čemu DSLR ako kvalitet nije primaran?
Valjda zato sto pruza gomilu olaksica za rad i skracuje proceduru do finalnog proizvoda?
Kvalitet jeste vazan, ali ja mislim da bi ipak nesto drugo trebalo da bude primarno da bi fotografija bila dobra. Sta je to nesto drugo nadam se da mozes da zakljucis i sam iz dosadasnje diskusije.
Obrada postoji otkad postoji fotografija.
Nekad smo imali pincete, razvijače, žice i crveno svetlo, a sada imamo ACR, DPP, PS i CaptureNX.
Vecina vas (cast izuzecima) nikad nije videla M od mracne komore. Alate koje sada koristite, koristite ne na osnovu znanja o tome kako rade nego metodom probe i greske jer proces nije destruktivan kao ranije. To automatski znaci da imate manje znanja i vestine u radu nego neko radi sa filmom. Tacka.
Audiofreak, nemoj više ponavljati kako se baviš obradom ovoga ili onoga, neko bi mogao ozbiljno da Te shvati.
Neces mi ti reci sta cu ja da ponavljam, a sta necu. Za razliku od tebe ja znam sta koja opcija u Photoshopu radi na nivou algoritma, a ne samo vizuelno.
Ti bi sve nekako hteo da ispadneš na nekoj racionalnoj liniji, ali Ti se svakih par postova omakne po jedna: "RAW je isto što i JPEG, to jest nepotreban".
Evo dokaza da moram da ponavljam sve sto napisem nekoliko puta -- i pored toga sto sam vise puta rekao da "RAW ima svoju primenu" i da je "JPEG cesto dovoljan" ti mi imputiras da sam rakao da je "RAW isto sto i JPEG"!
Organski ne podnosim likove koji u diskusiji izvrcu ono sto sam rekao!
Na srecu sve je zabelezeno u prethodnim postovima pa ljudi mogu procitati sta sam napisao i uporediti sa onim sto ti kazes da sam napisao i onda videti da si lazov.
Lako je u autobusu GSP-a ispasti "veliki znalac". "Znalac" trebaš ostati i kada pričaš sa sagovornicima koji vladaju materijom.
Jak si mi ti znalac. U stvari ovde sve vrvi od znalaca. Toliko su zauzeti pravim poslom kojim se bave da vrcaju svi od slobodnog vremena da dele svoje prijateljske savete i pomoc sakom i kapom pocetnicima na forumu. :trust:
Ostatak tvog posta necu ni udostojiti komentara, s obzirom da se opet sastoji od izvrtanja mojih reci.
@KizaTheDeath:
Eto ti si procitao StORM48-ov post i zakljucio si da sam ja nekoga prozvao neznalicom. To ti je bolest svih internet diskusija u kojima ucestvuju ljudi koji izvrcu reci.
Primer koji navodis je zanimljiv -- posto pominjes RAF odmah mi je jasno da je u pitanju Fuji koji ima brljav JPEG pogotovo ako koristis ISO visi od 400. Da si procitao moje prethodne postove video bi da sam imao Fuji i koristio RAW na njemu jer sam morao da bi postedeo detalje od preterane JPEG kompresije i Fuji-jevog nesuptilnog peglanja shuma.
Medjutim, mi ovde pricamo o sasvim drugoj klasi aparata --
onoj koja bi i u JPEG formatu morala da da zadovoljavajuci kvalitet.
Vec evo peti put ponavljam da je za visok ISO i bolju kontrolu redukcije suma RAW potreban.
Medjutim, za normalan ISO i JPEG moze da uhvati skoro istu kolicinu detalja, a koji deo dinamickog opsega ce uci u JPEG fajl ne odredjuje samo ekspozicija nego i tonske krive (na Canonu
Picture Styles).
Ako vec hocete da poredite dinamiku izmedju RAW i JPEG morate koristiti odgovarajuce tonske krive (npr. kad slikate portret u JPEG onda stavite Portrait style), a ne da stalno drzite isti Standard style i to poredite sa RAW iz koga vi podesavanjem tonske krive u Photoshopu izvlacite drugacije rezultate. Uzgred postoji i Picture Style editor pa ko hoce moze da proba da napravi i nesto drugacije od gotovih preseta. Drugim recima, ako vec izvlacite maksimum, pokusajte da izvucete i maksimum iz JPEG-a pri snimanju. Naravno zbog par dosadnih tvrdoglavaca koji izvrcu reci ponavljam da
ne tvrdim da se moze izvuci ista kolicina detalja kao sa RAW.
Najnoviji ACR plugin (5.2 za CS4) ima te stilove pod Profiles -- otvorite neki .CR2 fajl pa pogledajte kako koji od njih utice na histogram ako mi ne verujete.
Većina nesporazuma polazi od toga što pokretač rasprave (u ovoj slučaju Audiofreak, koji nije spoznao kvalitete RAW formata)
Dve lazi u jednoj recenici. Niti sam pokrenuo raspravu (samo sam se prikljucio sa mojih .02c) niti nisam spoznao "kvalitete RAW formata".
Nemam sta dalje da diskutujem sa tobom. Em lazes, em izvrces, em ne poznajes aparat koji posedujes -- ides lepo na ignore pa se kiseli tamo.
Prva stvar koju nam profesori na fakultetu govore je obavezno slikajte u RAW-u. To nije pitanje izbora vec je obavezna predaja vezbi u RAW formatu ali i obradjen JPEG koji sluzi samo sa preview.
Aha, a oni taj RAW sto im predate gledaju na cemu?
3 D3 tela i jedan D300. Svi pucali RAW + JPEG. Jpegovi odmah prosledjeni novinarima a RAW se cuvao za obradu za naslovne strane i kvalitetnije printove
Eto lepo ja kazem da pravi profesionalci nisu iskljucivi ali ne vredi kad su ovde veci "profesionalci" od profesionalaca.