Šta je novo?

Novi Win

Medica

Cenjen
Učlanjen(a)
24.02.2010
Poena
154
Pozz.. Hteo bih da dignem novi sistem na mom kompu. Pošto to prvi put radim, zanima me šta mi je sve potrebno osim Win SP2, tipa microsoft.NET framework (i koje sve verzije su potrebne), K-Lite mega codec pack, Visual C++ 2008 ( za šta ovo služi?), itd. Molim vas, pomozite. Hvala.

:D svaki pocetak je tezak:)

prvo...treba ti win xp sp3...ako ces vec xp da dizes...nista od dodatnih programa (esencijalnih) ti nije potrebno
drugo...k-lite kodec...treba ti...da bi pustao filmove npr...al to spada u dodatne programe koje se skidaju sa neta...kako neko da zna..dal ti volis winamp...acdsee..i slicno...to svako radi prema svojim potrrebama/navikama
trece...c + +......forget :bottle:

:D svaki pocetak je tezak:)

prvo...treba ti win xp sp3...ako ces vec xp da dizes...nista od dodatnih programa (esencijalnih) ti nije potrebno
drugo...k-lite kodec...treba ti...da bi pustao filmove npr...al to spada u dodatne programe koje se skidaju sa neta...kako neko da zna..dal ti volis winamp...acdsee..i slicno...to svako radi prema svojim potrrebama/navikama
trece...c + +......forget :bottle:

OK. Hvala. Ali.. Ja bih ipak da stavim Sp2. Zato me interesuje šta mi treba od dodatnih (esencijalnih) programa... Obicno koristim Winamp, BSPlayer ili GomPlayer... Unapred hvala na pomoći!

:) :) esencijalnih..znaci neophodnih programa:)
upravo zato sto ti koristis bsplayer...a ja npr mv2...ne moze niko da ti kaze sta je najbolje..jer ukusi su razliciti
ono sto ti treba ...samo ce da ti napise,,,po instaliranju sistema..npr...otvoris mozillu i kliknes neki sajt koji zahteva flash player....browser ce sam da ti kaze da mu to treba i da te uputi odakle da skines...
dakle..da zakljucim....stavi sistem...tu ima sve sto je potrebno da komp radi (naravno da instaliras i grafiku ,chipset i zvuk sa cd-ova koje imas) i onda da se prepustis carima istrazivanja sta ti jos treba u zavisnosti od prohteva....

Eh... Trenutno na kompu imam Sp2, microsoft.Net Framework 2.0, 3.0, 3.5., K-Lite Mega Codec Pack... Da li treba sve isto tako ja da nadjem na netu, skinem, pa instaliram? Da li Java ulazi u Sp2? Možda je glupo pitanje, ali ipak...:).

Kako instalirati sve potrebne drivere ako nemam CD? Hvala.,)

au...problem je zesci nego sto sam mislio:)
ne bih da vredjam...nije sramota pitati...al brate....:laugh::laugh:

napisi bar koju tacno masinu imas...da ti neko pusti link za sve drivere ako ja u medjuvremenu odustanem;)

java se skida naknadno...k lite naknadno...net framework je pozeljno da imas skinuto...
i tako....

Instaliraj lepo Windows XP i SP3, zatim neki antivirus i idi na www.filehippo.com gde ćeš da nadješ dosta toga što te zanima od programa... Videćeš po popularnosti šta je ok.

1. Instaliraš XP + SP3
2. Podesiš konekciju
3. Instaliraš Firefox ili šta već koristiš
4. Odeš na Net i skineš i instaliraš Avira antivirus, npr.
5. Skineš i instaliraš Everest i pokupiš informacije o kompu, da znaš koje drajvere da skidaš
6. Skidaš drajvere i instaliraš
7. Skidaš i instaliraš flash player, dotnet, shockwave player(ovo možda i ne moraš), Java Runtime Environment
8. K-lite ako ti je već on OK
9. Svi ostali programi, plejeri itd.

Otprilike, to je to.

Intel (R) Celeron (R) CPU 430 @ 1.80GHz.
I... Vređate... Ali nema veze...

1. Instaliraš XP + SP3
2. Podesiš konekciju
3. Instaliraš Firefox ili šta već koristiš
4. Odeš na Net i skineš i instaliraš Avira antivirus, npr.
5. Skineš i instaliraš Everest i pokupiš informacije o kompu, da znaš koje drajvere da skidaš
6. Skidaš drajvere i instaliraš
7. Skidaš i instaliraš flash player, dotnet, shockwave player(ovo možda i ne moraš), Java Runtime Environment
8. K-lite ako ti je već on OK
9. Svi ostali programi, plejeri itd.

Otprilike, to je to.

Thanks. Ali.. Kako se podešava konekcija? I.. Gde tačno u Everestu treba da tražim?:(

Thanks. Ali.. Kako se podešava konekcija? I.. Gde tačno u Everestu treba da tražim?:(

Možda bi bilo najbolje da pozoveš nekoga ko zna to da uradi, pa ti prati šta i kako da znaš za sledeći put. Ako ti se učini komplikovano, mada ne bi trebalo, neka ti taj ko ti bude reinstalirao win, napravi image sistemske particije pa sledeći put kada budeš radio reinstal, možeš to i sam u par klikova mišem.

Za podešavanje konekcije moraš reći koji je tip konekcije ( Dial-up, ADSL, WiFi... ) i moraš znati Username i Password koje ti je provajder dao.

Najbolje bi bilo da instaliraš Windows 7. Batali XP i njegove mnogobrojne servis pakove. Taj sistem je beznadežno zastareo. Sve bubice i problemi koje sam imao na XP su kao rukom odnešeni od kada sam instalirao Win7.

Mogu li da dobijem još neko mišljenje o Win7? Koliko je dobar? Gde mogu da ga nađem? I... Opet trebaju drajveri... Hvala na odgovoru.

Možda bi bilo najbolje da pozoveš nekoga ko zna to da uradi, pa ti prati šta i kako da znaš za sledeći put. Ako ti se učini komplikovano, mada ne bi trebalo, neka ti taj ko ti bude reinstalirao win, napravi image sistemske particije pa sledeći put kada budeš radio reinstal, možeš to i sam u par klikova mišem.

Za podešavanje konekcije moraš reći koji je tip konekcije ( Dial-up, ADSL, WiFi... ) i moraš znati Username i Password koje ti je provajder dao.

Na Dial-up-u sam. Modem stavim u port i instaliram... To je, valda, to...

Mogu li da dobijem još neko mišljenje o Win7? Koliko je dobar? Gde mogu da ga nađem? I... Opet trebaju drajveri... Hvala na odgovoru.

Ako ti je mašina iole novija, stavi Win7. Malo će ti trebati da se privikneš, ali ok. Što se drajvera tiče, 7ica ima drajvere u sebi, tako da ti je to briga manje. Posle instalacije otvori Device Manager i vidi ako ti slučajno nedostaje neki drajver i samo to doinstaliraš.

Proveri poruke

Poslednja izmena:
Sorry ali mislim da ti treba pomoć, najbolje je, kao što neko reče, da gledaš prvi put kako neko to radi...

Opasno već sumnjam da se ovde neko sprda.

Medice, ako već hoćeš pomoć, poslušaj ljude koji hoće da ti izađu u susret, odgovori na njihova pitanja. Nemaš prava da si "na kraj živaca" i da se vređaš, ti si taj kome nešto treba, a ne obrnuto.

Opasno već sumnjam da se ovde neko sprda.

Medice, ako već hoćeš pomoć, poslušaj ljude koji hoće da ti izađu u susret, odgovori na njihova pitanja. Nemaš prava da si "na kraj živaca" i da se vređaš, ti si taj kome nešto treba, a ne obrnuto.

Izvini, moderatoru, ali ja se ne sprdam. jednostavno, početnik sam a dosadilo mi je da plaćam majstore. Rekao sam da je moj komp Intel (R) Celeron (R) CPU 430 @ 1.80 GHz. Možda niste videli?:smash:

Onda spusti loptu i pokušaj da što opširnije opišeš šta ti treba i da odgovaraš na pitanja. Sa takvim stavom nećeš dobiti pomoć.

Eh ovako... Mene interesuje... Posle instalacije Win Xp Proffesional Sp2, šta dalje sve treba instalirati da sve radi kako treba? Najgore mi je za drajvere. Kako pronaći koje treba instalirati? I kako potom instalirati? Kojim redosledom, i šta treba instalirati da bi sve funkcionisalo Ok? Znači, da funkcionišu Igrice, programi, muzika, filmovi, itd... Unapred hvala na odgovoru i na vašem strpljenju.:)

Aman zašto stavljaš SP2 ako postoji SP3? Nisu ga džabe napravili nego da sistem učini stabilnijim i sigurnijim, prema tome nemoj stavljati stariju verziju nego SP3.

Sve ti je već napisano. Zašto sam stekao sličan utisak kao i nickname?:/

Aman zašto stavljaš SP2 ako postoji SP3? Nisu ga džabe napravili nego da sistem učini stabilnijim i sigurnijim, prema tome nemoj stavljati stariju verziju nego SP3.

Ima Dial-up konekciju pa je skidanje svega problem.

A ako se već skida nešto sa neta, nek ti neko skinie 7icu i završi s tim. Posle ćeš lako naći kako se pravi konekcija i sve što sledi.

Aj uzdravlje i potraži malo i sam po Guglu, nemoj sve čekati da ti mi sažvaćemo ;)

Pa uvek može iscimati nekog prijatelja za SP3, mislim svako poznaje nekog geeka koji uvek ima spremne instalacije svih Windowsa :d

A kad mu donese...pa nek' mu i instalira kad je već tu :).

S obzirom da reče da je do sad plaćao majstore => no geeks available :p

Probaj za pocetak da skines "Everest" za detaljniji prikaz ili "Cpu-z" za procesor & plocu
Kad tacno budes znao sta posedujes onda je lakse.

Intel (R) Celeron (R) CPU 430 @ 1.80GHz
Ovim je receno samo koji je procesor u pitanju.

Naj vaznije je pronaci drajvere za motherboard
pa graficku i zvucnu (mozda je sve integrisano pa je lakse za pronalazak)
pa na kraju modem
i ostale programe koji ti trebaju.
Cpu-z probaj neku stariju verziju od 1.53 ako ova neprocita podatke

evo slika sta da gledas kad skines ove programe everest ili cpu-z

Prilozi

• Everest.png
    Everest.png
    73.9 KB · Pregleda: 39
  • Cpu-z.png
    Cpu-z.png
    34.7 KB · Pregleda: 36
Ok. Hvala. Baš si ljubazan. Znaš kako je kada si početnik.:banana:

Odes u neki internet kafe ili negde skines kao sto su ljudi vac rekli Everest i Driver Genius (ako vec hoces da instaliras XP) i odradis beckup. Sad kad skines Everest instaliraj ili pokreni ako je portabl i reci nam koje komponente imas u racunaru (procesor i neigra veliku ulogu) Zanci najvaznije je da nam kazes koliko imas ram-memorije, ploca, grafika. Za sedmicu ti treba 1gb rama da znas.

Ovako:

CPU Type Intel Celeron 430, 1800Mhz (9x200)
Motherboard Name MSI PT890 Neo v2 (MS-7258)
Video adapter ATI Radeon x1050 (RV370)
Audio adapter Realtek ALC655 @ VIA AC`97 Enhanced Audio Controller
Network adapter Realtek RTL8139/810x Family Fast Ethernet NIC
RAM 512Mb

Nadam se da je to što vam treba.

Vrh Dno