Šta je novo?

Oficijelni Core i7 thread

6-core Gulftown ce postojati samo u EE varijanti i kostati 1k$, ako ne i vise.

Razlika izmedju 1600@C9 i C6 je toliko mala real-world aplikacijama, da se moze reci da je maltene svejedno koju ce da uzme, tj. nek uzme onaj kit koji je jeftiniji. Ako pare nisu problem, onda C6 naravno.

Poslednja izmena:
Razlika izmedju 1600@C9 i C6 je toliko mala real-world aplikacijama, da se moze reci da je maltene svejedno koju ce da uzme, tj. nek uzme onaj kit koji je jeftiniji. Ako pare nisu problem, onda C6 naravno.

Razumemo se potpuno ... sam kazem bolje 1333 C7 nego 1600 C9 ... trebalo bi da
je jeftinije.

Sto se tice 6 core procesora samo u EE varijanti ... tako intel kaze ... pa opet
cak i da jako dobro "uvezba" 32nm na 1156-icama ... sigurno ce biti nekog "skarta"
koji nije za EE.

pa meni se ova ud5 vise svidja od msi-ja verovatno zato sto ne volim isti :d
do kraja godine ne bi trebalo nista novo da izadje??
nisam bas pratio IT zadnjih 5 meseci (prijemni za fax) pa zato pitam.

LGA1156 je u startu socket srednje klase, kad se pojave i9 procesori sa 6 jezgara razlika ce se jos malo povecati + ako Vam dune da idete na 6core sa 1156-icom opet pada promena ploce

i jos jedno kratko pitanje: da li procesori za 1156 imaju triple channel memoriju ili su samo dual channel ?

i sto kazes Tarmi "dok ih ima (i7 920)" ? intel planira u skorije vreme da prestane sa proizvodnjom ili vec sada postoje nestasice i zbog cega je bitan D0 (zbog OCa?)?

LGA1156 imaju dual-channel kontroler, a na druga pitanja si sam sebi odgovorio. :)

i jos jedno kratko pitanje: da li procesori za 1156 imaju triple channel memoriju ili su samo dual channel ?

i sto kazes Tarmi "dok ih ima (i7 920)" ? intel planira u skorije vreme da prestane sa proizvodnjom ili vec sada postoje nestasice i zbog cega je bitan D0 (zbog OCa?)?

D0 je noviji stepping, bitan zbog OC-a ... malko je bolji, trazi manji napon
kada se OC, pricamo uopsteno ... opet sve zavisi od primerka.
Ne postoje nestasice, nego nece intel sam sebi da parira sa dva socket-a.
Sve sto nije "top" prelazi u 1156 a 1366 (p)ostaje high-end platforma.
Trebalo bi da pise u intel-ovom roadmap-u,ne znam tacno kada da intel planira
povlacenje svih 1366 i7 procesora sem naj-jaceg i975.

pa meni se ova ud5 vise svidja od msi-ja verovatno zato sto ne volim isti :d
Ja imam alergiju i na Gigabyte i na MSI a ono sto mi se svidja je preskupo za mene trenutno.
Nisu GA i MSI ono isto kao pre ... GA je sa zadnjom serijom ploca za 775 pa na dalje napravio konacno
skroz OK proizvode, dok je MSI ubo' pravo u centar sa Dr. MOS tehnologijom.

Poslednja izmena:

DC, ali kao sto rece Gary Key sa Anand-a:

We will have dual channel results in the 3GB, 4GB, 6GB, 12GB article in a couple of weeks. Right now, you are not giving up that much if any at all in most of these apps with a dual channel 4GB/8GB setup.

ok, vidim da se pojavio i7-860 1156 CPU u nemačkoj po ceni od 290 evra!
(što je za celih 50 evra skuplje od i7-920)
ploča 1156 GigaByte P55-UD3 za gorepomenuti i7-860 košta 115 evra
---
ukupno: 405 evra.

e sad i7-920 košta 240 evra
i ploča GigaByte GA-EX58-UD3R 160 evra
---
ukupno: 400 evra.

i šta sad kupiti od ova dva kad imaju istu cenu, samo mi se čini da je i7-920 malo brži od i7-860; ne znma samo koji može više da se OC. ??

Poslednja izmena:
Sacekaj jos malo, cena bi trebala da ode dole ubrzo.

Sto se tice memorije ... nikako CL9 ... bolje i CL7 1333 nego CL9 1600 ...
Najbolje 1600 CL6 :D
Sto se tice procesora dok ima i7 920, kupujte ga ... sad su svi novi koji se kupe D0
revizija.
Sto se tice ploce ima jeftinih MSI X58 Pro-E po meni naj-zanimljivija ploca po ceni
Dr. MOS, SLI podrska i sve ostalo za pristojne pare.

LGA1156 je u startu socket srednje klase, kad se pojave i9 procesori sa 6 jezgara
razlika ce se jos malo povecati + ako Vam dune da idete na 6core sa 1156-icom
opet pada promena ploce

i9 ce biti 1366 ili opet novi socket?

The Gulftown or Core i9 are said to be compatible to the socket LGA 1366 and X58 motherboards and first models are expected in Q1 2010. For more information about Gulftown see Intel introduces 32 nm CPU - More details on the Nehalem successor.

Znaci bice 1366 e sad dal ce to moci stvarno da se ubode ili je navlaka samo, pitanje je sad a cekacemo do feb 2010.

Poslednja izmena:
i9 ce biti 1366 ili opet novi socket?

