Šta je novo?

"Hello hypervisor, I'm geohot"

Dečko i treba da ima toliki ego. Sigurno dobija sulude ponude od Google-a, Microsofta i tone drugih kompanija za koje i nismo čuli :)

Dečko i treba da ima toliki ego. Sigurno dobija sulude ponude od Google-a, Microsofta i tone drugih kompanija za koje i nismo čuli :)

Sve je to lepo, ali vidim ovde neki čoveka veličaju zbog... čega tačno? Što je mnogo pametan... pa svaka čast, ali... Više nam je učinio i veće zasluge na ovom forumu treba da dobije Francuz koji nam prodaje igre ispod cene i pre nego što se pojave. On je za moje i naše igranje učinio 100000x više nego geohot.

A sto ne bi velicali i hvalili necije znanje, kreativnost i sposobnost? (i nemoj sad u svom stilu da mi lupas paralelu sa nekim sposobnim ljudima u istoriji koji su radili lose i uzasne stvari. Znam da si to planirao! :D)

Mad, bas tako. Ne velicaju se valjda samo oni od kojih mi imamo direktne koristi.

Veličajte vi geohota slobodno... ja tuđi ego da masiram neću, pa makar mi život od toga zavisio :)...

Sa sedamnaest godina je hackovao iphone, a ja sa toliko godina jedva znam jednu petlju. Nema tu nikakvog masiranja ega, ne znam o čemu pričaš.

@Muzzy: ne znam samo šta ne kontaš? :) Taj lik šta god da je uradio, svaka mu čast, ali ja kao krajnji korisnik nemam apsolutno nikakve koristi od toga, Bane sigurno misli na to. Svaka mu čast kakav god da je programer, al opet nije da me to nešto preterano zanima.

Čudno je kako se okrenemo za čaš.

U jednom trenutku smo veličali geohota velikog hakera koji će nam uštedeti milion evra koje dajemo na originalne igre.

Kada nije uradio za pirateriju ništa (molim vas, nemoj samo neko da kaže "nije on hteo pirateriju", jok ja sam - to je kao kad priđeš dobroj devojci i nemaš prođu i posle kažeš "ma i onako nisam hteo da je muvam"), odjednom smo počeli da ga veličamo kao nekoga ko zna nešto, kao da smo mu roditelji. A to nešto služi ________ ?

Isto i o naučnicima koji uzmu da mi maštaju o kosmosu - za sve imaju naučna objašnjenja, ali mi za to nemamo tehnologiju, nemamo potrebu i nemamo koristi. Jedino što na kraju bude je da ti naučnici od poreskih obeznika dobijaju novac za svoje maštarije.

Šta je geohot uradio? Dogurao najviše do razbijanja PS3. Svaka čast. Je l napravio nešto korisno. Nije. Je l preneo nekome znanje na bilo kakav kvalitetan, primenjiv način. Nije. Jedino je, kao pravo dete, samo vikao "ja sam prvi, ja sam prvi"... "PS3 je hakovan - tačka" "PS3 je hakovan - tačka".

Bravo sine. Hakovao si PS3, najveći si haker na svetu, bolji i od Kijano Rivsa, ajde sad idi radimo... moram i ja da radim, da kupim GOW3 i Heavy Rain. I ja znam svašta, pa ne onanišem po internetu kao on. Kada njegova nauka postane primenjena nauka, ima da skinem kapu i da se poklonim i kažem care (iako verovatno pirate neću koristiti), ali dokle god su ovo neki njegovi vlažni snovi, neću da imam posla sa time.

PS. A iPhone je neka čuvena vanzemaljska sprava koja je imala najbolji sistem zaštite ikada, pa je on bio najpametniji i jedini koji je mogao da razbije? Svi vole da kažu "mali je razbio iPhone"... niko ne zna da kaže koje je to specijalne zaštite iPhone imao.

Poslednja izmena:
Je l napravio nešto korisno. Nije. Je l preneo nekome znanje na bilo kakav kvalitetan, primenjiv način. Nije.

Korisno? Jeste. Preneo znanje nekome? Jeste.

To sto ti imas pogresnu percepciju za korisno (korisno = pirati) i kvalitetno preneto znanje ("ja neam pojma sta je radio znaci nista mi nije preneo", a nema veze sto njegove "kolege" hakeri kojima je sve i bilo upuceno, sigruno znaju), ne daje ti za pravo da ga prozivas da se ponasa ko malo dete.

ko je citao sta je geohot (aka geomod :)) govorio sve vreme, taj zna sta da je on uradio ("samo" je otkljucao ceo hw). ko je video ono sto je zeleo da vidi ("gotovo, sutra skidam i rezem diskove") taj ga sad proziva.

@kimi: +1

Daj Bane malo iskuliraj sa tim stavom "pazi sad da vam ja objasnim". Znanje cu uvek da cenim i postujem. Moj moral ce filtrirati kome cu da to postovanje udelim. Tacka.
Nipodastavanja i nazivanje nekoga "detetom" ko je uspeo da shvati slagalicu na kojoj je radilo mnogo *****nih ljudi je smesno sa tvoje strane, iskreno da ti kazem. Ljuti se koliko hoces na mene, ponavaljam - ja tebe ponekad zaista ne razumem.
Kapiram recimo, da bi i arhitekti koji resi zgradu/kucu tako da maksimalno koristi suncevu svetlost, rekao "sta izigravas pametnjakovica, imamo sijalice" ...

Poslednja izmena:
@muzzy:
kad sam rekao TRESLA SE GORA,RODIO SE MISH,

ne mislim da misha predstavlja negovo delo,tj sto je on uradio,nego je i manje od misha piraterija koja je na "pomolu" prakticno je nece ni biti :))) (kako stvari stoje)

tako da, mogu ja da kazem da sam u svoje potrebe i svrhe otvorio kuci pored daske za peglanje u shpajzu mikro-crnu-rupu, trajalo je 78 milisekunda.....ali ***.... vi ne mozete da koristitie moj izum otvorite crnu rupu,jer sam ja jako pametan i ja to mogu,a vi ne :I

zato je sve to mish.

Uglavnom, od najvećih naučnika sveta nemaš nikakve direktne koristi, to što je Njutnu pala jabuka na glavu i što je napisao tri zakona, nije tebi donelu nikakvu neposrednu korist. Ali je njegov rad ipak predstavljao temelj za nadogradnju, i on je svojim delima pogurao razvoj fizike. Kao što je su to uradili Tesla i Ajnštajn. Mada nam je Teslin rad dao i praktične pronalaske i temelj za dalji napredak fizike i nauke uopšte. Ni od Ajnštajnovog mozgovanja ti nemaš apsolutno nikakve direktne koristi (osim ako nisi zaposlen u Cernu), ali se on opet smatra možda najvećim genijem. Verovatno ni ti, kao ni ja, ne razumeš šta je on to pričao o zakrivljenosti prostora i ostalo, ali opet poštuješ njegov lik i delo. Po tvojoj logici više bi trebao da poštuješ radnika kablovskog operatera koji te je povezao na mrežu ili bakicu sa pijace koja ti daje najbolje jabuke, nego nekog od koga nemaš neposredne koristi.
I ti otac misliš da bi tvoj pronalazak crne rupe u špajzu pored daske za peglanje (na kojoj verovatno pripremaš i turšiju i pripremaš kupus za kiseljenje) ostao nezapažen samo zato što niko ne može da koristi tu crnu rupu? To je opet ona logika, vredniji je onaj koji je osmislio klip-klap zatvarač nego ajnštajn...

Poslednja izmena:
Ajnštajn nije tvrdio da je hakovao univerzum - iako je o njemu više nego geohot od PS3. Ja sam pokušao u više navrata da vam pokažem koliko je PS3 nepoznanica u hardverskom smislu, što većinu hakera parališe u startu. Svaki bolji linuxaš i programer zna tačno šta treba sa PS3 da radi, ali ne zna to na hardverskom terenu gde i zašto primeniti. Ovaj haker je prvi pronašao hardversku rupu, za koju se ne zna koliko je značajna... značajna je samo u tome što je jedina. A u neku ruku se znaju neka hardverska ograničenja hakovanja PS3 u vezi sa cellom i pojedinim hardverskim čipovima, koji su inače rešeni u softverskoj formi na drugim sistemima. Svi veliku umovi koje si spomenuo su godinama, decenijama nekada bili osporavani. Ni jedan nije bio ovoliko izhajpovan kao dotični haker (rekao bih, zbog iPhonea najviše, za koga se nikad nije ni smatralo da je imao neku vanzemaljsku zaštitu).

Poslednja izmena:
Ono sto je bitno je da je prvi korak napravljen... Znaci mozes da preuzmes kontrolu nad hadverom... Da li ce to biti dovoljno i za piratizovanje igara, videcemo... Ono sto je bitno je da ovo znaci da ces moci da napises drajvere za Linux koji ce imati pristup celom hardveru... Posle toga, mozda i emulator PS2...

Ali, kao sto rekoh, sve to je jos daleko... Mislim da ce proci jos godinu pre nego sto vidimo nesto opipljivo...

BTW smatrati da je nesto glupo samo zato sto ne mozes da vidis prakticnu primenu (srecom ima i drugih koji mogu) i nije najbolje resenje...

Ono sto je bitno je da je prvi korak napravljen... Znaci mozes da preuzmes kontrolu nad hadverom... Da li ce to biti dovoljno i za piratizovanje igara, videcemo... Ono sto je bitno je da ovo znaci da ces moci da napises drajvere za Linux koji ce imati pristup celom hardveru... Posle toga, mozda i emulator PS2...

Ali, kao sto rekoh, sve to je jos daleko... Mislim da ce proci jos godinu pre nego sto vidimo nesto opipljivo...

BTW smatrati da je nesto glupo samo zato sto ne mozes da vidis prakticnu primenu (srecom ima i drugih koji mogu) i nije najbolje resenje...

Kontrola nad hardverom? Ne zanosite se ljudi :). Oni još ne znaju šta sve cell radi. Kako možeš da kontrolišeš nešto što ne znaš za šta služi. Niti da li i koja su hardverska rešenja/prepreke u komunikaciji između cella, bd, rsx i rambusa.

A reč "glupo" si ti jedini ovde upotrebio :).

Ljudi stalno koriste stvari za koje imaju samo nejasnu predstavu kako rade... On ima pristup memoriji... U njoj se nalazi kod koji pokrece PS3... Proucavanjem tog koda se moze shvatiti kako sve radi... To je tzv reverse engineering :) Na taj nacin je nastala npr Samba (mada su oni radili RE protokola tako sto su posmatrali komunikaciju izmedju vise masina)... Tako ce provaliti i PS3 (pratice komunikaciju izmedju razlicitih delova sistema, analizirati dump memorije itd)... Mnogo mukotrpnog rada... Naravno pod uslovom da Sony ne uspe da zakrpi ovu rupu :) Kao sto rekoh, to je jos daleko, ali jos nije napravljen sistem koji se ne moze zaobici :)

Ja tipujem da ce prvo uspeti da provale BR zastitu i da ce narezane igre moci da se pokrecu, a da ih sistem ne detektuje kao kopije :)

Oko cega se ustvari ovde vodi polemika, nije mi jasno. Taj George Hotz je samo zagrebao povrsinu, exploit koji je izbacio je beznacajan end userima kao sto smo mi, vec drugim programerima i hakerima koji ce znati sta sa tim da rade ili bar da pokusaju nesto sa tim da postignu. Da li ce to biti dovoljno za nesto znacajnije pokazace vreme, velika je verovatnoca da od toga ne bude nista zbog nemogucnosti izvlacenja root key-a. Nema potrebe da se mlati prazna slama o stvarima o kojima nemamo pojma. Ustvari mozda imamo ali na jednom jako plitkom nivou u odnosu na ljude koji stvarno znaju hardware i programiranje.

Takve ljude regrutuju Bezbednosne agencije ... ko mu prvi pomogne oko daljeg bitnog razvoja on ce biti razmotren ... geohot je samo udica u stvari :D :D :D

^ Haha :d

Nazad
Vrh Dno