Šta je novo?

SSD Stackup

Jovyland

Čuven
VIP član
Učlanjen(a)
27.12.2006
Poena
595
Moja oprema  
CPU & Cooler
Ryzen 5 5600
Matična ploča
MS B350M Mortar Arctic
RAM
16GB DDR4 HyperX 3200Mhz
GPU
XFX Qick RX 6700XT
Storage
1 TB SSDa + 3TB HDDa
PSU
Seasonic MII EVO 520W
Monitor
DELL G2724D
Laptop
HP Pavilion Aero 13
Steam
jovyland
Pristup internetu
  1. Optički internet
  2. Mobilni internet
Test par aktuelnih SSD diskova...

>> LINK <<

image.php

image.php

Solidan test,Intel X25-M i X25-E definitivno najbolji,cena kod nas 320-390 eura :(

Evo jos jedan veliki test:

http://www.anandtech.com/storage/showdoc.aspx?i=3631

Po meni, sweet spot je Intel X25-M G2 80GB.

@Jerry[NS]: Nije valjda to cena za 80GB varijante?! Cini mi se da sam video izlistan u Nemackoj ovaj Intel X25-M G2 80GB za ~190 evra, sto je jako dobra cena, cak i za razmatranje za kupovinu :)

Kljucna rec: Kod nas :D

Ja bih uzeo i 64 GB verziju, realno nemam potrebe za vise. Ionako tu stoji samo sistem sa programima, sve ostalo ide na klasicne diskove. Ali i dalje je to skupa rabota.

Ja imam 4x32GB X25-E, ali iskreno... nije bash prijatno :(
Cim se postavi po koja Vista/W7 VM - ode prostor, i moram da seckam nesto drugo :(
Znam da tebi ne trebaju VMovi, ali ipak - sa 64GB ces naici na probleme... dzabe ti OS samo na diskove, ako igre i ostalo stavis na HDD - bacanje para za SSD u tom slucaju. Bolje jedan VRaptor.

Ima tu istine, ali VRaptor nije tih koliko i SSD :)

Ali opet, ja imam Vistu SP2 sa svim neophodnim programima instaliranu na particiji od 60 GB i imam jos 20 gb slobodno. Igre drzim na zasebnom hdd-u tak oda bi meni jedan SSD od 64 GB pao kao budali shamar :)

Poslednja izmena:
Ima tu istine, ali VRaptor nije tih koliko i SSD :)
Tishi je od kulera za CPU a graficka tandrkala da ne pominjem :D

Ali opet, ja imam Vistu SP2 sa svim neophodnim programima instaliranu na particiji od 60 GB i imam jos 20 gb slobodno. Igre drzim na zasebnom hdd-u tak oda bi meni jedan SSD od 64 GB pao kao budali shamar :)
Pa eto, ti bi bacao novac za SSD onda kad ti je samo Win na njemu ;)

Meni XP sa svim potrebni SW (i ponešto bespotrebno :)) zauzima do 30GB. Druga particija mi je manje više prazna...a strorage koristim preko mreže...za mene je 64GB pun pogodak, ali je još uvek papreno :(

Planiram da menjam računar narednih meseci, pa se premišljam oko 17" modela (notebook, desktop sam odavno izbacio)...jel ima neko iskustva sa varijantom SSD za OS, a klasičan HDD kao storage i da ga prijavljujem, odjavljujem sa sistema po potrebi? (17" modeli uglavnom imaju po dva ležišta za disk)

Ja ne znam kako neko posle ovog moze da razmatra kupovinu skupog klasicnog hard diska (tipa VelociRaptor):

19853.png

Meni XP sa svim potrebni SW (i ponešto bespotrebno :)) zauzima do 30GB. Druga particija mi je manje više prazna...a strorage koristim preko mreže...za mene je 64GB pun pogodak, ali je još uvek papreno :(
Cekaj tek da vidis koliko Dell/Sony naplacuju da se ubaci SSD u njihov laptop :D
Inace, za Sony sam siguran, a mislim da vazi i za druge proizvodjace - menjanje hard diska automatski ponistava garanciju.
Zbog cega - nemam pojma...

Planiram da menjam računar narednih meseci, pa se premišljam oko 17" modela (notebook, desktop sam odavno izbacio)...jel ima neko iskustva sa varijantom SSD za OS, a klasičan HDD kao storage i da ga prijavljujem, odjavljujem sa sistema po potrebi? (17" modeli uglavnom imaju po dva ležišta za disk)
Predlazem ti pre varijantu SSD-a u laptopu, a USB pocket drive za storage (neki 2.5" tipa WD passport, sad ih ima i od 1TB)

Vrlo prosto:
80GB SSD - 200e+
300GB VRaptor <180e
A da ucivatam 5 aplikacija u isto vreme - necu sigurno... pogotovu ne ovih 3 ;)

A ovo pricam kao neko ko je imao podosta iskustva sa IDE/SATA/Raptor/SAS 15K i sada X25-E diskovima..
sve do prelaska sa Raptora na SAS 15K, razlike su bile primetne.. (prelazak na SAS.. pa ne bash toliko kao ranije ali ipak je bilo razlike).
Prelazak sa SAS 15K na SSD - jedva primetan. Znaci mi - jer sada ne cujem 10 x 15K bucnih monstruma :D Ali brzina... nije ni onoliko koliko sam ja (realno) ocekivao, a kamoli ti ili ovaj graf. A VRaptor je jako priblizan SAS 15K po brzini.
A ja se ne igram podizanja tri aplikacije u isto vreme, vec tumbam nekoliko file system zaavisnih VMova u pozadini, compile 20-ak drivera dok pikam War3...

Ja ne znam kako neko posle ovog moze da razmatra kupovinu skupog klasicnog hard diska (tipa VelociRaptor):

19853.png

@alfaunits to sto ti radis ne spada u standardna kucna okruzenja, klasican windows korisnik itekako ima da oseti prelazak na SSD :)

Ali po ovoj racunici ti se vise isplati da kupis Raptora :)

@alfaunits to sto ti radis ne spada u standardna kucna okruzenja, klasican windows korisnik itekako ima da oseti prelazak na SSD :)

Prelazak sa CEGA? Sa prosecnog 5400rpm diska, ili 7200rpm?
Ma jok, odakle ti ta ideja :d
Pa naravno da hoce, ali ti ne slusas ;) razlika izmedju 7200rpm i Raptora je jaaako primetna. Izmedju Raptora i SAS 15K diskova je takodje primetna.
Ali izmedju SAS 15K i SSD - vrlo mala i za mene - a kamoli za prosecnog korisnika ;)

ne slazem se... razlika je u tome sto tebi verovatno treba veliki transfer sto nudi SAS dok obican smrtnik najpre ima da oseti mnogo brzi random write/read (sitne instalacije, startovanja igara sa sitnim filovioma, itd..)

Nisi u pravu. Bas obratno.

Hoces da kazes da SAS 15K ima slican random access kao SSD? (mislim ne trvrdim da nema, samo pitam)

U principu SSD se trenutno koriste tamo gde je potreban veliki broj IOPS-a (ne računam razne embedded sisteme gde nema mesta za standardan HDD, sisteme gde je poželjno odstraniti sve pokretne delove, itd.). Tj. u tim slučajevima su isplativi. Nekada jednostavno nije praktično, a nekada ni moguće, napraviti RAID grupu od 15K FC diskova koja će obezbediti dovoljno IOPSa. Onda se ne pita za cenu i ide se na SSD varijantu. :)

Za kućnu upotrebu... šta znam - ne izgleda isplativo trenutno. Ali ko ima love i voli nove igračke - što da ne. :)

Poslednja izmena:
Hoces da kazes da SAS 15K ima slican random access kao SSD? (mislim ne trvrdim da nema, samo pitam)
Ne, vec prvo:
- SSD ima manji random access
- SSD ima VECI sustained tranfer rate od SAS diskova (ili da budem precizan - X25-E ima veci sustained transfer rate od SVIH komercijalnih mehanickih diskova)

Obicnom korisniku je vishe bitan sustained transfer rate, dok je meni vishe bitan random read/write.
Naravno sve to ide do neke crte... niti ce obicnom korisniku znaciti 4200rpm disk sa 300MB/s sustained, niti meni 0ms random access sa 50MB/s sustained.

Sve u svemu - obicnom korisniku ce bolje doci Raptor/Vraptor/SAS disk nego SSD, pogotovu ako se uzme cena u obzir.

Pa većina ljudi koja razmišlja o SSDu, mislim da ima silent kao prvi prioritet... konkretno ja bih ga zbog toga uzeo kao sys disk.

Drugo, generički testovi me ne interesuju previše, niti svi mogući paramteri, nego kako će se pokazati prilikom konkretnog posla, a to je sys disk. Dakle ako bi poredili solidan SSD vs Raptor
- boot OSa
- učitavanje malo zahtevnijih aplikacija i igara
- kopiranje sitnih fajlova (mada i ovo nije toliko bitno)

Lično mislim, mada ne tvrdim jer nisam probao obe varijante pa da mogu da uporedim, da bi sistem na SSDu itekako bio življi, a to pre svega zbog veoma malog vremena pristupa. Još kad se doda psihološki efekat da ne čuješ da nešto krklja tamo u kućištu, to bi još pojačalo utisak da sve ide mnogo tečnije.

Normalno da je zivlji i normalno da se podrazumeva da ce se koristiti kao systemski disk... ljude koje znam i koji su ga kupili samo zbog toga jakooo su zadovoljni..
neznam zasto alfaunits misli da je home korisnicima bitan sustained transfer rate?

Pa većina ljudi koja razmišlja o SSDu, mislim da ima silent kao prvi prioritet... ...

Ja bih ga uzeo zbog brzine dizanja OS, trajanja baterije i grejanja :)
O buci nisam ni razmišljao, ali eto, i to je dobar argument,...mada, pored ovog fana ne ni HDD ne čujem...

Dobro, možda sam stvari gledao previše iz svog ugla, ali i svi argumenti koje si ti naveo stoje i meni takođe znače. Naručito ako se koristi u laptopu.

Poslednja izmena:
neznam zasto alfaunits misli da je home korisnicima bitan sustained transfer rate?
Mrzi me da gubim vreme sa tobom, ako tebe mrzi da pogledas konrektne rezultate u celini i vidis koliko se prosecnom korisniku (ne) isplati da ide na SSD umesto HDD-a (pogotovu Raptora/Vraptora).

Mrzi me da gubim vreme sa tobom, ako tebe mrzi da pogledas konrektne rezultate u celini i vidis koliko se prosecnom korisniku (ne) isplati da ide na SSD umesto HDD-a (pogotovu Raptora/Vraptora).

sto sa mnom, ja nisam jedini koji misli da za sistem OS je mnogo bolji SSD od bilo kakvih HDD-eva bilo raid ili ne....
vreme ce pokazati a jam sam vec u svoju tvrdnju siguran...

Ja nisam ni jedan koristio,ali mislim da je krajnjem prosecnom korisniku bolji SSD.
Evo neka potvrdi jos neko ko je koristio 10k 15k hddove i SSD.

Ma sigurno da je bolji jer se ne cuje, ne greje, manje trosi, i ima ipak veci read rate od obicnih HDD-ova, ali jedno je da li je uopste bolji a drugo da li je uopste isplativ kad je:
- SSD 80GB 200e
- VRaptor 300GB 170e
Da li vi mislite da cete kao krajnji korisnik videti razliku i od 15% (kolika je samo razlika u ceni da ne uzimamo cost/GB) a kamoli nesto vishe realno? (znaci ne pokretanjem 500 appova kao ******* u isto vreme ;))

Necete.. ja jedva primetim razliku izmedju SAS diskova i SSD-ova, i to X25-E a def. radim vishe multitasking od obicnog korisnika - da, ja pokrenem 5 appova u isto vreme (3+ VMs, MT compile i pikam War3 u pozadini).

E sad ako niste shvatili - go waste money, I don't care..

samo gde ima kod nas vraptor za 170€? ja vidim na itsvet od 220-250

Nazad
Vrh Dno