Ko ceka doceka.Nedelje agonije su se ipak isplatile,i monitor je stigao.Doduse pre nesto vise od dve nedelje ali sam zato imao dosta vremena da ga istestiram.
U pakovanju su dosli: dvi kabal, vga kabal, usb kabal,kabal za napajanje, uputstvo za upotrebu i disk sa drajverima.Postolje za monitor je odlicno .
Napravljeno je od crno sive plastike koja je odlicnog kvaliteta .Nema skripanja i krckanja a samo postolje je dobre tezine, tako da bi moglo obezbediti dobru stabilnos i monitorima vecih diagonala .
Dozvoljava pivot,swivel,obaranje pod nagibom i podesavanje po visini.Sve ove funkcije obavljaju se sa lakocom jer monitor prosto klizi u svim pravcima.
Postolje se montira na monitor jednostavnim mehanizmom koji kada se skine dozvoljava kacenje monitora na neki zidni ili stoni nosac koji poseduje razmak rupa po VESA 100x100 standardu,sto sam ja iskoristio da ga uklopim sa H.A.F.E.L.E Ellipta nosacem jer imam portrebu za vecom fleksibilnoscu zato sto monitor koristm i kao televizor,iako mi je bilo zao sto moram da se odreknem postolja.
Sam monitor je napravjen od iste kvalitetne plastike, nema skripanja i krckanja, jednostavnog i cistog dizajna poseduje jedan dvi,vega i 4 usb prikjucka.
Sa desne strane se nalazi 5 dugmica za navigaciju kroz meni. Kretanje kroz meni je jednostavno, sve komande su brzo dostupne a sam meni je lepo dizajniran.
Ovo je jadno od najlepsih resenja za kretanje kroz menije koje sam imao prilike da vidim.Stanrardne funkcije kao sto su; brightness,contrast se pozivaju jednim klikom na dugme,a i ostale funkcije su dostupne sa dva tri klika. Postoje vec predefinisani modovi kao sto su:game,multimedia,custom,standard koji su itekako upotrebljivi pogotovo game mod kod koga su povecani pozadinsko osvetljenje i kontrast tako da dobro dodje u igrama sa tamnijom pozadinom. Postoji takodje i custom mod koji mozete definisati po svojoj volji.
Uz monitor ne dolazi nikakav program koji omogucava podesavanje i kalibraciju samog panela ili kreiranje custom profila, sva podesavanja vezana za monitor su dostupna sa samog monitora.
Monitor je dobro fabricki podesen sto se boja tice tako da ni manje iskusni korisnici nece imati problema sa kalibracijom.
Fabricka podesavanja (RGB)-a sam sa maksimalnih 100 posto Spyder2pro kalibratorom podesio na 98, 97, 96 dok su osvetljenje i kontrast za moj ukus malo prenaglaseni pa sam ih sa fabrickih 75/75 podesio na 10 i 84.
Monitor nema mrtvih piksela, prikaz boja je dobar, ja se ne bavim profesionalno obradom fotografija ali prijatelj koji mi je kalibrisao monitor a koji se bavi pripremom za stampu mi je rekao da je prikaz boja dosta dobar poredeci ga sa njegovim Dell 2408 WFP monitoram.
Crna je dosta dobra pogotovo kada je u pitanju ips panel.Imao sam prilike da ga uporedim sa HEWLETT PACKARD LP2475w modelom koji ima s-ips panel i crna boja je vidno tamnija a i kontrast je dosta bolji. Odziv je dosta dobar. U par igara u kojima sam ga probao:S.T.A.L.K.E.R,Crysis,BioShock nema vidljivog ghosting-a sto je moje subjektivno misljenje,ali sam siguran da ce zakleti kanterovci i ovde naci par mana, ali generalno u svim testovima koje sam citao ovaj monitor je dobio dosta dobre ocene kada je odziv u pitanju.
Pozadina je homogena i nema vidljivog probijanja pozadinskog osvetljenja.
U dosadasnjem opisu ovo bi zvucalo kao idealan monitor ali nije bas tako .
Odlican utisak kvari (glow) koji daje ips matrica i koji je dosta izrazen kada se monitor gleda po dijagonali pogotovo kada je soba u totalnom mraku,a koji na vec gore pomenutom HEWLETT PACKARD LP2475w monitoru manje dolazi do izrazaja.
Kod skupljih s-ips i h-ips panela dodat je i anti-glow sloj koji sprecava da crna boja svetli kada se monitor gleda pod uglom i koji je kod ovog modela sa e-ips panelom izostavjen valjda zbog jeftinije proizvodnje.
Ovaj monitor je odlicna zamena za monitore sa TN panelima ali oni koji su ocekivali da dobiju monitor za profesionalnu upotrebu po ceni TN panela morace jos malo da pricekaju.