Šta je novo?

Nešto kao ACDSee za MacOS X?

byMaX

Znamenit
VIP član
Učlanjen(a)
10.01.2001
Poena
1,019
Znam da postoji ACDSee Pro Beta 1.4, ali ono što meni treba nije pregled, nego mass resize i mass rename. To koristim već 10 godina u ACDSee-u na PC-ju i to mi je potrebno "kao leba". Ima li neki dobar viewer koji je po ovoj funkcionalnosti sličan ACDSee-u a da je za Mac?

Opa, Makso jel konačno prelaziš na Mac?

Ako ti je potrebno samo mass resize i rename to možeš na Mac-u i bez image programa. Iskoristi Automator (to jest moj avatar :D), program je već na OS X-u.

Evo trebao bi ovako da bude. U polje se upisuje horizontalna rezolucija (verikalna je automatski prema razmeri). Rename možeš ekvivalntno, samo posle Get Finder Items ubaci Rename Finder Items (pod Files & Folders). A ako hoćeš naprednije imaš najbolji rename perogram "A better Finder renamer".

Screen shot 2010-11-04 at 00.28.56.png

Automator mi ne radi brzo i nema browser već sve moram mišem da radim, ništa tastaturom, kako sam navikao... Već koristim Disk Order i previše. Samo da se naviknem na shortcute, pošto sam ja keyboard guy. A i isuviše sam se navikao na ACDSee file browser i čitavu Windows Explorer folder i file filozofiju... Sad imam malo muka, ali ako već imam novi nabudženi Core i5 MacBook Pro za koji sam se iskeširao, mogu valjda da odolim a da ne instaliram windows na njega... :D

Probaću Pixelmator, thx Rossi...!

Za mass rename ja recimo koristim renamer! ;)

Pixelmator lepo izgleda, ali ništa što sam probao nema pravi browser u kome mogu da selektujem fajlove i uradim rename i mass resize. Koji shit... :( Na kraju ću pokretati Win32 aplikaciju pod MacOS-om, vidim ja...

Probać još i XnView...

Moraces da se odviknes od nekih stvari i naviknes na neke druge ako ces da koristis OS X :)

Ja bi za to recimo koristio iPhoto ili Aperture.

Старе навике тешко умиру, па сходно томе сматрам да је нереално очекивати да се неко прешалта у трену на нешто друго...

Елем, XNview би требало да ти заврши посао, али мислим (нисам сигуран) да и Picassa то исто може... Плус, Picassa није бета верзија, за разлику од XNview-а... ;)

U pravu je guru donekle, nije da ne volim promene, nego ne želim rutinske stvari da radim 5x duže zato što ne mogu da nađem program. Radije ću da ga teram preko emulatora, ako je smao jedan program u pitanju :D

Probaću XnView i Picassu... pa javljam da li mi radi posao.

Pošto imaš novi MacBook Pro, možda sada Bench konačno može da uradi jedan test dotičnog računara.

LOL, piši pismo uredništvu... :D Ja se ne bavim prenosnim računarima ;)
Al' da je najbolji notebook koji postoji, jeste...
Mogu da pišu šta hoće...

Pa nisam mislio da ti radiš test. (to verovatno radi Filip). Nego da im lepo odneseš Mac i kažeš da ga testiraju (ko god to radi). Sad kad je nekom iz Bencha konačno pao šaka nov Mac može valjda da padne jedan test, pa da slavimo. :D

Sto se tice navika, one su upravo to sto kazu:) A kako se naviknes vrlo lako mozes i da se odviknes, samo treba malo volje, i to govori neko ko je posle 17 godina ostavio cigarete.

Takodje, drugi nacin nikako ne znaci da je tezi ili komplikovaniji. Srediti i exportivati gomilu fotki u iPhoto ili Aperture je uzivancija, brze i sa mocnijim alatima nego bilo kakav konfuzni ACDSee gde od 2500 opcija niko ne koristi vise od 10:)

I ja sam mislio da necu moci bez total commandera, acdsee i slicnih programa a onda sam otkrio nove nacine da to sve radim i sto se mene tice jos su efikasniji u OS X okruzenju. Fali mi samo magic mouse da bi imao svakodnevni workflow dve generacije ispred bilo kog drugog OS-a.

Pa da, najlakše je uraditi mass resize u iPhoto. Samo treba selektovati slike i File -> Export. Tu može da se bira nova rezolucija.

Joj, sorry, ali mene još uvek iPhoto po konceptu nervira i to stravično... Nešto kao što me je i iTunes nervirao dok se nisam navikao na njega. Moguće da ću se i na iPhoto navići, videćemo.

Koji je problem sa konceptom, sve moze shto i Acdsee samo logichnije i jednostavnije, nema 1000 opcija koje ti ne trebaju i samo se saplicesh o njih :d

A rekoh ti vec da cesh morati da se navikavash na drugachije stvari, ali kada se naviknesh, Windows ce ti biti kao neki OS u beta fazi :d

Poslednja izmena:
Za najveći broj stvari u MacOS-u bio bi u pravu, ali kada ti pokažem šta tačno radim u ACDSee-u, nema šanse da se to bez cimanja odradi brže (čak ni za isto vreme) u iPhotou... No dobro, to i radim zbog servera i velikih - malih slika. Novi benchmark će imati pametan CSS, pa će sam praviti thumbove od slika. Neće biti potrebe ni za mass rename ni za mass resize...

Bench je na LAMP platformi right?

Jel problem da iskoristis komandu koja je upravo napravljena za mass rename a inace je (ko bi rekao) to komanda 'rename' ?

I mass resize se fenomenalno radi preko imagemagick-a ali da ne sirim nepotrebno temu i ne plasim te terminalom :)

edit: ipak cu da ti bacim link pa ti pogledaj da li ti odgovara - http://www.novell.com/coolsolutions/tip/16524.html

Poslednja izmena:
Maxo, pa jel to neka svemirska tehnologija koja ti je potrebna :) Shta to na fotkama mozesh da radish a da iPhoto uz totalno nubovske alate koji su odmah razumljivi i export verzija ne moze bar jednako efikasno da uradi. Pored toga, ako ti treba bilo kakvo "katalogiziranje" iPhoto je daleko jednostavniji, pregledniji i organizovaniji od AcdSEE...

I stvarno bre lol za predlog preko terminala, ovo je 21. vek :d

Dva alata koja sam spomenuo su OBAVEZNA za svakog webdizajnera i webmastera koji radi na LAMP-u.

Masina na kojoj radis je cist unix, sa neverovatno mocnim terminalom koji za manje od sekunde odradi to sto tebi kliktanjem kroz i-OVO ili i-ONO pojede 5 min. Uz to, pomenute stvari mozes da uradis lokalno, na svom macu, ili pak remote, ako se sajt vrti na serveru a imas terminalski pristup.

Pa sad, na tebi je da odlucis da li ces i dalje da zanemarujes svu tu moc koji ti OSX (unix) daje i prvenstveno obogaljis sebe za neke fantasticne alate koji postoje na unixu vec decenijama.

I ja sam mislio da necu moci bez total commandera, acdsee i slicnih programa a onda sam otkrio nove nacine da to sve radim i sto se mene tice jos su efikasniji u OS X okruzenju. Fali mi samo magic mouse da bi imao svakodnevni workflow dve generacije ispred bilo kog drugog OS-a.

Koristim Mac od 2007-e, probao sam svašta i nema *ničega* *ni prineti* TotalCmd-u. Nisu to samo navike u pitanju, već ta brzina rada, opcije za sve i svašta što mi treba - toga nema nigde. TC je ultimativni file manager, ostalo su pokušaji.

Pisao sam i Ghisleru glede portovanja, kaže nema šanse, pošto je TC pisan u Delphiju. Bedak.

Masina na kojoj radis je cist unix, sa neverovatno mocnim terminalom koji za manje od sekunde odradi to sto tebi kliktanjem kroz i-OVO ili i-ONO pojede 5 min. Uz to, pomenute stvari mozes da uradis lokalno, na svom macu, ili pak remote, ako se sajt vrti na serveru a imas terminalski pristup.

Ovo je ono što me odavno kopka - napraviti poštenu Cocoa app koja će biti front-end za sve te divote koje inače postoje na Macu a 99% Mac korisnika nema pojma da su tu i šta mogu da urade.
Čudi me da to već nije urađeno, da li je problem licencnih prava, šta li...

Ovo je ono što me odavno kopka - napraviti poštenu Cocoa app koja će biti front-end za sve te divote koje inače postoje na Macu a 99% Mac korisnika nema pojma da su tu i šta mogu da urade.
Čudi me da to već nije urađeno, da li je problem licencnih prava, šta li...

Nije do licencnih prava jer postoji dosta pokupljenih stvari koje se nalaze u OSX a nalaze se pod GPL licencom.

U principu izgleda mi nemoguce da se napravi jedinstven frontend interfejs koji ce da obuhvati sve te silne komande i bezbrojne switcheve.

Ono sto bi moglo da se uradi je segmentacija, napr. samo Cocoa GUI za imagemagick koji bi ima sve ono sto stoji u ACDSee pa i vise od toga. Cak mi se cini da to ne bi bilo ni neki enormno komplikovan posao, samo je pitanje volje i htenja. Moze da bude problem sto tu nema para (zasto bih ja placao za Cocoa interfejs kad mogu da koristim neki od bezbrojnih interfejsa pisanih u javi, pythonu, perlu ili necem cetvrtom). Drugi problem je instalacija imagemagick-a koji se instalira na *nix nacin, preko ports-a, a ne jednostavnim klikom na dmg fajl.

Sve u svemu mislim da je svakako potrebno znati i nesto od tih terminalskih 'cudesa' jer su u stanju da ustede uzasno mnogo vremena sto ce (u konkretnom slucaju) svaki prebukirani webmaster/webdizajner svakako da ceni.

Bench je na LAMP platformi right?

Jel problem da iskoristis komandu koja je upravo napravljena za mass rename a inace je (ko bi rekao) to komanda 'rename' ?

I mass resize se fenomenalno radi preko imagemagick-a ali da ne sirim nepotrebno temu i ne plasim te terminalom :)

edit: ipak cu da ti bacim link pa ti pogledaj da li ti odgovara - http://www.novell.com/coolsolutions/tip/16524.html

Bench je sada na Joomli, ali biće uskoro na novoj platformi, mnogo naprednijoj. Koristi je i Apple za svoj sajt ;)

Maxo, pa jel to neka svemirska tehnologija koja ti je potrebna :) Shta to na fotkama mozesh da radish a da iPhoto uz totalno nubovske alate koji su odmah razumljivi i export verzija ne moze bar jednako efikasno da uradi. Pored toga, ako ti treba bilo kakvo "katalogiziranje" iPhoto je daleko jednostavniji, pregledniji i organizovaniji od AcdSEE...

Nije, zapravo je jako jednostavna. iPhoto mi ne daje kontrolu nad fajlovima, nego pravi neke njegove bekape slika. Meni baš to ne treba. Potrebno je da skinem 25 slika sa kartice (hvala bogu da se Steva smilovao da ugradi SD reader), bacim ih u temp folder, renameujem u ime proizvoda... GeForce_GTX_580_## (gde će ## biti od 01 do 25), onda sredim te slike (Photoshop), eksportujem ih u 1280 by xxx, što je ok, imam akciju za to... onda te slike kopiram u folder iznad, renameujem ih u GeForce_GTX_580_##_small (komandom *_small u ACDSee-u), a onda uradim mass resize u 130 by xxx piksela, zatim ih sve selektujem i vratim u folder gde su velike slike da idu velika, mala, velika, mala... Onda taj folder bacim u bench folder za slaganje u DWeaveru. Istovremeno, taj folder ide na adekvatnu lokaciju na FTP-u.

Ako izuzmem obradu u Photoshopu (koja i nije neka, jer sve slikam sa belom pozadinom i namerno ih malo spalim), sve što sam napisao, kopiranje, rename, resize, rename, pa resize, pa opet vraćanje, traje sve ukupno 20 fakin sekundi na PC-ju tj. u ACD-u!

U iPhoto-u prvo ne mogu da radim na tastaturi, što je jedan zayeb, a čak i kad radim sa mišem, on mi pravi stalno neke upite, smara, govori kako je to ista slika... Da te bog sačuva. Prosto, nije namenjen da se za to koristi, nego za šta su oni namenili i ti se yebi. U ovakvim situacijama prilično kapiram Morbiusa i društvo.

Negooo... Jel radi onaj Crossover kako treba? Što ne bih pokrenuo jednu Win32 aplikaciju na Meku ako mi već toliko treba?

Mogao bi da probaš Aperture. Možda tu ima stvari koje ti odgovaraju. To je softver za fotografe.

p.s kad ste pre dobili 580-icu. I koja će biti nova platforma za Bench?

Poslednja izmena:
Nismo dobili GTX580, najavljen mi je, verovao ili ne, tek za 22. novembar...

Nazad
Vrh Dno