Šta je novo?

Traffic Shaping ADSL provajdera!

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Jel to na 1 Mbps ? ..... kako ti radi ?
Jeste.
Kako radi pa dva napred jedan nazad:)
Pa moze se reci da je dobro za te pare.
Lupicu za 2 ili 3g. koliko imam adsl 2 puta sam imao problem.
Drustvo me ubedjuje da batalim eunet ali citajuci ovo sve mi se cini da necu.

audiofreak pa ako se tebi neskda toliko filmova ili piraterije to je tvoj problem ali ako sam ja platio 4mb znaci nisam ga uzeo za facebook i skype i cetovanje nego da bih skidao svoje omiljene serije i filmove u dvd kvalitetu ili sada u hd-u. znaci necu ja da gledam na tv-u neku seriju, ok pogledao sam jednu epizodu i sada moram da cekam sledecu nedelju da bih video nastavak a taman se nesto zakuvalo (heroes, prison break, smallville, 24 jedne od mnogih koje pratim ili cu da gledam itd...) ali primera radi te serije koje sam naveo se uopste nepustaju kod nas ili se pustaju ali prvi serijali ili se repriziraju posto nemaju para da kupe nastavke a takvih serija ima mnogo koje su ok ili koje sam kao klinac gledao a sada se neprikazuju i kako ih sada pogledati? jednostavno nadjes ih i skines i pogledas!!! moj realana protok nije mesecno ispod 1 tb a nekada i vise od toga ali ko moze da mi zabrani koliko cu ja da skinem? jesu oni rekli flat paket kosta toliko e jesam ja platio onoliko koliko su oni trazili jesam e sada sta nji boli ***** dali sam ja skinuo 1 gb ili 1 tb jesam ja platio ono sto su trazili jesam znaci kraj rasprave!!!!

Tako je, Dragane! E, jesi mu rekao jasno i glasno!

Slažem se s tobom - ono što je plaćeno, mora biti i isporučeno!

Dragane....1tb i malo preko mozes da skines mesechno, ako ti download radi bukvalno 24h dnevno, all day, everyday....Ali kako odgledash 1tb i `de to skladishtish?

Nije poenat ove price koliko je ko skinuo sa interneta vec da neko svlaci i negasi komp. audiofreak je samo pomenuo da neke stvari koje judi skidaju sa neta nikad i ne pogledaju ili jednostavno ih izbrisu posle par dana zato sto sad to nije aktuelno ili cisto da bi se pravili vazni sa brzinom skidanaja pa tako svlace razne verzije windowsa linux-a ili drivere, razne igrice! pa da se k***e koliki im je protok!!! Pa kaze matori "(Ej ja sa skinu 50 mb za 30 sec)" ili dvd za sat vermena i sta se desava taj protok opadne sa takvim koriscenje a nije utrosen nigde pametno niti je neko dobio na tome. Ja u svojoj firmi imam 16384 Kb/s protok kod Telekoma povezan sa 8 racunara koji su u funkciji i zamisli sad da mi sa svih 8 racunara hocemo da se k...mo i da pocnem da skidam sve sto nam se prohte i da nedaj boze jos ima takvih ljudi koji bi da iskoriste Max. Bandwidth!!! pa zagusili bi link za pola sata i onda bi nam svima srezali protok umesto 1,2,4,6,8,16 imali bi vrh brate 27KB brzina iz 2002 god. :S:

