Šta je novo?

ATI 5850 istine i lazi !?

U cemu se tu radi. Ljudi su imali velike probleme sa ATI-em u proslosti i svi dobro znamo o cemu se radi. Pljuvali su ga oni koji su ga koristili, a oni koji nisu hvalili su to sto imaju nVidia-u u svojoj masini. Zbog tog dugogodisnjeg sirenja negativnih talasa u vezi ATI-a, ljudi ce tesko da se opredele da danas sa ATI-a predju na nVidia-u. Sto zbog predrasuda, skepticizma ili subjektivnosti, da cak i ne zele da se informisu o sadasnjem stanju ATI-a. Tako da kada svome prijatelju ponudim da prodam svoji 4870 po ceni 250-ice, on ne zeli ni da saslusa pozitivne strane ove karte vec kaze: "Ma bezi bre ! To g***o da stavim u masinu ?!?!". I ako je video kako ta karta nosi igre, ali ne zeli to da prihvati. Ja sam do prosle karte koristio 8800GT, i onda sam presao na ovu sada, zato sto sam pratio ono sto se desava na trzistu i dan danas kazem da nisam napravio ni 1% greske u svojoj kupovini. Kao sto nisam ni za 8800GT napravio gresku. Ako nVidi-a napravi kartu bolje kupovine od neke tada ATI-eve u klasi, nVidia ce se naci u masini. Svi znamo da je danas strategija ATI-a, strategija AMD-a. Kao sto je AMD napravio velike uspehe sa svojim procesorima koji pariraju Intel-u i nalaze se u masinama velikog broja ljudi, tako i njihov odsek "ATI" dobija na uspehu.
P.S. Bravo ATI !
Sto bude bio bolji konkurent, to ce kupci imati bolji i povoljniji izbor, bilo da se radi o ATI ili nVidia-a karticama.

Daleko od toga da nema problema. Sa 4800 serijom je bila regulacija ventilatora i pregrijavanje, sa HD5700 je power management. Sve se to može zaobići ili softverom, ili novijim BIOSima ... ali opet. HD5800 im je daleko najkompletniji proizvod do sad, ako se gleda referentni dizajn.

Daleko od toga da nema problema. Sa 4800 serijom je bila regulacija ventilatora i pregrijavanje, sa HD5700 je power management. Sve se to može zaobići ili softverom, ili novijim BIOSima ... ali opet. HD5800 im je daleko najkompletniji proizvod do sad, ako se gleda referentni dizajn.

Upravo tako i ja tu nista nebi diro:D
Prvi put da karta referentnog dizajna zadovoljava sve kriterijume:) pa cak i odlican klok za 24/7;) 5850 a narocito 5870.

Realno gledano, mene Nvidija u poslednje vreme privlachi svakakvim dodacima koji idu uz kupovinu njihove kartice i time shto su drajveri jako dobri. Poshto nema igre danas (osim Crysis-a) koja moze da ubije kartice bazirane na srednjoj i vishoj klasi chipova na PC-ju, ja biram Nvidiju kao kompaniju koja se trudi ne samo da napravi najbrzi hardver, vec i da pruzi najbolju podrshku.

Neko dobije jacu kartu, a neko realne dodatke ... a svako uzme sta mu vise odgovara :)

Koji su to dodaci?

PhysX, CUDA i 3D Vision. Mnogi ce reci da je 3D vision preskup i da ne ide uz karticu (kao shto sam i ja ranije govorio dok ga nisam probao), ali je to trenutno najjeftiniji i najkvalitetniji proizvod (po odnosu cena/kvalitet) koji pruza mogucnost igrati se i gledati 3D stereo sadrzaje. Kada se iskombinuju PhysX i 3D vision, dobija se novi nivo grafichkog dozivljaja u igrama koji je daleko ispred teselacije u DX11...

PhysX, CUDA i 3D Vision. Mnogi ce reci da je 3D vision preskup i da ne ide uz karticu (kao shto sam i ja ranije govorio dok ga nisam probao), ali je to trenutno najjeftiniji i najkvalitetniji proizvod (po odnosu cena/kvalitet) koji pruza mogucnost igrati se i gledati 3D stereo sadrzaje. Kada se iskombinuju PhysX i 3D vision, dobija se novi nivo grafichkog dozivljaja u igrama koji je daleko ispred teselacije u DX11...

Tacno i za to se treba dobro izuti.
Nema novog Mercedesa po ceni cuvenog Punta.

Oket, i pretpostavljao sam da na to mislis, ali onako kako si napisao, vec sam u glavi imao neke CD wallet-e, HDMI adaptere, igre ili pak nV nalepnice, kao sto Alk0 napisa :)

Malo je bez veze razdvajati dx11 i physx,3d vision , jer ce to za par meseci biti u jednom pakovanju,;) ne znam koja je poenta...

Sta vi ljudi mislite dal se isplati menjati moju kartu iz potpisa za 5850???

Jedno veliko ne.

Malo je bez veze razdvajati dx11 i physx,3d vision , jer ce to za par meseci biti u jednom pakovanju,;) ne znam koja je poenta...

To stoji. Poenta je u tome da PhysX i 3D Vision zajedno na DX10 daju bolje efekte nego DX11 bez njih. Skuplji jesu, ali efekat je jednostavno vrhunski.

Mene najvishe brine to shto nece u dogledno vreme biti pravih DX11 igara, tako da cemo eyecandy videti tek kada se pojavi nova generacija konzola...

Toliko sam pljuvao po 3D visionu pochetkom godine, da me je sada sramota poshto mi je isti dao toliko zabave i postao realni alat u poslednje vreme (bavim se inache 3D stereo filmovima i reklamama) kakav davno nisam imao. Sada gledam samo kako da napravim neshto i odgledam u 3D cvikama, takva je zaraza postalo to chudo :d

Ati ce morati da isprati nvidiju na polju 3D naochara/monitora skoro jer mi se chini da ce to postati standard za PC igrachki dozivljaj u buducnosti.

Poslednja izmena:
Toliko sam pljuvao po 3D visionu pochetkom godine, da me je sada sramota poshto mi je isti dao toliko zabave i postao realni alat u poslednje vreme (bavim se inache 3D stereo filmovima i reklamama) kakav davno nisam imao. Sada gledam samo kako da napravim neshto i odgledam u 3D cvikama, takva je zaraza postalo to chudo :d

Ati ce morati da isprati nvidiju na polju 3D naochara/monitora skoro jer mi se chini da ce to postati standard za PC igrachki dozivljaj u buducnosti.

Na žalost, način na koji je Nvidia rešila svoj 3D prikaz ponovo dovodi do problema sa flicker-om i zamorom očiju kakav smo imali nekada na CRT monitorima. Monitori sa 120 Hz osveženjem će vremenom doći i donekle popraviti situaciju, ali čak ni tada to neće biti rešenje za mene, pošto na žalost nemam stereoskopski vid. :S: Ono što me bar raduje kod Nvidijinog rešenja je da ne zahteva nikakav poseban monitor, kada bi jednog dana svi prešli da prave samo takve 3D monitore, to nikako ne bi valjalo za mene.

Ono čemu se ja nadam je 3D rešenje koje bi menjalo sliku na ekranu zavisno od položaja glave posmatrača, ali ne verujem da ćemo tako nešto videti u skorije vreme.

Zar ne zahteva 3D vision monitor koji radi bar na 100Hz da bi radio uopšte?

Mislim da je bas i tih 120Hz. Ostalo mi u glavi, kao duplo jace osvezavanje od ovih standardnih :)

Da, 3D vision radi samo na LCD monitorima koji podrzavaju 120 Hz i sa CRT monitorima koji podrzavaju >100 Hz. Fazon je shto moze da se namesti na LCD monitoru da radi na 100 i 120 Hz u ako koristite neonke kao svetlo poshto moze da dodje do interferencije neonke i shuttera u cvikama. Inache 3D vision uopshte ne treperi (tj. treperenje se ne vidi na 120 Hz monitoru).

Da, 3D vision radi samo na LCD monitorima koji podrzavaju 120 Hz i sa CRT monitorima koji podrzavaju >100 Hz. Fazon je shto moze da se namesti na LCD monitoru da radi na 100 i 120 Hz u ako koristite neonke kao svetlo poshto moze da dodje do interferencije neonke i shuttera u cvikama. Inache 3D vision uopshte ne treperi (tj. treperenje se ne vidi na 120 Hz monitoru).

Ovo 'namestanje interferencije' mi zvuci kao jako dobar nacin da opticari zarade :d

Znash kako, do momenta kada sam kupio prvi LCD monitor, buljio sam u CRT monitore i televizore 15-ak godina i nije mi se nishta desilo, tako da ne vidim zashto bi 3D vision nekome pokvario vid...

5850 i 5870 u suštini imaju potpuno isti čip samo jer 160 shadera (verovatno) hard lokovano kod 5850, pa ih ima 1440 (naspram 1600 kod 5870).

Slično se radilo i ranije, npr 4870->4830, ili GTX285->GTX265 itd itd. Ako neko provali pa bude moguće otključati ih, čuće se.

Laserom su seceni i nemoguce ih je odkljucati osim ako nemas kao vezu nekog inzinjera u ATI-u. :)
Ovo je totalno bezbolno otvranje ociju (zdrava terapija odvikavanja od gluposti i predrasuda) ali moze da bude i drugacije recimo kod nekog nemarnog terapeuta :) nesto ovako:-devil-:
hahahahahahcopy.jpg

Skidam ti kapu za testove! Moram da te ispravim za "coller", pise se "cooler" :D

Poslednja izmena:
Imam cudan problem sa mojom 5850. Ako povecam napon odmah mi se pocnu pojavljivati artefakti. Sto je napon veci to je situacija gora, najvise sam probao sa 1.18 i tada su problemi najveci, sa 1.13 brljavi ali manje... Clock kartice uopste nije bitan, cak i kad je na defaultu ako se poveca napon pocne da brljavi. Pregrevanje nije sigurno problem jer se ovo desava i odmah na pocetku nekog testa dok je kartica hladna... Bez dizanja napona sam je probao na 850MHz i nije bilo problema, medjutim cim pipnem napon ode sve u m... :)
Jel ima neko slicna iskustva?

BIOS je original Asusov. Prvo sam koristio Asusov SmartDoctor a sada sam presao na MSI Afterburner, efekti su isti.

"Doctor" je cudo od softvera,hoce da pravi problem i gde ga nema.(cak i ako je samo instaliran)Izbaci ga i probaj samo sa Afterburner-om.

Da slazem se potpuno, odmah sam shvatio da je doctor djubre. PES 2010 je prva igra koju sam probao na tek sastavljenom kompu. Pokrenem PES, kad ono gle cuda, na svakih par sekundi nesto koci. Ja se momentalno iznervirao. Na kraju je ispalo da upravo SmartDoctor na svakih 5 sekundi vuce podatke i da to stvara seckanje. Ne znam kako Asus nije sramota da to isporucuju korisnicima, bolje da ne daju nista nego tog Doctora.
Uninstalirao sam SmartDoctor, tako da njega ne mogu optuziti za ovo :)

Ja sam moju "prekrstio":D ovim Asusovim biosom i na 1.20 radi na 950mhz ok.Mada je to bilo samo da se proba.Radi na 830-1200 iz CCC bez problema na def. voltazi,a meni vise i ne treba.:wave:

Prilozi

• Asus.rar
    45.9 KB · Pregleda: 37
Da slazem se potpuno, odmah sam shvatio da je doctor djubre. PES 2010 je prva igra koju sam probao na tek sastavljenom kompu. Pokrenem PES, kad ono gle cuda, na svakih par sekundi nesto koci. Ja se momentalno iznervirao. Na kraju je ispalo da upravo SmartDoctor na svakih 5 sekundi vuce podatke i da to stvara seckanje. Ne znam kako Asus nije sramota da to isporucuju korisnicima, bolje da ne daju nista nego tog Doctora.
Uninstalirao sam SmartDoctor, tako da njega ne mogu optuziti za ovo :)

Meni je doctor, pravio probleme u win 7, Jednostavno win7 nije mogao da odradi WEI ( windows experience index).

Meni je doctor, pravio probleme u win 7, Jednostavno win7 nije mogao da odradi WEI ( windows experience index).
Zbog "Doctor"-a... ?!? :zgran:

Ne mogu da verujem, kakvo djubre od softvera... :wall:

Nazad
Vrh Dno