ipak je nisu izbrusili do savršenstva što se bagova tiče nešto mi govori da je atomosfera u njihovom timu nešto opuštenija nego što bi mi očekivali od Japanaca. Možda je dizajner koji je radio na GTR modelu na svoju ruku to odradio, verovatno mu stoji Burago model GTR tu negde blizu njega pa se dosetio da napravi fazon. A možda je jednostavno bio lenj i ideja da uslika pod autića pored njega mu se činila kao brže rešenje od rada na jednostavnoj teksturi ;)

Kaže drugi lik sa GTPlanet teme da je okrenuo fiću i da nema takvih oznaka nego da je tekstura visokog kvaliteta.

Sad gledam sliku ovog prevrnutog auta i pitam se gde su te komponente o kojima ste pisali. Koje svaka za sebe proizvodi zvuk, ima svoju fiziku.... kao na pravom autu. Jedna od prednosti zbog koje je toliko hajpovan GT5.
Ovde tockovi vise na nekoj sivoj nedefinisanoj masi. Auspuh je tek tekstura, ustvari deluje mi kao uvelicana fotografija jer je ostao i natpis na podu od nekog Burago modela.
Ni traga elementima vesanja, menjacu, diferencijalu, kocionim diskovima....

Izgleda da je sve to ostalo negde u masti obozavaoca.

Aha, znaci mora biti izmodelovan svaki deo ispod auta da bi imao uticaja na fiziku? :D Interesatno.

Novi zvanicni GT volan:

i1knC.jpg

iUpah.jpg

Trebao bi da se pojavi do kraja godine ali je neverovatno skup + sto se menjac prodaje posebno (bas me interesuje kako on izgleda)...
Sto se tice kvaliteta Kaz ga je neverovatno ishvalio (mada logicno jer ce on u buducnosti biti zvanicni GT wheel)...

Thrustmaster?! Bravo.
Konacno da neko otera Logitech u PM.

Bas se predugo baskare i ne rade nista. Nadam se samo da se Sony ne igra GT brendom i da nece da ga stavi na los volan. Dobro, Kaz je placen da ga hvali.
Valjda ce konkurencija konacno malo da prodrma Logitech i da ih natera da oni ponude nesto za te stotine evra koliko vec godinama naplacuju.

500$ je, zar ne ?

Pre bih rekao 500 € :bottle:

- 30cm detachable wheel
- 1080º turning
- 16bit precision (65.536 directional values)
- Force feedback 150 mNm, 3000 rpm, 65 W, 52mm
- Pedals can be used in two positions
- Adjustable brake pedal pressure
- Wheel & pedals, shifter sold separately

Nadam se da uz tu cenu ide garancija na 2-3 godine....

Sad si bas postao hejter sokole :D Donji deo automobila, zaista? :)

A ovaj Thrustmaster mi se bas svidja, odlicno su resili dugmice da manje podsecaju na igracku i vise na srafove...

Borise, secas se kako je Driver govorio da automobili u drugim igrama izgledaju kao igracke?
I onda vidis ovo, sa sve "1/18 Nissan Skyline r34" tekstom i screw head-ovima.
Moras priznati da je smesno :).

@boris

Cuti , si znao da ako nije izmodelirano , onda to i ne postoji i ne funkcionise u igri? :p

Trustmaster je nekada davno pravio bolje volane od Logitecha tako da Sonijev izbor nije iznenađenje.

Borise, secas se kako je Driver govorio da automobili u drugim igrama izgledaju kao igracke?

Bitno je da se vi ovde bavite time shta je smeshno, a GT5 videli na posteru :d

Ne kazem :) Mada opet ne znam sto su i to radili, mogla je da bude prazna tekstura, ja im prvi ne bi zamerio jer bi vise vremena otislo na nesto konkretnije.

Btw, gde je Cvejic kad ti treba :D Jel uzeo neko onaj trofej na Ringu sa GTR-om? :) Toliko ludacki brzo prolazi krivine da ne mogu da kompletiram krug bez nekog izletanja..

ALO! Cita li iko sta je napisano.
Potpuno je nebitno dali je izmodelovano ili nije ako je sve spot-on.

