Šta je novo?

Koliko gubimo zbog piraterije?

Enthusiast

Slavan
Učlanjen(a)
06.01.2009
Poena
309
Beograd -- U poslednjih 5 godina zbog piraterije budžet Srbije izgubio je oko 100 miliona evra, a u filmskoj industriji ostalo je bez posla polovina radnika.

Za skidanje filmova, muzike, programa, svega što postoji na interentu nekada je trebala čitava večnost.

Sada se sa bilo kog kompjutera sa bržom interent konekcijom film skida za sat vremena. U poslednjih pet godina zbog piraterije naša država izgubila je 100 miliona evra, u filmskoj industriji ostalo je bez posla polovina radnika, a zatvoreno je 195 video klubova.

Više od dva miliona veb stranica na internetu vodi ka falsifikovanim softverima, muzici, filmovima, knjigama, časopisima.

Jedna anonimna prijava pre dve godine uputila je policiju na do tada najveći nelegalni virtuelni kanal distribuiranja piraterije u Srbiji.

Iz prijave se znalo da je u pitanju Kraljevo.

Pratio se svaki trag, forumi, oglasi i otkrivena je bežična internet mreža "Eskalibur", sa koje je prodavano na hiljade filmova, muzike, crtaća, računarske opreme.

"Praktično, vi ste mogli da pristupate sa određenom šifrom, svako ko je tu bio korisnik i ko je dao određeni iznos novca, u ovom slučaju je bila cena od 10 eura na mesečnom nivou, mogao je da pristupi serveru i da skine sve ono što je njemu potrebnu. Na serveru su se nalazili podaci muzički i filmski iz nanjovijeg vremna, mogli ste praktično sve što poželite da skinite", kaže šef odseka za suzbijanje kriminala u oblasti intelektualne svojine Mikailo Tijanić.

Zakonska mogućnost da nećete biti kažnjeni ukoliko ne distribuirate skinut materijal sa interenta dovela je Srbiju na vrh liste internet piraterije.

"To što smo mi 90-ih godina uživali u korišćenju, bepslatnom korišćenju intelekutalne svojine zarad sankcija, koje su nam, kako se to govorilo - nepravedno namentute, sad se proširilo po celom svetu. Vi sada, prakitčno od trenutka kada se pojavi bilo gde u svetu, vi njega možete da legalno i iligelano da skinte sa neta", ukazuje glumac i producent Svetozar Cvetković.

"Mogu samo iz sveta da vam kažem, statistički podaci koji su poznati - da od 10 skinutih muzičkih sadržaja sa interneta, samo je jedan legalan, koji je prijavljen autorskom društvu", navodi Marija Cvetković iz Sokoja.

izvor: B92, 26.10.2010. (http://tinyurl.com/384n2ur)

Ma strasno.. Falsifikovani softveri, muzika, filmovi, knjige, časopisi...
Ja sam uzasnut :S: Uvedimo sankcije Nemcima i Svajcarcima zbog Rapidshare-a! :crash:

Dajte nama plate kao na zapadu i evropi i nece biti piraterije!!! Mesecna plata 130e a sad lupam orginal Win 150. I kako covek da kupi? A nemac kad mu legne 2500e,njemu nije teshko da izdvoji i 200e ako treba

"Drzava izgubila 100mil za 5 god zbog piraterije" hahahaha pa tolko "izgube" poslanici samo na putne troskove za mesec dana.
A kakve filmove prave, mogu svi tamo da podaju otkaze.Ne znam ni zasto skoluju ovih 6 rezisera godisnje.

Kako neko rece u komentarima na B92, 'koliko gubimo zbog politicara':smash:

Aj neko da mi ovo objasni..
"On je (uvazeni, jelte, sef Mikailo Tijanić) ocenio da bi dalje smanjenje piraterije "samo za jedan odsto donelo 1.200 novih radnih mesta". " (izvor isto neki takav mudri)
100 mil./5 god = 20 mil./1 god = 1,66 mil. mesecno.. 1% = 16 600 EUR / 1200 = 13 EUR.. Jel bi tolka bila plata po radnom mestu? :p Joj demagogijoooo pa dokle viseeeeee??!

Pogrešno pitenje - pravo pitanje je koliko gubimo deviza zbog kupovine legalnog softvera.
Porez od toga je 18 % što ostaje našim političarima da ga potroše "namenski". Zašto država ne pređe na Linux (zbilja dali je laegalan softver u našoj državnoj administraciji?).

Кажу да је филмска индустрија остала без пола радника. Нек остане и без друге половине, да не гледамо наше врхунске серије "село гори а баба се чешља", и остале стижу долари квалитетне филмове и серије.

Pogrešno pitenje - pravo pitanje je koliko gubimo deviza zbog kupovine legalnog softvera.
Porez od toga je 18 % što ostaje našim političarima da ga potroše "namenski". Zašto država ne pređe na Linux (zbilja dali je laegalan softver u našoj državnoj administraciji?).

Ono što je legalno je uglavnom poklon Microsoft-a od pre 5-6 godina.
Office paketi su i dalje pirati, kao i gomila drugog software-a u dobrom delu državnih institucija.

Кажу да је филмска индустрија остала без пола радника. Нек остане и без друге половине, да не гледамо наше врхунске серије "село гори а баба се чешља", и остале стижу долари квалитетне филмове и серије.

+1
:D

klasican b92 tekst, samo jedna strana medalje.
B92 tekst? Tekst se bavi isključivo činjeničnim stanjem. Ne osuđuje ili podržava takvo stanje. Šta više, čak se navodi da je slična situacija na globalnom (svetskom) nivou.

Dakle, nije "fenomen" svojstven domaćem tržištu.

A niko da prokomentariše ovo:
Pratio se svaki trag, forumi, oglasi i otkrivena je bežična internet mreža "Eskalibur", sa koje je prodavano na hiljade filmova, muzike, crtaća, računarske opreme.

"Praktično, vi ste mogli da pristupate sa određenom šifrom, svako ko je tu bio korisnik i ko je dao određeni iznos novca, u ovom slučaju je bila cena od 10 eura na mesečnom nivou, mogao je da pristupi serveru i da skine sve ono što je njemu potrebnu. Na serveru su se nalazili podaci muzički i filmski iz nanjovijeg vremna, mogli ste praktično sve što poželite da skinite", kaže šef odseka za suzbijanje kriminala u oblasti intelektualne svojine Mikailo Tijanić.
Ako je ovo tačno ti likovi koju su ovo napravili su stvarno genijalci. Držali server piraterije i naplaćivali bežični prostup. Jesu legende, ali to je ipak kriminal. Meni je piraterija OK samo dok niko ne uzima pare u lancu distribucije i dok se piratski sadrđaj ne korsti za sticanje para, ali ovo je stvarno nemoralno. I svaka čast policiji što su otkrili.

...

A niko da prokomentariše ovo:

Ako je ovo tačno ti likovi koju su ovo napravili su stvarno genijalci. Držali server piraterije i naplaćivali bežični prostup. Jesu legende, ali to je ipak kriminal. Meni je piraterija OK samo dok niko ne uzima pare u lancu distribucije i dok se piratski sadrđaj ne korsti za sticanje para, ali ovo je stvarno nemoralno. I svaka čast policiji što su otkrili.

Pa zasto bi neko izbacivao piratski sadrzaj ako nema zarade ? Svaki fajl koji ti skines sa MU daje poen onome koji ga je uploadovao, pa za 5 000 000 poena dobijas 10 000 $. Sad je atraktivan i fileserve servis gde isto mogu dobre pare da se zarade :). Ima profita koliko hoces :).

A sto se tice piraterije to nikad niko nece suzbiti. Bila je prica kada su tuzili piratebay po fazonu, 13 miliona da plate za neke pesme, sta vec. Onda piratebay baci racunicu i dodje do zakljucka da ipod classic ako je pun pesama skinutih sa njihovog sajta vredi 50 000 dolara, a kada bi piratebay bio tuzen za sav sadrzaj na sajtu morao bi da plati 3 puta od svog novca koji postoji na svetu. Dakle ako postoji 15 triliona $ oni bi morali da plate 45 triliona $.

Pozdrav!

Poslednja izmena:
A kako smo mi to izgubili 100 mil E kad su ti evri kod nas u dzepu i dalje?:) Oce reci politicari nisu mogli jos 100mil E da ucare ;)

Sto se tice serija, nazalost one i donose pare - njih gledaju ljudi koji ionako nemaju net ili ga ne koriste :(

To što su oni izgubili mi smo dobili!

Pa zasto bi neko izbacivao piratski sadrzaj ako nema zarade ? Svaki fajl koji ti skines sa MU daje poen onome koji ga je uploadovao, pa za 5 000 000 poena dobijas 10 000 $. Sad je atraktivan i fileserve servis gde isto mogu dobre pare da se zarade :). Ima profita koliko hoces :).

Pa ako ga piratujes zbog zarade, to je cista kradja i bezobrazluk.
Ako to radis jer realne okolnosti ne dozvoljavaju ili otezavaju legalni rad, to je vec drugo.

Ja licno mislim da treba meni da PLATE sto sam gledao maltene sve filmove u poslednjih 5 godina jer NE VREDE mojih 2-3 sata vremena i kvarenja mog vida!

Na nasu zalost, industrija ce stancovati s*** koji ce moci da proda onima koji ne zele da skidaju, i time ce dobri filmove/serije otici u zaborav :(

Pa ako ga piratujes zbog zarade, to je cista kradja i bezobrazluk.
Ako to radis jer realne okolnosti ne dozvoljavaju ili otezavaju legalni rad, to je vec drugo.

Ja licno mislim da treba meni da PLATE sto sam gledao maltene sve filmove u poslednjih 5 godina jer NE VREDE mojih 2-3 sata vremena i kvarenja mog vida!

Na nasu zalost, industrija ce stancovati s*** koji ce moci da proda onima koji ne zele da skidaju, i time ce dobri filmove/serije otici u zaborav :(

Da bre, blagi užas. I to se odnosi i na stranu kinematografiju...*** sve je smorilo...skinem 2 dela Robocop-a i uživao sam, a mator film:D
Za to bih i platio, jer mi je bilo stvarno lepo:p

podsetise me na :

1282833276745.jpg

Poslednja izmena:
B92 tekst? Tekst se bavi isključivo činjeničnim stanjem. Ne osuđuje ili podržava takvo stanje. Šta više, čak se navodi da je slična situacija na globalnom (svetskom) nivou.

Dakle, nije "fenomen" svojstven domaćem tržištu.

A gde su cinjenice?
Sef stanice sigurno ne govori o piratizovanju domacih "intelektualnih svojina", vec o fiktivnoj sumi novca od poreza na inostrane "svojine" u Srbiji. Znaci porez na ono sto su ljudi skinuli sa interneta umesto lepo da su to platili domacem monopolisti, koji opet tutka "drzavi" neki procenat. Kad se tako postave stvari, "drzava" je izgubila mnogo vise od 100 mil. za 5 godina. "Svojina" koja je kod nas 50 EUR u Budimpesti kosta 20 EUR, patike od 100 EUR u Londonu kostaju 25 EUR.. Cinjenica je da se "navodi da je slicna situacija na globalnom (svetskom) nivou" kao argument jer ne postoji nacin da se smisleno obrazlozi navedeno stanje kod nas a treba zvucati elokventno pred ljudima.. ,)

U korenu svake kritike rada B92 se nalazi nacionalizam. Ponekada i ekstremni nacionalizam. Zato ne želim da se obazirem na takve "kritike". Tekst je fini, precizan i daje lepu sliku o pirateriji u Srbiji i van nje.

Da pratiš B92 i njihove autorske emisije znao bi da se oni itekako bore protiv monopola. :)

A zasto si ti nasao za shodno da stanes u odbranu B92, pored toga sto se ne obazires na takve "kritike" i pored toga sto isti nisam ni kritikovao, vec izjave cenjenog nam sefa odseka? A uostalom, sto ga manje ima ja sve vise volim nacionalizam u Srbiji :trust:

Ne branim ja nikoga. Branim ideju da se razgovara o pirateriji kao fenomenu, a ne o Srbiji i problemima unutar iste.

Izneti su podaci koliko država gubi piraterijom. Nigde se u članku ne navodi da je to tragedija, da je Srbija po tome jedinstvena. Više je tekst kao lagani osvrt na situaciju.

I nikada nisu bili problem "kućni korisnici", nego oni koji žele piraterijom da zgrnu velike količnine novca. Tu se slažem sa državnim organima da se protiv tog vida, organizovane piraterije, treba i mora boriti svim snagama.

Tokom celog života sam uvek bio protiv organizovanog vida kriminala.

U korenu svake kritike rada B92 se nalazi nacionalizam. Ponekada i ekstremni nacionalizam. Zato ne želim da se obazirem na takve "kritike". Tekst je fini, precizan i daje lepu sliku o pirateriji u Srbiji i van nje.

Da pratiš B92 i njihove autorske emisije znao bi da se oni itekako bore protiv monopola. :)

Znam da je off..... ali ova izjava je.... uf...
Probaj da zamenis reci B92 sa RTS i nacionalizam sa npr. strani placenici,
pa ces valjda shvatiti sta si izjavio.

Pa greska B92 je bas u tome sto ne rade analize i objasne vecini sta je problem, a ne da se frljaju ciframa koje su sulude.... TEST JE SRAMAN i iza njega STOJI MAFIJA SRBIJE KOJA PRODAJE "ORIGINALE"
Ta mafija "originale" dobija "vezarskim" putevima po nerealno niskim cenama a valja ih po svetskim... naravno ovo se ne odnosi na sve vec na nekolicinu koji su blisku politici i koji su ostavstina DB-a, takvi majmuni reziraju ovakve tekstove i poturaju placenicima u b92 i drugim medijima!

strani placenici i domaci izdajnici - jo sto volim tu izjavu al ozbiljno:)

Aj preskocite komentarisanja B92 ;)

Moram da reagujem, iako je totalni offtopic.

Totalno se ne slazem.
Verujem da se nisi ni udubio, pa zato tako pricas.

Serija Selo gori... i recimo moj Rodjak sa sela, pa jos neke skorije su za 10 svetlostnih godina ispred svega sto je radjeno po scenariju Sinise Pavica, sa beskrajno glupavim dijalozima (Bolji zivot, Srecni ljudi, Stizu dolari, Porodicno blago, Bela ladja). Gde su glumci/likovi u stanju da 10min razgovaraju, a da ne kazu nista konkretno.

Dok one gore serije koje sam pomenuo, su susta suprotnost od ovoga, to su serije sa scenarijima i kvalitetnom i zahtevnom glumom. U njima je bas akcenat dat na dijalozima i iole kompleksnijim likovima.
Pogledajte samo Mandinu glumu u Selo gori, i dosta toga ce biti jasno.

Lako je nasiroko i pausalno pricati, o bilo cemu, mora se malo pruziti i koji argument ;).

Nazad
Vrh Dno