Šta je novo?

E8400 blagi OC

cakster

Slavan
Učlanjen(a)
02.08.2007
Poena
309
Zelim vase misljenje o ovome sta se meni desava.

Naime, prvo da kazem da nisam ni zeleo da OC ovaj procesor ali posto mi nista nije jasno oko njegovih temperatura odlucio sam se da ga dignem na 3,6Ghz.

Pre overklokovanja proverio sam preko RealTemp da tokom Prime95 testiranja temperatura ide do 70C. Moram reci da 2 godine radi bez problema, ali za mene je ovo ipak previsoko. (jeste da je to temperatura jezgra koja moze i do 100 da ide, ali opet bode mi oci).

Usao u bios i imam sta da vidim. Voltaza procesora na default stoji 1,2685 a treba da radi na 1,225. Fleshujem bios (GA-P31-DS3L je ploca), i sad spustio default na 1,25. Temperatura se spustila za 2 stepena i ja reko #(*@ ti ovo. Daj da te onda OC-em kad i ovako goris.

I tako digo FSB na 400, memoriju na 2.0 ratio, voltazu ostavio na 1,25 (default ploce iako treba nize da radi) i imam iste temperature kao i pre (full 68~70C, idle 47~49C)

E sad, savet mi treba. Da ja ostavim ovo kako sam sad podesio ili da se zezam da traizim kuler, i koji? (nista prevrezno, cisto da mi ovo spusti bar do 60 C pri full opterecenju)

pa ako je box cooler
turi neki pristojan imas od 15e pa na gore
bilo koji ce bolje da radi od tog boxa

Pa sa stock kulerom nemoj icu u bilokakav ozbiljniji clock.
Imas dobre kulere u rangu do 40e, tipa Titan Fenrir, CM tx-2/hyper 212, ocz vendeta ili neki polovni true 120/megahalems ako nadjes preko oglasa.
Inace to su relativno velike temperature, ja sam imao e8400 sa TH-2 i bile su mi manje temperature.

bio zalman kako moj u oglasima za 20e to je super stvarcica ;)

Ma ovo je neki tanki intel stock kuler, boze me sacuvaj. Sreca imam od e2180 isto intel stock kuler ali je deblji tri puta od ove igracke. Svasta, uz ovaj sporiji procesor dobio sam kulercinu, a u e8400 igracku.

Sutra cu vidim da sredim ovo, a ako ne bude ispod 65 pri maksimumu, moracu uzmem nesto tako do 20 evra. Jel valja ovaj CM TX3 ?

Ma ovo je neki tanki intel stock kuler, boze me sacuvaj. Sreca imam od e2180 isto intel stock kuler ali je deblji tri puta od ove igracke. Svasta, uz ovaj sporiji procesor dobio sam kulercinu, a u e8400 igracku.

Sutra cu vidim da sredim ovo, a ako ne bude ispod 65 pri maksimumu, moracu uzmem nesto tako do 20 evra. Jel valja ovaj CM TX3 ?

Za neki umereni oc dobar.Tj za 3,6 sto ti zelis zadovoljice.:wave:

imao sam hyper tx od cm imogu reci da je bio sasvim ok
evo sad upravo vrtim orthos masina iz potpisa
vent nece preko 1900 obrtaja i necujan je na toj brzini a cpu nece preko 52
stalno se zezaju cpu dodje na 52 ovaj digne na 1865 pa ga ohladi na 49 pa uspori na 1645 pa opet ovaj digne i tako u krug
moja topla preporuka je taj ako mozes da ga nadjes ako ne i cm tx3 ce da odradi posao
tu su jos ocz vandeta i ostale sto ti napisao noodi

Za neki umereni oc dobar.Tj za 3,6 sto ti zelis zadovoljice.:wave:

Ma fora je sto su mi temeprature iste stavio ga na 3.0 ili 3.6, jer nisam voltazu ni dirnuo. Jedina razlika je kada spustim Vcore na 1.225 dobijam za 2 stepena manje temperature. U prevodu, ovaj stock kuler je mnogo jadan...

Ma fora je sto su mi temeprature iste stavio ga na 3.0 ili 3.6, jer nisam voltazu ni dirnuo. Jedina razlika je kada spustim Vcore na 1.225 dobijam za 2 stepena manje temperature. U prevodu, ovaj stock kuler je mnogo jadan...

Pa do 3,6 mislim da ga mozes voziti na default Vcore ali dalje neverujem.Samo verovatno ta GA plocha ima neki Vdrop pa i na to trebas racunati.Da taj prcoljak od box coolera je jadan - jedva 2 cm visok cini mi se :wall:
Ako nista drugo stavi bar taj vislji stock.Taj za nijansu bolje hladi.Ako nadjes TX3 zadovoljice samo pazi pri kupoivini coolera da ti zahtevi za oc kasnije ne porastu :D

Da se nadovezem, posto sam i ja isti procesor (e8400) digao na 3.6ghz, s tim sto sam ja samo fsb digao na 400, ostalo nista nisam dirao jer ne znam sta i da li treba da diram, i npr. kad imam potrebu da restartujem racunar pri paljenju se cuje nesto kao "tuuu, tu, tu, tu" i sistem nece da se digne, ne pojavi se cak ni onaj ekran od maticne, stoji samo crno. E onda ga ja restartujem, par puta, pa ga iskljucim iz struje, i onda radi, do sledeceg restarta. Znaci u 90% slucajeva kada ga restartujem ovo mi se desava. E sada vidim da je u cpu-z u polju core voltage ispisano 1.520 i povremeno varira na 1.512 li 1.504 a vidim da njemu radi na 1.25 i tu skontam da nesto debelo ne valja :wall: Molio bi za pomoc. :rupa: Hvala unapred :(

Da se nadovezem, posto sam i ja isti procesor (e8400) digao na 3.6ghz, s tim sto sam ja samo fsb digao na 400, ostalo nista nisam dirao jer ne znam sta i da li treba da diram, i npr. kad imam potrebu da restartujem racunar pri paljenju se cuje nesto kao "tuuu, tu, tu, tu" i sistem nece da se digne, ne pojavi se cak ni onaj ekran od maticne, stoji samo crno. E onda ga ja restartujem, par puta, pa ga iskljucim iz struje, i onda radi, do sledeceg restarta. Znaci u 90% slucajeva kada ga restartujem ovo mi se desava. E sada vidim da je u cpu-z u polju core voltage ispisano 1.520 i povremeno varira na 1.512 li 1.504 a vidim da njemu radi na 1.25 i tu skontam da nesto debelo ne valja :wall: Molio bi za pomoc. :rupa: Hvala unapred :(

U *** nemoj da spalis procesor. Obavezno smanji taj Vcore.Verovatno si ga ostavio na auto i plocha sama podize napon za procesor. To je preeevise napona. Negde oko 1,26 - do najvise 1,3 je potrebno.
Znaci treba da uradis:
1.Nemoj Vcore ostaviti na auto nego ga rucno podesi na recimo 1,26 pa pipas ako ovo nije dovoljno malo povecavas.
2.Podesi latencije i ostale parametre za memoriju.
3.PCI magistralu stavi na 100.
4.Po potrebi iskljuci EIst

Testiraj sistem. :wave:

U *** nemoj da spalis procesor. Obavezno smanji taj Vcore.Verovatno si ga ostavio na auto i plocha sama podize napon za procesor. To je preeevise napona. Negde oko 1,26 - do najvise 1,3 je potrebno.
Znaci treba da uradis:
1.Nemoj Vcore ostaviti na auto nego ga rucno podesi na recimo 1,26 pa pipas ako ovo nije dovoljno malo povecavas.
2.Podesi latencije i ostale parametre za memoriju.
3.PCI magistralu stavi na 100.
4.Po potrebi iskljuci EIst

Testiraj sistem. :wave:

Ma jok, nece ni da pomisli da se digne, kao sto si mi rekao probao sam sa naponom od 1.26 pa cak do 1.33 i opet nista. Podesio sam i memoriju kao sto si rekao, i stavio sa pci frequency na 100, a ovaj eist ako mislis na ono c1 probao sam i sa tim i bez toga i nema sanse da se podigne. :wall:

Izgleda si mu *** kevu da je toliko degradiro da nece na 1.33v da radi:S:

Kolko ti je dugo radio na 1.5v?

Ajde ovako uradi. Spusti sve na default, stavi na auto sve, iskljuci OC, aktiviraj EIST i C1E. Stavi manual voltazu i podesi na 1,225. Resetuj i vidi da li ce se digne sistem. Ako hoce to je to. Ako nece dizi polako voltazu do 1,26. Mora da ti radi 3.0Ghz na ovim voltazama. Javi sta si uradio.

Ajde ovako uradi. Spusti sve na default, stavi na auto sve, iskljuci OC, aktiviraj EIST i C1E. Stavi manual voltazu i podesi na 1,225. Resetuj i vidi da li ce se digne sistem. Ako hoce to je to. Ako nece dizi polako voltazu do 1,26. Mora da ti radi 3.0Ghz na ovim voltazama. Javi sta si uradio.

