Šta je novo?

IKOM - generalna rasprava

Kod SBB-a za 2800RSD dobijes 8Mbit + TV?

2100 im je net od 8 Mbit/384Kbps i kad dodas kablovsku to je to...Ikom mi je uvek lepo radio sto se tice neta(TV je katastrofa), ali sto se tice brzine u ovom trenutku...jako lose...prema SBB-u bar

za iste pare na SBB-u dobijes 8 Mbita ...a kod nas evo sad 5 ....

Pa ti brate predji na SBB. Ne kapiram poentu priche o SBB-u, kad smo svi manje-vishe osudjeni na jednog provajdera. Tom logikom mozes reci i da kod Telekoma 1 mbit kosta koliko kod Ikoma 2 mbit. Uostalom, za te brzine koje pominjes kod SBB-a je potrebno potpisati ugovor na godinu dana, dok su brzine bez ugovora otprilike kao i kod Ikoma. Ne kazem ja da SBB ponuda nije bolja (jer daje bar opciju da dobijes dosta vishe uz potpis ugovora), ali sta to meni znachi kad ja ne mogu da predjem na SBB...
Ovo je tema o Ikomu, gde se diskutuje o njegovim ponudama, ubrzanju i slicno. Navodjenje SBB-ove ponude, koja je svima nama jako dobro poznata, nema nikakvog smisla na ovom topicu.

kod SBB-a pocinje prijavljivanje za HD...a kod nas ni digitalnu ne mogu da urade kako treba.. -.-

Pa ti brate predji na SBB. Ne kapiram poentu priche o SBB-u, kad smo svi manje-vishe osudjeni na jednog provajdera. Tom logikom mozes reci i da kod Telekoma 1 mbit kosta koliko kod Ikoma 2 mbit. Uostalom, za te brzine koje pominjes kod SBB-a je potrebno potpisati ugovor na godinu dana, dok su brzine bez ugovora otprilike kao i kod Ikoma. Ne kazem ja da SBB ponuda nije bolja (jer daje bar opciju da dobijes dosta vishe uz potpis ugovora), ali sta to meni znachi kad ja ne mogu da predjem na SBB...
Ovo je tema o Ikomu, gde se diskutuje o njegovim ponudama, ubrzanju i slicno. Navodjenje SBB-ove ponude, koja je svima nama jako dobro poznata, nema nikakvog smisla na ovom topicu.

dosta ljudi bi presla da moze...jednostavno govorim kako ikom zaostaje za SBB-om...a imao je mozda i bolju ponudu prosle godine...

Svesni smo mi toga. Ljudi koji posecuju ovaj podforum verovatno vrlo dobro znaju sve o tome. Ali, realno, nama to nista nece pomoci, jer je velika vecina nema izbor.
Uostalom, Ikom jos uvek ima drugu najbolju ponudu u zemlji, tako da jos uvek nismo u preterano losem polozaju :)
Ali ajde da ne idemo u offtopic, i da se fokusiramo na temu. Sada je najvaznije da li ce paket od 2 mbit biti takodje povecan.

nema za sada ni promene na 1Mbps paketu, pa verovatno sto kazete ce biti promocija da privuku sto vise ljudi na FLAT4 i FLAT5 pakete (net + analogna tv + digitalna tv) sa dodatnih 1 Mbps za istu cenu.

da li ste sami morali da gasite i palite modem (da bi povukao cfg fajl sa novim podesavanja sa njihovog tftp servera) ili su to oni sami uradili daljinski?

da nisu poslali neko obavestenje na @ikom mail adrese onima koji imaju FLAT4 i 5 pakete? kao sto su jedno 2-4 nedelje pre oktobra 2009. poslali da ce FLAT2 da bude 1600 din. i promotivno prikljucenje 500 din. od 1. okt. 2009.

Ja nista nisam resetovao, a evo sad sam i proverio @ikom mail, nema nijedna poruka tamo...

EDIT: LOL (4 tj 5mbit paket)

Poslednja izmena:
kakve su brzine sad? ^.^

planiram da predjem uskoro sa beotel adsl-a na ikom pa ako mozete da mi kazete kako ste zadovoljni kako radi, posebno me zanima torenti kako rade jel ima nekih problema zbog javne adrese?

meni na 2mbs dobar torrent skida 240-245 kb/s

Odlican je Ikom

Jedno pitanje :Treba iz IKOM-a da mi priključe modem na 1 Mb/s uskoro. Šta preporučujete za vezu sa računarom, preko USB-a ili mrežnog adaptera? Pitam zbog toga jer se "kod" mrežne prijavljuje kod provajdera i modem radi samo u sprezi sa njom, tako da ne može da se prikači drugi računar na konekciju (lap-top npr.). Mislim da se preko USB konekcije može prikačiti bilo koji računar (ili možda grešim?).

Za mene je bitno da konekcija dobro funkcioniše ali i da nije uskraćena mogućnost da se bilo koji računar poveže na mrežu. Da je mrežna kartica bar fizički odvojena pa se prebaci u drugi komp, ali nije, integrisana je na ploči.

U oba slucaja ono sto priljucis imace izlaz na mrezu. Ranije su postojale takve restrikcije da kada prikljucis uredjaj preko LAN-a moras da javis IKOM-u mac adresu uredjaja koji si prikljucio kako bi ti dozvolili izlaz na net. USB prikljucak ima svoju, burned-in mac adresu na samom modemu koja je po default-u dozvoljena. I kao sto rekoh, sada nema nikakvih restrikcija tako da ti je sve jedno da li ces da prikljucis preko usb-a ili lan-a. U teoriji je zamisljeno, da ako imas jedan racunar kacis to na usb, a ukoliko zelis iza modem-a da imas router + switch koji ce deliti internet simultano na vise racunara, mobilnih uredjaja itd, koristis LAN vezu. Opet, ako imas samo jedan racunar i ne zelis da koristis router + switch sve jedno je kako ces da prikljucis uredjaj na modem.

NAdam se da jeste... i ja cu preci na Ikom za metar dana dok mi istekne pretplata.

Jedno pitanje :Treba iz IKOM-a da mi priključe modem na 1 Mb/s uskoro. Šta preporučujete za vezu sa računarom, preko USB-a ili mrežnog adaptera? Pitam zbog toga jer se "kod" mrežne prijavljuje kod provajdera i modem radi samo u sprezi sa njom, tako da ne može da se prikači drugi računar na konekciju (lap-top npr.). Mislim da se preko USB konekcije može prikačiti bilo koji računar (ili možda grešim?).

Za mene je bitno da konekcija dobro funkcioniše ali i da nije uskraćena mogućnost da se bilo koji računar poveže na mrežu. Da je mrežna kartica bar fizički odvojena pa se prebaci u drugi komp, ali nije, integrisana je na ploči.

Ne treba vise da se prijavljuje IKOM-u MAC adresa,..., i ja sam to pitao kada su mi uvodili. Iza njihovog modema, postavi ruter, switch i vozi. Meni je iza THOMSON modema Linksys WRT 160 a iza rutera CISCO ASA,.... Intrenet radi k'o lud.

za Flat 4, DL: 5.92Mb/s, UL: 0.49Mb/s, ping: 14, ....., download ne pada ispod 600kbps. Mada nekada ide i preko.

Cuo sam da im je dosao Irac za direktora i da ih je za 6 meseci utegao samo tako,...., sto se izgleda i vidi. :type:

p.s. Da li neko zna koji je najbolji MTU setovati (bitno mi je zbog VPN-a).

Poslednja izmena:
Definitivno posle par dana problema(radi - ne radi) sad je sve kako treba, samo jos da vidimo zvanicno obavestenje o povecanju...

Mislim da je najbolja i najbrza veza preko mrezne kartice, odn. UTP porta na kablovskom modemu. USB port je barem na Motorola SB5101E valjda USB 1.1, dakle max brzina 12Mbps, a UTP port je 100Mbps, pa mozda ne bi osetio neko poboljsanje pri download-u (posto su trenutno paketi na IKOM-u do 6-7Mbps), ali bi ti valjda bio malo manji latency, tj. bolji ping ako igras on-line igrice, gde je to bitno :) Takodje UTP kabl moze da bude duzine do 100m, a USB kabl metar-dva, sto moze da ti znaci ako ti kablovska ne dolazi bas do kompa.

Kod IKOM-a je trenutno ogranicenje da direktno na kablovski modem mozes da povezes samo jedan uredjaj (ili preko UTP-a ili USB-a) i da on ima izlaz na net. Valjda su to resili tako sto u MAC tabeli kablovskog modema ostave jedno slobodno mesto. Ako vezes 2 kompa, jedan na UTP, drugi na USB, samo jednom od njih ce raditi net (onaj koji prvi dobije odgovor od IKOM-ovog DHCP-a). Onaj drugi ce da ga sajsi :)

Kada upalis kablovski modem, onaj komp koji prvo ustekas - njemu ce raditi net. Ako izvadis UTP kabl iz tog kompa i ubodes neki drugi komp, dok je modem jos uvek upaljen, tom drugom kompu veza nece da radi. Moras prvo da ugasis modem, da mu se isprazni MAC tabela, pa ga ponovo upalis kada je direktno vezan taj drugi komp i onda ce da mu radi net.

Vise ne moraju da se javljaju MAC adrese IKOM-u, vec to sada automatski radi kako je gore opisano, paljenjem i gasenjem modema. To za javljanje MAC adresa je trebalo do pre jedno 8 meseci, sad kazu imaju neki novi softver, pa ne moramo ni mi ni oni da se smaramo... :)

Ako hoces 2 ili vise kompa da imaju izlaz na net u isto vreme onda kupis ruter (ima u Netiksu: 4-portni = 12 evra, 8-portni = 21 evro) i njegov WAN port vezes UTP-om na kablovski modem, a kompove na njegove LAN portove. Ako koristis P2P onda moras da podesis i port forwarding na ruteru da bi ti brzo radili torenti, eMule, itd.

@KrisFil: valjda 1500 minus VPN overhead (header, tunelovanje, ...). Ako si uspostavio VPN pinguj bez fragmentovanja sa paketima velicine izmedju 1500 i 1400, pa vidi kada ce da pocne da se buni :)

Poslednja izmena:
Evo kod mene paket od 4mbit

711264599.png

Poslednja izmena:
Добар ти је upload с обзиром да је 4096/512 Кбпс

Dobro je za sada, videcemo da li ce i ostati.

Novi speedtest cu staviti kasnije.

ajmo sad svi nove testove..faaast :p

za 2 sata ce biti 16? -.-

Izvinjavam se posto nisam u toku, jel su to sve pakete duplirali ili samo neke?

Nazad
Vrh Dno