Šta je novo?

Say goodbye to your monthly cable bill

kovacm

Čuven
Učlanjen(a)
28.01.2005
Poena
870
izasao danas tekst na Appleinsideru, divan tekst :):

Digg founder says Apple iTV launch in September will 'change everything' link

"With Apple's iAds, content producers (eg. ABC/NBC/etc.) can directly monetize and distribute their content," he said. "This will eventually destroy the television side of the cable and satellite industry, as your only requirement to access these on-demand stations will be an internet connection. Say goodbye to your monthly cable bill."

---

dakle, isto kao i sa FaceTimeom: bitno je da postoji internet, svi ostali izmedju nisu bitni (GSM operateri u slucaju FaceTimea). Ne moze neki GSM provajder da prodaje servise iz proslog veka tipa MMS - na kraju ce ostati samo kao internet provajderi a servise ce praviti svako ko ume ;)

btw nisam znao gde da okacim temu pa sam je stavio u Mac OS X sobu...

Jel me to mozak vara ili se istorija ponavlja. Zar nije TiVo bio upravo ovo, kutija koja je za gledanje televizije zahtevala internet konekciju preko ethernet-a (kao i razni drugi). A onda je Apple odlučio da krene drugim pristupom sa Apple TV-em (uređajem za kupovinu filmova, serija i muzike sa kauča koji je sinhronizovan sa računarom i gledanju istih na velikom TV-u). I sada se Apple vraća korenima ovih kutija, a to je internet streaming televizija.

Ali ovo je u stvari dobro. Mislim da bi svi postojeći "legacy" protokoli za prenos kao što su GSM/CDMA telefonija, SMS, 3G video pozivi, DVB-T, DVB-C, satelitski TV protokol... trebali biti zamenjeni internetom, da sve ide preko njega, a da CDMA, Wi-Fi, Wi-MAX, sateliti, razni kablovi... budu samo medijumi za pristup mreži.

@kovač: dobro je što si stavio u Mac sobu. trebaće više vremena standardnim hejterima da se pojave. :d

Poslednja izmena:
Nece, imaju notify za nove threadove/postove ovde :d

Sto se tiche teme, ne znam shta da mislim dok ne vidim kako to funkcionishe...

Jes' eto, sad je Stevie izmislio i reklame i streamnig i sve to. I opet "changing everything". :vomit:

Što se tiče praktične upotrebe, kovac, trebaće ti neki lud net od 20mbit i iTunes account, a ni jedno nemaš u Srbiji. :d

Al' dobro, meni je drago da si ti srećan zbog malih stvari. :D

Ne mora da izmisli nishta, dovoljno je da nesto napravi kako treba i ubode trenutak kada to ima smisla, shto ostalima slabo ide od ruke pa onda krenu da ga kopiraju bez uspeha :d

"Consume and obey" :smoke:

kovac sta ti bi da promenis avatar :D

Ipak sam pogrešio u vezi TiVo-a. Nije nudio streaming TV programa preko interneta već je na običnu televiziju dodavao razne informacije i omogućavao snimanje tačno određenih programa izuzumajući reklame, a kasnije su dodate mogućnosti kupovine i streaminga filmova, serija... Ali ta stvar nije mnogo zaživela jer brzina interneta nije još bila dovoljna za HD video.

Dakle glasine su bile tačne, neslavno propali Apple TV sa ponovo vraća, ovaj put pod imenom iTV.

Content-on-demand, više puta pominjani koncept za koji se tvrdi da je budućnost, doživljava još jednu inkarnaciju. Naravno, stvar je totalno beskorisna jer svi mi već znamo gde da nađemo svu muziku, filmove, serije, knjige, vesti i bilo šta drugo što poželimo totalno besplatno, ali očekujem da će ovaj put biti ljudi dovoljno neobrazovanih da plate, Apple danas ima daleko jaču marketing mašineriju nego kada je prvi put pokušao.

