Šta je novo?

Ima li neko Acer Extensa 5630G-582G25Mn?

Bump za post iznad i pitanje, jel itko updateao BIOS, stavio sam BIOS v1.28, al je s njim ventilator stalno radio dok je laptop bio ustekan u struju (to me malo nerviralo) pa sam se vratio na v1.19 s kojim je laptop dosao koji pali vent na nekih 59C, ali mi se to cini dosta vruce za aktivaciju venta pa me zanima kakva vi iskustva imate s razlicitim verzijama BIOS-a sa sluzbenih stranica.

Bump za post iznad i pitanje, jel itko updateao BIOS, stavio sam BIOS v1.28, al je s njim ventilator stalno radio dok je laptop bio ustekan u struju (to me malo nerviralo) pa sam se vratio na v1.19 s kojim je laptop dosao koji pali vent na nekih 59C, ali mi se to cini dosta vruce za aktivaciju venta pa me zanima kakva vi iskustva imate s razlicitim verzijama BIOS-a sa sluzbenih stranica.

Ajde napisi proceduru kako si update-ovao BIOS, korak po korak.
Zeleo bih to i ja da uradim ali nemam nikakvog iskustva.
Ima li negde lista izmena u BIOS verzijama da se pogleda ?

Poslednja izmena:
Skines s acerovih stranica za drivere bios (izaberes jedan od ponudenih) (za model EX5630): http://support.acer-euro.com/drivers/notebook/ex_5630.html

Otpakiras iz rara gdje god zelis i samo pokrenes bios.bat, kad te pita jesi li siguran da zelis instalirat stisnes OK i cekas, ne smijes nista stiskat ni dirat dok ne zavrsi, traje mozda minutu, dvije i za to vrijeme ti se ventilator upali na najjace. I onda se komp restarta sam od sebe, i eto, imas novi bios.

@Renesis, meni se čini da ovaj 1.28 radi dobro, čak mi je i laptop hladniji znatno. Meni barem ovako više odgovara da mi kuler radi polako i da bude hladnije 🙂 Ta plastična maska za "šarke" je i kod mene klimava, nisam ni primetio do sad.

Ja imam sad neke druge probleme, danas mi je prestao da radi levi zvučnik, a već neko vreme se povremeno čuje neko pucketanje, nisam siguran dal je neki kuler ili hdd...

Hvala na odgovoru, stvarno je hladniji laptop (oko 40C ako koga zanima), al mi je tesko skoncentrirat se jer ucim s laptopa pa mi treba malo tisine. 😀 Trenutno koristim 1.22 bios koji "normalno" pali-gasi ventilator.

Postao sam takoder ponosni vlasnik Acer Extense 5630G-582G25Mn. Laptop je odlican, brz, nije tolko tih kolko sam mislio, jer se ventilator pali malo cesce nego sto sam ocekivao, al se brzo izgasi, a mreze hvata predobro. Uglavnom sa svime sam zadovoljan, ali postoji jedna stvar koja me muci. Naime, pokrov sarke mi se iznad desne strane pokraj tipke za paljenje malo vise klima i lako se izvlaci pa me zanima ima li jos tko takvih problema i preporucate li mi da ga zbog tog nosim u servis da mi zamjene pokrov?

I meni se klima, ali minimalno... Mislim da nije do kvara, nego da je tako konstruisan. Ne znam kako bih opisao, deluje vise da onaj zadnji deo te plastike sto pokriva zglob nije prikacen pa je to zbog toga.

Meni izgleda nije dobar spoj ekrana sa grafikom pa se ponekad na startu pojavljuje beo ekran... 😡 ceo bude tako... Moram videti servis ili da mi Acer da novi komp. Jer ne znam da li to moze lepo da se popravi.

Planiram kupiti ovaj laptop 5630G-582G25Mn.

I interesuje me gde mogu naci po najnizoj ceni?

zaobidji laptop ili kupi naj jeftiniji.

Aceri imaju problem sa cipsetom i pucanjem HDD.
Naravno pretopli su i u koliko ga koristis za kompresiju izlazes se opasnosti za pucanje HDDa.

