Šta je novo?

Prodaja Telekoma

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Sve je to politički obojeno i hajde da se složimo sada, nema spominjanja partija niti politike. Samo validne državne ustanove i firme.

SNS се изјаснио да је за продају Телекома али уз услов да се паре инвестирају.

ЕДИТ: Ето чисто као информација везана за Телеком.

Poslednja izmena:
ma namerno sam izbegavao da idem na tu stranu u diskusiji. zato sam i dao onaj naucni rad bivse ministarke gde je lepo objasnjeno zasto ne treba prodavati infrastrukturu.

lepo se vide cene telefonije, mobilne telefonije i interneta koje su najnize u regionu, ali i pored toga sve se vraca na politiku.

mozda treba zakljucati opet temu, da se malo slegnu informacije i da vidimo da li ce Egipcani uci u trku za kupovinu u narednih deset dana.

Телеком има најниже цене? Јесте ал за мало :p један мегабит интернета у Телекому се плаћа као 4 у СББ-у а још мало па ће Орион давати 6 за исте паре.

Много су неефикасни и похлепни на паре и нико то неће моћи променити.

SBB ima svoj internet link, dok skoro svi drugi idu preko Telekoma.
slazem se da nemaju dobru ponudu, ali u poredjenju sa regionom... to nije opravdanje, i treba da se mnogo poprave i da batale vise to sicarenje za mlitavi ADSL (mada sada imaju akciju da daju 4Mbps po ceni od 1Mbps)

evo slike sa cenom u € za 1Mbps u okruzenju
slika6.jpg

slika sa cenom u € za 2Mbps u okruzenju
slika7.jpg

poredi nas sa Makedonijom jer tamo funkcionise DT

Македонија није меродавна јер има само ДТ, он држи монопол. Додатно они једва да имају државу, то је плодно тло да малверзације свих врста.

Malo sam razocaran kad uporedim ove dve ankete:

http://forum.benchmark.rs/showthread.php?p=2363000#post2363000

http://www.pressonline.rs/sr/ankete/results/146/Da+li+podržavate+prodaju+Telekoma.html

Na ovoj pressovoj anketi 80% glasaca je protiv prodaje, dok je na benchu samo 60%. Mislio sam da su ljudi na benchu nadprosecni u odnosu na ostatak srbije ali zbog ovoga se zapitam da li je zaista tako...

Dzabe brojke, moze i 95% da se izjasni protiv prodaje, to ostaje samo brojka u nekoj anketi... konkretnog referenduma sigurno nece biti, tako da ko te pita, rade sta hoce.Ja sam namerno glasao da se proda, cisto iz nekog mini revolta zato sto mi je jos uvek jedini izbor konekcije dial-up :D, :crash:...

I ja sam glasao da se proda, jer umesto oni mene da mole da mi uvedu jos jedan broj i da imaju vecu zaradu, moram ja njih godinama da molim i da ih gledam kako piju kafu svaki put kada idem tamo...

sve to, ljudi, sto kazete stoji! takav javasluk je upravo posledica politicara i nebrige za gradjane, vec samo za clanove partija. i da, trebalo bi Telekom ocistiti od svega i napraviti ga da bude drustveno odgovorna kompanija koja pravi profit.

upravo zbog toga Vlada potencira pricu kako ne zele da Telekom vise bude politicki plen, pa ga zato prodaju - sve u interesu gradjana. sto je cista demagogija, jer oni sami zloupotrebljavaju profit Telekoma za razna sponzorstva dragim im klubovima i organizacijama. A kad zafali u budzetu za penzije ili sruse repetitore na Kosovu - samo okrenu telefon i Telekom im to resi. ko sto EPS sponzorise Partizan, a protiv propisa da kao monopolista moze samo da sponzorise reprezentaciju.

kada dodju Svabe, nece sigurno da vijaju vas sa dial-upom da vam nude internet. da uvode ADSL i IPTV ako nema ekonomske isplativosti, jer dok oni ne izvuku pare koje su dali - nece oni ulagati i vi cete ostati na modemima. i ovo radnika sto ostane, bice pretovareno poslom, pa se ni podrska korisnicima nece popraviti.

najvise se plasim da ce da povecaju cene i uvedu ogranicenje protoka, jer ko ima samo uslov za ADSL taj ionako ne moze da bira. onda ce to, kao i u mobilnoj, da preuzmu i drugi i eto njima profita a nama kartela...

sve to, ljudi, sto kazete stoji! takav javasluk je upravo posledica politicara i nebrige za gradjane, vec samo za clanove partija. i da, trebalo bi Telekom ocistiti od svega i napraviti ga da bude drustveno odgovorna kompanija koja pravi profit.

Ako ostane drzava vlasnik NIKADA se nece menjati nista, bez obzira ko dosao na vlast.
Jedini nacin da se nesto promeni jeste privatizacija.

Ako ostane drzava vlasnik NIKADA se nece menjati nista, bez obzira ko dosao na vlast.

Zalosno ali istinito, cinjenica je da trenutni " partijski kadar bez obzira na pripadnost " samo razmislja o svojoj guzici a ne i o narodnoj odnosno drzavnoj i iz tog razloga ga treba prodati, zalosno je takodje da u drzavi nema partijske snage koja stvarno zeli nesto dobro na ovim prostorima ... kakva suma takvi i zecevi, trebalo bo poraditi na kucnom vaspitanju prvo da bismo za 30 godina kad nam deca odrastu " mozda " imali ljude kojima je stalo do samih nas

Poslednja izmena:
za 30 godina bice vise Srba van Srbije kako je krenulo...

upravo zbog toga Vlada potencira pricu kako ne zele da Telekom vise bude politicki plen, pa ga zato prodaju - sve u interesu gradjana. sto je cista demagogija, jer oni sami zloupotrebljavaju profit Telekoma za razna sponzorstva dragim im klubovima i organizacijama. A kad zafali u budzetu za penzije ili sruse repetitore na Kosovu - samo okrenu telefon i Telekom im to resi. ko sto EPS sponzorise Partizan, a protiv propisa da kao monopolista moze samo da sponzorise reprezentaciju.

kada dodju Svabe, nece sigurno da vijaju vas sa dial-upom da vam nude internet. da uvode ADSL i IPTV ako nema ekonomske isplativosti, jer dok oni ne izvuku pare koje su dali - nece oni ulagati i vi cete ostati na modemima. i ovo radnika sto ostane, bice pretovareno poslom, pa se ni podrska korisnicima nece popraviti.

najvise se plasim da ce da povecaju cene i uvedu ogranicenje protoka, jer ko ima samo uslov za ADSL taj ionako ne moze da bira. onda ce to, kao i u mobilnoj, da preuzmu i drugi i eto njima profita a nama kartela...

Word.

U drzavi u kojoj se vlasti vlasti razlikuju samo u tome da li su malo vise snishodljivi prema Rusiji ili prema EU/SAD i u kojoj ne postoji vladavina prava, sta mislite da ce DT da radi sa monopolom koji ce de facto steci?
Nije tesko pogoditi...

Poslednja izmena:
kada dodju Svabe, nece sigurno da vijaju vas sa dial-upom da vam nude internet. da uvode ADSL i IPTV ako nema ekonomske isplativosti, jer dok oni ne izvuku pare koje su dali - nece oni ulagati i vi cete ostati na modemima.

Ziva istina, na zalost... stanje je takvo kakvo je, *** zna se od cega se nikad nije pravila torta ;).

Ја исто мислим да Телекому нема помоћи, остаће исти док год је држава (странка на власти) власник.

Неће моћи Швабе урадити овде оно што су направили Македонцима, јер постоје други провајдери. Фиксни ће бити СББ ево сад и Орион, тако да кад би они увели нека ограничења, папрене цене, дајл-ап, само би дували у једра осталих компанија и извршили би самоубиство за крако време.

WIMAX се полако развија и то ће неко искористити и за интернет и за телефонију. Тако да монопол умире са државним Телекомом.

Иначе знам да ће Орион за неко време понудити 6 мегабита нет где им прођу оптички линкови за паре које Телеком тражи за 1мб.

A tamo gde nema SBB uslova? Mislis da ce SBB da se trudi vise da povecava brzine za male pare?
Ili ce da kaze, vidi ovi uveli Fair Use policy, to je evropski, tako treba .. ajde i mi, ima tu para.
Evo ja imam uslova za ADSL i SBB, pa sam naravno na SBBu. Da nema SBB morao bi da budem kod Telekoma (posto svi provajderi zavise od njega) i gde je tu moj izbor?!?

Ima RATEL neke cifre koliko je uopste korisnika broadband interneta u Srbiji, pa ces videti koliko ce novim vlasnicima biti u interesu da za tih par 100k korisnika nesto investira. A ovamo 5 miliona mobilnih i fiksnih ugovora.

WIMAX tender za licencu je otkazan, a postoji problem sa licencom za Beograd koju je davno dobio Verat. Niko nece placati licencu za WIMAX operatera a da nema sapu nad Beogradom.

Lep gest Oriona, ali dok oni razvuku svoju infrastrukturu samo po Beogradu - cela Srbija ce biti u kamenom dobu. Najbolji primer za to ti je SBB, kojem je trebalo vise od godinu dana da razvuku svoju optiku do Nisa! Evo nek se jave ljudi koliko dugo su cekali mogucnost da potpisu jednogodisnji ugovor za 4Mbps. Do pre neki mesec sam i ja placao 1300 dinara za 1.5Mbps Nisu.

Jedino mozda ako dodju ovi Egipcani, jer oni zele da udju na trziste Evrope, pa se mozda dodatno zbog nas potrude. Od njih mozda mogu ocekivati da ponude nesto novo...

Таква је ситуација јер је Телеком свима гурао штапове у точкове. Иначе мислим да приватизација не обухвата инсталције него само компанију, сви би требало да добију приступ инфраструктури, барем по некој логици.

Таква је ситуација јер је Телеком свима гурао штапове у точкове. Иначе мислим да приватизација не обухвата инсталције него само компанију, сви би требало да добију приступ инфраструктури, барем по некој логици.

Na zalost losa ti je logika, iskljucivo su zinteresovani za infrastrukturu koja vredi preko 12 milijardi eura, bez objekata i bez ikakvih nekretnina, baze korisnika , ugovora i slicnih stvari.

Iskljucivo ih zanima monopol na infrastrukturi.

I sta cemo sad, kad se ukljucio i ovaj ludi meksikanac sa svojih 80 i kusur milijardi dolara... sad ispade da je telekom dobar za najbogatijeg coveka na svetu, ali ne i za nas... ma na prodaju, nego sta, nismo mi za bolje...

Uhh to je najgori provajder u severnoj Americi.

Ali sto je najgore on sprovodi pakao u Mexicu.

Zato mu i odgovara ovakva situacija u Srbiji.

Taj provajder je poznat kao telekomunikaciona kompanija sa najmanjim ulaganjima u svetu i sto je najbitnije najmanje ulazu u ground infrastrukturu.

Znaci najgori trojac DT, AM i Oraskom sto bi ljudi rekli dream team najgorih na planeti se okupio oko Telekoma.

Poslednja izmena:
^^
Ti izgleda ne pratis ko je otkupio dokumentaciju... Dokumentaciju su za sad otkupili DT, Telekom Austria, France Télécom i sad America Movil.

i sad America Movil.

Najbogatiji čovek sveta bi Telekom?
27. novembar 2010. | 18:37 | Izvor: Beta
Beograd -- Karlos Slim, preko svoje američke kompanije “Amerikan mobajl“, je otkupio dokumentaciju za učešće na tenderu za kupovinu dela akcija Telekoma Srbije.

Vlasnik američke kompanije je najbogatiji čovek na svetu Karlos Slim čija se imovina procenjuje na 83 milijarde dolara.

Kompanija “Ameriken mobajl“ je u vlaništvu porodice Slim i najvećeg američkog operatetera AT&T. Slim je vlasnik 45 odsto, a AT&T 25 odsto, a ostatak akcija imaju mali akcionari i jedan fond.

Kompanija je megaoperater i ima više od 211 miliona korisnika mobilne i 25 miliona korisnika fiksne telefonije.

Vlada Srbije produžila je u četvrtak "zbog velikog interesovanja" rok za otkup tenderske dokumentacije za kupovinu dela akcija Telekoma do 10. decembra. Dokumentaciju za učešće na tenderu ranije su otkupili “Telekom Austrije“, “Dojče telekom“ i “Frans telekom“.

Vlada Srbije poseduje 80 odsto akcija Telekoma, a preostalih 20 odsto akcija poseduje grčki OTE, u kojem Dojče telekom ima 30 odsto udela. Inače, kako Beta saznaje, Grci su najavili da će sigurno prodati svojih 20 odsto akcija kompanije Telekom, a zvaničnu odluku će saopštiti do kraja godine.

Ministarstvo finansija Srbije objavilo je 20. oktobra tender za prodaju 51 odsto akcija Telekoma Srbije, čija je ukupna vrednost procenjena na 2,43 milijarde evra.

Kompanija Telekom Srbija imala je profit od 13,3 milijarde dinara u 2009. godini i prema tome bila kompanija sa najvećom neto dobiti na sprskom tržištu.

http://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2010&mm=11&dd=27&nav_id=475408

^^
Ti izgleda ne pratis ko je otkupio dokumentaciju... Dokumentaciju su za sad otkupili DT, Telekom Austria, France Télécom i sad America Movil.

Pratim ja itekako ali TA i FT su se pojavili kao fantomski igraci, ORASKOM se ceka.

Nista ja ne pricam za dzabe

Ma Oraskom, Turk telekom i ostali su se pojavili samo u novinarskim tekstovima jos pre pocetka otkupa tenderske dokumentacije...

Ma Oraskom, Turk telekom i ostali su se pojavili samo u novinarskim tekstovima jos pre pocetka otkupa tenderske dokumentacije...

http://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2010&mm=11&dd=26&nav_id=475041

http://www.automatedtrader.net/real...-telecom-may-target-polkomtel--telekom-srbija

U blumbergu je izjavio da je otkupio dokumentaciju:

http://www.bloomberg.com/news/2010-...is-orascom-s-last-resort-arabiya-reports.html
Inace nije Naguib Sawiris dogovarao nista sa nasima vec sa Grcima, bila je tu dvostruka igra neko dvojno preuzimanje i talovi Grcke za Srbiju kako bi na kraju DT zaokruzio akcije.

Poslednja izmena:
Drago mi je da je otkljucana tema. Moje misljenje je da nemamo dovoljno strucnjaka oko ministra za telekomunikacije i savetnika u vladi. Zato su i ponudili ovakvu pocetnu cenu (kriminal). Treba da se zaposli jos par hiljada "strucnjaka" pa ce mozda i cena da krene ka gore. Ka realnih 6-7 milijardi evra za ovaj paket akcija koji hoce da prodaju.

Имаш ли неки доказ за ту причу?

Jeste dokazi rastu na drvecu.

Pitanje je kakva je takticka igra po sredi. Kupili su dokumentaciju, nasa drzava cuti i ne progovara, produzavaju otkup dokumentacije, i ne spominju ko je stvarno otkupio.

Ok Orascom ima pravo da kupi i da ne pristane da udje u igru, odnosno da se necka do zadnjeg trenutka, ali nasi bi trebabali bar iskreno da obaveste javnost sta su stvarne istine.

Aleksandra Smiljanic je negde izjavila da je vrednost ponudjenog paketa Telekoma izmedju 4 i 5 milijardi Evra

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno