Ovako bez da citam sad detaljno tvoj komentar odmah u startu jednu stvar sto moras odmah da znas. Asus nije ni blizu za AMD sto je za Intel a to je bilo od kad se zna za tu firmu tako da nemoramo uopste uzimati Asus kao firmu u obzir kad je AMD u pitanju jer nema ni blizu izbalansiranu ponudu ploca.
Kao prvo da resimo pitanje po kojoj osnovi ocenjujes koja je ploca adekvatna kojoj ?
Ja bi predlozio da kao kriterijum uvedemo tri stvari :
- chipset
- broj fizickih PCIe 16 linija
- broj naponskih faza
Da li se slazes sa tim karakteristikama kao realne ?
Gledajuci tvoj ipak zahtevniji pristup gamingu ja bi ocenio da je bar jedna X38/X48 ploca adekvatna baza za tvoje namene.
Prvo podrzava fizicki 2x Pcie16 2.0 drugo performantniji je chipset kad je gaming u pitanju od P45 , daleko od toga da je P5Q(P45) los.
Pendant tome od strane AMD'a bi bio 790 FX/GX.
E sad postoji jedna firma koja u AMD svetu ima daleko vecu tezinu od Asusa a to je DFI.
Ako se setis legendarnog DFI-NF4 Ultra slozit ces se samnom i uspjeha te ploce na AMD platformi.
Stoga po mojoj proceni je ploca koja se cenovno nalazi u midrange segmentu kad je Intel u pitanju upravo
ASUS P5E X38 dok bi sa AMD strane imali najbolje moguci chipset od strane AMD'a u obliku nekog DFI 790 FX/GX
E sad neznam koje su cene u srbiji trenutno ali ovdje u svabiji ti je cenovna razlika nekih 30€ u proseku izmedju ova dva proizvoda.
Druga stvar kad sam predstavljao ovaj J&W u odgovarajucem threadu za vecinu korisnika AMD'a je cak i tih 120€ bilo previse.
Koliko mogu sam da ocenim u komentarima nekih usera na ovom forumu ocigledno i Biostar na bazi 790GX chipseta ispada realan.
A on kosta u srbiji smesnih 77€
http://www.pcberza.rs/komponente/maticne-ploce-socket-am2-amamd-790/548/
Alternativno a sto mogu toplo da preporucim svima koji misle preci na Phenom je proizvod iz kuce Foxconn koji takodje moze ovde u svabiji da se pazari za manje od 80€
http://geizhals.at/deutschland/a361784.html
Sa druge strane X38/X48 ploca koja podrzava DDR2 memoriju nemoze da se kupi ispod 140€ to je ono sto je najteze u ovom uporedjneju.
Greska koju ti pravis je sto sa jedne strane uporedjujes P45 chipset koji je ako smo realni donji midrange sa highclass ponudom na AMD'u.
Drugo licno nikome nikada Asus kao plocu na AMD'u nebih preporucio zato je odmah iz starta ovdje izdvajam jer je cenovno daleko izvise nivoa konkurencije.