Šta je novo?

Prolimatech Megahalems = best AIR cooler

nikolas61

Čuven
VIP član
Učlanjen(a)
27.04.2004
Poena
680
Zelim da podelim svoja zapazanja sto se tice Prolimatech Megahalem coolera.Nije poliran ni Megahalems, ni proc,a temp. su neverovatno dobre. :p

Kada se odradi poliranje,velika je verovatnoca da ce temp. biti jos bolje.:type:

i7 950@4210 MHz stabilno,sa naponom 1.27V.

linX nije zavrsio,ostalo je jos 4 loopa,nisam ni slikao...

:p

temp. proca oko 60-63C ;) Fan je isto dobar Scythe Ultra Kaze 120MM High Static Pressure Fan 38MM koji radi na 2300 RPM.

Imam za kasnije linX koji sam odradio na 4400MHz :bottle:

;)

Poslednja izmena:
odlican kuler, a i performanse:D
definitivno moj sledeci kuler. Koje kuciste koristis i
jel si mozda dobio fan wires za push/pull kombinaciju?

Dobio sam fan wires za push/pull kombinaciju,a kuciste sam zagubio vec nekih 3 god. :D:D:D

LOL za kuciste heheheh
Vidim da si napisao u prvom postu fan u jednini, sto ce reci da si koristio samo jedan,
znaci u push/pull kombo bi temp bile i manje?:)

good job :wave:
nije valjda da drzis taj vent na 2300RPMa za 24/7 ? :D

i... jeli best buy?
:)

ima ih josh u gigi na banovom, ali one varijante da ti uvale josh neki vent. ja uzeo danas onu kao OC varijantu od samo 6320 din :) dovijesh dva xigmatech venta na 1500rpm zalepljenih giga trakom za megahalema.
shto se tiche preliminarnih rezova nisam neshto iznenadjen. evo lapovao sam ga i imam 1c vishu temp od lapovanog trua sa istim ventovima i istom pastom. tj dobijam iste rezove kao i ljudi na netu. kad ga stavish na neki dual kor onda i nije neki kuler, ali kad posheno zalozish ispod dotichnog, onda tu pokaze svoje zubice. sad mi krivo shto nemam neko i7 vurunche, a ne e5200...

@demios: dodji kod mene ili ja kod tebe pa da ga uprzimo:)

@nikolas61
Znaci sabija a vidim u pravim je rukama :)
Pa neka te sluzi 100 godina :p

I ja uskoro kupujem novi "kuler", koji je daleko bolji od svih vazdusnih kulera :)

Ne znam tacno kako da objasnim ali procesor ti ne iskoristava maximum i jedan je od razloga za nesto nize temp. Na frekvenciji od 4.2 bi trebao imati taj Gflops koji imas na 4.4 (52-54 Gflops)... Primetio sam da se omer zagrevanja kod linxa direktno odnosi na gflops koji procesor proizvodi. Tako da ako recimo imas 50Gflops na 4.5Ghz temp ce ti 99% ostati ista. Eh sada dolazimo do komplikovanog dela gde je tesko odrediti sta 'sroza' taj gflops skor iako sve postavke u biosu govore da bi performanse trebale biti bolje. To jos uvek nisam razresio i desavalo mi se npr da sa memorijom na 1600 imam 50 a na 1200mhz 'ispravnih' 53Gflops. Pretpostavljam da iako je procesor radio na vise mhz, nesto drugo je gusilo i smanjilo performanse kompletnog sistema. U ovom slucaju, pretposavljam da je memorija u pitanju. Obicno nakon takvog fenomena, pokazalo bi se kako prime95 nije stabilan duze od sat vremena. Pa eto, ako ti ne bude mrsko, malo se poigraj... Mada kazu za calssified da ima opustene neke latencije zbog postizanja visih klokova pa mozda ne uspes nista slicno da pronadjes.

Poslednja izmena:
Ne znam tacno kako da objasnim ali procesor ti ne iskoristava maximum i jedan je od razloga za nesto nize temp. Na frekvenciji od 4.2 bi trebao imati taj Gflops koji imas na 4.4 (52-54 Gflops)... Primetio sam da se omer zagrevanja kod linxa direktno odnosi na gflops koji procesor proizvodi. Tako da ako recimo imas 50Gflops na 4.5Ghz temp ce ti 99% ostati ista. Eh sada dolazimo do komplikovanog dela gde je tesko odrediti sta 'sroza' taj gflops skor iako sve postavke u biosu govore da bi performanse trebale biti bolje. To jos uvek nisam razresio i desavalo mi se npr da sa memorijom na 1600 imam 50 a na 1200mhz 'ispravnih' 53Gflops. Pretpostavljam da iako je procesor radio na vise mhz, nesto drugo je gusilo i smanjilo performanse kompletnog sistema. U ovom slucaju, pretposavljam da je memorija u pitanju. Obicno nakon takvog fenomena, pokazalo bi se kako prime95 nije stabilan duze od sat vremena. Pa eto, ako ti ne bude mrsko, malo se poigraj... Mada kazu za calssified da ima opustene neke latencije zbog postizanja visih klokova pa mozda ne uspes nista slicno da pronadjes.

ovo sam i ja snimio kod sebe, ali takodjer nemam pojma shta utiche na sharenolik gflops. mozda kolichina memorije, mozda trotlovanje procesora na vishim klokovima, mozda fsb strap ili pak neshto chetvrto ili peto. ali definitivno chim padne gflops padne i temperatura, a poraste stabilnost :)

Koliko je para ovo cudo okvirno??
Thermalright IFX-14 ispade bolji po nekim testovima.

Stvarno je odlican ovaj prolimatech,razmisljam da ga uzmem za par dana jer planiram da overklokujem moj i7. Nikolas61,koju si verziju kulera uzeo,posto ih ima vise?

Poslednja izmena:
Upravo ga montiram, ali... Meni se posle prisrafljivanja onih dvostranih srafova i ona dva crna aluminijumska drzaca backplate i dalje pomera za 1-2mm. Hoce li ceo sistem sesti na svoje mesto kad sve montiram ili tako treba? Jel imao jos neko slicno iskustvo?

edit: Evo sad citam po nekom stranim forumima da mnogi imaju isti problem. U stvari i nije problem vec kazu da pomeranja nema tek kad se sve montira. Probacu pa cemo videti

Poslednja izmena:
Upravo ga montiram, ali... Meni se posle prisrafljivanja onih dvostranih srafova i ona dva crna aluminijumska drzaca backplate i dalje pomera za 1-2mm. Hoce li ceo sistem sesti na svoje mesto kad sve montiram ili tako treba? Jel imao jos neko slicno iskustvo?

edit: Evo sad citam po nekom stranim forumima da mnogi imaju isti problem. U stvari i nije problem vec kazu da pomeranja nema tek kad se sve montira. Probacu pa cemo videti

jesi li siguran da si stavio onaj gumeni kvadratasti dodatak shto ide izmedju ploche i bekplejta?
ni kod mene se nishta ne pomera, chak shta vishe uvrtanjem tih dvostranih shrafova primetio sam da se plocha ispravila, a bila je malko kriva shto zbog korishtenja box kulera shto zbog true-a, ali sa ovim sistemom em je sve chvrshce, em se plocha ne krivi uopshte.

E vidis to nisam stavio. U uputstvu pise da je to za 775. Jel treba? :)

E vidis to nisam stavio. U uputstvu pise da je to za 775. Jel treba? :)

video sam da je samo za 775, a nisam bacio pogled shta ti imas.
p55 ploche imaju onaj metal iza cpu soketa i on je, chini mi se, tanji dosta od ovog gumenog pa mozda landara zbog toga, a opet ako stavish i njega bit ce predebelo. da nisi mozda okrenuo naopachke ove duple shrafove i onaj duzi deo krenuo da shrafish u bekplejt?

Poslednja izmena:
Reseno :) Hvala svima na savetima, uglavnom (valjda na p55 tako mora) kada sam konacno montirao i samo telo hladnjaka vise se nista ne pomera i sve stoji zategnuto cakum pakum :D

:wave:

Evo stavio sam dva CoolerMaster-a u push-pull na njega. Oba su na 1200 rpm silent. Na kucistu scythe na 800 rpm(koji sam dobio uz megahalems) uvlaci vazduh, a thermaltake koji treba da izbacuje ne radi, ne znam sta mu je. Prva slika je idle stock. Nemam full load temp sa stock kulerom na slikama, ali su bile oko 80 C.

Prilozi

• stock idle temp.jpg
    stock idle temp.jpg
    209.1 KB · Pregleda: 83
  • megahalems idle.jpg
    megahalems idle.jpg
    205.1 KB · Pregleda: 80
  • megahalems full load.jpg
    megahalems full load.jpg
    378.6 KB · Pregleda: 102
Evo ja malopre uzeo ovaj kuler + i7 860 kad sklopim javljam rezultate.

Fina sprava nidzo samo si trebao to testirati na nekom normalnom broju obrtaja ;)
Btw evo noctua nova kuca na vrata, jedva cekam da vidim kako ce se ona pokazati!!

Evo prvi relutati sa ovim coolerom push and pull konbinacija sa dva venta na 1500 obrtaja:D:d

Prilozi

• prvi rezultati.jpg
    prvi rezultati.jpg
    173.8 KB · Pregleda: 125
Vrh Dno