JA PITAM gde su te komponente o kojima se pisalo da proizvode zvuk i uticu na fiziku. Kako je to "kvantni skok" u simulacijama, kako ce GT5 biti "decenijama ispred svega sto postoji" i tako dalje... Da ne prekopavam sad po postovima. Vecina onog sto danas postoji ima izmodelovane bar glavne stvari.
Ovde nema ni unutrasnjeg dela gume a kamoli diferencijala ili neceg sitnijeg.

Samo da se ne zaborave lupetanja.

bas danas slucajno naleteo na polovnog Ruf CTR-a :)

uzeo ga za 115 000 cr. a za overhaul mi trazili 70 000 cr , sa predjenih 50 000 km :d
samo mu promenio ulje i boju :p

znaci kakva masina! 20x zanimljiviji od svega sto sma vozio u gt5 :)

[YOUTUBE]OPu-RPJxQto[/YOUTUBE]

JA PITAM gde su te komponente o kojima se pisalo da proizvode zvuk i uticu na fiziku.

Zar je moguce da je i toga bilo, pazi kad se ne secam :) Sa druge strane, mora graficki da bude izmodelovano da bi radilo? ;) Najbolje da nam padaju nule i kecevi ko u matriksu da uzivo vidimo engine i sve :)

znaci kakva masina! 20x zanimljiviji od svega sto sma vozio u gt5 :)

Samo jos da je Premium :) Nema sanse da vozim sa tom kamerom..

Thrustmaster?! Bravo.
Konacno da neko otera Logitech u PM.

Bas se predugo baskare i ne rade nista. Nadam se samo da se Sony ne igra GT brendom i da nece da ga stavi na los volan. Dobro, Kaz je placen da ga hvali.
Valjda ce konkurencija konacno malo da prodrma Logitech i da ih natera da oni ponude nesto za te stotine evra koliko vec godinama naplacuju.
Ovaj thurstmasterov volan je vise nego ruzan. Ne razumem sta su hteli da postignu sa onakvim postaljem sa pedalama, verovatno je predvidjeno da se onaj uspravni deo nasloni na neki zid pa da se dobije na stabilnosti i neproklizavanju, ali je su estetski to veoma lose resili. Narocito ona donja perforirana ploca koja ne lici ni na sta. Ipak je logitech sa svojim modelima daleko bolje resenje od ovoga.
Sada je vecina sa foruma vec nabavila gt5 i vidim da dosta ljudi igra vrlo cesto, pa mogli bismo da se dogovorimo da odvozamo jednu pravu bench online trku, da se skupimo nas 12-16.

ja se tome radujem od samog pocetka :d

ali nam treba neko sa dobrom net vezom, uploadom narocito.
isto tako je potrebno dogovoriti se i kako cemo da vozimo (oni koji nemaju menjac sa h-shifterom, a koga ja preferiram, bi bili u blagoj prednosti, jer bi imali momentalnu promenu brzine ... ako bi uopste vozili na manual)

onda ostaje problem auta, staza, konjaze... i onog najbitnijeg - fer pleja! (da , prepoznace se mnogi ovde :d )

Iskreno, to ne bi licilo ni na sta, jer vise od pola ljudi ovde ne zna sta da radi na stazi.. :) Ne omalovazavam vec jednostavno nemaju iskustvo trkanja, ne znaju ni pravila fer voznje i ponasanja na stazi.. Ako ce jedino sredstvo pri preticanju biti prekasno kocenje i koriscenje mene kao da sam ograda onda bolje da odemo na sajam, sad ce jos malo vashar :) Bolje da se vozi ovako sa malo ljudi u pocetku, da se nauce neke stvari pa onda da razmisljamo o preko 10 vozaca..

Poslednja izmena:
Ovaj thurstmasterov volan je vise nego ruzan. Ne razumem sta su hteli da postignu sa onakvim postaljem sa pedalama, verovatno je predvidjeno da se onaj uspravni deo nasloni na neki zid pa da se dobije na stabilnosti i neproklizavanju, ali je su estetski to veoma lose resili. Narocito ona donja perforirana ploca koja ne lici ni na sta. Ipak je logitech sa svojim modelima daleko bolje resenje od ovoga.
Sada je vecina sa foruma vec nabavila gt5 i vidim da dosta ljudi igra vrlo cesto, pa mogli bismo da se dogovorimo da odvozamo jednu pravu bench online trku, da se skupimo nas 12-16.
Napravljeno je tako da bi moglo da funkcionise u oba slucaja, nije zamisljeno da mora da se nasloni na zid vec tako izgleda zbog podesavanja:

pedales500_g.jpg

Sacekajmo prvo neki test pa cemo onda pricati sta je bolje a sta ne...