Inace meni je na 6530G puko pre par nedelja.
Servis System One je popravio (zamenio HDD, I sistem za hladjenje i to sve pod navodno) Primetio sam da je menadzment paljenja venta bolji ali su temperatue i dalje visoke 55-81C pod opterecenjem).
Zakljucak je da i dalje u Srbiji funkcionise sve na sistemu prevare tj. Kupis , pa ako crekne , popravljaju niko ti nista ne garantuje, a ako prodje garancija, nadrljao si.
Prica sa produzenjem garancije takodje prevara)

Upgradeaj bios, on donosi bolji vent menadzment, i sto se tice temperatura normalno da su tolike za jace laptope, frend mi ima Dell XPS 1530 sa T8300 i 8600M GT i ima vise temperature pod opterecenjem od mene (imam Extensu 5630G, sa T5800 i Radeon 3650), i crko mu je disk vec 2 puta, valjda ce s trecim imat vise srece. I Extensa bi trebala bit kvalitetnija od Aspire serije, a TravelMate je najbolja. I odakle ti ti podaci o pucanju HDD-a i problemima s maticnim da procitam, zanima me za ubuduce ako budem kupovao stogod.

Uzeo sam laptop, dok ne skinem vistu ocu da testiram na xp ali imam problem sa drajverima za graficku uvek mi kaze neki error. Gde ste skinuli drajvere za xp i koje. Hvala

Pozz svima, i ja sam postao vlasnik ovog laptopa.
I sada imam par pitanja.
Kada sam instalirao Xp sp3 i kada sam birao particiju na koju cu staviti sistem hard je bio podeljen na dve particije od po 120 gb, jedna je oznacena kao (unknown) a druga fat32 (na ovoj je bio i linux) kada sam formatirao ovu fat32 particiju sistem je instaliran bez problema ali ja sada raspolazem samo sa 120 gb harda (to jest samo sa ovom particijom). A hard je da napomenem od 250 gb. E sad pitanje moze li se preko biosa aktivirati i ta druga particija pa da iskoristim ceo hard a ne samo njegovu polovinu.

Pokusaj da je formatiras, ili uz pomoc Partition Magica ili uz pomoc alata iz Administartive Tools-a u control Panelu. Mozda si negde omanuo pri formatiranju harda kada si krenuo da instaliras Win!!

Poslednja izmena:
Najbolje bi bilo da si pre početka instalacije pokrenuo Hirens Boot CD i Acronisom izbrisao sve particije i napravio svoje po želji, pa onda instalirao sistem. Pošto je sad sve već gotovo, što kaže marelli, iz Winovog Disk Managementa formatiraj particiju u NTFS i to je to.

Kako da formatiram tu particiju kada se ni ne vidi kada otvorim my computer imam samo disc C sa 120gb i to je to. (Moze li se nesto izvesti iz biosa ili da dizem sistem ponovo pa da ga stavim na tu particiju oznacenu sa unknown.).:smash:

inace laptop radi extra samo mi to pravi problem, pre neki dan sam pogurao igru soldier of fortune i kada je zaigrao ajoj moje srece:wave:, nisam mogao da verujem da moze da gura tu igru (cak moj desktop ne moze😀).

Ne slušaš 🙂. Normalno je da se ne vidi u My Computer kad je Win ne prepoznaje. Idi u Control Panel -> (klikneš na View by: Small icons) Administrative Tools -> Computer Management. Kad se otvori klikneš na Disk management sa leve strane i tu treba da vidiš tu particiju. Desni klik -> Format u NTFS. Kraj

FAMAS, to ne moze da se odradi iz BIOS-a, samo odradi kako ti je rekao DuleC, sve je lepo napisano! Ako neznas, odi kod nekoga ko je malo iskusniji da odradi to.

Normalno je da se ne vidi u My Computer kad je Win ne prepoznaje. Idi u Control Panel -> (klikneš na View by: Small icons) Administrative Tools -> Computer Management. Kad se otvori klikneš na Disk management sa leve strane i tu treba da vidiš tu particiju. Desni klik -> Format u NTFS.

Nisam stigao da palim laptop do sada, pa sam pokusao malo pre ovako kako si mi objasnio i jedino sto mi nudi na desnom kliku na toj particiji je delete partition i nista vise sve ostale opcije pisu ali su nedostupne.😡
Ako bih uradio Delete partition da li bi to stvorilo jedinstvenu particiju sa onom na kojoj je sistem (pa bi svih 250 gb bili na jednoj particiji) ili sta vec:wall:

Jeste, prvo delete partition pa onda format, samo pazi koju particiju selektuješ 🙂.
Znači radiš samo sa tom particijom koju ne vidiš u My Computer, ona druga se ne dira.

Poslednja izmena:
Uspeo sam, kreirao sam novu particiju i radi. Sad je sve ekstra.hvala puno na dobrim savetima i brzim odgovorima.cheers

e pazario sam i ja 5630g ovaj sa 250gb hdd ... imam samo jedno pitanje, instalirao sam xpsp2 i sve ostalo, shljaka, morao sam da prebacim u biosu na ide mod kao shto ste rekli ... e sad kada sam sve namestio i instalirao, da li treba u biosu da vratim na onaj sata mod i da li treba da instaliram ahci drivere? za chega su oni uopshte? ... sa cda sam probao da pokrenem instalacije iz tog ahci foldera medjutim kaze neshto tipa da mi sistem ne zadovoljava minimum system requirements ... inache ovako sve dobro radi ...

Nemoj da diraš ništa. Ako vratiš u AHCI nećeš moći da podigneš sistem. Razlika u performansama je zanemarljiva, tako da ostavi to kako je i uživaj.

Poz

Imam jedno pitanje u vezi koriscenja laptopa preko punjaca. Znaci izvadim bateriju, ukljucim ga na punjac i upalim pa tako koristim (posto mi je mahom kuci u poslednje vreme a ne koristim ga cesto zbog obaveza, pa da mi baterija ne propada). Pitam da li je neko tako koristio svog acera i da li to sme (hoce li sta pregoreti ili sta vec, ovo mi je prvi laptop pa nisam bas upucen u tu oblast), da mi ne bude kakvog belaja. 🙂

Neće ništa pregoreti ili slično. Vodile su se polemike na forumu da li vaditi bateriju ili ne...zaključak je radi kako hoćeš. U uputstvu ti piše da ako laptop koristiš duže vremena na punjaču, poželjno je vaditi bateriju zbog toplote koja joj najviše i smeta. Isprazniš je na 40% i odložiš. Činjenica je da joj to produžava radni vek koji je inače 2 - 3 godine. Zavisi od kvaliteta baterije, broja ciklusa koje može da odradi i još dosta toga. Ja sam moju izvadio i jednom mesečno je ubacim, ispraznim na 10%, napunim, ispraznim na 40% i odložim. Kad mi zatreba, ubacim je i to je to.

Nedavno sam kupio 5630G-582G25Mn i primetio sam da kad ga iskljucim sa punjaca nikakva promena se ne desava da bi bio stedljiviji, dok bi MSI koji sam ranije imao kad predje na bateriju automatski smanjio osvetljenje ekrana, takt procesora... Da li su potrebna neka posebna posedavanja ili je to tako i ne moze se promeniti?

Jel itko sa radeonom 3650 na ovom laptopu imao problema sa slikom, npr. da se pokvari sama od sebe (tesko mi je opisat kako to tocno izgleda, probat cu uhvatit screenshot ako mi se ponovno dogodi). I onda se ili srusi u BSOD ili se javi greska atikmdag.sys has stopped responding and succesfully recovered.

Najcesce se dogodi kad radim u 3ds maxu, skoro stalno u acrobat readeru 9 s upaljenom gpu akceleracijom i par puta dok mi je bio upaljen chrome.

Imam ovaj racunar vec godinu dana i od pocetka imam problema sa ekranom.
Kada ga upalim najcesce nece da baci sliku na ekran, dobijem neke strafte, moram da ga preklopim (zatvorim i ponovo otvorim) nekoliko puta dok ne dobijem sliku. Nisam mogao da ga nosim na servis jer mi je bio pun poslova koje sam radio. Na kraju kada sam skupio novac za novi racunar i poslao ga na servis ispostavilo se da mora da se zameni ceo ekran i da sam za 10-ak dana probio garantni rok.
Moje iskustvo je da ne vredi ni jedna garancija, ma koliko bio dug garantni period, ako proizvodjac ne obezbedi zamenu za racunar koji ostavljete na servis, jer period servisiranja moze da potraje i do 45 dana.

Nazad
Vrh Dno