The Gulftown or Core i9 are said to be compatible to the socket LGA 1366 and X58 motherboards and first models are expected in Q1 2010. For more information about Gulftown see Intel introduces 32 nm CPU - More details on the Nehalem successor.

Znaci bice 1366 e sad dal ce to moci stvarno da se ubode ili je navlaka samo, pitanje je sad a cekacemo do feb 2010.

Nikad se ne zna, mozda izmisle za i9 i buduce procesore neki novi VRM pa onda
opet promena ploce ... nije im prvi put ... bitno je da mi pucamo pare ...

i7-860 nije jos zvanicno predstavljen, tek od 6 septembra pocinje prodaja, sve pre toga se ne moze uzimati za ozbiljno.
Od 6 septembra ce kostati ~200e pa tada racunaj.

Kupio sam Corei7950 , na Intel sajtu za specifikaciju memorije kazu memorija tip 800-1066 , meni preporucuju memoriju 1600 (dobio sam savete na forumu ) . Za ovakve stvari nisam bas strucan pa ako je neko voljan malo da pojasni , a posto je ovde problem sa memorijom imam priliku da nabavim preko pa me interesuju neke stvari. Hvala unapred . Pozdrav !

Memorija radi na 1066 MHz kada procesor radi na defaultu (2.66GHz), ali kada (ako) ga overklokuješ na 4GHz memorija radi na 1600 MHz. Zato, ako želiš da proc overklokuješ do maksimuma, bilo bi dobro da uzmeš memoriju koja je deklarisana na 1600

Ok hvala na brzom odgovoru videcu dali da uzmem OCZ Platinium ili Reaper seriju 1600 CL7

Samo nek memorija bude low voltage tj. da bude deklarisana na 1.65v ... memorije
koje rade na vecim naponima ti ne odgovaraju.
Inace za klok od 4GHz, DDR3 1600 nije must have posto postoje i drugi memorijski
mnozioci osim defaultnog pa je moguce izvuci 4GHz i sa obicnom 1333 memorijom
(odnos FSB:DRAM=2:6)

Nikad se ne zna, mozda izmisle za i9 i buduce procesore neki novi VRM pa onda
opet promena ploce ... nije im prvi put ... bitno je da mi pucamo pare ...

jao tacno u pravu si kao jest to taj socket al nije taj vrm, prc kupuj novu MB, e neces ga majci!

Zasto neku od Nv karti kada je u tom testu 4890 jedva sporija a mnogo jeftinija od gtx285 :)

^
Pogledaj DX10 test pa ces videti;)
Imas dve tabele jedna je DX9 gde nama toliko razlike a jenda je DX10.

EDIT: Ne znam kako se to desilo, ali pogresio sam thread. Mislio sam da postujem u threadu "Nehalem", ali sam postovao ovde.
Molim moderatore da premeste i jos jednom se izvinjavam...
[/EDIT]

Verovatno vas ima mnogo koji ste, kao i ja, poljubili vrata na onom poljskom sajtu koji je objavio test I9 procesora, pa bio prinudjen da ga skine...
Da li ima neko ko ga je sacuvao? :type:
(Necemo valjda da cekamo Intelovu dozvolu?) :-devil-: :smoke:

Poslednja izmena:
Pored E8400 i Q9550 I7 920 D0 je najbolji overkloker koje sam ja probao.Skoro svaki radi na 4Ghz a kome se posreci moze da ide i do 4.4Ghz 24/7 na vazduh(bez HT-a) ili 4-4.2Ghz(sa HT u kombinaciji sa megahalemom ili vodom).Uskoro izlazi I7 930 za kojeg najavljuju jos bolju buducnost.Licno mnogo sam zadovoljan sa I7 920 D0.;)

Ja se izvinjavam ako ponavljam pitanje, ali nisam uspeo da pronadjem...
Do koje temperature u fullu ima smisla da se klokuje I7-920 za 24/7?

70C

mada ljudima sa xtremesystems u WCG timu rade i7 i na 90c :D

A koji bi i7 trebao najbolje da se klokuje? Onaj sa najmanjim multijem [920, 20x] ili sa najvecim [recimo 950 23×]??

Sve zavisi od primerka do primerka procesora.
Ako imas i7 930, 950 to automatski ne znaci da ce oni ici vise od neke dobre 920ice.
Ipak je teze postici 4.2GHz sa i7 920 nego sa 950icom
Teze zbog toga sto je za 4.2GHz potreban >200MHz BCLK kod 920ice
pa tu dolazi do izrazaja i spoosbnost maticne ploce, dok kod 950ice je moguce isto uraditi sa manjim BCLK-om.
Takodje za clock preko 3.6-3.8GHz sa ukljucenim HT-om je potrebno ili neko top
vazdusno hladjenje ili neko dobro vodeno ...
Jednostavno ove 45nm i7ice se sa ukljucenim HT-om mnogo, mnogo greju.

Jedna nezvanicna "prica" je da npr. i7 920 ne voli mnogo 20x multi vec se
bolje klokuje sa neparnim 19x mnoziocem ...

Pored E8400 i Q9550 I7 920 D0 je najbolji overkloker koje sam ja probao.Skoro svaki radi na 4Ghz a kome se posreci moze da ide i do 4.4Ghz 24/7 na vazduh(bez HT-a) ili 4-4.2Ghz(sa HT u kombinaciji sa megahalemom ili vodom).Uskoro izlazi I7 930 za kojeg najavljuju jos bolju buducnost.Licno mnogo sam zadovoljan sa I7 920 D0.;)

Pa zamisli da si dao tolke pare za procesor, pa da nisi zadovoljan, ne bi bilo smisla!

Nazad
Vrh Dno