Šta je novo?

AMD Phenom II - zvanična tema

Postoje samo dve mogucnosti zasto je PII pojeftinio u Srbiji:
- AMD je vec planirao manje cene, pa su i procesori placeni manje pri kupovini na veliko, a nasi su po obicaju duze zadrzali stare cene ;)
- Rasprodalo se malo prvo kupljenih PII po starijim cenama ;)

Nemojte opet da razvucete temu na drugu stranu, lepo se pocelo sa testovima! Ajde monti, prove me wrong, treba ti samo 10 minute za DL, 5 za install i X za test ;)

Poslednja izmena:
Treba govoriti o cenam, mada mislim da svako i sam moze da dodje do ispravne racunice u skladu sa svojim zeljama i potrebama. Evo je recimo zelim masinu koja se solidno overklokuje i pritom mi sluzi iskljucivo za igranje igrica. Pod pretpostavkom da imam ne ogranicen budzet ali ne volim da bacam novac ne nesto sto mi nije potrebn, sta je za mene najbolje? Osnova svakog racunara je ploca procesor i memorija, grafika se podrazumeva da bude sto bolja, dolazi vreme igara koje umeju da iskoriste Quad procesore tako da je to logican izbor, posto novac nije problem PII 940 i Q9550 su logican izbor. Sledeca stvar je ploca, govoriti o nekim levim proizvodjacima je u ovakvim okolnostima nedopustivo, tako da cemo napraviti izbor dve ploce istog proizvodjaca sa slicnim karakteristikama i pratecom opremom. Intel ploca koja moze uspesno da proprati Q9550 u svakom slicaju je P5Q Delux kao najbolji izbor, na sebi ima sve sto bi neko mogao da pozeli od jedne ploce i sto ja naj vaznije dobar OC potencijal. Ploca za PII 940 o plocama za AMD procesore malo znam ali cenima da bi jedna M3A79-T Deluxe bil adekvatan pandam P5Q Delux. Memorija manje vise nije bitna tako da bi recimo 2x2gb 1066mhz bi sasvim dobar izbor, bilo kog proizvodjaca.

Q9550 - 241e
http://www.pcberza.rs/komponente/procesori/7-0-0-0/q=q9550
P5Q Delux - 147e
http://www.asus.com/products.aspx?l1=3&l2=11&l3=709&l4=0&model=2257&modelmenu=1
http://www.pcberza.rs/komponente/maticne-ploce/1-0-0-0/q=p5q+deluxe

PII 940 - 207e
http://www.pcberza.rs/komponente/procesori/7-0-0-0/q=phenom+ii+x4+940
M3A79-T Deluxe - 158e
http://www.asus.com/products.aspx?l1=3&l2=149&l3=789&l4=0&model=2503&modelmenu=1
http://www.pcberza.rs/komponente/maticne-ploce/1-0-0-0/q=m3a79-t+deluxe

2x2gb 1066mhz - 60e

Zakljucak moze svako da izvuce onako kako njemu odgovara, postoje daleko jeftinije ploce i za Intel i za AMD, koje nude maltene isto, ali ovo je izbor istog proizvodjaca, cisto da nebismo poredili babe i zabe kao sto to radi monteboy pa u amd sklop pakuje ploce od ok 100e koje naziva Highend a za intel platformu koristi ploce od 200 i vise evra koje nikome ne trebaju vec sluze samo za demonstraciju sile, pritom jako cesto bira DDR3 memoriju a za tim nema potrebe niti ce intela Q9550 nesto time dobiti na performansama. Ja mislim da izbor u ovom slucaju ostaje samo na procesorima tako da za 30e razlike ako uzmem u obzir da me zanima overklok ja biram Q9550, prosto zato sto se dobro klokuje nekih 200-300mhz vise nego PII sa istim hladjenjem a malo je brzi u vecini testova.

Naravno nakon ovoga sledi polemika i misljenje koje ce izneti monteboy, koje treba saslusati ali samo iz razloga sto je covek jako dobar govornik i ume vesto da barata recima tako da se od njega moze mnogo toga nauciti na tom polju, isto tako i na polju hardvera ali samo kada bi bio malo realniji i malo manje pristrasan u svojim izlaganjima na ovu temu;)

Poslednja izmena:
Malo je brzi u vecini testova? Pricas o gaming-u tako da se ne slazem sa tom konstatacijom. Takodje, price o OC potencijalu treba malo ostaviti po strani jer to o cemu ti pricas sa q9550 je e0 stepping. Moje misljenje je da ce iduci stepping nadomestiti tu razliku.

Ovako bez da citam sad detaljno tvoj komentar odmah u startu jednu stvar sto moras odmah da znas. Asus nije ni blizu za AMD sto je za Intel a to je bilo od kad se zna za tu firmu tako da nemoramo uopste uzimati Asus kao firmu u obzir kad je AMD u pitanju jer nema ni blizu izbalansiranu ponudu ploca.

Kao prvo da resimo pitanje po kojoj osnovi ocenjujes koja je ploca adekvatna kojoj ?

Ja bi predlozio da kao kriterijum uvedemo tri stvari :

- chipset
- broj fizickih PCIe 16 linija
- broj naponskih faza

Da li se slazes sa tim karakteristikama kao realne ?

Gledajuci tvoj ipak zahtevniji pristup gamingu ja bi ocenio da je bar jedna X38/X48 ploca adekvatna baza za tvoje namene.
Prvo podrzava fizicki 2x Pcie16 2.0 drugo performantniji je chipset kad je gaming u pitanju od P45 , daleko od toga da je P5Q(P45) los.

Pendant tome od strane AMD'a bi bio 790 FX/GX.
E sad postoji jedna firma koja u AMD svetu ima daleko vecu tezinu od Asusa a to je DFI.
Ako se setis legendarnog DFI-NF4 Ultra slozit ces se samnom i uspjeha te ploce na AMD platformi.

Stoga po mojoj proceni je ploca koja se cenovno nalazi u midrange segmentu kad je Intel u pitanju upravo
ASUS P5E X38 dok bi sa AMD strane imali najbolje moguci chipset od strane AMD'a u obliku nekog DFI 790 FX/GX

E sad neznam koje su cene u srbiji trenutno ali ovdje u svabiji ti je cenovna razlika nekih 30€ u proseku izmedju ova dva proizvoda.

Druga stvar kad sam predstavljao ovaj J&W u odgovarajucem threadu za vecinu korisnika AMD'a je cak i tih 120€ bilo previse.
Koliko mogu sam da ocenim u komentarima nekih usera na ovom forumu ocigledno i Biostar na bazi 790GX chipseta ispada realan.

A on kosta u srbiji smesnih 77€
http://www.pcberza.rs/komponente/maticne-ploce-socket-am2-amamd-790/548/

Alternativno a sto mogu toplo da preporucim svima koji misle preci na Phenom je proizvod iz kuce Foxconn koji takodje moze ovde u svabiji da se pazari za manje od 80€

http://geizhals.at/deutschland/a361784.html

Sa druge strane X38/X48 ploca koja podrzava DDR2 memoriju nemoze da se kupi ispod 140€ to je ono sto je najteze u ovom uporedjneju.

Greska koju ti pravis je sto sa jedne strane uporedjujes P45 chipset koji je ako smo realni donji midrange sa highclass ponudom na AMD'u.
Drugo licno nikome nikada Asus kao plocu na AMD'u nebih preporucio zato je odmah iz starta ovdje izdvajam jer je cenovno daleko izvise nivoa konkurencije.

Poslednja izmena:
Malo je brzi u vecini testova? Pricas o gaming-u tako da se ne slazem sa tom konstatacijom. Takodje, price o OC potencijalu treba malo ostaviti po strani jer to o cemu ti pricas sa q9550 je e0 stepping. Moje misljenje je da ce iduci stepping nadomestiti tu razliku.

Slazem se sa tobom, ali o tome kada dodje iduci steping, isto tako iz intela nam stize Q9550s tako da o tome kad bude. Sto se gaminga tice i tu je mrtva trka kao i u drugim testovima razlike su realno zaista male, stim da recimo PII ne vredi bas mnogo u gamingu ako se ne overklokuje, mada i kada se ne overklkuje prednost Q9550 je mala i zanemarljiva kao sto je i prednost PII ka da se klokne mala u donsu na Q9550 ako uzmemo u obzir gaming, pritom i to je dosta sareno od igre do igre.
@monteboy
Slazem se sa tobom da je DFI daleko daleko bolji izbor nego ASUS, onda mozemo da uzmemo u obzir intel DFI plocu i slicnu AMD plocu, samo ja mislim da ti jako dobro znas da na sam gaming ploca ima najmanji uticaj +/- 2% u najboljem slucaju, tako da sta god pise u specifikaciji manje vise nije bitno kad uzmemmo tu cinjemicu u obzir. Znanje kojim se razmeces u praksi nista ne znaci ako uzmemo u obzir tako malu razliku, prosecnom korsiniku nije od nikakve koristi da zna takve stvari ali je itekako korisno da zna kako to prakticno i konkretno radi kada se sklopi u jednu celinu. Jedina bitna stvar od navedenih je broj naponskih faza, zbog sto uspesnijeg overkloka i stabilnosti calog sisitema tokm godina koriscnja. Licno misli da ni jedna AMD ploca trenutno po tom pitanju ne moze uspesno da obavi posao pri naponima vecim od 1.50v na duzi period koriscenje a da ne dodje do degradacija same ploce, jako malo znam o amd plocam tako da ne mora da znaci da je ovo moje misljenje sasvim na mesetu, ali imam svojih razloga zasto to mislim.

Poslednja izmena:
Slazem se sa tobom, ali o tome kada dodje iduci steping, isto tako iz intela nam stize Q9550s tako da o tome kad bude. Sto se gaminga tice i tu je mrtva trka kao i u drugim testovima razlike su realno zaista male, stim da recimo PII ne vredi bas mnogo u gamingu ako se ne overklokuje, mada i kada se ne overklkuje prednost Q9550 je mala i zanemarljiva kao sto je i prednost PII ka da se klokne mala u donsu na Q9550 ako uzmemo u obzir gaming, pritom i to je dosta sareno od igre do igre.

Pa sto si onda naveo prednost to da je brzi po testovima? Koliko znam q9550s ce biti skuplji.

Pa sto si onda naveo prednost to da je brzi po testovima? Koliko znam q9550s ce biti skuplji.

Ako uzmemo u obzir testove na stranim sajtovima i ovaj koji je uradio fedja i jeste malo brzi u vecini testova, a to sam i rekao. Samo sto to nije bas naj realnija slika, ali da se nebismo previse davili detaljima mozem podvuci crtu i reci da su isti, tako da za sada na strani intela ostaje veci OC potencijal na strani AMD nesto niza cena.
@monteboy
Ne razumem tu tvoju podelu na AMD korisnike i one druge? Ja sam samo za to da kada vec navodis cene ne izvlacis neke leve proizvodjace i prporucujes njihove ploce kao dobar izbor od 70e a sa druge strane pakujes intelove ploce sa cenama od +200e, isto tako i intel ima ploca od 70e koje jako lepo rade sa Q9550 cak imaju i solidan oc potencijal, samo sto ti pravis podelu po cipovima koji se na njima nalaze, ako krenemo od toga onada PII 940 ne treba ni porediti sa Q9550 vec sa QX9xxx procesorima. Situacija na trzistu je takva da intel vlada i moze da radi sta muje volja, to sto AMD nudi procesor sa otkljucanim multiplierom samo govori da nema izbora i da se bori za trziste na taj nacin, isto tako nekad su nudili fx procesore koji su kostali 1000e ali tada su imali sta da ponude;) interesantno je da su i tada intelovi procesori bili skuplji, tako da je to izgledami nesto sto se nikada nece promeniti.
Greska koju ti pravis je sto sa jedne strane uporedjujes P45 chipset koji je ako smo realni donji midrange sa highclass ponudom na AMD'u.
Drugo licno nikome nikada Asus kao plocu na AMD'u nebih preporucio zato je odmah iz starta ovdje izdvajam jer je cenovno daleko izvise nivoa konkurencije.
To nije greska objasnio sam zasto situacija na trzistu itd, Asus jeste najskuplji ali isto tako su ploce drugih proizvodjaca sa istim cipovima jeftinije nego asusove, generalno ako se vodimo tvojom logikom i podelom kakvu ti pravis intelove ploce jesu skuplje ali kada poredis poredi ploce istih proizvodjaca pa biraj cipove i ploce kakve mislis da treba ja sam izabrao ono sto se u praksi pokazalo kao najbolji izbor za Q9550 bez obzira na cenu i cip koji nosi na sebi.

Poslednja izmena:
@monteboy
Slazem se sa tobom da je DFI daleko daleko bolji izbor nego ASUS, onda mozemo da uzmemo u obzir intel DFI plocu i slicnu AMD plocu, samo ja mislim da ti jako dobro znas da na sam gaming ploca ima najmanji uticaj +/- 2% u najboljem slucaju, tako da sta god pise u specifikaciji manje vise nije bitno kad uzmemmo tu cinjemicu u obzir. Znanje kojim se razmeces u praksi nista ne znaci ako uzmemo u obzir tako malu razliku, prosecnom korsiniku nije od nikakve koristi da zna takve stvari ali je itekako korisno da zna kako to prakticno i konkretno radi kada se sklopi u jednu celinu. Jedina bitna stvar od navedenih je broj naponskih faza, zbog sto uspesnijeg overkloka i stabilnosti calog sisitema tokm godina koriscnja. Licno misli da ni jedna AMD ploca trenutno po tom pitanju ne moze uspesno da obavi posao pri naponima vecim od 1.50v na duzi period koriscenje a da ne dodje do degradacija same ploce, jako malo znam o amd plocam tako da ne mora da znaci da je ovo moje misljenje sasvim na mesetu, ali imam svojih razloga zasto to mislim.

Evo ovaj moj J&W 790GX Extreme (101€ u Srbiji) ima 5 faza i odlicno se snalazi sa Phenom'om na 1,536V :) cak cu da mu dam na LN2 1,9V+ pa ako ne izdrzi imacemo dokaz na delu da je shit ! :) mada iskren da budem po izradi a video sam mnogo ploca ovo mi deluje veoma lepo odradjeno.

Foxconn A79A-S je takodje veoma lepo odradjena ploca sa takodje 5 naponskih faza sto je za Phenom II sasvim dovoljno i u OC-rezimu istu pih stavio ispred Biostara jer ima jednu fazu vise.

file.php

A cena je ispod 80€

Kao sto sam rekao nadji mi X38 plocu ispod 140€ sa DDR2 podrskom i onda mozemo pricati o uporedjenju a ja cu tebi prezentirati X ploca sa 790GX ili FX chipsetom koje ce ti na AMD'u odraditi odlicno posao a uz to sa odlicnom cenom.

Ozbiljno zajenabi na jednom mestu i sam priznajes da nemas iskustva sa AMD plocama a na drugom mestu cenis da nebi izdrzale dugorocno OC-rezim. Tu nesto nije u redu ? Covek treba da da onoliko novca koliko misli da mu je potrebno za svoje namene zar stvarno mislis da bi ja koji sam do skoro imao u sistemu Asus Rampage Extreme X48 (320€) kupio sebi neku no-name plocu na AMD'u za koju znam da za moje ekstremne namene nece biti dobra :)

Vidi se razlika direktno vizuelno a najkasnije u praksi a veruj mi ploca koja moze na Phenom II da vozi memoriju na 1280@CL5 prime stabilno i jednog X2 na 400 MHz HTT , nemoze biti losa.

Druga stvar ovaj J&W extreme kad im bios konacno izadje ce podrzavati vec iz Biosa pune 2V+ za CPU , da li to moze i P5Q ili P5E ?

Jedno pitanje za tebe koja ti je ploca u sistemu trenutno tvoj i7 i koliko , kosta ?
Zar ne vidis da u Crysisu i pored X58 nemas blage sanse pored moje J&W ploce , na osnovu cega onda ocenjujes da je to neka bezvezna noname ploca :) ocigledno je dovoljna da isprati jednu 4870x2 i da na daleko jeftinijoj platformi konkurise jednom i7 sistemu.

Poslednja izmena:
@monteboy
Vidim da je ploca sila ima 4 sata kontrolera, bas je upotrebljiva u danasnje vrem. Sta si se uhvatio za X38, zasto je to bitno zbog broja PCIe 16 slotova? Inace vreme ce pokazati da li je tih 5 faza dovoljno za overklokovani PII pri naponu vecem od 1.50v, to sto ces ti odraditi sesiju koja traje 1-2h nije nikakvo merilo vec OC rad duzi od 1g na tom naponu.
Mada ako vec trazis X38 jeftiniji od 140e http://www.pcberza.rs/komponente/maticne-ploce-socket-775-intel-x38/515/ ima i toga;)

Ponudio si 1000€,to je 450€ manje,xexe.Slazem se da je velika cifra i da ne vredi tih para.:p

znas i sam sto je glavni problem.
joe_cool je plakao kod mene kuci jednu noc kad mi je pricao da je pukao za tri i7edmice blizu 3000€ a da nijedan nije hteo preko -75°C

Jedino da opljackamo neku banku ..... :D

Poslednja izmena:
@monteboy
Vidim da je ploca sila ima 4 sata kontrolera, bas je upotrebljiva u danasnje vrem. Sta si se uhvatio za X38, zasto je to bitno zbog broja PCIe 16 slotova? Inace vreme ce pokazati da li je tih 5 faza dovoljno za overklokovani PII pri naponu vecem od 1.50v, to sto ces ti odraditi sesiju koja traje 1-2h nije nikakvo merilo vec OC rad duzi od 1g na tom naponu.
Mada ako vec trazis X38 jeftiniji od 140e http://www.pcberza.rs/komponente/maticne-ploce-socket-775-intel-x38/515/ ima i toga;)

Taj Gigabyte u svabiji i nema da se kupi :)

evo imas od foxconn drugi model takodje sa 790gx

FOXCONN A7DA-S

ima 6xsataII :)

cena je ista 72€

Ja sam se uhvatio za X38 zato sto je on po karakteristikama uporediv sa 790GX/FX to je jedini razlog.
Ako ces P5Q da uzimas u obzir idemo odmah na 780G i ista ti je situacija :)

Nemozes sa jedne strane da uzimas najbolji chipset a sa druge strane midrange to nije realno.
Zasto bi neko kome je na Intelu dovoljno 1xpcie 16 kupovao na AMD'u plocu koja podrzava sa 790GX CFX ?

Poslednja izmena:
@monteboy
Ko je kriv AMD sto mora da pravi znj ploce sa njihovim najboljim cipovima:) Dali sa tom plocom od 72e moze da se ocekuje overklok od 4ghz?

@monteboy & @nikolas61
Hocu i ja sa vama u tu pljacku, mogu da prilozim svoj CV ako treba, videcete da sam kvalifikovan za taj poduhvat:) smorio me vise ovaj posten zivot;)

Poslednja izmena:
far cry 2 je prva igra koja ima prednost u dx10 , razlog je DirectX 10.1 i neke funkcije koje su implementirane u novembarskom realeasu od strane MS inace 10.1 je sadrzan u SP1. Ukoliko i graficka podrzava 10.1 dobija se prosecno veci performanse od 25% kad se farcry 2 igra u dx10 modu.

Ovo prosto nije tacno. :) Uopste nije do dx10.1 jer i kod mene su performanse vece u dx10 modu, a nemam dx10.1

:wave:

Ovo prosto nije tacno. :) Uopste nije do dx10.1 jer i kod mene su performanse vece u dx10 modu, a nemam dx10.1

:wave:

uostalom je i do directx 10.1 normalno da ti treba i odgovarajuci aktuelni drajver za to

ukucaj dxdiag + enter onda idi na View tab i pogledaj stati pise u DDI-Version
druga varijanta pogledaj da li imas u system32 folderu i d3d10_1.dll

onda ces znati da li imas 10.1 ili 10

Dali kod tebe postoji ovaj d3d10_1.dll ?

ali nvidia ne podrzava dx10.1 hardwerski zar ne?

Poslednja izmena:
ali nvidia ne podrzava dx10.1 hardwerski zar ne?

To sto je NVidia tvrdoglava pa tvrdi da joj DX10.1 ne treba je jedno drugo je tehnicke mogucnosti samih grafickih tog proizvodjaca.
UBisoft je pomocu nedokumentovanih funkcija koje je nvidia implementirala u odredjenoj verziji drajvera omogucio i podrsku za tu konkretnu finkciju koja u far cry 2 dx10 donosi tu enormno veliku prednost.

znaci nvidia moze ali zvanicno nece :D

Monteboy mogu nesto da te zamolim?
Da proteras neke testove sa iskljucenim L3 (pretpostavljam da moze da se iskljuci). Interesuje me koliko L3 znaci PII, a sve u vezi PII 8xx i Athlona X4 (propus). Kakva ce oni biti kupovina?
Po mogucstvu kad bi mogao da pogodis worst-case scenario tj nesto sto ce najvise da oseti taj nedostatak kesa.
Hvala

To sto je NVidia tvrdoglava pa tvrdi da joj DX10.1 ne treba je jedno drugo je tehnicke mogucnosti samih grafickih tog proizvodjaca.
UBisoft je pomocu nedokumentovanih funkcija koje je nvidia implementirala u odredjenoj verziji drajvera omogucio i podrsku za tu konkretnu finkciju koja u far cry 2 dx10 donosi tu enormno veliku prednost.

znaci nvidia moze ali zvanicno nece :D

Hvala za ovaj neverovatan info! :)

Hvala za ovaj neverovatan info! :)
Monteboy je cudo:), sve vise mu se divim kakve covek informacije ima, teorija zaver nvidie protiv same sebe, znaci u fazonu imamo nesto sto drugi nemaju ali necemo da iskoristimo:D

Monteboy je cudo:), sve vise mu se divim kakve covek informacije ima, teorija zaver nvidie protiv same sebe, znaci u fazonu imamo nesto sto drugi nemaju ali necemo da iskoristimo:D

*******i , bez *******cije nelupetaj o stvarima gde se ne razumijes.
Da ste i jedan i drugi procitali tekstove sa linkova koje sam postavio nebi postavljali nepotrebna pitanja.

Drugo NVidia nema nista sto drugi nemaju da si malo pogledao bolje tu 4870x2 znao bi da ista podrzava 10.1 native :D

Far cry 2 je jedna od malobrojnih igrica koja uostalim koristi i dx10.1 funkcije.

Intervju odgovornih iz Ubisoft'a :

http://www.pcgameshardware.de/aid,664068/News/Far_Cry_2_Vage_Aussagen_zu_DirectX_101/

Dominic: So we were lucky enough, that the DX10.1 features we wanted to use are also supported on DX10 boards, although the API was not exposed, they were there, so now we are kind of able to get that hardware functionality used even on DX10 boards.

Da nije NVidia toliko tvrdoglava danas bi imali daleko vishe 10.1 igrica :):D
Da DX10 nemora generalno da bude sporiji od DX9 pokazuje upravo ovaj primer.

I jos nesto *******i , jedini koji ovde siri teorije zavere si ti.
Usro sam se od smeha kad sam cuo tvoju argumentaciju zasto AMD snizuje cene.... :D
Kao navodno se Phenom lose prodaje :D ...... ****mu misa pa nije to krompir sa "zelenog venca"

*******i , skini sledeci benchmark :
http://downloads.guru3d.com/Unigine-Tropics-1.1-DirectX-10.1-benchmark-download-2113.html

mozes da biras koji ces API da koristis , dx9,10,10.1 ili opengl

izvrtiga pa mi javi rezultate. 1680x1050 4x AA i sve na high

Poslednja izmena:
Vrh Dno