Šta je novo?

Office:Mac 2011 Beta (2,3,4,5...)

ivan90BG

Cenjen
Učlanjen(a)
07.01.2010
Poena
199
:banana::party:I da da da, evo ga: Office 2011 za Mac Beta 2:party::banana:

Screen shot 2010-04-24 at 5.24.06PM.pngScreen shot 2010-04-24 at 5.23.29PM.pngScreen shot 2010-04-24 at 5.36.13PM.pngScreen shot 2010-04-24 at 5.47.01PM.png

Samo je trenutno dosta bagovit. Krešuje se ponekad, može da se prevaziđe Force Quit-om, ali nekad ga totalno zapuca pa mora da se pritisne magično dugme :)Dna pravom meku mora da drži)

Znači Microsoftova družina Mac programera je totalno implementirala Ribbon interfejs u ovu verziju Office-a, što je svakako, za svaku pohvalo. Najzad da se ratosiljamo toolboxa (mislim nije toolbox sam po sebi loš, Apple ga je dobro napravio u iWork-u, nego ovaj MS-ov).

Druga velika stvar je totalna kompatibilnost sa Office-om 2007 i 2010 za Windows.:banana: Znači sad se mogu praviti jednačine i 3D grafici, Excel podržava kondiconalno formatiranje kao u 2007-ici. Sada mogu normalno da se otvaraju bilo koji fajlovi napravljeni u 2007-ici.

Kada se u nekom od programa selektuje neki objekat, pojavljuje se novi ribbon tab sa njegovim podešavanjima, baš kao na Windows-u.

U ovoj Beta verziji nedostaju razne ikone u ribonu, ništa što smeta, ali se može primetiti, verovatno zato što je još "u izgradnji".

Zatim vraća se podrška za Macro-e. Oni kojima to treba će ceniti.

Do sada sam za lične potrebe preferirao iWork, jer je mnogo pouzdaniji i ima bolje performanse, a i od sada ću jer je ovaj Office još u Beta fazi. Ali mene najviše zanima kakav će odgovor Apple na ovo da bude pošto iWork nije baš skroz zaokružen, fali mu dosta stvari koje su u Officu standardne već duže vreme. Iskreno, potajno se nadam da će Apple napraviti još veće čudo sa iWork-om '10.

Pitajte šta vas zanima, biće još screenshotova kasnije.

1. cocoa vs carbon ?
2. 32 bit vs 64 bit ?
3. Koliko zauzima instalacija?
4. Koliko je brz u odnosu na iWork?

1. Kažu da je korisnički interfejs Cocoa, ima Core Aniamation i sve te stvari, ali nijedna aplikacija nije skroz Objective-C. Ispod haube je krosplatformski C++, a na tome je korisnički interfejs napisan kako Apple zapoveda. Znači nije Carbon, ali nije skroz Cocoa. Jedan Microsoftov radnik kaže da jedna od aplikacija pod haubom potpuno ista kao na Windows-u, samo je UI različit, dok jedna druga sa Windows verzijom deli samo ime.

2. Ova verzija je 32-bitna, ali ne zna se da li će možda finalna biti 64-bitna.

3. Tričavih 652 MB (metričkih)

4. U odnosi na iWork nije brži, ali to je možda s obzirom da je još beta verzija. Ali zato je znatno brži u odnosu na Office 2008. Mnogo brže se aplikacije startuju i nema više da se vidi kako se prozor konsoliduje deo po deo (dokaz da je UI Cocoa). Vreme startovanja je bukvalno isto kao na Windows-u pa prosudite kakav je u odnosu na iWork.

Sve u svemu kada izađe finalna verzija biće must upgrade sa 2008-ice. Ova blokiranja koja sam naveo po meni nemaju veze sa stvarnim performansama već su to samo bagovi beta verzije. Kao što rekoh, a vidi se na shotovima dole, neke ikonice su plave sa belim office logom što znači da još nisu nacrtane (biće u nekoj od narednoj verzija). Na slikama se vide još ovi balončići sa raznim stvarima. Njima se može menjati veličina povlačenjem donjeg desnog ugla i moram reći da je animacija skroz glatka, nema cimanja nikakvog. U PowerPoint-u ćete videti toolbox, ali samo za potrebe redosleda animacija (za to u Windows-u služi sidepane). Office sada može direktno da pristupa iTunes i iPhoto bibliotekama i iz njih ubacuje multimadialne sadržaje (pomoću media inspectora kao i iWork-u). Recimo u odnosu na Win se razlikuje što se dodatni tabovi za svojstva objekata ne pojavljuju na kraju niza več pored osnovnog taba iz koga proističu (kako se i vidi na slikama).

U ovoj beti neke opcije izgleda nisu implementirane pa se može desiti da naiđete negde na neko dugme u ribbonu koje ništa ne radi kad se klikne.

U svakom slučaju MS je ubo u centar sa ovim Office-om.

Screen shot 2010-04-25 at 12.13.33AM.pngScreen shot 2010-04-25 at 12.20.19AM.pngScreen shot 2010-04-25 at 12.27.26AM.pngScreen shot 2010-04-25 at 12.20.48AM.png

p.s. 'zvinjavam se za banane i party smajlije, bilo me malo ponelo uzbuđenje, modovi, mož'te slobodno da ih uklonite ako 'oćete

Poslednja izmena:
Već 2 nedelje je beta dostupna za dload. Kasnite! :)

:DA ako ti nisi kasnio što nam ne javi ranije?

Nije mi se učinilo vrednim javljanja :) A i ne volim da se eksponiram :d

U super, taman da instaliram finalnu verziju kad izadje. Kad sam video da 2008ica trazi Rosettu da bi radila - odmah sam odustao od instlacije.

Chemu ovo pored iWorka, neko voli pola sata da trazi osnovne operacije u onoj gomili istovarenih dugmica iz kamiona :)

ja sam napisao cemu ovo sluzi ali mi je kutija obrisao ... :(:(

:p :D

sluzi da kad dobijes Word fajl da mozes 100% da ga otvoris ;) :wall:

Zalim one koji rade po bankama i sa papirima :) U mom svetu sve shto je word/excel/powerpoint uglavnom je spam u mailovima, koji ionako brishem bez otvaranja :d

Poslednja izmena:
Pa ne koriste sve banke MS Office. Za ovo drugo što si rekao, bez komentara...

ja cu probqti ponovo da opisem situaciju sa Wordom (nadam se da neko nece obrisati):

iz odbojkaskog saveza srbije mi stigne Word fajl koji je zakljucan. Problem je sto kad se otvori u OpenOfficeu poslednja linija teksta prelazi na drugu stranu a ne moze da se otkljuca iz OpenOffica.
Pozovem ljude iz OSS i zamolim da mi posalju otkljucan fajl jer ja ne mogu da ga otkljucam. i ladno mi kazu, ko te jxxxxxx, sto nemas Word! (naravno ne bukvalno ali u svakom slucaju ni malo prijatno) - ja odgovorim da nismo imali novaca da kupimo i M$ (small) Office a oni ce na to: "pa zar to nije besplatno, otkud ti to da se Word plaća?!" :wall:

nemoj se ni trudi da odgovoris na poruku G@W - Microsoft je nedavno objavio da ni ovaj novi Office nece biti kompatibilan sa OOXMLom - dakle njihova definitivna namera i jeste da format zakljucaju za sebe tako da ne vidim sto je driverova reakcija cudna ?

Aha, znači u OpenOffice-u je primenjena ona zvanična OOXML specifikacija koju podržava ISO, ali u samom Office-u je malo drugačija varjanta koju Micro$hit drži u tajnosti i time namerno onemogućava da konkurentski softver ostvari punu kompatibilnost sa njihovim formatom.

Pa može se reći da su pokvareni, ali kad to uporediš sa činjenicom da iWork dokumente ne možeš da otvoriš ni sa čim osim sa iWork-om na Mac-u i nije tako strašno.

Ali OK ovde je glavno da Microsoft namerno čini da konkurentski softver izgleda nekvalitetniji u očima većine korisnika, dok Apple to ne radi iako ne daje nikom specifikacije svog formata.

P.S. Pa odbojkaški savez je državna ustanova. Ko će njih da proverava da li imaju piratski softver. Ali ipak začuđujuće ogroman broj ljudi ne zna da se kompjuterski softver legalno u stvari kupuje za ozbiljan novac, a ne presnimava od prijatelja, krekuje, da se ne kucaju serijali zapisani u .txt fajlu. Ja sam to isto nekada mislio, ali i danas kad ne mislim i dalje se tako ponašam jer jednostavno nemam para da dajem za softver.

Poslednja izmena:
Aha, znači u OpenOffice-u je primenjena ona zvanična OOXML specifikacija koju podržava ISO, ali u samom Office-u je malo drugačija varjanta koju Micro$hit drži u tajnosti i time namerno onemogućava da konkurentski softver ostvari punu kompatibilnost sa njihovim formatom.

Pa može se reći da su pokvareni, ali kad to uporediš sa činjenicom da iWork dokumente ne možeš da otvoriš ni sa čim osim sa iWork-om na Mac-u i nije tako strašno.

ne kazem, i to bi bio problem da je iWork rasprotranjen kao M$ Office.

problem je sto je M$ aplicirao sa svojim OOXML za ISO standard i posle dve godine nije implementirao ono sto je sam podneo za ISO standard :D

dakle, najmanje sto se moze reci je da su pokvareni ;) kad je njihov property format de fakto standard bilo bi lepo da onda i drugima daju jednaku sansu da naprave 100% kompatibilan software na nivou datoteka sa M$ Office-om.

Poslednja izmena:
dakle, najmanje sto se moze reci je da su pokvareni ;) kad je njihov property format de fakto standard bilo bi lepo da onda i drugima daju jednaku sansu da naprave 100% kompatibilan software na nivou datoteka sa M$ Office-om.

ne kapiram zasto bi to radili, sem sto je "lepo od njih". lepo i glupo ako mene pitas.

inace super za office - ja sam se isto smorio sto stari trazi rosettu... mada i tako sve sto mogu radim u pagesu.. lepsi je prog prosto

Poslednja izmena:
zato sto je Microsoft jedini koji na taj nacin (ne davanjem informacija o svojim formatima, standardima) drzi celu PC industriju na statusu quo!

niko ne moze da mrdne bez njega!

nametnuo se kao apsolutni monopolista i taj polozaj brani zatvorenim standardima i formatima!

a sve to zajedno se zove: kocenje IT industrije!!!

zato M$ treba da nestane sa lica zemlje. i sve one stupidne price kako je M$ doneo komp u svaku kucu su totalna besmislica kad sada kara celu planetu kako hoce (ako: "kako mu se digne"! ...srecom pa postoji EU ;)). i, srecom, pa su i u ISO uvideli kako ih M$ "voza"... :mad:

Poslednja izmena:
nisam primetio da apple deli sakom i kapom svoje formate i standarde. cak naprotiv - ne znam nijednu firmu koja je gori monopolista od applea, i koja ima zatvoreniju platformu.

zasto se ne zalis sto apple ne otvori svoje formate? ili sto sasvim kulira sve ostale? apple radi samo sa appleom. apple lossless moze da pusta samo itunes. a i u kontra smeru - itunes moze da pusta samo apple lossless... itd da ne nabrajam.

licemeran si - ne smeta mi pljuvanje msa, ali pljuj onda i apple zbog istog. a njega ne pljujes jer radi bolje od msa. a da koci - itekako koci - sve sto nije apple.

zasto se ne zalis sto apple ne otvori svoje formate? ili sto sasvim kulira sve ostale? apple radi samo sa appleom. apple lossless moze da pusta samo itunes. a i u kontra smeru - itunes moze da pusta samo apple lossless... itd da ne nabrajam.

iz prostog razloga: ako mi se ne svidja Apple politika, preci cu kod drugog proizvodjaca.

Kod M$a toga nema, jer je M$ na 95% racunara! i ima savrsenu poziciju da ucenjuje trenutne korisnike!

dakle ne postoji alternativa za M$ politiku! oni su se jednostavno nemetnuli kao softwerski standard i zakljucali korisnike za sebe! - mozes da promenis hardware (sa HPa na Dell, ili na kome made PrC) ali i dalje si pod M$ monopolom! dakle 95% trzista je isto! sa druge strane uvek imas samo ono sto ti M$ servira!

Apple je jedina konkurencija ovih 95% i mora da bude bolji od M$ da bi iko i poceo da razmislja da predje na njegove proizvode! ali ako ti se ne svidja Apple program, slobodno predji kod drugoga ;)

iz prostog razloga: ako mi se ne svidja Apple politika, preci cu kod drugog proizvodjaca.

Kod M$a toga nema

jel pises sa windowsa ili sa maca?

ali ako ti se ne svidja Apple program, slobodno predji kod drugoga ;)

jel se to meni obracas? ako se tebi ne svidja ms program slobodno predji kod drugoga ;) (ne vidim nesto da ti je izbor veci ili manji u bilo kom slucaju. imas ILI apple ILI ms. so? what was the point of what you wrote?

Poslednja izmena:
jel pises sa windowsa ili sa maca?

trenutno sa Mac-a!

zahvaljujuci Webu koji je uspeo da ostane slobodan! uprkos naporima M$-a da Web zadrzi za sebe sa svojim Internet Explorerom kvareci W3C standarde!

molim te ne prozivaj vise. M$ je truo koliko spolja, toliko iznutra. od toga nista dobro nece izaci. Jedino sto je bitno je da je na zalasku ;)

jel se to meni obracas? ako se tebi ne svidja ms program slobodno predji kod drugoga ;) (ne vidim nesto da ti je izbor veci ili manji u bilo kom slucaju. imas ILI apple ILI ms. so? what was the point of what you wrote?

haha... sa M$-a predji na nekog drugog... kako ono ide IMAP, MAPI protokol?
ActiveX za banke?
.DOCX za dokumenta?
DirectX3D za igrice?

M$ se trudi da na svakom koraku oteza korisniku prelazak na neku drugo platformu!

haha... sa M$-a predji na nekog drugog... kako ono ide IMAP, MAPI protokol?
ActiveX za banke?
.DOCX za dokumenta?
DirectX3D za igrice?

M$ se trudi da na svakom koraku oteza korisniku prelazak na neku drugo platformu!

Da li neko primorava banke da koriste ActiveX?
Da li neko primorava firme da koriste .docx?
Da li neko primorava developere da koriste DirectX?

1. niko te nije prozivao.

0. kovace, ja sa tobom vise necu progovoriti ni jednu rec na ovu temu. i zamolicu te da svoja misljenja u buduce zadrzis za sebe - licemerna su i trula odprilike koliko i ms.

Poslednja izmena:
Da li neko primorava banke da koriste ActiveX?
Da li neko primorava firme da koriste .docx?
Da li neko primorava developere da koriste DirectX?

niko ne primorava ali danasnjih 95% trzista daje jasnu ideju sta developeri da koriste i sta korisnici da koriste.

sa druge strane, to su zatvoreni standardi i formati! sve te tehnologije su 100% nekompatiblne sa onih 5% tako da migracija sa Windowsa nije moguaca, ili je maksimalno otezana!

pored toga, Microsoft jeste ucestovavo u cross-platform OpenGLu dok im nije zabio noz u ledja i napravio svoj DirectX3D (kao i sa OS/2 ili Mac OSom)!

dakle Microsoft istorijski gledano ima tendenciju da gura svoje property standarde (pored postojecih "open" standarda za istu stvar ili da kvari open standarde i da ih ucini nekompatibilnim sa onih 5% (hint: Java))!
sve ce uraditi samo da sacuvaju monopol Windowsa koji su ionako dobili na poklon!! ;)

@Lucas, nema problema, samo nemoj da odgovoaras na moje postove ;)

Lucas, moram da te ispravim. Apple loseless je moguće slušati i van iTunes-a. Naravno to važi samo za Windows.

Inače to je jako dobar primer onoga što tvrdiš. ALAC nije ništa drugo do proprietary FLAC. Tu je Apple uradio istu stvar koju i MS radi već godinama, uzme nešto iz FLOSS sveta, malo izmeni i ne vrati nazad.

[offtopic]To za FLAC i iTunes je najveća glupost, ja neću konvertovati celu moju kolekciju u ALAC samo zbog iTunesa -a realno, na Macu mi jako fali foobar2000 koji je meni najbolji muzički plejer za bilo koju platformu i verovatno jedna od stvari koja me još uvek drži za Windows.[/offtopic]

Poslednja izmena:
Pričasmo već o tome u drugoj temi, ali ne mogu da nađem. :) Ne može to da radi automatsko osvežavanje libraryja u iTunesu, ne podržava ubacivanje foldera u FLUKE da bi ubacilo u iTunes library... Svakako nije rešenje.

Jel neko zapravo koristi? Jel crashuke extra ili samp ponekad?!

Vrh Dno