audiofreak je u pravu po tom pitanju svidjalo se nama to ili ne. Problem je da se vtaimo na temu Traffic Shaping da kao sto sam gore napisao ljudi koriste za ono sto stavrno nema potrebe. Moj mladji brat je stravstveni igrac dajem primr igra stvarno najzahtevnije igrice pa mu netreba naj naj noviji driveri od 50-90 mb. E kad bi se sad svi slozlii sa time i da ipak bude malo vise tolerancije prema drugima nebi dolazilo do ovih problema koji je danas kod nas. Naravno dosta igraju i provajderi ulogu ustvari (100% igraju ulogu) da se stiskaju da povecaju kapacitete linkova pa nam je net ovakav kakav je pa onda i oni ljudi koji hoce da da vide nesto ili da skinu nemogu da zavrse to sto su naumili zbog likova kojima net radi 24/7/365. Kod nas u firmi radi net 24h, ali se neskidaju gluposti ili serije, filmovi igrice idt... radi brzine mozda nekad kad nekom bas nesto treba a link koristimo plafon u proseku 40-50% kapaciteta a placamo 5500 i nije nam zao zbog toga jer nam treba nesto da prebacimo sa servera na server, ali kad nam treba brzina da mozemo da ga iskoristimo za dato prebacivanje bar 90% kapaciteta a ne da se zbog nekoliko ljudi opadne kapacitet linka na 10% opet kazem hvala bogu jos nije doslo do toga ali primete se oscilacije.

Opet nebranim audiofreak-a jer mislim da je covek hteo da kaze bas ovo sto sam gore napiso. Niko nekaze da treba ograniciti na 20, 50, 100, gb protka! trebamo da imamo flat paketa kao u ugovoru ali brate ne treba biti alav i koristiti 100% resursa linka a za ostale ***. takvima i treba ograniciti brzinu.

Izvinjavam se ako je neko prozvan gore :) zbog ovoga ali da u Nemackoj 1945 nije bila takva tolerancija i disciplina nebi sad bili jedna od najacih zemalja u svetu kako ekonomski tako i tehnoloski.

kako odgledash 1tb i `de to skladishtish?
Ne, nisi skontao - nije u pitanju skidanje radi gledanja, već radi backup-a Interneta! Nikad se ne zna kad će vanzemaljci, ili teroristi, ili kometa da roknu u "kičme" Neta i šta onda? Ovako posle može da se downloaduje sa kompa iz podruma ;)

sorry, nhf :)

:)

Jel mene neko pitao gde ja vidim hogger-e ... ? :) ...

Backup internet-a....da ...da ... ima negde i crack za internet da se skine.

Ova tema postaje funny .

ljudi koriste za ono sto stavrno nema potrebe

Ti si kao neki bog pa znaš šta je njima potrebno.

Nema potrebe da se imaju milioni $, pa mnogo ljudi ima.
Nema potrebe da se vozi majbah, ferari, bugatti...
Nema potrebe da se bude kolekcionar, automobila poštanskih markica...
Nema potrebe da se konzumiraju cigarete, alkohol, kafa...
Nema potrebe da varaš bračnog partnera, prijatelje, rođake...
Nema potrebe da ovoliko ljudi vozi kola, realno većina i nezna da vozi.
Nema potrebe da se ovoliko prodaju računari, realno većina nezna da koristi.
Nema potrebe da se ja pitam za gore navedene stvari, jer ako mene neko bude pitao...
NEMA POTREBE!
:wave:

Poslednja izmena:
Ti si kao neki bog pa znaš šta je njima potrebno.

Nema potrebe da se imaju milioni $, pa mnogo ljudi ima.
Nema potrebe da se vozi majbah, ferari, bugatti...
Nema potrebe da se bude kolekcionar, automobila poštanskih markica...
Nema potrebe da se konzumiraju cigarete, alkohol, kafa...
Nema potrebe da varaš bračnog partnera, prijatelje, rođake...
Nema potrebe da ovoliko ljudi vozi kola, realno većina i nezna da vozi.
Nema potrebe da se ovoliko prodaju računari, realno većina nezna da koristi.
Nema potrebe da se ja pitam za gore navedene stvari, jer ako mene neko bude pitao...
NEMA POTREBE!
:wave:

Od celog posta ti uzvuces jednu recenicu :D
Stvarno si u pravu
Stvarno nema potrebe za daljim komentarom :wave:

Opet nebranim audiofreak-a jer mislim da je covek hteo da kaze bas ovo sto sam gore napiso. Niko nekaze da treba ograniciti na 20, 50, 100, gb protka! trebamo da imamo flat paketa kao u ugovoru ali brate ne treba biti alav i koristiti 100% resursa linka a za ostale ***. takvima i treba ograniciti brzinu.
Jel tebi u ugovoru pise da ne budes "alav"?
Ako je ljudima receno da za 1000 dinara dobijaju 1Mb/s protok bez ogranicenja, oni sa pravom to mogu i da ocekuju.

Mala digresija. Kakve solidarnosti, kakve gluposti. 10 godina su cekalo da se zavrsi za socijalizmom i sa solidarnim fondovima, a sad cvrc, budite solidarni (opet). Zar u kapitalizmu ne vazi da tacno dobijes ono sto platis?

I kad budu regulisali traffic shaping, nemojte ni misliti da ce to biti da bi se zastitili ovi sa kojima "treba da budemo solidarni". Nego da uz zakup manjeg linka mogu da opsluze jos veci broj korisnika.
Ovde se samo od nas "jadnika" ocekuje da budemo solidarani i stedljivi, da li su stedljivi direktori provajdera?

Neka ukinu broadband, kupicu ponovo 15m telefonskog kabla i vrati 56k modem. U PM bre vise, za sve su krivi karajnji korisnici.
Ovi zaradjuju, a mi smo krivi sto je net los, ma pustite me tih pricica.

Poslednja izmena:
Ja u svojoj firmi imam 16384 Kb/s protok kod Telekoma povezan sa 8 racunara koji su u funkciji i zamisli sad da mi sa svih 8 racunara hocemo da se k...mo i da pocnem da skidam sve sto nam se prohte i da nedaj boze jos ima takvih ljudi koji bi da iskoriste Max. Bandwidth!!! pa zagusili bi link za pola sata i onda bi nam svima srezali protok umesto 1,2,4,6,8,16 imali bi vrh brate 27KB brzina iz 2002 god.
Prvo vi ste firma, i taj protok treba da koristite u svrhu obavljanja svoje delatnosti, a ne da skidate "igrice".
Drugo, tvoja firma je zakupila protok da ga svi koristite. Kakve to veze ima sa privatnim korisnicima koji posebno placaju koriscenje?

Poslednja izmena:
u p1cku mater1nu vise:mad: jel vi imate mozga? niko ovde ne brani providere.Niko njih nije terao da obecjavaju nesto sto ne mogu da ispune,i to se ne dovodi u pitanje,prodajderi jesu dzukele sto rade to sto rade,tacka.Ovde se skrenulo na temu koja je donekle vezana za glavnu a to je realna potreba za skidanjem.Mozete se ljutiti koliko hocjete,ali osoba koja skida tone i tone gigabajta-terabajt i nesto i pritom tvrdi da joj je sve do zadnjeg bajta neophodno nije cista sa mozgom i treba joj neka pomocj,i to cje svako normalan da potvrdi.Tolika gramzivost i pohlepa da se sve ima ("daj mi,daj mi,daj mi,ocju sve")prerasta u bolest.I mozete se ljutiti koliko god hocjete vrlo dobro znate da je sve ovo tacno,ali vam sujeta ne dozvoljava da priznate i uvek cjete nacji neki "valjani" razlog zasto to radite,zapitajte se da li je sa vama sve u redu;)
Cisto da razjasnimo nesto:(s moje tacke gledista)
Jeste ISP je kriv sto je u ugovoru naveo neogranicen protok,odnosno FLAT a nije mogao to da ispostuje.S druge strane verujem da ISP pretpostavlja da cje svako skidati prema svojim potrebama,neslutecji da postoje "ljudi" kojima se zivot svodi na 24/7/365/until death skidanje gomile bespotrebnog sadrzaja samo da bi se eto imalo(ko zna mozda cju nekada odigrati ovu igru,mozda za 5 god pocnem da slusam death metal/narodnjake daj to da skinem,necje da skodi,mozda jednog dana ukinu internet,jao kuku menE,daj skidaj ceo internet,nema veze da li mi treba).I sad ko je tu kriv?SVI.Dragi moji benchovci nista na svetu nije beskonacno i neograniceno,sve na svetu ima svoj limit/ogranicenje.

@Ryo ima veze zato sto se internet protok koristim za realne potrebe

Poslednja izmena:
Ljudska glupost nema limit/ogranicenje, ona je beskonacna i neogranicena :D

Enivej, pominje li ko veliku masu ljudi koji ne predju ni 1gb mesecno? Surf, email, prochatuju nekad i to je to? Za njih ste i vi koji bi limit od npr 50gb ludi ko struja...Da ne gledam HD, meni bi i 50gb bilo mnogo...A internet ne backupujem, i svaki film prvo overim na imdb...Nego, `ajmo napadati one sto skupljaju postanske markice, gad demit, zbog njihove halapljivosti nam shume odoshe u qratz :D

Broj heavy downloadera je prilichno mizeran u odnosu na one koji daj boze svuku koji gigabajt...Ne gledajte sebe kao prosek, nego vasu rodjaku ili druga fensera...

EDIT: Porast afiniteta je jedini nachin za progresiju drushtva. banalan primer...U suprotnom bi i dalje ishli konjskim kolima, da nekim "shabanima" nije bilo potrebno da za 3-4 sata stignu od Subotice do Bg npr....dok su ovi ostali gledali "Jaoooo, kao njemu se zuriiii, smeta mu da putuje 2 dana, fckin noob..."

Poslednja izmena:
A da napravimo neki test...

10-tak (ili manje) ljudi sa razlicitih ISP-ova....sa istom brzinom paketa (2 ili 4 Mbps) ..... da u isto vreme sa istim klijentom i sa istim podesavanjem klijenta i sa istim tcpip.sys-om....odrade down jednog zdravog torrenta....pa da se okache statistike (netmeter,net limiter ili shta vec ima neki fin export za odredjeni vremenski period)

Pa pokazite rezultate....ja bih se rado prikljucio al mi je moje hvaljeno OCZ napajanje vrisnulo i imam samo neki skrn laptop pri ruci.

Ovo postaje malo zamorno, mislim, krenulo se od shaping-a, a došlo se do polemike da li je ok skidati pola interneta na hard ili nije.
1. Provajderi bi definitivno morali da detaljnije profilišu svoje pakete, s obzirom da se FLAT tumači i ovako i onako.
2. Korisnici će uvek koristiti ono što smatraju da im pripada, dogod to mogu.
3. Komunizam je mrtav i u ovom delu sveta, tako da pozivanje na neke njegove principe nije plodotvorno, tj. kapitalizam u svojoj biti podstiče na gramzivost.
4. Što se tiče shaping-a mislim da bi provajderi trebalo da razmisle o posledicama ovakvog zauzdavanja korisnika, obiće im se o glavu (iako, mislim da će ubrzo doći do ove pojave kod svih provajdera ADSL-a).

p.s. I sam spadam u grupu "težih" downloader-a (mislim da nisam baš total heavy), ali ću se svakako prilagoditi ako to bude trebalo (neće se gledati HD svaki drugi dan, već jednom nedeljno).

Pozz svima i smirite strasti.

...
Mozete se ljutiti koliko hocjete,ali osoba koja skida tone i tone gigabajta-terabajt i nesto i pritom tvrdi da joj je sve do zadnjeg bajta neophodno nije cista sa mozgom i treba joj neka pomocj
...
Kvalitet sadrzaja koji se skida sa interneta postaje sve veci i veci. Danasnje igre standardno idu na 1 DVD-DL, ljudi koji su kupili 22" monitore nece vise da gledaju video u 640x232, nego hoce HD, skida se FLAC itd. Znaci da postoji konstantna potreba za povecanjem kolicine prenetih podataka.
Vec sam naveo kako 20GB moze da ode samo tako.

Nisam sujetan, niti imam problema sa tim da kazem koliko skidam.
~100-140GB mesecno (kompjuter ne gasim, jer konstantno seedujem)
15% za potrebe drugih
65% sam iskoristio (u manjem ili vecem procentu)
20% sam se pokajao sto sam skidao.

Ovde niko nije tvrdio da mu je zadnji bajt smrtno neophodan, vec da ga skida zato sto moze.
I sto se ostale price o bolesti tice, procitaj Diaboliqueov post, ako ne razumes, ne znam sta drugo da ti kazem.
@Ryo ima veze zato sto se internet protok koristim za realne potrebe
Ako mozes da preformulises, nisam razumeo sta hoces da kazes.

EDIT:
RingeRaja je odlicno sumirao situaciju, stvarno nema sta da se doda!

Poslednja izmena:
Izbegavajte psovanje i vredjanje drugih jer ce biti vas problem.

Poslednja izmena:
Ryo je napisao(la):
Ako mozes da preformulises, nisam razumeo sta hoces da kazes.
Sorry,moja greska u kucanju
poenta je da oni koriste internet iskljucivo kada im je potreban,ne divljaju bez potrebe.Ne zelim da zvucim kao filozof,ali sve se svodi na to koliko ko moze da kontrolise svoje potrebe i prohteve,znam da je malo sta na svetu pravedno,ali ljudi pa niste razmazena deca da ne mozete da kontrolisete svoje potrebe,jer sve uvek mora odmah i istog trenutka? primer ako znas da ne mozes u toku jednog meseca da pogledas 50 filmova,ti cjes i pored svega toga skinuti tih 50filmova?zasto?

Ako mozes pojesti 2 sendvica,zasto bi pravio trecji? sve se svodi na to

Usresredjivanje na stvarne a ne alave potrebe,ja barem tako gledam na sve.

Ljudi ocigledno nesvesno pretvaraju sebe u alavce i svakoga dana napreduju u tome,"obarajucji" svoje rekorde alavosti :(

@ RingeRaja
potpuno se slazem sa tom konstatacijom oko kapitalizma,ja se protivim tom uredjenju u svakoj meri.

Poslednja izmena:
ljudi koji su kupili 22" monitore nece vise da gledaju video u 640x232, nego hoce HD, skida se FLAC
Ne svi :) Ja imam 22", ali skidam isključivo Xvid i slične formate, i totalno se smorim kad vidim da je neki zanimljiv film urađen kao dva CDa (tj. 1.4GB). Tada obično odustanem od skidanja... Muziku, dok sam skidao, skidao sam samo mp3 do 192k (obično 128k). Sad muziku ne skidam, ali zato radi Net radio non-stop (obično preko foobara slušam AAC+ stanice, na 28-32k).

Hm, nekako mi dosadio download, mada i dalje skidam filmove i poneku seriju. No, to ipak ne znači da ne mislim sledeće: Flat je Flat i tu nema "mislili smo ovo, mislili smo ono" - ako je neko pazario Flat, Flat mora da dobije (osim ako u ugovoru jasno ne piše šta se podrazumeva pod Flatom!).

@ RingeRaja
potpuno se slazem sa tom konstatacijom oko kapitalizma,ja se protivim tom uredjenju u svakoj meri.
I ja sam, moglo bi se reći oponent ovakvog sistema vrednosti, ali sam prihvatio pravila igre i prema njima se ponašam. Mislim da je svaki pokušaj da se istera neka svoja filosofija kontraproduktivan.

Da ste nekome pre 5god rekli da ste skinuli 1Gb sa neta gledao bi vas bledo i pitao sta si toliko skidao?
Ko zna, za 2-3 god i ja i vi koji kritikujete ce te mozda skidati po 5 Tb sa neta!

jednostavno ako nudis 16Mbit/s FLAT onda to ne smes ogranicavati makar ti svi korisnici vukli 24/7 16Mbit/s... ako ne mozes to da tehnicki podrzis nemoj ni da nudis.

Postoji razlika ako nudis 16Mbit/s FLAT i DO 16Mbit/s FLAT. U Rumuniji je sve DO 10, 20Mbit/s, mogu ja da koristim uTorrent i da preteram sa downloadom, ali posle par sati heavy koriscenja torrenta, smanje mi brzinu na 50-200Kb/s i net mi zabada. Resio sam problem Halite programom, ali i dalje se vidi throttling kad skidam sa nekog ruskog FTP-a gde je obicno 800-900Kb/s ili sa RapidSharea.

da ali ovde recimo ne pise brzina do 16384kb/s

click16.png

Postoji razlika ako nudis 16Mbit/s FLAT i DO 16Mbit/s FLAT. U Rumuniji je sve DO 10, 20Mbit/s, mogu ja da koristim uTorrent i da preteram sa downloadom, ali posle par sati heavy koriscenja torrenta, smanje mi brzinu na 50-200Kb/s i net mi zabada. Resio sam problem Halite programom, ali i dalje se vidi throttling kad skidam sa nekog ruskog FTP-a gde je obicno 800-900Kb/s ili sa RapidSharea.

moj kum u Parizu ni ne moze da se nakaci na torent:S:
a ima 24mb.a tek kako njih ogranicavaju.bruka.
krenes sa m$ sajta da "skidas"ok.
Krenes sa rapid-a i sa ful brzine down-a padne na 80~100kb....da,da.
Tako da nas sve to ceka.nekog pre(beocity)nekog posle(beotel) a nekog na kraju(lelekom)

da ali ovde recimo ne pise brzina do 16384kb/s
Slicno (Beotel):

poenta je da oni koriste internet iskljucivo kada im je potreban,ne divljaju bez potrebe.
Pa da, ali oni su firma. Prvo niko od njih ne placa taj internet, a drugo treba da ga koriste u svrhu obavljanja posla. Zato je primer potpuno pogresan.
Ako mozes pojesti 2 sendvica,zasto bi pravio trecji? sve se svodi na to
Ako ja platim 3 sendvica, hocu da dobijem tri sendvica, necu da mi uzmu drugi jer ne mogu da ga pojedem.
Ovo sto si ti rekao moze samo da se primeni ovako: Necu da skidam mnogo, onda necu da uplatim 4Mbit (napravim 3 sendvica), nego cu da uplatim 1Mbit (napravim 2 sendvica).
Usresredjivanje na stvarne a ne alave potrebe,ja barem tako gledam na sve.

Ljudi ocigledno nesvesno pretvaraju sebe u alavce i svakoga dana napreduju u tome,"obarajucji" svoje rekorde alavosti
Ja se slazem da je to u nekim slucajevima zabrinjavajuce, ali nazalost nema posebne veze sa ovom temom.
Ne mozes zameriti nekome zato sto je alav, ako je posteno dao pare za to.
Sad mozemo odavde da razvijamo teorije i da filozofiramo, sto taj sadrzaj koji skidaju dobijaju besplatno, a treba da ga plate itd. itd. Ali moralisanje (u tom smislu) nije tema ove diskusije, vec shaping.

Nisam nerazuman, kapiram da provajder ne moze izdrzati ako svi 24/7 vuku maksimalan protok, ali to nije izgovor da se paketi prodaju pod jednom parolom, a da se onda posle ogranicava i na decije fore objasnjava zasto ne radi onako kako je obecano.

Poslednja izmena:
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno