Sve je rekao osim najvaznije stvari.
Sedmo, i zapravo najvaznije. Necemo flash jer bi korisnicima omogucio da iskoce izvan naseg zatvorenog ekosistema i time ugroze nase prihode.
Ta filozofija je upravo razlog zbog koga ja necu da koristim Apple proizvode.
ti izgleda nisi dobro citao!
On JE rekao da nece Flash u svom zatvorenom sistemu i argumentovano je objasno zasto.
Isto tako je lepo objasno zasto je ZATVORENI flash problem za Internet!
U oba slucaja ja se slazem sa njim.
U pravom on ne zeli da glavni proizvod svoje kompanije ugrozava bilo cim
U drugom savrseno je jasno i dzobs je toga svestan da "content carriers" na Internetu ne smeju biti kontrolisani od strane bilo cije volje/proizvoda.
U konkretnom slucaju ovde je rec o najbitnijem sadrzaju na najbitnijem mediju danasnjice i buducnosti - video na Internetu.
Takodje meni zanimljiva stvar u vezi sa ovim "otvorenim pismom" je cinjenica da su iz Applea proistekle tri kljucne inicijative za informacionu buducnost: OpenCL, HTML5 i WebKit!
AKo se imaju u vidu stvari na koje APple baca fokus: kreiranje sopstvenih cipova i sopstvenog hardvera i usavrsavanje appstore-a i iTunes-a (kao i kupovina one kompanije za internet oglase na prenosnim uredjaima) jasno je gde Dzobs vidi buducnost:
u proizvodjenju uredjaja koji ce isporucivati intelektualne proizvode (muzika, filmovi, igrice, aplikacije) i "ugradjivanjem" u cenu tih proizvoda za usluge isporucivanja.
A medij putem koga se oni isporucuju mora biti free i u nicijoj eksplicitnoj kontroli i svima na raspolaganju.
Pa ko bude pravio bolji HW za isporuku ili ko bude imao bolje dilove za ugradnju, neka pobedi u toj trci! Posteno!