Šta je novo?

[Prevara?] Po meni malo čudan oglas

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.

theemp

Cenjen
Učlanjen(a)
14.11.2009
Poena
169
Sad da počem od početka, rešio sam da dam još par ispita, sam tim i uslov za godinu, pa da na neko vreme zabatalim faks. E sad pošto ću to da uradim, rešio sam da tražim posao. I tako sam malo guglao vezano za posao servisera računara u Čačku. I jedini oglas na koga sam nabasao je [http://www.poslovi.rs/search_details_final.php?jobId=27196&saPretrage=1]. Sad kreće ono po čemu mi je oglas čudan, a to je da primaju radnike u svim gradovima Srbije (uključujći i Čačak), i to 240 izvršilaca. Na ovom oglasu nema kao na svim ostalima navedenih potrebnih uslova (tipa sss, radno iskustvo, vozačka dozvola...), a i kontakt mail je na gmail-u sa nekim nerazumljivim imenom. Naziv firme je Panon - klas szr, znam da takve firme u Čačku nema, ne znam za šire ali ja nisam čuo za nju. Malo guglanja i evo podataka vezanih za firmu [http://www.nsz.gov.rs/page/services/sr/berzarada/berzaposlova.html?view=company&id=1305. Sad ono što mene zanima, firma za koju nikada nisam čuo, zapošljava 240 servisera na teritoriji cele Srbije, da li je to neka šarena laža ili ...

Sad da počem od početka, rešio sam da dam još par ispita, sam tim i uslov za godinu, pa da na neko vreme zabatalim faks. ..

sto bi rekli, u startu si se zaebao.

Druze, ovo ti je moj najiskreniji savet: ako ne moras da radis, tj ako zivot tvoje porodice ne zavisi od toga da li ces doneti kintu u kucu, stisni i zavrsi faks. Kad jednom osetis pare, faks ti vise nece biti prioritet i tu (stagod neki sad poceli da pricaju) si svoju karijeru sasek'o u startu (osim ako nisi vunderkind ili na nekom privatnom faksu)

pozdrav

Takođe ti savetujem, ako ne moraš da radiš, završi fakultet(jer samo kad imaš znanja-e si slobodan čovek).

konkurisao sam ja na taj oglas i dobio sledeci mail:

Poštovani,
hvala Vam na vašem interesovanju za posao u Matrix servisu.

Osmislili smo inovativan i dinamičan posao za vas i istomišljenike.
U početku bi ste radili do tri meseca honorarno na probnom radu gde
bi vam zarada bila 80% od prihoda firme.Nakon probnog rada prelazite
u stalni radni odnos sa startnom platom od 22000 dinara i plaćenim
putnim troškovima.

Na poziv našeg operatera dobili bi ste instrukcije gde i kada u vašem
gradu vas očekuju da izvršite servisiranje ili reinstalaciju opera-
tivnog sistema. Nakon izvršene intervencije i naplate dužni ste da
realizovanu dobit uplatite na račun firme. Motivisani ste da i sami
tražite poslove jer za svaki posao koji sami pronađete dobijate po 15%
od njegove vrednosti. Za zamenu hardvera dobijate 10% od vrednosti
istog. Za ostvareni prihod veći od 47000 dobijate dodatnih 5%.

Vršimo i permanento održavanje malih i srednjih preduzeća po ceni od
2000 dinara mesečno do tri kompjutera i 250 dinara za svaki sledeći.
Ugovore o permanentnom održavanju možete i sami sklapati u ime firme
u tom slučaju od svakog prihoda od te firme dobijate 15%.

Od opreme dobijate: Lični pečat, ovlašćenje za rad, fotokopiju rešenja
firme, pravilnik firme, cenovnik usluga, kratko uputstvo za rad,
blanko ugovore o permanentnom održavanju, iskaznicu, paket software-a,25000 drivera, 19000 fontova, oko 300 poyadina, Mac OSX Leopard, Ubuntu Desktop 32/64 bit, Ubuntu Server 32/64 bit, Windows XPSPR Licensed, AGP grafičku
karticu, PCI Express grafičku karticu, 1Gb DDR1 RAM, 1GbDDR2 RAM,
napajanje i DVD RW uredjaj.

Za potpisivanje ugovora o radu potrebno je da dođete lično u Gložan,
mesto se nalazi na pola puta između Novog Sada i Bačke Palanke. Adresa
sedišta firme je Masarikova 33. Prethodno bi smo vas molili da se naja-
vite na 0628380915 - Jovo Rodić - Vlasnik. Sa sobom ponesite ličnu
kartu, Radnu knjižicu, 2 fotografije kao za ličnu kartu, 4 primerka OP
obrazca (Overeni Potpisi lica ovlašćenih za zastupanje) i 12404 dinara
depozita za preuzetu opremu.

Nadamo se uspešnoj sradnji. Vaš MATRIX SERVIS

sta kazete vi na ovo?

Ma dosta ljudi mi je to reklo, i znam da mi mislite najbolje, ali *** :(. Nije baš da život cele porodice zavisi od mene, ali zavisi moj :D A što se tiče mirsa para :), isti sam osetio jer sam pre faxa radio par meseci i to baš kao serviser, i napustio sam baš zbog faxa. Sad što sam se ja kret*n na istom zaebavao, tako i da ga ne prekinem, neću moći da ostanem na budzetu, već ću morati da plaćam, a da bih plaćao moraću da radim, tako da mi se isto hvata :) Nego koja li je fora sa onim oglasom, to me kopka:eyebrows:

Edit: odgovor na post Ben Dover, dok sam otkucao, već dva nova odgvora :)

Poslednja izmena:
Ja kazem da ti prodaju opremu vrednu 2000din za 12404din :D
Nesto je meni ovde jako mutno..

A komentare za fax - covek je pitao za oglas, gomile predloga kako da neko organizuje zivot ostavite za svoju zivotnu praksu ;)
P.S. Ja sam se vracao na fax - opet prekinuo jer me smara jedan mali ****** koji umesto da mi dozvoli da nesto u Delphi?BCB-u uradim za 15 minuta, tera da u Javi uradim (znaci 15 meseci). Neka hvala...

Poslednja izmena:
JAKO smrdi na prevaru. Sad treba stotine ljudi da se "sjati" u Gložan (!) i da ostavi po 12.000 dinara?

Sad kada sam pročitao odgovor highlanderfx82, vidim da je ovo neko neviđeno njesra, fora da ti uvale neke verovatno polovne komponente za 12404, a pri tome samo bog zna da li ćeš imati posla u tvom gradu. I još povrh svega treba da se ode u Gložan :lupko:

Trebalo bi konacno da svi pravi IT stručnjaci u našoj zemlji oformimo zvaničan "savez" na državnom nivou ili štagod za borbu protiv ovakvih imbecilnosti.

Poslednja izmena od urednika:
Sad vezano za ovo bio je baš pre neki dan tekst u kuriru, u kome je jedan reporter javlja na 10-ak oglasa. I svaki put kada bi konkurisao za posao, tražili bi mu lepu svotu novca za neke takse i tako slične gluposti, mislim čak i bez garancije da li će dobiti posao.

Opis delatnosti : Proizvodnja hleba i peciva :p

Teška prevara na linku iz APR piše da se firma bavi proizvodnjom hleba i peciva :d, a na linku NZS "ostale aktivnosti u vezi s kompjuterima" - šta god to značilo :).

Ovo selo se nalazi 7km od mog i ako budem imao vremena svraticu kod dotichnog gospodina da bash vidim o chemu se radi... Samo nije mi jasno za shta sluzi onaj silni HW shto se placa 12k din :d

Obratite paznju na to da se na sajtu agencije za privredne resurse i na sajtu nacionalne sluzbe za zaposljavanje razlikuju sifre delatnosti. Na sajtu APR je navedeno da je delatnost proizvodnja hleba i peciva a na sajtu agencije za zaposljavanje kao delatnost je navedeno druge aktivnosti u vezi s kompjuterima. E sad sve i da su dve firme na istoj adresi i da ih poseduje isti covek kako to da su maticni brojevi firmi isti??

Izgleda pomalo smešno i zabavno kako svi gledate u istom smeru. ;)

Razmislite, možda spominjani gospodin Jovo Rodić nema blagog pojma o oglasu. Moguće je da se jednostavno zamerio nekom ko ima čudan smisao za osvetu a uz put se bavi računarima. Možda nije platio neki naručeni program ili izradu reklame ili nešto treće ...

Mi smo maštovit narod, ne mora sve da bude onako kako izgleda na prvi pogled.

Posle svih ovih poruka koje sam pročitao skloniji sam da verujem kako se spominjani bavi isključivo hlebom i pecivom a kako je neko drugi debelo zamesio.

No, videćemo, vreme će kasti.

Firma za pravljenje hleba i peciva prijavljena u Privrednom registru pre 3 meseca a vec se bacili u IT vode ? Pored toga oni vam daju 25k drajvera , pozadina i raznoraznih dzidza bidza za beznacajnu svotu novca. Dodatno ste motivisani da sami sklapate ugovore o odrzavanju racunara koje ce te sami ispunjavati a zauzvrat dobijate 15% od posla koji ste sami sklopili i odradili ...
Ukratko pecanje lakovernih .
Da se ne radi o sali govori to da se oglas pojavio na gomili sajtova izmedju ostalih i Infostud.com a posto tamo oglasi nisu besplatni , barem meni, to lici da dobro osmisljen pokusaj prevare.

Poslednja izmena:
Izgleda pomalo smešno i zabavno kako svi gledate u istom smeru. ;)

Razmislite, možda spominjani gospodin Jovo Rodić nema blagog pojma o oglasu. Moguće je da se jednostavno zamerio nekom ko ima čudan smisao za osvetu a uz put se bavi računarima. Možda nije platio neki naručeni program ili izradu reklame ili nešto treće ...

.

nece biti.

"opis delatnosti" je hleb i pecivo
a registrovana delatnost: Ostale aktivnosti sa kompjuterima
http://pretraga.apr.gov.rs/RepsisPublicSite/Public/BusinessEntity/OuterPremisesData.aspx?SubmissionId=3226543&RegistryCode=61382437

prevara bre vrhunska, ako mogu tako da se izrazim, osim ako je covek napravio kompjuter koji sam pravi hleb i kifle.

Poslednja izmena:
Kakvu je šemu napravio čovek. Mislim da bi stvarno trebali da odemo u Gložan, da mu damo 12 hiljadarki bar za trud :d A meni drugrar kaže kada smo gledali oglas, kakvu ti teoriju zavere vidiš u ovome :)

posebno sto kao SZR ne bi ni smeo ovo da radi, koliko je meni poznato

nece biti.

"opis delatnosti" je hleb i pecivo
a registrovana delatnost: Ostale aktivnosti sa kompjuterima
http://pretraga.apr.gov.rs/RepsisPublicSite/Public/BusinessEntity/OuterPremisesData.aspx?SubmissionId=3226543&RegistryCode=61382437

prevara bre vrhunska, ako mogu tako da se izrazim, osim ako je covek napravio kompjuter koji sam pravi hleb i kifle.

Ne znam sta se krije iza oglasa :D ali kifle i kompjuteri mogu da idu zajedno - ortak ima autoelektricarsku radnju + servisira kompjutere/odrzava mreze po manjim firmama i sl. To nije registrovano kao nova/druga radnja, vec kao dodatna delatnost - dobio samo neki overen papir koji drzi na istaknutom mestu (u garazi :D)

Tacno Extreme,po zakonu pri otvaranju SZR moras registrovati delatnost,posle mozes dodati sta god ti padne na pamet,totalno nevezano za primarnu delatnost...

Ali pazite ljudi,radis na procenat...lol... sto bi uzeo 10% kad mogu 100%...

Meni smrdi na stimulativne mere... ima neka fora u vezi probno rada i prijave stalnog radnog odnosa gde drzava stimulira poslodavca sa cak i 80.000,00 dinara,citao sam nedavno,takve se neke cifre vrte...nisam siguran sta kako,provericu... ako sam u pravu i prijave se 200 i nesto ljudi...pa ti racunaj...

I taj depozit za opremu...pardon, """opremu""".... no comment...

I ako odrzavam recimo 10 racunara gde ce me cimati nonstop dobicu 562,50 dinara bonus? HAHA

Poslednja izmena:
upravo to, drzavna subvecnija za novozaposlenog bez radnog iskustva - drzava placa sve doprinose.
jos ako je dobio neke pare od drzave pare za pokretanje sopstvenog biznisa, ma milina...

ovo ko da mu neki politicar smislio semu kako da osteti drzavu, ljude koji bi radili i silne firme koje bi placale ove servisne usluge. i ako/kada pukne cela stvar - samo zatvori SZR i otvori drugi: proizvodnju dzhema i marmelade uz webhosting+Internet provajding :D

Nigerian scam na srpski nacin :D

Poslednja izmena:
Kakve ovo veze ima sa piramidalnom prevarom ?
Da on trazi od servisera da nadju nove servisere od kojih bi taj serviser uzimao procenat a vlasnik i od svega toga procenat onda bi bila piramidalna

Jedino što odudara od klasične prevare (komercijalista sam baš za Vojvodinu pa svake nedelje nalećem na nekog takvog) je to što je u pitanju SZR . Vlasnik SZR-a celom svojom imovinom , ličnom i firminom, odgovara za dugovanja prema dobavljačima i državi. Zato se uvek javljaju kao DOO pošto oni samo imovinom firme odgovaraju. A imovina je obično faks u najboljem slučaju. A što se tiče stimulacija države one su obično na foru da te stimulišu sa toliko i toliko para ali ta osoba mora da bude kod tebe zaposlena najmanje , sad ću slagati 2 ili 5 godina. Ako je otpustiš moraš vratiti stimulaciju. Ipak je ovo fora 240 ljudi puta 12000 din jednako 2,88 miliona dinara. I kad odbiješ troškove AGP karte i memorije (povađene iz računara za reciklažu negde u EU) ostaće tu lepa para.
Inače, indikativno je što je dosta prevaranata (najveći deo) o kojima sam pričao radilo na terenu od Novog Sada preko Begeča, Gložana do Bačke Palanke. A moj teren cela Vojvodina. Valjda blizu Ilok, ima gde da se zabegne kad zagusti.

U letu sam sreo drugaricu koja radi pri zavodu za zaposljavanje i setih se slucaja,kaze stimulativne mere se primenjuju tako sto poslodavac zaposli radnika prijavljenog na biro rada i isti mora biti minimum prijavljen godinu dana ko njega.Znaci godina,ne 2 ili 5... Samo nisam imao vremena da pitam sta se desava ako pukne firma u medjuvremenu i ostale pojedinosti...

Izgleda da i pekari prate tehnologije,sad vicu "nema leba bez maticne"... :)

sasvim uobicajena prevara, gde placas za posao. inace, u vecini zemalja (ukljucujuci srbiju) je zabranjeno od zaposlenog uzimati bilo kakvu proviziju i pokrivanje troskova zaposljavanja. ali, moguce je naplacivati troskove obuke, opreme, ... sto se kasnije odbija od poreza.

mene isto cudi da je tip radio na radnju, umesto firme. inace, u slucaju DOO nije bas totalna ogranicena odgovornost. ukoliko se dokaze da je u pitanju planirana prevara a ne nesolidno poslovanje, i te kako odgovaras svojom imovinom.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno