Moze upload biti veci, ali donwstream povecava (znaci download) opasnost da, zbog infrastrukture, modem u upstreamu krene da dize power level ne bi li postigao sve. I onda svi krenu tako i moze da dodje do problema na CMTS-u.
Tamo gde je mreza uradjena kako treba, gde je svugde optika, tj. HFC mreza mislim da ne bi bilo problema, ali nije svugde tako, cak stavise mislim da je vecina na DOCSIS 1.0 ili 1.1 te sigurno moze doci do zagusenja, sto stvara opet pobunu korisnika.
Ovo je moguci kompromis (za njih, ne za nas) dok ne budu mreza i cvorista tehnicki sposobna da iskoriste maksimalni opseg standarda bez problema.
Dakle, da bi neko imao dobar downstream, potrebno je da upstream od modema ka CMTS-u bude, pa maltene, savrsen, a to ne moze u ovim uslovima. Mogu da probaju, ali osecam da ce maksimalni broj modema da se zakuca na QPSK modulaciji za upstream i onda ima da krene haos, gubitak paketa, seckan download, ping u nebesa... skype neupotrebljiv i slicno.
To nas, kao korisnike, naravno NE BI TREBALO da zanima, ali mi smo u Srbiji. SBB moze sta hoce da napravi (cak i dogovor sa Telekomom) i da to ponudi. Na nama je da to platimo ili ne i da se do besvesti bunimo kako to ne valja. Pa ce mozda uroditi plodom. Ne zaboravite oni gledaju profit, ne gledaju nasim ocima. Njima je bitna masovnost, pogotovo tamo gde jos nema ADSL-a a 90% korisnika ne obraca paznju na upload niti zna koje su vrednosti istog. Hvalice se da imaju ultra brz net i to je to.
Mi mozemo samo da non-stop, bez odmora, ukazujemo SBB-u sta nas zanima tamo na forumu i na ostalim forumima i da se potrudimo da ovo dospe do veceg broja ljudi ne bi li SBB odresio kesu malo i poboljsao mreze tamo gde treba - odnosno da svugde implementiraju barem DOCSIS 2.0 - a bilo bi lepo da u startu bude 3.0.
Ja bih pristao da ne povecavaju brzine downloada duze vreme, neka bude i godinu dana, ali da za istu cenu povecaju upload barem duplo u sto skorije vreme.