Šta je novo?

SBB Povecanje brzina od 1 Maja

Ja bih pristao da ne povecavaju brzine downloada duze vreme, neka bude i godinu dana, ali da za istu cenu povecaju upload barem duplo u sto skorije vreme.
Ali, onda bi se druga grupa korisnika bunila - većina kojoj je download ipak bitniji.

Zato je pravo rešenje više raznovrsnih paketa - od 1:1 do ovih sadašnjih!

Ovo je moguci kompromis (za njih, ne za nas) dok ne budu mreza i cvorista tehnicki sposobna da iskoriste maksimalni opseg standarda bez problema.

Ova tema http://forum.sbb.co.yu/viewtopic.php?f=51&t=16036 je izazvala najviše zabune i problema, a postavljena je lično od SBB menadžmenta na zvaničnom SBB forumu. Naime, u ovoj temi se hvale kako je mreža skoro u potpunosti spremna za unapređenje usluga u prvom kvartalu 2009. tj. "SBB nije čekao dobijanje licence skrštenih ruku tako da je najveći deo pomenutih aktivnosti već urađen ili je u završnoj fazi." kako oni sami rekoše još 03.01.2009 /ja tu smatram i povećanje upload brzina, a ne mazanje očiju nekim 50% downloadom/. Ovo nije trebalo da pišu na zvaničnom SBB forumu, ako već nisu stvarno bili spremni da održe reč. Ispade da su slagali svoje korisnike o spremnosti mreže i silnim ulaganjima u nju. Ova tema sa SBB foruma i cozmo-ve konstatacije iz prethodnih postova u vezi mreže se ne poklapaju. Svejedno, nekako više verujem cozmu :d

Poslednja izmena:
Pa sta vam je ljudi, negde im kablovi idu preko stapova pobodenih u zemlju, cisto da drzi da ne padne na zemlju!:S:

Ili one varijante preko krosnji drveca...

Dzaba njima sto su razvukli optiku do Madjarske kad je infrastruktura po naseljima i gradovima na principu prebacivanja kablova preko terasa, krovova, stapova... i kad je 5 razlicitih izvodjaca radova pravilo mrezu pa su ugradjivali sve i svasta...

Kad oni budu modernizovali mrezu svugde i sve to lepo standardizuju, onda mogu da pricaju o uspehu...

Moze upload biti veci, ali donwstream povecava (znaci download) opasnost da, zbog infrastrukture, modem u upstreamu krene da dize power level ne bi li postigao sve. I onda svi krenu tako i moze da dodje do problema na CMTS-u.
Tamo gde je mreza uradjena kako treba, gde je svugde optika, tj. HFC mreza mislim da ne bi bilo problema, ali nije svugde tako, cak stavise mislim da je vecina na DOCSIS 1.0 ili 1.1 te sigurno moze doci do zagusenja, sto stvara opet pobunu korisnika.

Ovo je moguci kompromis (za njih, ne za nas) dok ne budu mreza i cvorista tehnicki sposobna da iskoriste maksimalni opseg standarda bez problema.

Dakle, da bi neko imao dobar downstream, potrebno je da upstream od modema ka CMTS-u bude, pa maltene, savrsen, a to ne moze u ovim uslovima. Mogu da probaju, ali osecam da ce maksimalni broj modema da se zakuca na QPSK modulaciji za upstream i onda ima da krene haos, gubitak paketa, seckan download, ping u nebesa... skype neupotrebljiv i slicno.

To nas, kao korisnike, naravno NE BI TREBALO da zanima, ali mi smo u Srbiji. SBB moze sta hoce da napravi (cak i dogovor sa Telekomom) i da to ponudi. Na nama je da to platimo ili ne i da se do besvesti bunimo kako to ne valja. Pa ce mozda uroditi plodom. Ne zaboravite oni gledaju profit, ne gledaju nasim ocima. Njima je bitna masovnost, pogotovo tamo gde jos nema ADSL-a a 90% korisnika ne obraca paznju na upload niti zna koje su vrednosti istog. Hvalice se da imaju ultra brz net i to je to.

Mi mozemo samo da non-stop, bez odmora, ukazujemo SBB-u sta nas zanima tamo na forumu i na ostalim forumima i da se potrudimo da ovo dospe do veceg broja ljudi ne bi li SBB odresio kesu malo i poboljsao mreze tamo gde treba - odnosno da svugde implementiraju barem DOCSIS 2.0 - a bilo bi lepo da u startu bude 3.0.

Ja bih pristao da ne povecavaju brzine downloada duze vreme, neka bude i godinu dana, ali da za istu cenu povecaju upload barem duplo u sto skorije vreme.

Bravo!!! Fantastican post!!!

nemojte kupovati 'flat rate' vec uzmite lepo onaj paket od 800Mb, pa ce i up i down biti cak i suvise brzi...

Dosta sa tom jadovnom demagogijom i teoretisanjem o golim upetljanim zicama. taj isti SBB ne postoji od juce i taj isti SBB vise nije domaca firma vec skoro dve godine je strana, pa gde bi drugde mogli(verujte ni u Zimbabveu) sa ovakvom losom usugom a sa najvisim cenama u Evropi da posluju i alo,taj isti SBB ubira Milione i Milione Evra mesecno preko 500000 korisnika ima u Srbiji pa sami izracunajte koliko se tu para mesecno sliva. Alo preko 500000 korisnika da plati po 1 Evro pa vi vidite o kakvim sumama se tu radi da vam se zavrti u glavi.Pa neka odvoje malo za tu infrastukturu koju su nasledili od predhodnih domacih vlasnika.i nismo mi trazili povecanja nego su se oni sami hvalili kako ce da najkasnije smanje cene i da imaju mogucnosti da drasticno povecaju brzine do kraja 1 kvartala.

Poslednja izmena:
Kakvo teoretisanje, pa preko 70% mreze je takvo... evo kako su isli kablovi u delu naselja gde nije bilo modernizovano cvoriste i gde nije bilo full HFC strukture mreze (ovo je prosle godine!) - slikano mobilnim pa je kvalitet malo onako:

dsc00130.jpg

Na svu srecu moj kraj je oduvek imao dobru infrastrukturu posto je tu i krenuo net u naselju, a ostatak dok nije sredjen - ko na divljem zapadu su isli kablovi, trebalo im je oko 4 godine da srede...

Dakle, njima je cilj profit, dakle da sto manje uloze a sto vise dobiju. Dok im nije u interesu negde da osavremene mrezu (tamo gde vide potencijal za dobru zaradu od neta), nema sanse da menjaju stanje niti da bilo sta ulazu...

Poslednja izmena:
gigibugos, taj nikakav strani SBB i dalje ima nešto bolju i jeftiniju uslugu nego domaći Telekom!

Sto se tice kablova evo ja da potvrdim zgrada u centru jedan sprat ima kablove iz zgrade desno, jedan iz zgrade levo, neki iz kutije iz same zgrade kad neko prijavi kvar prvo im treba dosta vremena da provale gde je ko prikljucen.

evo kome je bitan upload za mail ima ovu opciju, 2gb maila 2 mb upload
TURBO PREPAID TARIFNI

Karakteristike ovih paketa identične su onima kod standardnih PREPAID paketa, s tim da je maksimalna brzina pristupa Internetu 10 Mb/s (2 Mb/s u uploadu).

Za ove pakete takone važe uslovi noćnog režima.
MB Max trajanje paketa Cena (din) Din/MB
1.000 30 dana 900 0,90
2.000 1.500 0,75

ja cu da uzmem flat surf 3072/256 2.090 meni dosta, megabit brze za iste pare :D
samo da CMTS ne blokira, prosli put mi je jedno 2 meseca ping bio 600ms kada je riknuo
inace 16qam,

Momci,
1. Cosmo mi je drag jer se trudi da nađe neku realnu podlogu ali je u jednom delu objašnjenja moram da ga ispravim.
Modulacija sa još par parametara određuje propusnu moć za svaki smer ponaosob pa ako su lošiji uslovi u mreži i CMTS i modemi počnu da pričaju po robusnijoj modulaciji biće i manjeg kapaciteta a broj korisnika je isti. Ako je taj broj korisnika u proseku sa potrošnjom veći od maksimalnih kapaciteta za tu modulaciju eto problema u odzivu Interneta i agregacije korisnika a kad je dobro ima dovoljno kapaciteta. Ovo je problem koji provajder treba da rešava a ne pravilo rada.
2. Manite se priče oko kablova preko krovova jer je cela Rumunija i Bugarska sa visećim kablovima po ulicama između bandera pa im to ne smeta da imamju već poznato dobre i velike pakete. Ako ne verujete pitajte, možda vam neko i pošalje koju sliku sa ulica.
3. Međunarodna interkonekcija je samo jedna stavka troška u tom poslu i ona je sada pala u normalnije okvire što je bila dugo kočnica bržih paketa i razvoja Interneta u Srbiji. Sada na red dolazi kvalitet mreže i ulaganja u nju i tu se stvari razlikuju u zavisnosti od provajdera i pristupne tehnologije i o tome sam već pisao a Vuk me je citirao par strana pre u ovoj temi.
4. Kad provajder ima puno korisnika onda treba odjedanput da investira mnogo para za 50% povećanja kapaciteta (skoro kao polovina para do tada uloženih) i to nije nimalo jednostavno. Na stranu da je to investicija za postojeće korisnike a gde su novi ! To je pitanje smislenosti ako ga ne pritera tržište uza zid. Uostalom kad pritisne tržište videli ste u mobilnoj rezultate.
5. Nepotrebno je da raspravljate o razlozima u tehnici da li nešto može ili ne jer je ovo biznis i odatle je i odluka za ovo povećanje. Ovde je potrebmo tržište i alternativa. Dokle god SBB ima najbolju ponudu i prvi istrčava, tražite i bodite one druge (u našem slučaju je to nažalost još tromiji Telekom) inače je to sve spamovanje foruma.

Suma sumarum ovde na forumu postoje izlivi nezadovoljstva i mnogo onih prevarenih jer su očekivali velike skokove odmah a to nije logično iz biznis ugla. Ja lično očekujem češće promene i inovativnije pakete ali je zabluda da će neko da vam izlazi u susret sa svakakvium opcijama.

Biznis traži predvidivost i jednostavnost a u masovnim servisima kao što je ovaj, percepcija gomile običnih korisnika vodi ka odlukama (dakle povećaj download). Lepo je neko rekao ovde da broj korisnika sa Click 16 paketom ili opet ovi drugi sa super-turbo-mega velikim uploadima spadaju u domen statističke greške.

Verujem da vas nisam utešio ali tako ti je to u biznisu.

Postavljena je anketa na forumu. i za 30% ljudi je bitniji upload tako da nije tacno da su oni u promilima kao sto su neki govorili

Poslednja izmena:
to sam i ja video.
nazalost, nisam dobro srocio anketu :S: trebalo je da napisem za kucnu uporebu. to je jedna ograda. 2. ograda je da je ovo ipak IT forum i da ne oslikava pravo stanje stvari. clan bench foruma ipak nije prosecan korisnik Interneta, tako da je logicno da ima bolji osecaj da mu fali veca brzina UL-a nego neka domacica. no dobro...a sto se tice promila, mislim da sam govorio da bi u toj kolicini ljudi pre izabrali 1024k/512k (sa istim tolikim lokalom) za 660din vise nego 6Mb/s/384k (bez lokala) :)

Poslednja izmena:
Iskreno - ne lazi
Da da prvo ste govorili da nikome nije bitan upload vec svima download a sad ste ocekivali da je procenat veci. Kakve veze ima it forum. Po cemu je upload vezan za IT?
Ljudi koji nisu na it forumu ne znaju da okace video na youtube posalju mail naprave server za igranje i slicno ?
OCes da postavim anketu na sbb forumu. Al da onda ces izmisliti da tamo dolze opet slicni ljudi ko i ovde i da ce glasati samo ovi sto nisu dobili upload....
Nema veze forum sa tim vec je ljudima upload bitan ( ne koliko download ) ali opet mnogima je i bitniji.

Poslednja izmena:
Iskreno - ne lazi
Da da prvo ste govorili da nikome nije bitan upload vec svima download a sad ste ocekivali da je procenat veci. Kakve veze ima it forum. Po cemu je upload vezan za IT?
Ljudi koji nisu na it forumu ne znaju da okace video na youtube posalju mail naprave server za igranje i slicno ?
OCes da postavim anketu na sbb forumu. Al da onda ces izmisliti da tamo dolze opet slicni ljudi ko i ovde i da ce glasati samo ovi sto nisu dobili upload....
Nema veze forum sa tim vec je ljudima upload bitan ( ne koliko download ) ali opet mnogima je i bitniji.
nije bas tako. naravno da su forumasi u proseku napredniji korisnici od prosecnog korisnika Interneta. s'tim u vidu, logicno je da neka domacica ili neki manje zahtevni korisnik mnogo redje salje glomazne attachmente, a tek ne UL-uje na YT, ne igra igre online i slicno. ljudi pojma nemaju. ja skinuo film ortakinji a ona me pita da li mogu da joj posaljem na mejl :) ne zna da ne mogu to da uradim zato sto mi je UL mali. kapiras, nema pojma sta je UL, a kamoli da je svesna da joj je bitan, te da joj je mali. to ti je prosecan korisnik i on ne obitava na benchu jer nije za njega ni cuo a i da jeste svakako se ne bi registrovao jer ga IT tematika ne interesuje.
btw. rekao sam joj da bih mogao to da uradim, ali kada bih ziveo u Koreji :D

Ja bih očekivao da će na IT forumu tipa Bencha taj procenat biti bar duplo veći!

Pa da je bio i duplo manji od 30%-pa šta?! Šta bi ti izgubio ako bi provajderi povećali upload, a šta bi nas 30% iz ankete dobili? Svako prema svojim potrebama, naravno....Meni treba upload i samo ja znam zašto mi treba, pa makar to bila i moja obest i iživljavanje. Volim da imam ogromne upload brzine i da se qurchim time, a vi "heavy downloaderi" možete sad da me mrzite zbog toga. :d Eto... :p

Nije tako.Ta domacica ne zna ni sta je dl ni sta je ping tako da njoj nista nije bitno samo da ima internet.To sto su na benchmark napredni koristnici znaci da je njima potrebniji ul ali i dl .
Tako da nema veze dal je benchmark ili forum ocajnih domacica . Postavicu anketu na sbb forumu ? Jel smete da se kladite da ce svi glasati za dl ? :D znaci nije benchmark ;) Ili i sbb forum posecuju samo napredni korisnici ili da ce iz revolsta svi da glasaju za uplaod . Poenta je da je monogima uplaod bitan i oni nisu u promilima vec ih je mnogo vise.
Naravno sbb povecava ono sto njima odgovara i sta oni misle da treba , samo ocu da kazem da je ljudima i upload bitan kao sto smo videli i na ovom i na sbb forumu,

Iskreno - ne lažem! :)
Ocekivao si da vise od pola glasa za upload , a otvorio si topic i cudio si se sto je ljudima bitan upload :)
Oce to :)

Poslednja izmena:
Nije tako.Ta domacica ne zna ni sta je dl ni sta je ping tako da njoj nista nije bitno samo da ima internet.To sto su na benchmark napredni koristnici znaci da je njima potrebniji ul ali i dl .
Tako da nema veze dal je benchmark ili forum ocajnih domacica . Postavicu anketu na sbb forumu ? Jel smete da se kladite da ce svi glasati za dl ? :D znaci nije benchmark ;) Ili i sbb forum posecuju samo napredni korisnici ili da ce iz revolsta svi da glasaju za uplaod . Poenta je da je monogima uplaod bitan i oni nisu u promilima vec ih je mnogo vise.
Naravno sbb povecava ono sto njima odgovara i sta oni misle da treba , samo ocu da kazem da je ljudima i upload bitan kao sto smo videli i na ovom i na sbb forumu,
domacica ne zna sta je DL, ali sigurno moze da oseti da kada ode na npr. b92.net i sajt se otvara za x ili x/2 sekundi. poenta je da svi surfuju i da i moja baba moze da primeti kada se nabudzeni sajtovi vuku ko prebijeni u firefoxu a da suptilne fore poput slanja glomaznih mejlova i slicno praktiqju napredniji korisnici, kakvi obitavaju ovde, a i na SBB forumu. zar stvarno mislis da bi % ili odnos snaga u ovakvoj anketi bio identican kada bi se postavila anketa od vrata do vrata svakome korisniku SBB-a?

Zar ti stvarno mislis kad bi isli od vrata do vrata da bi ljudi znali sta je download a sta je upload ??
naravno da ne bi. ustvari ne naravno nego 1000% .Tako da ta anketa od vrata do vrata ne valja.

Ako su oni okrentui surferima onda nisu trebali ni dl da povecavaju jer otvaranja sajtova nece primetiti razliku izmedju 2 i 3 mb . Umesto za 1 sekundu ucitace za pola sekunde.uauuu

Ljudima je bitan upload , manje od downloada ali im je bitan. Sbb je rekao : od maja sve je brze.
Ja kazem (ustvari ne kazem ja nego je tako ) : nije sve brze nego je dl brzi a upload sporiji .Ocajnim domacima je sve brze cak se i rucak kuva brze ali internet nije brzi vec je u jednom segmentu dosta brzi u drugom malo sporiji.
da su rekli : unapredili smo internet/uslugu , da li smo bolju ponudu- realno jesu
Vecini je dl bitnijim a oni su povecali dl za 50% a smanjiil malo upload nesto malo . Extra unapredili su uslugu i vecini je bolje, al kad napisu od maja sve je brze ne ralikuju se od domacica.
Tako da bi im ja preporucio da promene izjavu u : Od maja za domacice je sve brže

Poslednja izmena:
Pa i ne razlikuju se mnogo od domaćica. Šta je novo i neobično da se ljudi u Srbiji ne zapošljavaju po stručnosti neog po nekim drugim relacijama...

Vidiš da im se pola paketa zove bussiness a pola bussines

Hahahahahaaha svaka cast za sliku.
A neki ovde pricali kako sbb mora tako da povecava brzine kao oni su u biznisu
U kakvom je on biznisu ne zna ni da ga napise pravilno.
Nemoj sad neko da kaze da je to slucajna greska
Nisu pogresili na jednom mestu nego na ko zna koliko.
nisu znali sta je pravilno pa stavili pola pola ...hahah

Poslednja izmena:
Nisam ja protiv povećanja uploada (naprotiv!), samo me smorilo kukanje oko sadašnjeg SBBovog ubrzanja downloada, i smanjenja uploada na nekim paketima.

Pa kako te smorilo kad je ogromnoj vecini ljudi dosta bitan upload, ne bi kukali da je ostao isti nego su im smanjili, o boze.. Meni skoro isti djavo sada kad imam 1mb dl nego pre kad sam imao 756, ali mi dosta znaci ovaj 128 upload u odnosu na raniji 64, odma se vidi razlika. Kao sto rekoh, u online igranju najvise..

Poslednja izmena:
Naravno sbb povecava ono sto njima odgovara i sta oni misle da treba , samo ocu da kazem da je ljudima i upload bitan kao sto smo videli i na ovom i na sbb forumu

SBB forum ima registrovanih 7500 clanova a i tu je pitanje koliko je od toga redovno i aktivno i koliko njih su napredni korisnici. To zakljucujem po kvalitetu postova jer vecina tamo pojma nema ni sa cim. Najcesci problem zbog koga se javljaju je neki problem sa netom, sa placanjem racuna, dugovanjima itd. Od toga nisu svi tu da diskutuju o netu vec postoje i podforumi gde se ljudi zale na tv signal, kvalitet kanala itd. Znaci nisu svi tamo da bi se zalili na upload. Ako bi se tamo i glaslo na anketi u vezi uploada koliko bi ljudi na toj anketi glasalo, mogu da se kladim ne vise od par stotina.

Koliko znam korisnika kablovskog neta ima BAR 70-80 hiljada, vest o jubilarnih 50000 je bila zvanicno objavljena, moze se naci na netu. Mozda ima i vise ja ovo sad nagadjam ali kad se uzme ispada da tih kojima je upload bitan ipak ima samo nekoliko procenata. Nema sanse da ih ima vise od 10 posto. To me niko ne moze uveriti taman ponavljali to na ovoj temi hiljadu puta.

Druga stvar, ako se dovoljno ljudi bude zalilo mozda SBB uvede neki web servis koji bi omogucavao da oni kojima je hitno potreban brzi upload na par sati omoguci neku vecu brzinu. Nesto slicno kao telekomov speed-up. Tako nesto bi odgovaralo onima kojima posao zavisi od uploada ili koji salju mailove sa velikim fajlovima ali sigurno ne bi odgovarao torentasima kojima je UL potreban radi 24h seedovanja a takvi su i na ovom i na drugim forumima najglasniji da se ne lazemo.

@Ninov tata

svaka cast, svaki post ti je informativan, vidi se da si neko ko poznaje materiju i zna o cemu prica.

Poslednja izmena:
Ma bas je nama zivotni cilj da tebe uverimo. Zanima nas . NE . Veruj ti usta god hoces.
Lepo se videlo da ima ljudi kojima je upload bitan . Oni koji ne znaju sta je upload naravno da im nece biti bitan.Ima i onih koji ne znaju ni sta je downlaod vec im je bitno da imaju internet i da se zove kablovski takvih je najvise.
Ovde se lepo videlo da je mnogima upload potreban ( naravno ovde su ljudi koji znaju sta je upload ) necu neku Maju Majic kojoj internet sluzi samo da ode na facebook i kaze "tnx for add " da pitam da li joj je bitan upload kad ne zna sta je to.

Poslednja izmena:
Nemoj sad neko da kaze da je to slucajna greska
Nisu pogresili na jednom mestu nego na ko zna koliko.
nisu znali sta je pravilno pa stavili pola pola ...hahah

A ti zaista mislis da u danasnje vreme kad neko nije siguran kako se pishe stavi pola-pola? Pa zar nije lakse izguglati za par sekundi, nego praviti budalu od sebe? :)

p.s. I moram da ti postavim jos jedno pitanje: zasto ti mislis da je SBB smanjio upload na tom paketu od 1024/512? Daj mi neko svoje objasnjenje zasto su to uradili. Moje misljenje je da im vi niste bitni kao ciljna grupa. Niste im bitni verovatno zato jer vas nema mnogo, jer sumnjam da bi smeli to da urade da im vi predstavljate bilo kakav znacajan procenat korisnika. Ovako su jednostavno presekli po cenu da korisnici kojima treba veci upload predju kod drugog provajdera.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno