Šta je novo?

Najtiši HD4670?

voyager

Čuven
Učlanjen(a)
30.06.2000
Poena
650
Evo gledam koju ATI Radeon 4670 kartu da uzmem. Jedino sto mi je bitno da karta bude što tiša jer mi karta treba da pustim HDMI signal na LCD televizor, uostalom zato je izbor i pao na ATI jer smatram da je na tom polju trenutno superiorniji od nVidia-e.
Poslednje dve graf. karte koje sam imao su bile sa pasivnim hlađenjem pa iskreno odavno nisam razmatrao koji proizvođači imaju tiha rešenja sa ventilatorom jer koliko vidim zasad nema 4670 modela sa pasivnim hlašenjem. Evo šta trenutno ima na našem tržištu pa vi recite šta po vašem mišljenju ili iskustvu bi trebalo da je najtiše.

1. Gainward HD4670-512-HDMI-DVI-DP
2. MSI R4670-2D512/D3
3. Asus EAH4670/DI/512M
4. Gigabyte GV-R467D3-512I
5. Sapphire HD 4670

Čini mi se da sem Sapphire-a ni jedan od ovih modela nema referentno hlađenje a ja tipujem na Gainward kao verovatno najtiši.

Možda su dva još tiša modela od gore pomenutih:
1. MSI R4670-2D512SP
2. HIS HD 4670 IceQ
ali njih nema ni kod jednog uvoznika.

Poslednja izmena:
Taj Gainward nisam video.
Gde si ga našao?

E pa druze ako ti je bitno da bude sto tisa,onda ti je najbolje da kupis najjeftiniju HD4670 i da na nju namontiras pasivan hladnjak (tipa Accelero S1).Od ovih aktivnih kulera (cim je aktivno,nije tiho) sto si naveo gore izdvojio bih Asus koja na sebi ima Accelero L1 (AC OEM kuler),koji bi trebao da bude nekako tih,mada nisam ga video niti cuo u radu.Broj dva mozda MSI kartica.

Accelero%20twin%20turbo%20and%20Accelero%20L1%2002.jpg

pic499.jpg

Pa da ova zadnja 2 modela,MSI & HIS imaju dosta tiha resenja,mada opet kad razmislis za 15-20e mozes da nadjes polovan
VF700-Cu (kao ovaj na MSI kartici) + najeftinija HD4670 sa referentnim kulerom (sve su identicne,ko da ih pravi ista fabrika)

Poslednja izmena:
Evo gledam koju ATI Radeon 4670 kartu da uzmem. Jedino sto mi je bitno da karta bude što tiša jer mi karta treba da pustim HDMI signal na LCD televizor, uostalom zato je izbor i pao na ATI jer smatram da je na tom polju trenutno superiorniji od nVidia-e.
Poslednje dve graf. karte koje sam imao su bile sa pasivnim hlađenjem pa iskreno odavno nisam razmatrao koji proizvođači imaju tiha rešenja sa ventilatorom jer koliko vidim zasad nema 4670 modela sa pasivnim hlašenjem. Evo šta trenutno ima na našem tržištu pa vi recite šta po vašem mišljenju ili iskustvu bi trebalo da je najtiše.

1. Gainward HD4670-512-HDMI-DVI-DP
2. MSI R4670-2D512/D3
3. Asus EAH4670/DI/512M
4. Gigabyte GV-R467D3-512I
5. Sapphire HD 4670

Čini mi se da sem Sapphire-a ni jedan od ovih modela nema referentno hlađenje a ja tipujem na Gainward kao verovatno najtiši.

Možda su dva još tiša modela od gore pomenutih:
1. MSI R4670-2D512SP
2. HIS HD 4670 IceQ
ali njih nema ni kod jednog uvoznika.

Ja mogu reći da je MSI R4670-2D512/D3 prilično tih (kod sestre u kompu se ne čuje od AMD stock CPU coolera), a mnogo dobro hladi (45 stepeni idle u minijaturnom i slabo provetrenom kućištu). Jedino što nema nikakav TV izlaz, a u pakovanju ne dolazi ni adapter DVI->HDMI.

E pa druze ako ti je bitno da bude sto tisa,onda ti je najbolje da kupis najjeftiniju HD4670 i da na nju namontiras pasivan hladnjak (tipa Accelero S1).Od ovih aktivnih kulera (cim je aktivno,nije tiho) sto si naveo gore izdvojio bih Asus koja na sebi ima Accelero L1 (AC OEM kuler),koji bi trebao da bude nekako tih,mada nisam ga video niti cuo u radu.Broj dva mozda MSI kartica.

Accelero%20twin%20turbo%20and%20Accelero%20L1%2002.jpg

pic499.jpg

Pa da ova zadnja 2 modela,MSI & HIS imaju dosta tiha resenja,mada opet kad razmislis za 15-20e mozes da nadjes polovan
VF700-Cu (kao ovaj na MSI kartici) + najeftinija HD4670 sa referentnim kulerom (sve su identicne,ko da ih pravi ista fabrika)

Iskreno, nemam nameru da nabavljam posebne pasivne kulere mada je Accelero S1 verovatno sjajan. Znaci, samo fabricko hladjenje (pasivno ili aktivno)...Ali, zapazanje za Asusa ti je odlicno, uzimam ga u ozbiljno razmatranje.

Poslednja izmena:
Evo sad sam malo pogledao šta koja kartica ima od priključaka pa ispada da samo Gainward ima DVI, VGA, HDMI i što je vrlo interesantno Display port pa je sa te strane za moje potrebe najkompletnije rešenje jer mi klasičan TV-out ne treba a Display port može lepo da dodje kad se pazari neki novi monitor.

Sve to može i raznoraznim adapterima da se odradi ali je lepo imati to u "native" varijanti.

Poslednja izmena:
JA ti jedino mogu reci da je Sapphire jako tih...Temperatura kod mene je 32C i idle a pri loadu dodje do 43-5C ali ja FAN ne cujem uopste...Tj cujem ga samo dok palim komp kad odvrne na 100%...

E da i za Sapphire "morash" da odvojish samo 6000din...

Ok...Sapphire nije tih...Probao sam Warhead(1680 no AA,AF medium to high 30FPS i vise) i posle pola sata karta ide na 47C ali to je maximum temperatura...E tada se malo vise cuje ventilator...kao da na trenutke ubrzava i hladi...Nista strasno ali generalno nije tiho(mada cucesh ga ako na tom HTPC gledash gluvoneme filmove bez muzike)

Valjda možeš Riva Tunerom da prikucaš rpm na neku vrednost (recimo 45%), ili nema još odgovarajuće verzije Riva Tuner-a?

Ok...Sapphire nije tih...Probao sam Warhead(1680 no AA,AF medium to high 30FPS i vise) i posle pola sata karta ide na 47C ali to je maximum temperatura...E tada se malo vise cuje ventilator...kao da na trenutke ubrzava i hladi...Nista strasno ali generalno nije tiho(mada cucesh ga ako na tom HTPC gledash gluvoneme filmove bez muzike)

Jel to kad je klokovana karta, ili @def?

Kloknuta odmah...Kazu da moze i do 830/2450 ali nisam hteo da preterujem...VIdecu sad u Rivi da li moze da se fiksira Fan...

Generalno da obradujem buduce kupce ove graficke...na 1680 bez AA i AF sve je igrivo...Proban i Far Cry 2 i Fallout 3 i Crysis I Oblivion i Assasin Creed...Nema stucanja,framerate stabilan(to mi je najbitnije jer kod 3870 sam dobijao mnogo veci framerate ali je zato znao i da padne i da dobijete stucanje efekat...) mada mozda je to ispravljeno sa novim driverima...

Najnovije igre nece sa AA i AF ali bukvalno svi ostali DX9 naslovi su zazvakani bez problema...DA ne pomenem da je Crossfire ove dve kartice brzi od 4850 modela a one dve kostaju manje od 90% 4850 modela...

Znaci kupite jednu sada a kad vam se desi da joj ponestaje snage udrite josh jednu(tako cu i ja da uradim)...

Definitivno 128bit na ovoj karti nije mana i nije bottleneck

Asus varijanta je previshe buchna jer ne kontrolise broj obrtaja vec je konstantno na 100%. Malo sam google-ovao o toj kartici i mnogo ljudi se zali na buku i nemogucnost da se obori broj obrtaja ventilatora... :(

Mozda srede to sa novim BIOS-om za karticu?

Asus varijanta je previshe buchna jer ne kontrolise broj obrtaja vec je konstantno na 100%. Malo sam google-ovao o toj kartici i mnogo ljudi se zali na buku i nemogucnost da se obori broj obrtaja ventilatora... :(

Mozda srede to sa novim BIOS-om za karticu?

Teoretski je moguce da se to desi, ali mislim da su sanse male.

Ja bih prevezao vent na 5V. Malo je komplikovanije bez secenja zica, ali sasvim izvodljivo. Steta sto Asus nije kompletirao ovu karticu kao proizvod...

Uopće nije komplicirano, uzmeš Zalmanov 12->5V adapter, izvučeš konektor sa PCBa kartice i priključiš ga na adapter. S obzirom da je konektor od kartice ipak malo uži, bit će potrebno spoj zamotati izolir trakom ili selotejpom, ali stvar će raditi.

@jonesba
Znaš li možda kako su podešeni PowerPlay modovi za Sapphire?

Poslednja izmena:
Ne uzimaj Gainward u obzir, koliko mi se cini ovaj kuler je isti onaj koji su ugradjivali na 8600GT GS GLH seriju grafika, neverovatan broj se vratio u servis zbog otkazivanja ventilatora i pregravanja karte u roku od 6 meseci, kad god vidim ovu zastitnu cmrezicu na Gainwardu samo se najezim.

KHM PowerPlay :) Josh kad bih znao sta je to...

Uopće nije komplicirano, uzmeš Zalmanov 12->5V adapter, izvučeš konektor sa PCBa kartice i priključiš ga na adapter. S obzirom da je konektor od kartice ipak malo uži, bit će potrebno spoj zamotati izolir trakom ili selotejpom, ali stvar će raditi.

@jonesba
Znaš li možda kako su podešeni PowerPlay modovi za Sapphire?

Recimo da ne zelim da se zezam, vec da imam sto manje kablova u kompu. Asus ima AC cooler koji je sigurno tih, ali kako da omase regulaciju broja obrtaja??? Neki drugi model?

JA ti jedino mogu reci da je Sapphire jako tih...Temperatura kod mene je 32C i idle a pri loadu dodje do 43-5C ali ja FAN ne cujem uopste...Tj cujem ga samo dok palim komp kad odvrne na 100%...

E da i za Sapphire "morash" da odvojish samo 6000din...
Meni safir radi na 40 u idle, a greje se na 62 pod opterećenjem. Imam prilično prostrano kućište i dvanesticu pozadi. Kako uspevaš da postigneš takvu temperaturu?

Eee CM 690.... 3 fana jedan odnapred jedan odnazad i jedan sa strane...PLus Cable management,plus microatx ploca plus sto ima prostora u kucistu ihahaj....Mislim da sam spomenuo ali ako nisam FULL FULL load(mislim na Warhead) je temperatura 48C...ALi...Sobna temperatura je 20C...ako to nesto znaci...

Znači. Hvala. Verovatno ti je zato i tiši kuler na njoj. Kod mene se čuje malo jače, pogotovo kad postigne radnu temperaturu. Gledao sam neke testove na netu, gde nivo buke ide od 40dB do 62dB. Moja je cenim negde između. Razmisliću o opstavljanju još jednog ventilatora spreda.

^^
Pogledaj bolje, nemoze da ima 40-62 dB ;) Mora mnogo manje, recimo 40dB najvishe...

Evo, isto nabavio Sapphire iako sam ciljao jeftiniji Club3D (a nekako mi je glupo imat ATI, a da PCB nije crven :)). Prvi dojam je da je hladnjak grozan i da se čuje previše. Definitivno najglasnija komponeneta u kućištu. Nije ga moguće stišati preko CCCa, zapravo tada je još glasniji. Najbolje ga pustiti da se vrti po automatici. Prilikom opterećenja ubrzava, pa opet uspori što nije baš muzika za uši. Temperature su od 37°C u idlu pa nekih 56°C pod opterećenjem. Accelero S2 je u pripremi, bit će skroz pasivno hlađena.
Usporedba sa HD3850 512 PCS ... čini mi se da je 3850 bila malo fluidnija u igrama kad se sve nafrljilo :).
U svakom slučaju, puno snage za karticu te veličine i potrošnje.
Čini se da 128-bita još nije premalo, možda vidimo i RV830 u 128-bita (toplo se nadam sa GDDR5 memorijom :)).

Koliko si para dao za pasivno hlađenje? Ja sam mojoj safirki smanjio obrtaje ventilatora u idle modu, tako da je praktično nečujna izvan igara. U igrama se čuje malo jače, ali to mogu da tolerišem.
@Pablo: U pravu si. S obzirom da sam navikao na nečujna kućišta, buku koju je pravila kartica sam izjednačio sa bukum mašine za pranje sudova. Pravio sam od komarca magarca. Ipak nije toliko bučna :)

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno