Šta je novo?

Zvanična Radeon HD4850 & HD4870 tema

Uzeo sam 4870 pre neki dan.U pitanju je Gainward 4870 GS.

Evo na brzinu da prenesem utiske. Sto se tice hladjenja,buke i temperatura,sve je vec poznato za ovaj model: onom manjem ventilatoru ne moze da se smanji brzina(barem ne softverski) i veoma je bucan. Iskljucivanjem istog temperature GPU-a i memorije porastu za do 2 stepena sto nije strasno(e sad,meni jedna dvanestica duva direktno u karticu),ali zato buka nestane. Ovaj drugi sam namestio na 64%,to je otprilike granica kada krece da se cuje glasnije. Temperature GPU-a se tako krecu od 51,52 stepena u idle-u,do 69,70 u Crysisu sto je dosta dobro,tj. otprilike kao sto sam imao sa 8800GT-om(geforce je imao manju idle temperaturu iako je non-stop radio na istoj frekvenciji dok 4870 u windowsu spusti frekvenciju na 500Mhz).
Sto se tice oc-a,ide jako slabo za sada pa je drzim na defaultu za turbo mod 775/1000MHz.

Za sada sam pokretao samo Crysis,Crysis:Warhead i Far Cry 2 i performanse su primetno bolje nego na staroj kartici,ali nista groundbreaking. Far Cry 2 me je vise odusevio,iako mi je u onom testu dao samo ~2 frejma vise nego na staroj kartici.Sada mogu da ukljucim 4xAA,V-Sync i da i dalje imam tecniji frejm rejt.Povlacim sve sto sam rekao za Dunia engine,sa ukljucenim AA i V-Sync-om izgleda mnogo lepse. I cak cu se usuditi da kazem da se graficki priblizio Crysis-u.
Crysis sam testirao sa onim najpoznatijim very-high tweak-om i primetio da kartica bolje podnosi neke scene(npr. onu na kraju sa bosom) ali takodje nije svemocna pa u nekim(retkim) scenama FPS zna da padne i ispod 20.
Warhead,na enthusiast,1280x1024 u onom testu mi je dao nesto preko 36 FPS(sa oc-ovanim 8800GT-om sam imao 27). Ista prica,neke scene rade primetno bolje,ali opet na nekima je FPS ispod granice igrivosti.
Sve sam,naravno, testirao u rezoluciji monitora,dakle 1280x1024,tako da ona prica kako je za ovu rezoluciju dovoljan 4850/9800GTX ne pije vodu ako hoces da ukljucis sve na max.
Evo nekih slika:
Far Cry 2:
fc21jd6.jpg

fc22he3.jpg

fc23kq0.jpg

Crysis:
crysis1gb5.jpg

crysis2wc1.jpg

crysis3ou2.jpg

crysis4dq5.jpg

Warhead:
warhead1nq5.jpg

warhead2ta3.jpg
Rezime:
Moram da kazem da mi je vece odusevljenje bilo kad sam ubacio 8800GT.
RV770 je ok,ali mislim da se nepotrebno digla tolika prasina kad je izbacen.Na to je vise uticala Ati-jeva agresivna cenovna politika,kao i preskup GT200 za ono sto je nudio,nego same performanse GPU-a.
U Ati-ju su videli da se po pitanju efikasnosti arhitekture(u to vreme R600 vs. G80)ne mogu nositi sa nVidia-om pa su primenili brute force pristup dramaticno uvecavajuci broj shader procesora. 2,5 puta vise shadera u odnosu na RV670 nije donelo ni priblizno 2,5x vece performanse,ali je GPU ispao malih dimenzija pa po pitanju snage po kvadratnom milimetru RV770 nema premca.
Sto se tice ciste brzine,mislim da se 4870 kao predstavnik RV770 nalazi na pola puta izmedju najjacih predstavnika G92 i GT200 kartica.
Sve u svemu 4870 i ostale RV770 kartice za onoliko koliko kostaju nude vrlo dobre performanse.
Toliko od mene za sada.
P.S. Mozda ce post izgledati nesto ozbiljnije jer sam morao da izbrisem sve smajlije da bi mi stiglo za slike.Ali izgleda da sam sacuvao jedno mesto za kraj: :wave:

Sto se tice oc-a,ide jako slabo za sada pa je drzim na defaultu za turbo mod 775/1000MHz.
Jel' ti ne bi predstavljao problem da, kroz neki dan - kada se malo izigras sa kartom i upoznas se sa njom :d - probas overklok, i to GPU-a (memoriju ne moras, ona stvarno ide dobro, mislim da ces isterati preko 1100 bez ikakvih problema)... jes' vala kilavo, ja sam se zaglavio tu negde oko 820-830, sve navise smrzava i izbacuje VPU recover... probacu da gasim VPU recover iz drajvera (mada cu time najverovatnije samo fasovati BSOD-ove), hteo sam da probam i neki drugi bios, ali karta nije bas referentno izdanje, pa je savetovano da se ne pokusava ta operacija... bas me zanima koliko ce kod tebe da bude.

I da, onaj "Auto-Tune" iz drajvera *UVEK* nalazi max na 780 za GPU (sto je tacno 10MHz nize od maximuma koji Overdrive nudi :)), odnosno 1040 (opet 10MHz) i 1080Mhz za memoriju, zavisi da li je u obicnom ili Turbo modu, tj. koji je bios aktivan.
Sve sam,naravno, testirao u rezoluciji monitora,dakle 1280x1024,tako da ona prica kako je za ovu rezoluciju dovoljan 4850/9800GTX ne pije vodu ako hoces da ukljucis sve na max.
Ako hoces (a hoces... sa takvom kartom ;)) sve in-game detalje na max, ali i AA na bar 4X (AF ne racunam, to ionako uvek moze na 16X, jedva da utice na krajnju frejmazu)... ali pritom i Vsync enabled :smoke:... stvarno ne pije :)

Warhead,na enthusiast,1280x1024 u onom testu mi je dao nesto preko 36 FPS(sa oc-ovanim 8800GT-om sam imao 27).
RV770 je ok,ali mislim da se nepotrebno digla tolika prasina kad je izbacen.
Sto se tice ciste brzine,mislim da se 4870 kao predstavnik RV770 nalazi na pola puta izmedju najjacih predstavnika G92 i GT200 kartica.

GTX280 u tom testu daje nesto preko 40fps, pa ako si na osnovu toga doneo zakljucak... To je 12% bolje i ako se setis cene za gtx280, zbog toga je RV770 digao toliku prasinu.

GTX280 u tom testu daje nesto preko 40fps, pa ako si na osnovu toga doneo zakljucak... To je 12% bolje i ako se setis cene za gtx280, zbog toga je RV770 digao toliku prasinu.

Da,ali geforce-evima je uglavnom ostavljeno vise mesta za oc.Tako u Warhead-u videh u onoj temi da covek dobi preko 50 FPS u tom testu sa heavy oc-ovanom GTX 280,dok oc-ovana 4870 ne moze da prebaci 40,a to je vec oko 30% razlike.A plus je sad tu i GTX 285. Mada slazem se da je 30% malo za toliku razliku u ceni,ni GT200 nije onakav kako se ocekivalo.

@CAR: Probao sam prvo OC iz Rive na 800Mhz i nece.Prvo se javljao VPU recover i ja pomislim verovatno ce hteti ako ga iskljucim,kad cvrc :) zamrzne komp. Tako da je VPU recover jako dobra stvar.
Posle probam iz CCC-a na maksimalnih 790Mhz i tu zabode! Uzas. Vise nisam ni pokusavao,sta mi znaci da dignem sa 775 na 780 ? I da,to je sa ovim turbo bios-om,sa onim default nisam ni pokusavao. Sa kog si ti klokovao?

Poslednja izmena:
Ortak je ovde kupio Gainward GS 4870 512MB od usera abdee (ako se ne varam). 180e je bila cena, nova full garancija.

E sad ne znam koji je bios, verovatno je default, cim nismo nista dirali.
Ja sam mu stavio odmah sa 750 na 800MHz za gpu i sa 950 na 1000MHz za memoriju. Graficka stabilna i hladna.
Da je moja, dusu bih joj izvadio, ali kapiram da je njemu ^ dosta :).

Da,ali geforce-evima je uglavnom ostavljeno vise mesta za oc.Tako u Warhead-u videh u onoj temi da covek dobi preko 50 FPS u tom testu sa heavy oc-ovanom GTX 280,dok oc-ovana 4870 ne moze da prebaci 40,a to je vec oko 30% razlike.A plus je sad tu i GTX 285. Mada slazem se da je 30% malo za toliku razliku u ceni,ni GT200 nije onakav kako se ocekivalo.

To sto si ti ubo los primerak, ne znaci nista. OC-ovana 4870 sigurno moze da prebaci 40fps, ali tako oc-ovana. Ima extremnih primeraka na preko 900mhz. Evo sam odradio test na 700mhz gpu (shaders linked), i rezultat je nesto vise od 45fps. A 700mhz je cak nesto iznad proseka. Po meni je gtx260 (core216) dosta bolja kupovina od 280ke, jer je razlika u performansama mizerna, a u ceni bas i nije.

Poslednja izmena:
Nismo se razumeli,ja i nisam govorio o mom primerku vec o debelo oc-ovanom. Eno lik u Warhead temi ima 4870 na 850Mhz i dobija nesto preko 38 FPS.
A ovo za core 216 se potpuno slazem.

@CAR: Probao sam prvo OC iz Rive na 800Mhz i nece.Prvo se javljao VPU recover i ja pomislim verovatno ce hteti ako ga iskljucim,kad cvrc :) zamrzne komp. Tako da je VPU recover jako dobra stvar.
Posle probam iz CCC-a na maksimalnih 790Mhz i tu zabode! Uzas. Vise nisam ni pokusavao,sta mi znaci da dignem sa 775 na 780 ? I da,to je sa ovim turbo bios-om,sa onim default nisam ni pokusavao. Sa kog si ti klokovao?
Rive Tuner, Overdrive... isti djavo. Tu negde oko 820-830 je max, posle toga VPU Recover-ise.
Ovo sam sve isprobavao sa onim "normalnim" biosem, mesec i po dana sam se drndao, i nije mi islo u glavu kako i zasto nece, kada ima sve preduslove za odlican overklok (sjajan cooler, hladna karta)... posle nekog vremena sam prebacio na "Turbo" bios, medjutim, ista prica. Nece GPU vise.
Memoriju sam jos i naklokovao muski, ali GPU nikako.

BTW, nikakav "Turbo" bios ono nije, sarena laza, samo su dignuti klokovi za one mizerne vrednosti, pa tako uflesovano u bios... bas sam "cupao" bios GPU-Z-om i gledao u RBE-u, da vidim da li je mozda podizana voltaza, sto bi bilo logicno, kad je vec drugi bios na raspolaganju... jok, isto 1.263V max, kao i na standardnom. I sve, ali sve ostalo je identicno - samo blago podignuti klokovi jezgra i memorije.

Nismo se razumeli,ja i nisam govorio o mom primerku vec o debelo oc-ovanom. Eno lik u Warhead temi ima 4870 na 850Mhz i dobija nesto preko 38 FPS.
A ovo za core 216 se potpuno slazem.

Zadnji post, hector ruiz? 38.5fps ali sa 800mhz gpu, za 50 vise od defaulta. Dakle, na 850 tacno 40fps. :D
GTX280 za klok +100mhz daje 45, opet oko 12%, eto sve neka je 15%:d ako uzmes u obzir da ce se gtx vise klokovati (ne mora da znaci, npr gx-x je morao da dize napon da bi dobio stabilnih 675mhz gpu za gtx260).
Ne dize se prasina tek tako.;) RV770 je jako dobar gpu, po performansama a i po tome sto je te iste performanse spustio u mid segment. Inace bi placali standardnih 500e za slicnu kartu.

gx-x je malo i dostelovao plocu, digao cpu vtt sa 1.21 na 1.24V posto mu je receno da je ono prvo malo za 500fsb...elem, oce moja sad i na 700 :p (do duse posle 10-tak min pocnu artefakti, a nemam nameru da drzim fan speed iznad 70%)

elem,

DirectX 9.0c ENTHUSIAST 3X @ Map: ambush @ 0 1280 x 1024 AA 0xx
==> Framerate [ Min: 28.75 Max: 50.57 Avg: 40.39 ]

to je na 700mhz gpu linked, 1200mhz mem, ostalo pise u "moja masina". Ovo je obican gtx260 za 220e, c216 je bio ~270, mislim da ne vredi 50e vise (320e je gtx280)

lm, ovaj moj gainward ide 850/1100 na keca, jos na 35% ventis, nije otisla preko 70 C. :)

@DAS
Nekako su mi tanki tvoji rezultati, moguce da malo taj Conroe u nekom trenutku napravi zagusenje, ali opet, cisto sumnjam....
Ono sto je meni najjace kod 4870 je npr to kad podignes rezoluciju sa 1280 na 1650 ne oseca razliku, mozda izgubis jedan frejm i to je to.....
Dok instaliram opet Krizu bacicu neki shot, na Visti sa ovim 8.12 ide fps 45 samo tako, u trenucima pada do 25 a nekad baci i preko 50. :)

@ gx-x

Tanko ti je to, nista brze od 4870, mislim da ova moja ide cak bolje od tog gtx-a, ne mogu sada da pronadjem postove i shot-ove shto sam kacio kad sam testirao... :)

Zadnji post, hector ruiz? 38.5fps ali sa 800mhz gpu, za 50 vise od defaulta. Dakle, na 850 tacno 40fps. :D
GTX280 za klok +100mhz daje 45, opet oko 12%, eto sve neka je 15%:d ako uzmes u obzir da ce se gtx vise klokovati (ne mora da znaci, npr gx-x je morao da dize napon da bi dobio stabilnih 675mhz gpu za gtx260).
Ne dize se prasina tek tako.;) RV770 je jako dobar gpu, po performansama a i po tome sto je te iste performanse spustio u mid segment. Inace bi placali standardnih 500e za slicnu kartu.

Evo na sta sam mislio:

FantomX-ov 4870 na 850Mhz:
http://www.benchmark.rs/forum/showpost.php?p=1575023&postcount=23

@FantomX: Ne verujem da me procesor mnogo ogranicava,dobio sam 36FPS u Warheadu na enthusiast sa karticom na 775/1000 sto je sasvim ok,da mi radi na 850 kao kod tebe dobio bih priblizno kao ti,mozda malo manje.

i PCBeast-ov GTX 280 na 750Mhz (e sad nekome ce 750Mhz zvucati kao vrh za GTX 280,ali obratite paznju i na shadere koji se vise racunaju a koji su na 1543Mhz;napominjem da kod GTX 285 idu i preko 1650 a ja sam hteo da ukazem na razliku izmedju najjaceg RV770 i najjaceg GT200):

http://www.benchmark.rs/forum/showpost.php?p=1575954&postcount=28

Poslednja izmena:
Mojne ti meni PWNED, cu ti caskom pokazem sta to znachi :D

lm, pogledaj datum kada sam kachio onu sliku, 04.10.2008, tada su bili hebeni 8.8 drajveri, a nakon toga se seti onog boost-a sa 8.12 drajverima o kojima sam ti prichao, a naposletku pogledaj konfiguraciju koju sam imao tada, a posle naposletka razmisli sta imam sada. ;)

Nemo' da se shepurish, nateraces sam sebe da spalish taj GTX. :D

edit: sad sam skinuo 9.1 catalyst-e, run for ur lifes. :p

Poslednja izmena:
cccc...drajveri, masina...:d koji izgovori :d Sa ovim dodatnim klokom bi dobio 1.5fps vise, ako i tolko. Uostalom nije ni meni ovo najbolji rez ;) Bolje cuti tu, nemoj sad da palim Mirror's Edge :d :wave:

Evo na sta sam mislio:

FantomX-ov 4870 na 850Mhz:
http://www.benchmark.rs/forum/showpost.php?p=1575023&postcount=23

@FantomX: Ne verujem da me procesor mnogo ogranicava,dobio sam 36FPS u Warheadu na enthusiast sa karticom na 775/1000 sto je sasvim ok,da mi radi na 850 kao kod tebe dobio bih priblizno kao ti,mozda malo manje.

i PCBeast-ov GTX 280 na 750Mhz (e sad nekome ce 750Mhz zvucati kao vrh za GTX 280,ali obratite paznju i na shadere koji se vise racunaju a koji su na 1543Mhz;napominjem da kod GTX 285 idu i preko 1650 a ja sam hteo da ukazem na razliku izmedju najjaceg RV770 i najjaceg GT200):

http://www.benchmark.rs/forum/showpost.php?p=1575954&postcount=28

Pa ocigledno da mu nije ok rezultat. Eno zadnji post u warhead temi i onaj fps koji sam pominjao. GTX285 nije GT200;) Naravno da GT200b ne treba izbaciti iz jednacine, ali to je cip koji je na trzistu tek od pre nekoliko sedmica. To vise i nije toliko bitno jer je u najavi gt300 za q2 ove godine.
Nece nekome, nego svima ce 750mhz zvucati kao vrh za gtx280. To su retki primerci (ako se misli na 24/7).
Kao sto gx-x rece
Ovo je obican gtx260 za 220e, c216 je bio ~270, mislim da ne vredi 50e vise (320e je gtx280)
320e je previse za tu kartu. I 50e razlike za c216. Veruj mi da je c216 u proseku 10% (ili manje) sporiji od 280.
Za mene je i dalje 8800GT trenutni best buy, sa very high performance config-om sam presao warhead, i nisam primetio trzanje. Mislim da bi u iducoj generaciji mogli docekati tranziciju tipa 7900gtx-8800gtx i 3870-4870. GTX280 to nije naspram 8800gtx.

:d PWNED

tanko a? :smoke:

uzimajuci u obzir ono na sta se ti uvek pozivas (tadasnju CENU oba sistema, pogotovo g. karte koja je duplo skuplja od radeta ;) procesor i da ne pominjem) to je itekako tanko ;)
nego das kupio radeta hehe :) i odmah naravno: "ja i dalje navijam za zvezdu :) "samo" sam presao u partizan zbog kinte", "zvezda i dalje prvak evrope i sveta" :d

Poslednja izmena:
Njemu Nvidia kupila 4870, tj. platili mu da uradi "review" :d.

uzimajuci u obzir ono na sta se ti uvek pozivas (tadasnju CENU oba sistema, pogotovo g. karte koja je duplo skuplja od radeta ;) procesor i da ne pominjem) to je itekako tanko ;)
nego das kupio radeta hehe :) i odmah naravno: "ja i dalje navijam za zvezdu :) "samo" sam presao u partizan zbog kinte", "zvezda i dalje prvak evrope i sveta" :d

Kad je on uzeo taj 4870 za 190e, na istom mestu je bio i gtx260 za 210e :d

inace, ovo sto smo piskarali fantom i ja je interno zezanje ;) On mene stalno zeza za gtx (posto sma ga oduvek i hteo), a ja njega za radeta. Inace taj njegov rade je azdaja, sumnjam da ih ima mnogo takvih. Susta suprotnost od "klasicnih" 4870.
Dalje, poredjenje njegovih sada 850mhz kad bi izbacio sa x48 ploce bi bilo ekvivalent mojoj karti kad bi htela na 740mhz. Ne mislim da bi skor bio isti, vec odnos primeraka karti. Moja karta je los kloker, a njegova odlican :smash:

kad sam ja poredio njega i PCB-a? Nije o tome ni bilo reci, ja sam mislio da ti poredis moju masinu i njegovu onomad. Onaj rez sto sam okacio je moj, ne PCB-ov.

:D To sam video od GX-X-a: kupis Ati i onda pljujes po njemu i ne moze ti niko nista jer ga imas :d
Salim se,ja sam utiske o kartici izneo u onom postu kao i neko moje vidjenje stvari i ne vidim gde sam bio nerealan. :)

@ DAS

Zachudilo me je to shto si uzeo taj GS, kontam otprilike od koga si ga uzeo, i sa obzirom da si dosta pratio thread-ove o kartama, zaista sam iznenadjen da si je uzeo. Losh je oc-er bookvalno svaki primerak koji sam video, o malom ventishu i da ne pricham.... Naravno, sa default *******cijama i TURBO mod-om daleko od toga da je losha karta, to nije nijedan 4870....
Uglavnom, bitno je da si zadovoljan. ;) (nadam se da jesi :))

Poslednja izmena:
@DAS@ Sve zavisi od primerka GPU-a..Moj je extremno bio dobar i shader-i su mogli da idu uporedo ali sam ih ja ipak spustao mada postoji limit kod ove arhitekture i shader-i udaraju u wall tu negde oko 1600..Opet kazem zavisi i od primerka i neki ne dostignu ni toliko..Ako se setimo G80 ,shaderi su mogli da se podignu u nebesa,iznad takta GPU-a bas dosta!
Evo screen ,shaderi idu preko 1600 :
Napominjem da sve zavisi i od primerka naravno,ja sam moj mogao da izguram i na 780 u AquaMark-u!Shaderi takodje idu do vrha..
Sto se tice nVidie tj GT200 kad se vec poredi treba obratiti paznju na OC potencijal i memorije..Koliko vidim ATI jedva mrda na 50 + dok se ni GPU nije nesto proslavio..Neka osnova iz mog iskustva a do sad nije bilo da nisam ni jednu nVidiu mogao da izguram 100 Mhz stabilno to kao osnovu a sve preko toga zavisno od primerka a preko toga sve ostalo za test..Cak sam i iz G71 izvukao celih 100 Mhz + sto je bas retko vidjeno kod te arhitkture..
Meni je zanimljivo poredjenje koje vrsite u sklpou performansi vrhunskih karti jer niko ne obraca paznju da je godinama unazad ATI uvek imao vece defaultne frekfencije GPU-a i Memorije pa mu je render opet bio losiji i davao je losije perfromanse..
Ne kazem i ne zelim da potcenjujem ATI ,naprotiv,4xxx serija me je bas zaintrigirala kao i korak koji su napravili ali mislim da jos uvek nisu u mogucnosti da stanu rame uz rame sa zelenima kako god to neko gledao drugacije ja sam samo realan.
Ono sto nudi ATI4870 je zaista zahvalno a pogotovu zbog cene na trzistu..

Prilozi

• crysistestextra4ox5.png
    crysistestextra4ox5.png
    235.9 KB · Pregleda: 45
  • Aqua Mark 1.jpg
    Aqua Mark 1.jpg
    194.2 KB · Pregleda: 43
Poslednja izmena:
Ma da, nije to bas tako crno na belo. To je tvoje vidjenje jer si nvidia fanboy. 9800, x850xt pe su bili ispred zelenih, x1950xtx tu negde, a tek sa 8800gtx zeleni su odskocili. To kolika je frekvencija nema veze jer su se odlucili za drugu arhitekturu. Kolika je frekvencija shadera na ati kartama, ako vec poredis klok za klok.
Ja nisam mogao iz 2 8800gt karte da izvucem +100mhz, bezveze je tako generalizovati stvari. To sto tako vidjenje tebi pomaze da lakse spavas nocu je druga stvar. :p

nemojte da idete u offtopic niti da se prepucavate jer meni ne pada na pamet da se *****avam sa editovanjem vasih roman-postova tako da eliminisem offtopic i flame. nesto sam pobrisao i ostaje ovako kako jeste. ako se nekom ne svidja - bas me briga. sledeci put rade poeni.

Poslednja izmena:
Da ne otvaram novi thread...
Planiram da ispazarim Sapphire 4870 (512mb DDR4), interesuje me dal neko ima iskustva sa njom, kakva je? OC mi nije toliko bitan, ali sto da ne :D

Nazad
Vrh Dno