Verovao ili ne meni radi na 3ghz stabilno na 1.2 ali nije problem u tome, problem je kad dodje do oc-a, ali sad vidim kad ostavim c1e i eist ukljucene sistem se dize i sa 3.6ghz sa voltazom na 1.35, a sa c1e i eistom ne dozvoljava spustanje voltaze, odnosno ne dize se sistem. Probacu kasnije da mu jos spustim voltazu jer sad nemam vremena, pa javljam sta sam uradio.poz

Verovao ili ne meni radi na 3ghz stabilno na 1.2 ali nije problem u tome, problem je kad dodje do oc-a, ali sad vidim kad ostavim c1e i eist ukljucene sistem se dize i sa 3.6ghz sa voltazom na 1.35, a sa c1e i eistom ne dozvoljava spustanje voltaze, odnosno ne dize se sistem. Probacu kasnije da mu jos spustim voltazu jer sad nemam vremena, pa javljam sta sam uradio.poz

Nadji najnizi moguci stabilni napon. Zezancija ali .........
Pri oc nikad ne ostavljaj napon na auto.:D

E super sto si sredio. Meni konkretno radi na 1.25 na 3.6Ghz, pa se vodi nekom tom logikom gde trebas da probac pecati napon.

Samo ja sam morao da ugasim C1E inace nece da pali sistem.

Poslednja izmena:
Sada sam stavio na 1.3v ali po ocitavanjima iz everesta i cpu-z radi mi na 1.27 ili na 1.25 u zavisnosti od opterecenja procesora odnosno kad radi na 2.4ghz (1.27v) ili 3.6 (1.25v). Mislim da je to u redu, inace probacu jos malo da spustim ali mislim da mozda nema potrebe jer kad je radio na 1.5v ovo mu je kao dobar dan. Hvala jos jednom. poz

Evo ti moj bivsi proc:D 4GHz na 1.28v:)
4ghz2.jpg

Ja imam novi problem.

Uspeo sam da provalim sta me koci da dignem sistem kada pogasim C1E, jer mi bilo cudno kako svi uspeli da OC i da im se spusta mnozilac, a ja moram da ugasim tu opciju. Problem je fiksiranje PCI-E magistrale na 100 Mhz. Ako stavim na auto digne se sistem.

Prvo sto mi je palo na pamet jeste da sada ja nisam siguran da li je brzina PCI-E veca od 100 jer rizikujem da spalim graficku kartu i tako skinem easy tune 5 od gigabajta i vidim bukvalno sve frekvencije i voltaze osim jelte PCI-E u kojoj stoji prazno.

Da li je ovo mozda zato sto je ATIjev drajver i katalist duzan za kontrolu frekvenciju iste posto meni nista nije jasno? (menja frekvencije u zavisnosti od upotrebe GPU-a)

Mozes probati dizati do 110 neces nista spaliti a na auto bi trebala raditi na 100.

Probaj ovo pa javi kako je ispalo:)

Poslednja izmena:
Sta god da stavim nedize sistem. Samo auto radi, ali mi smeta sto ja sad neznam koliki je, tako da su mi ostale 2 opcije:

1. imati 2,4Ghz~3,6Ghz sa auto PCIE frekvencijom (C1E on)
2. imati stalno 3,6Ghz sa 100 Mhz PCIE frekvencijom(C1E off)

Sta god da stavim nedize sistem. Samo auto radi, ali mi smeta sto ja sad neznam koliki je, tako da su mi ostale 2 opcije:

1. imati 2,4Ghz~3,6Ghz sa auto PCIE frekvencijom (C1E on)
2. imati stalno 3,6Ghz sa 100 Mhz PCIE frekvencijom(C1E off)

ovo drugo!

Znaci ti si ipak da mi procesor zdere 115W u idle nego 65W. Hmm... mada si upravu jer znam na cemu sam sa PCIE.... neodlucnost moja

Pa ako ti radi na auto ostavi auto i jos ugasi C1E mozda ti i on pravi problem:)

Digo sam ruke. Ostavljam na auto sa C1E ukljucenim. Sada nece da mi digne sistem sta god da stavim na PCIE frekvenciji (nezavisno od C1E). Ocigledno da ova ploca zakucava ako fiksiram magistralu.

Cini mi se da auto sprecava vece vrednosti od 100Mhz a i stvarno nevidim da mi ista baguje. Opteretio sam preko folding@ GPU i Prime95 za CPU i radi za sada.

Konacna presuda je znaci ovako za gigabajt ploce:

Sve opcije popaljene za kontrolu intel procesora (C1E, C2E, EIST)
FSB 400, PCIE-auto, memory ratio 2.0, VCore 1,225 (real 1,184~1,200)

Sada sam primetio da mi je realna voltaza mnogo niza nego sto su ljudi ovde prijavljivali. Koliko treba da prodje Prime95 da znam da je stabilno ovo?

Testiraj sa linx-om 0.6.4 jedno 2 sata ako prodje onda je stabilno.

Ahahhaha, sta si mi ovo dao. Nabija mi temeprature do 74C sa 1,186v sto je downvoltage. Uh sunce ti, mora da menjam kuler pod hitno. Ovo cu ostavim za kasnije test kada mu dam adekvatno hladjenje :)

Ispravka CPUZ prijavljuje sada jos nize voltaze kada mu zabije maksimalno opterecenje: 1,152~1,168v Zasto je onda 74C nije mi nista jasno

oveklok.jpg

Poslednja izmena:
Vrh Dno