Šta je novo?

Macbook rikno

vlada95

Cenjen
Učlanjen(a)
17.05.2010
Poena
159
Imam Macbook Black vec nekih godinu dana. U zadnje vreme mi internet nesto zabada (problem do telekoma)mada ne vidim kakve to veze ima. Uglavnom danas mi je radio normalno, zatim sam lego da spavam i ostavio ga ukljucenog, kad sam se probudio posle 2 sata i prvi pomak misa je bio koban. Sve je prestalo da radi, bukvalno se nista na ekranu nije pomeralo. Zatim sam ga poklopio i ponovo otvorio, ali je situacija bila nepromenjena, onda sam pokusao da ga ugasim na dugme i nije hteo i posle nekog vremena i pokusavanja da ga oporavim, pukne mi film i izvadim mu bateriju. Sada kad sam pokusao da ga upalim pojavljuje mi se siva ikonica foldera sa upitnikom u njoj i treperi. Ne znam sta bi to trebalo da znaci, da je problem do hdda? Molim za brz odgovor jer ne znam kolko ce ovaj jos moci da izdrzi da trepce.

823046286_1d09bc6c2d.jpg

Da, izgleda da ti rikno hard disk.

Na jednom sam ovo opravio tako sto sam ubacio disk od Mac OS X-a i reinstalirao ga. Nakon toga je radio. Uzrok isti.

E sada, naravno da je vrlo moguce da je hardware prso, pa ti imas taj razlog.

^Da, upravo ta slika. Znaci moram da menjam ceo HDD i izgubim fajlove? ***, moralo je i to da se desi :)
Nista nosim ga sutra u GlobeNet na popravku. I hvala na brzom odgovoru :)

Pazi, generalno ako imas bitne podatke mozes u neku od firmi koja radi spasavanje podataka sa hard diskova, ako je zasigurno riknuo hard disk.

Po meni ti je najbolja varijanta da odneses u servis lap. Da oni vide sta je tacno testiranjem, zamene to sto ne valja i ako je hard disk u pitanju trazis im da ti ga daju nakon servisa. E onda razmisljas kako ces da izvuces podatke, ukoliko su ti bitni...

Ne mora da znači da je crkao HD, možda ti je samo sistem zveknuo (ta ikonica znači da se ne može naći butabilni sistem).

Gurni instalacioni DVD, restartuj mašinu i drži taster C da se podgineš sa DVD-a, pa onda pokreni Disk Utility da vidiš šta ti kaže ima li hard diska i ako ga ima može li da ga popravi. Uglavnom, ako ima hard diska, renistalacija sistema ti ne gine.

Poslednja izmena:
i ako ces spasavati podatke sa harddiska nemoj ga nositi u PC servis laptopova ! :D

Ako imash neki drugi komp sa OS X, ili drugog Maca, nabodi taj HDD, velike su shanse da sve podatke mozesh sam da spasish. Vishe puta mi se desilo da zbog nasilnog gashenja harda (klinac se saplete o kabl za napajanje - da, stoje mi hardovi na podu van kucista non stop :)), sistem se pogubi jer je neki fajl corruptovan i jednostavno nece da se podigne. Ali kad taj HDD nabodem na ispravan sistem, sve se lepo kopira i nema nikakvih problema, samo na kraju formatiram HDD i vratim backup.

I da, 99% PC/DOS programa za proveru i popravku HDDa nece moci nishta da urade sa hardom formatiranim u HFS+, vec iskljucivo program za Mac, na Macu/OSx86.

ne moras cak ni da vadis hardidisk iz macbooka - ako imas jos jedan Mac povezi ih firewire kablom i kad upalis svoj macbook drzi taster T - macbook ce ukljuciti Target mod i na drugom mac-u ce se videti kao externi harddisk. zatim mozes da ili kopiras podatke ili da uradis repair diska ili da spasavas podatke sa npr FileSalvage programa (u zavisnosti od toga u kom stanju ti je harddisk :D)

Ma odneo sam u servis pa ce oni to da srede. Ima da me oderu.

Naravno da ce da te oderu, zato si i trebao sam, jer oni nemaju nikakvu svemirsku tehonologiju ili specijalni nachin da to urade, shto vec i sam ne mozesh :)

aj javi koliko su te odrali :D :D

Prvo nedo Bog da bude sledeceg puta. A drugo ako bude nosim ga kod Driver-a da ga sredi, nadam se da ti neces da me ''oderes''. :)
Ocekujem cenu od 50e za HDD i nekih 40e za ruke, taman da spucam ustedjevinu. :(

Koliki je to HDD kad ocekujesh 50e za njega samo ? :) Ja sam pre nedelju dana uzeo novi eksterni WD 500GB za 50e :d

Sledeći put (ne dao Bog, ali za svaki slučaj) i za svakog drugog info:

Kad se ovako nešto dogodi kontaktirati Nemanju - user appleservis na bratskom nam forumu (SMUG - serbian macintosh user group).
Čovek je licencirani apple serviser, donedavno radio za domaćeg reseller-a, počinje samostalno. Popravlja brzo, kvalitetno i korektno. Mogu i drugi odavde da potvrde, ima nas dosta koji smo na oba foruma - ima čak i moderatora.
Mogu i phone da ostavim, ali naćićete ga i ovako.
Svaka čast Globe-u i ostalima, ali kod njih nikad više.
Pozz

Ah, nisam dovoljno dugo sacekao da cujem misljenja svih. Imacu u vidu to sto si mi rekao.
@driver
Pa *** ipak je ovo Mac, uvek se dodaje 50% cene na ime :p

^ To je pricha za neupucene :d

Vlado, nemo' da zaboravis da javis koliko te sve kostalo?

@RINGERAJA

sta fali globenetu, izgledaju mi korektno, mada jos nista nisam kupovao od njih?

Poslednja izmena:
Ma bre skupi su ko djavo. Nije mi jos stigo nazad Mac. :(

driver = ebay :D

mislim, ja kad cujem ebay prvo pomislim na drivera ;)

pa sad neznam, he he he :d

gde ti kupujes?,)

Pa sigurno necu da ushetam u Globenet i iskeshiram 1500e za Macbook Pro, to radi samo onaj koji razmishlja tudjom glavom :d Jeftinije ce da me ispadne bilo koja druga kombinacija, chak i da odem do Madjarske, malo se provedem, kupim laptop, i ostane mi kusur :)

Poslednja izmena:
Pa sigurno necu da ushetam u Globenet i iskeshiram 1500e za Macbook Pro, to radi samo onaj koji razmishlja tudjom glavom :d Jeftinije ce da me ispadne bilo koja druga kombinacija, chak i da odem do Madjarske, malo se provedem, kupim laptop, i ostane mi kusur :)

ma da ja nisam te srece da odem do Madjarske, ali dao si mi temu za razmisljanje :d

Da me neko ne shvati pogrešno, kritika prema domaćim reseller-ima i distributerima nije bila povodom cena Mac makina kod nas - to je duga priča, a koga interesuje ima jedan članak na SMUG-u pa neka se zanima:
http://www.macserbia.org/index.php?option=com_frontpage&Itemid=1&limit=11&limitstart=11
Moja kritika je bila u smeru tehničke podrške, tj. servisa Apple stvarčica (mislim na one ozbiljnije). Lager rezervnih delova ne postoji, većina se uvozi na zahtev, relativno dugo se čeka, a čuo sam (napominjem, ČUO) da ima i slučajeva ugrađivanja polovnih delova u/van garancije.
Svojevremeno sam nosi mac mini koji je poginuo od strujnog udara da vidim koliko bi me izašla nova (ili polovna) matična ploča, a momci u servisu GlobNet-a su me odmah u startu ohladili i rekli mi da kupim nov mac mini, jeftinije će da me izađe. Preko eBay-a sam jedno vreme tražio i na kraju sam odustao, prodao sam jednom user-u sa SMUG-a, eno on i dan danas juri matičnu po eBay-u.
Kod Nemanje je sve jednostavnije - momak radi isto kvalitetno kao i ovlašćeni servisi (donedavno je i on radio za jedan takav), ali ipak je jeftiniji. Poslovno korektan, nema da te z, sve transparetno.
Eto, toliko.

Cuo sam i ja skoro za Nemanju, kazem skoro, jer i ja sam Jabuku poceo da koristim odnedavno.
Odlicno da si ovo napisao RingeRaja, sada cu znati kome da se obratim za nedaj boze :D. Nekako cu da se snadjem za kontakt.

Zaboravih da javim, stigao je Macbook nazad. Uzeo sam hard od 250GB za koji su me opelješili 7.000 rsd. :D

Nazad
Vrh Dno