Naravno, stvar je totalno beskorisna jer svi mi već znamo gde da nađemo svu muziku, filmove, serije, knjige, vesti i bilo šta drugo što poželimo totalno besplatno, ali očekujem da će ovaj put biti ljudi dovoljno neobrazovanih da plate

To baš i nije nešto čime bi neko trebao da se ponosi, pogotovo ako živi u nekoj high GDP zemlji. :)

To baš i nije nešto čime bi neko trebao da se ponosi, pogotovo ako živi u nekoj high GDP zemlji. :)

Ne ponosim se, samo konstatujem stanje. Ja inače ne piratizujem gotovo ništa, a televiziju praktično uopšte ne gledam. Sve i da hoću da je gledam preko neta, ima masa besplatnih kanala. Zadnje što sam gledao na njima su bile utakmice Srbije na svetskom prvenstvu.

Poslednja izmena:
Poslednja izmena:
kovac sta ti bi da promenis avatar :D

pa nadao sam se da cu mozda dobiti SSD iz koreje :D

Jes' eto, sad je Stevie izmislio i reklame i streamnig i sve to. I opet "changing everything". :vomit:

da, iPhone nije nista promenio, Mac nije nista promenio... sreca pa Googlu nije trebalo 10 godina da iskopira Apple ko Microsoftu ;)

Apple danas ima daleko jaču marketing mašineriju nego kada je prvi put pokušao.
to se ne zove jace marketing masinerija vec veca pristunost. mnogi nisu ni culi za Apple dok se nije pojavio iPhone - danas retko ko da ne zna za Apple.

to se ne zove jace marketing masinerija vec veca pristunost. mnogi nisu ni culi za Apple dok se nije pojavio iPhone - danas retko ko da ne zna za Apple.

Potejto, potato... Kako god ga nazvao, to je ono što treba da promeni reakciju potencijalnih kupaca iz ove:

2006. Apple TV
"Dakle ova bela kutija koja je u stvari osakaćeni kompjuter i tera MacOS X mi nudi da gledam filmove samo sa iTunes prodavnice i nikakav lokalno sačuvani film iako je u stanju da ga pusti. Ne mogu ni da snimam bilo šta što gledam, kao na TiVo. Nema podršku za 1080p full HD. Filmovi koštaju oko 15 dolara, maltene kao DVD, a ja mogu i ovako da ih skinem sa neta džabe. Neka, hvala."

... u ovu:

2010. iTV
"Jao, ova genijalna sprava koja tera iOS mi nudi da gledam filmove sa interneta, kad god hoću, šta god hoću! Čak ima i aplikacije, mogu da aplikacije koje držim na iPhone-u opet kupim i koristim na televizoru! Filmovi su samo 15 dolara, bagatela! Kako se niko drugi nije setio ovoga? Samo Apple može da ponudi tako dobar proizvod, odmah ću da kupim ovo i pokažem svim prijateljima novu Apple stvar koju imam!"

Ne radi, ali mislio sam na to da vec postoji ogromna gomila streaming servisa na netu i ovo moze da bude samo jos jedan od njih.

Pa šta ako postoji. Jel Apple-u zabranjeno da pokuša?

Ne radi, ali mislio sam na to da vec postoji ogromna gomila streaming servisa na netu i ovo moze da bude samo jos jedan od njih.

pa ne.

...ako je suditi po skorasnjim dogadjajima - ni iPhone nije samo jedan od gomile telefona ;) no videcemo da li ce Apple uspeti ovaj put.

Da li ovo ima logike, videcemo. Tesko je prognozirati uspeh ovakvih stvari. Koncept ima logike.
Realizacija je ono sto je najbitnije i upravo od toga zavisi dalji tok.

Mada ovo mi je malo zapalo za oko:
Naravno, stvar je totalno beskorisna jer svi mi već znamo gde da nađemo svu muziku, filmove, serije, knjige, vesti i bilo šta drugo što poželimo totalno besplatno, ali očekujem da će ovaj put biti ljudi dovoljno neobrazovanih da plate, Apple danas ima daleko jaču marketing mašineriju nego kada je prvi put pokušao.
To sto ti, ja i prosecan posetilac Bencha znamo kako da dodjemo do pomenutih sadrzaja ne znaci da je u praksi medju prosecnim korisnicima tako.
Da li zaista verujes u to sto si napisao?
Gomila ljudi i dan-danas kupuje na ulici camera-ripove na diskovima od 700mb (ovo je samo primer).
Da li si svestan koliki je procenat ovakvih ljudi kojima bi ovaj servis uz dobru realizaciju mogao mnogo da znaci?

A kako da se oproste od računa za kablovsku oni kojima Internet ide preko kablovske? :p (kao meni)

To sto ti, ja i prosecan posetilac Bencha znamo kako da dodjemo do pomenutih sadrzaja ne znaci da je u praksi medju prosecnim korisnicima tako.
Da li zaista verujes u to sto si napisao?
Gomila ljudi i dan-danas kupuje na ulici camera-ripove na diskovima od 700mb (ovo je samo primer).
Da li si svestan koliki je procenat ovakvih ljudi kojima bi ovaj servis uz dobru realizaciju mogao mnogo da znaci?

Neće njima značiti ništa, jer ako već hoće da plate i neće pirata, za praktično iste pare mogu da naprave par koraka do lokalnog video kluba, uzmu Bly Ray disk i odgledaju film u većoj HD rezoluciji. Da bi ovakav servis imao ikakvog smisla, iTunes filmovi bi morali biti upola jeftiniji nego što su sada. Stiv Džobs priča kako producenti treba da smanje cene, ali ne vidim da se on polomio da smanji svoju dobit. Sve u svemu, sasvim beskoristan servis.

Sta je ovde novo? Sudeci po ovom grubo izrecenom konceptu, mnogi to rade odavno, recimo pomenuti Netflix.

A mozda Netflix dodje (khm) na trziste Srbije.... :)

Znači zadnjih 100 godina svi kopiraju televiziju koju je u stvari Džobs u izmislio 2010. godine? :zgran:

Dakle stvorio si se za rekordnih 4 posta i poceo bespotrebno da spamujes i smaras... neverovatno. Stvarno imas(te) neki filter za sve nove "apple" teme ili sta??

Sto se iTV-a tice, kocept je ocigledno kobinacija youtube-a i hulu-a recimo. Stream i samo stream. U 2010/11 vecina zemalja na koje oni ciljaju imaju vrhunske internet konekcije tako da ovo vrlo lako moze da zazivi ako bude dovoljno lako i zanimljivo za koricenje. 720p video u USA moze da se strimuje. Zasto bi se neko smarao po dvd klubovima? Drugo, ako sam dobro razumeo ovde se nece prodavati samo filmovi i serije vec kompletan tv program. Cisto sumnjam da su ovo zamislili kao samo jos jedan online servis. Nista sto su do sada izbacili i prezentovali nije bilo "eto, tek onako da imamo i to".

poenta je ista kao i kod FaceTimea.

ako Apple proda 100 miliona Apple TVa ne treba ti vise kablovski operater vec TCP/IP operater!

isto kao sto ti i pored FaceTimea ne treba GSM operater vec TCP/IP operater (aka provajder)

isto je bilo i sa MMSom - kad je Apple predstavio iPhone 2007. rekao je: kome treba MMS za slanje slika - pobogu zasto bi koristili taj skrndelj od GSM servisa kad imate, vec 40 godina, daleko nepredniji internet servis: mail. tako i u buducnosti treba da postoje TCP/IP operateri i kompanije koje pruzaju servise a ne da operateri koji imaju infrastrukturu za TCP/IP na silu stvaraju ogranicenja. korisnici nemaju nikakve koristi od toga.

Poslednja izmena:
Vrh Dno