Jedno pitanje :Treba iz IKOM-a da mi priključe modem na 1 Mb/s uskoro. Šta preporučujete za vezu sa računarom, preko USB-a ili mrežnog adaptera? Pitam zbog toga jer se "kod" mrežne prijavljuje kod provajdera i modem radi samo u sprezi sa njom, tako da ne može da se prikači drugi računar na konekciju (lap-top npr.). Mislim da se preko USB konekcije može prikačiti bilo koji računar (ili možda grešim?).
Mislim da je najbolja i najbrza veza preko mrezne kartice, odn. UTP porta na kablovskom modemu. USB port je barem na Motorola SB5101E valjda USB 1.1, dakle max brzina 12Mbps, a UTP port je 100Mbps, pa mozda ne bi osetio neko poboljsanje pri download-u (posto su trenutno paketi na IKOM-u do 6-7Mbps), ali bi ti valjda bio malo manji latency, tj. bolji ping ako igras on-line igrice, gde je to bitno

Takodje UTP kabl moze da bude duzine do 100m, a USB kabl metar-dva, sto moze da ti znaci ako ti kablovska ne dolazi bas do kompa.
Za mene je bitno da konekcija dobro funkcioniše ali i da nije uskraćena mogućnost da se bilo koji računar poveže na mrežu. Da je mrežna kartica bar fizički odvojena pa se prebaci u drugi komp, ali nije, integrisana je na ploči.
Kod IKOM-a je trenutno ogranicenje da direktno na kablovski modem mozes da povezes samo jedan uredjaj (ili preko UTP-a ili USB-a) i da on ima izlaz na net. Valjda su to resili tako sto u MAC tabeli kablovskog modema ostave jedno slobodno mesto. Ako vezes 2 kompa, jedan na UTP, drugi na USB, samo jednom od njih ce raditi net (onaj koji prvi dobije odgovor od IKOM-ovog DHCP-a). Onaj drugi ce da ga sajsi
Kada upalis kablovski modem, onaj komp koji prvo ustekas - njemu ce raditi net. Ako izvadis UTP kabl iz tog kompa i ubodes neki drugi komp, dok je modem jos uvek upaljen, tom drugom kompu veza nece da radi. Moras prvo da ugasis modem, da mu se isprazni MAC tabela, pa ga ponovo upalis kada je direktno vezan taj drugi komp i onda ce da mu radi net.
Vise ne moraju da se javljaju MAC adrese IKOM-u, vec to sada automatski radi kako je gore opisano, paljenjem i gasenjem modema. To za javljanje MAC adresa je trebalo do pre jedno 8 meseci, sad kazu imaju neki novi softver, pa ne moramo ni mi ni oni da se smaramo...
Ako hoces 2 ili vise kompa da imaju izlaz na net u isto vreme onda kupis ruter (ima u Netiksu: 4-portni = 12 evra, 8-portni = 21 evro) i njegov WAN port vezes UTP-om na kablovski modem, a kompove na njegove LAN portove. Ako koristis P2P onda moras da podesis i port forwarding na ruteru da bi ti brzo radili torenti, eMule, itd.
@KrisFil: valjda 1500 minus VPN overhead (header, tunelovanje, ...). Ako si uspostavio VPN pinguj bez fragmentovanja sa paketima velicine izmedju 1500 i 1400, pa vidi kada ce da pocne da se buni