Skup je volan.
Neverujem da se Kaz odrekao tek tako Logija. Videcemo, ali osecam da ce u skorijoj buducnosti da izbace novi oficijalni volan.

Iskreno, to ne bi licilo ni na sta, jer vise od pola ljudi ovde ne zna sta da radi na stazi.. :) Ne omalovazavam vec jednostavno nemaju iskustvo trkanja, ne znaju ni pravila fer voznje i ponasanja na stazi.. Ako ce jedino sredstvo pri preticanju biti prekasno kocenje i koriscenje mene kao da sam ograda onda bolje da odemo na sajam, sad ce jos malo vashar :) Bolje da se vozi ovako sa malo ljudi u pocetku, da se nauce neke stvari pa onda da razmisljamo o preko 10 vozaca..

A shto u online temi ne napishesh pravila ponasanja pa da ljudi pokushaju da ih poshtuju :)

Ma ne znam ko jos igra sa h menjacem? :)
Evo sada dolazi vikend, ajd da se dogovorimo za termin i za pravila.
Naravno da je fer plej na najvazniji jer sistem penala nije narocito pravedan, tako da nam jedino preostaje medjusobno poverenje i mozda weak penalty.

@boris
Mogao bi stvarno da napises pravila, jer , kao sto si i sam rekao, mali broj ljudi ima iskustvo sa online trkama. Glupo bi bilo ne iskoristiti online kad nas vec ovoliko igra, a verujem da ce se svako truditi da igra posteno.

Poslednja izmena:
sto se mene tice , samo na vreme smislite kad i regulacije, i ja sam tu :)

bas mi sad pade na pamet - pravi bench okrsaj bi trebalo da se odrzi nakon sledeceg update-a.
Kazunori je najavio mehan. dmg. i uklanjanje hud-a (sada vam nece govoriti kada da kocite :p ) pa ce tad , po meni, biti mnogo zanimljivije :)

No ako se desi neka organizacija ranije... ja sam tu :d

A gde hud govori kad da se kochi ? :)

A ti Switch bolje prvo nauchi staze pa se onda javi za online, driving line je off :d

ALO! Cita li iko sta je napisano.
Potpuno je nebitno dali je izmodelovano ili nije ako je sve spot-on.

JA PITAM gde su te komponente o kojima se pisalo da proizvode zvuk i uticu na fiziku. Kako je to "kvantni skok" u simulacijama, kako ce GT5 biti "decenijama ispred svega sto postoji" i tako dalje... Da ne prekopavam sad po postovima. Vecina onog sto danas postoji ima izmodelovane bar glavne stvari.
Ovde nema ni unutrasnjeg dela gume a kamoli diferencijala ili neceg sitnijeg.

Samo da se ne zaborave lupetanja.

Da ponovim pitanje: Znaci ako nije modelovano (vizuelno) onda nema uticaja na fiziku? Interesantno.

Da vam skratim posao.

Evo vam predlog za pravila. Ovo je zasnovano na prevedenim pravilima Clean Racers Club-a i polirano i dopunjavano kroz organizaciju na stotine trka, sa stotinama ucesnika iz celog sveta. Samo uz postovanje sebe, svog vremena ali i tudjeg vremena online trkanje moze ostati zabava, i to vrhunska. Ako se svako bude ponasao kao da je sve to postoji samo zbog njega, niko se nece zabaviti.

http://simracing.nacionalnaklasa.rs/pravila/10-kratkih-preporuka/
http://simracing.nacionalnaklasa.rs/pravila/#60-ponasanje-na-stazi-i-ponasanje-u-toku-trke
http://simracing.nacionalnaklasa.rs/saveti-i-uputstva/voznja-preticanje-na-stazi/
http://simracing.nacionalnaklasa.rs/saveti-i-uputstva/voznja-osnove/
http://simracing.nacionalnaklasa.rs/saveti-i-uputstva/voznja-saveti/

Vrh Dno