Šta je novo?

3dfx Voodoo - istorijat

activated1

Čuven
Učlanjen(a)
12.12.2004
Poena
709
Mislim da je PC gameing doziveo revoluciju pojavom ove kartice (i njenih naslednika) na IT HW trzishtu. Bilo bi lepo kada bi neko ko se razume u tematiku mogao da napishe kako je do svega doshlo, po chemu je voodoo bio toliko bolji od ostalih, shta je glide i kako je funkcionisao i sve ostalo o ovom vrsnom proizvodu pa sve do samog kraha 3dfx-a. Nazalost ja nikad nisam imao to zadovoljstvo da posedujem Voodoo karticu, ali se dobro secam klinachkih dana uz moj P1 i ogromne zelje da vidim neki voodoo u kompu :)

Ako ima neko rasplolozen ko se razume nek napishe neshto, moje znanje o ovoj kartici je ipak skromno.

:wave:

Ja se javljam... Planiram da u skorije vreme (nedelju-dve napisem obiman tekst o istorijatu grafickih kartica, pa cu se i dodaktnuti (ne samo dotaknuti) i 3dFx-a...

Odlichno. Olakshacesh mi pripermu obrazovnog softvera (ispit iz istog predmeta imam u januaru iduce god) na istu tematiku jer ce mi trebati materijala da sve to lepo napravim. Ako te ne bude mrzelo okachi i izvore odakle si uzimao text da ih ja prelistam isto. Ima shtoshta da se pishe tu, od tridneta, cirusa i herkulesa pa sve do HD4780 i GTX280 :p

Ja i dan danas imam Voodoo 2 u racunaru. Pre godinu dana prelaskom sa NF3 na NF570 morao sam da rasturim SLI dve Voodoo 2 kartice zbog nedostatka PCI slotova. Sad je ta kartica kod druga u racunaru. Sta god da se desi u buducnosti s hardverom buduca ploca ce jednostavno morati da ima jedan PCI slot za ovu legendu od kartice.

Ja i dan danas imam Voodoo 2 u racunaru. Pre godinu dana prelaskom sa NF3 na NF570 morao sam da rasturim SLI dve Voodoo 2 kartice zbog nedostatka PCI slotova. Sad je ta kartica kod druga u racunaru. Sta god da se desi u buducnosti s hardverom buduca ploca ce jednostavno morati da ima jedan PCI slot za ovu legendu od kartice.

Evo ga cuveni hardverski nostalgicar, samo sam cekao kad ces da se javis.:D

Imao sam Voodoo Rush sa celih 4mb i hteo sam da se roknem kada sam video kako pucaju texture u Hitman-u...bila je to problematicna a jaka karta.

pitajte Vocka,on razbija kako zna istoriju 3dfx-a

3dfx na neki nacin i dalje zivi.

nVidia ih je odkupila kada je izasao Voodoo 5 (koji je koliko se secam, razbijao sve ostale).
verovatno da dosta ljudi koji su radili za 3dfx i dalje radi u nVidi-i.

pa ne znam da li bi se moglo reci da je 3dfx bio mnogo bolji od ostalih, da je bio perspektivniji ,jeste, sve dok nvidia nije pocela da izbacuje nove 256 karte, od tog trenutka pa na dalje nekako mi je sve delovalo kao mucenje, uvek su za korak kasnili.

nisam siguran za ranije, ali u doba voodoo 3 kartica, bilo je konkurencije. 3dfx je imao dosta problema sa tim pucanjem tekstura , sto je meni bio dovoljan razlog da menjam moj voodoo3 :( Tu je bio i S3 sa savage kartama, uff kakva su to bila vremena :p

Moja prva kartica je bila Trident 1MB, pa S3 4MB, tek kasnjie Voodoo 3 16MB !!!!

e sad kad se setim da sam davnih dana chitao vesti u gameru gde je pisalo nove ge force grafichke karte a odmah pored 10 gb zapisano na novchitj. ja reko' sebi...hmm...ge force kakvo je to sranye...

Ma, nema šta da se priča....

Bili su zakon sa glide u svoje vreme, nisu hteli da dele glide i postave ga kao standard.... i na kraju ih je nVidia ubila kad je krenula masovno jeftine kartice sa OpenGL.

Ko zna gde bi sada bili da nisu držali ljubomorno glide za sebe.

Ova karta je izgleda bila tada vrhunac tj. kao da danas imate quadSLI/quadCrossfire (koji inace ima ocajnu softversku podrsku).
968159803.jpg

3dfx Voodoo5 6000 AGP
Imala je cak sopsteveno externo napajanje nestno slicno kao ASUS Extreme N7800GT Dual.

Eeeee to su bila vremena...

Te Voodoo5 6000 su bile jako problematicne i to je izaslo samo u proto fazi. Mnoge kartice su bile DOA, i maltene svaka druga ima drugaciji dizajn... A inace GeForce 2 GTS brise pod sa Voodoo 5, a cak sta vise - to je prava kartica koju si mogao da kupis...
3dfx zlatna vremena - Voodoo 2...

i ja sam Voodoo nostalgicar:D Stvarno Voodoo 2 kad je izashao, bio je pravi pojam. I dalje ima odredjenu dozu topline kod mene, posebnu draz (mozda zato sto mi je bio prvi ozbiljniji akcelerator koji sam posedovao), ali kad se setim Quake II/III, Unreal I....NFS III... Prva ljubav zaborava nema......:smoke:

Poslednja izmena:
Evo ga cuveni hardverski nostalgicar, samo sam cekao kad ces da se javis.:D

Imao sam Voodoo Rush sa celih 4mb i hteo sam da se roknem kada sam video kako pucaju texture u Hitman-u...bila je to problematicna a jaka karta.

Imam i to chudo jos uvek. ;) Za hitman sa Raushom ne znam ali je na Voodoo 2 radio sasvim korektno.

P.S. Mogu samo da pretpostavim ko ovo moze da bude. Ovaj E8200 mi je nesto poznat. :wave::wave::wave:

Voodoo 3; 16 MB, moja prva kartica. Ah, s kojim ushicenjem sam picio NFS 3 i NFS 4, odusevljen sto mogu da ih igram na svim detaljima. :) Ostala mi je u secanju, kao poseban dozivljaj posle, tad vec malo pregazenog Sony keca. Jos uvek cuvam negde kutiju i videcu da je slikam ako uspem da je iskopam iz ormara.

Ova karta je izgleda bila tada vrhunac tj. kao da danas imate quadSLI/quadCrossfire (koji inace ima ocajnu softversku podrsku).
968159803.jpg

3dfx Voodoo5 6000 AGP
Imala je cak sopsteveno externo napajanje nestno slicno kao ASUS Extreme N7800GT Dual.

heh, kako vreme prolazi, zaista da se chovek zapita ... Igoritza majstor analogije:

Winchester vs P90

2q9whdv.jpg

gledajuci nove GPU-e i thread-ove o njima, nishta se nije promenilo. Heh , secam se da su Quake i Unreal imali Dual texturing, pa je Voodoo2 bio idealan, svi smo kupovali te karte, a u sushtini je jedina razlika za sinlge texture igre bila u malo vecem Clock speed-u od Voodoo1 :) al opet, to su bili Quake i Unreal :)

A bas juce nesto razmisljam,povodom uzimanja novog kompa,kako je sve to nekad bilo prosto..Covece u pola noci da me pita covek koju grafiku hoces,nema razmisljanja nego Voodoo:)I dobih posle velikog cimanja i taj Voodoo 2 16mb,secam se bio je nakacen na neku s3virge(valjda se ovako pise)..U Tomb Raideru artifakti na sve strane:D Cudilo od karte! Mislim da je cak imam i dalje,tj siguran sam da je imam,nakupila je prasinu...Moracu da je ocistim i nesto uradim sa njom,da joj odam pocast:)haha:)
Stvarno,da nisu cuvali glide ko zmija noge,ko zna gde bi sada bili...Ehh ti cudesna 3dfx kartice..

Okaci je na plutu pa na zid, kao moj dobar drugar.
U njegovoj riznici se nalaze izmedju ostalih i :
Voodoo2, Voodoo3, Tseng 9000, Number 9....
Polovina usera na forumu se nisu rodili kada su te karte bile hit.

Imao sam originalni Voodoo i Voodoo 3 - obe kartice su bile fenomenalne, jer je Glide bio daleko, daleko ispred OpenGL-a i Direct 3D-a. Šteta je što ga nisu progurali kao standard.

Uffff, de me nadje :D. Posedovao sam Voodoo banshee kakva je to radost bila. Voodoo kec se kacio na postojece graf. karte koliko se secam nije mogao sam da radi. Pre nje sam imao Diamond stealth 2000 (valjda).

Ne bih da se hvalim, ali mislim da sam prvi ili medju prvima imao Diamond Voodoo 1 Monster 3d u Srbiji. Zbog te karte sam presao sa Amige na PC, Platio sam je 350 DM, a druga karta je bila s3 virge dx 4mb. Jedno 2 nedelje kasnije je ortak iz Kanade doneo Canopus 3d sa celih 6mb. NFS 2 SE je imao podrsku za 3dfx i razlika je bila nebo i zemlja. U pocetku sam jedva nalazio igre za 3dfx , slabo ih je uopste bilo, posle je sve bilo laske.Inace kao 3dfx freak sam kasnije ulozio novac preko NASDAQ-a u 3dfx akcije oko 2000 dm, i pukao 300 dm. Sta ces nostalgija je jaca od zdravog razuma. Naravno da sam imao i Voodo 2, ali ih je nvidia pregazila ako ne sa prvim geforce 256 (koji je bio preskup), onda sigurno sa geforce 2 karticom.

Poslednja izmena:
Kao i sto moj nick pokazuje i ja sam 3dfx zagrizenik.Zao mi je sto su propali al ih je konkurencija pojela.Sa Voodoo 1 su imali ogroman uspjeh ali je Voodoo 2 bio hit i sada vec cuveni SLI!Posle su izbacili Rush i Banshe al nisu dobro prosle jer su imale problema sa texturama.Neko je gore napisao da je imao Voodoo 2 16mb al mislim da je "2" max imala 4mb.Posle "2" pocinje pad 3dfx,po meni,izbacuju Voodoo 3 2000 16mb(koju i sam posjedujem),bile su jos verzije 3000 i 3500 (3500 je imala kao neki tv izlaz ili tuner) al mana "3" je bila zato sto je podrzavala 16-bit max a tada je vec standard bio 32,nVidia ga je furala sa Tnt2,to su im stalno zamjerali.Tada koliko se sjecam su grafe testirali u 16 bita i 32 bita.Zadnja generacija Voodoo 5 6000 je bila monstrum doslovno,imala je 2 VSA-100 (Voodoo Scalable Architecture) chipa,bilo je potrebno dodatno napajanje za nju,duplo duza od ostalih al to ipak nije bilo dovoljno za tron.Voodoo 5 je ipak bio najbolji tada samo u jednom a to je FSAA,zvali su ga "kraljem FSAA"!Tada od njega su bili brzi GeForce 2 GTS i prvi Ati Radeon 64mb chip koji je bio prvi u 32 bita dok je GeForce 2 GTS bio brzi u 16 bita.Nisu dali Glide,bankrot,NVidia kupila i to je to.Umro jedan kralj (Voodoo),rodio se drugi (Radeon)...

Voodoo 2 je bio u verziji od 12 i 16mb koliko se ja secam.Slikacu ti ovih dana 16mb verziju,iskopao sam je po nekim starim kutijama:) /ceo sam prasnjav od trazenja:)/

Voodoo 2 modeli postoje samo u verzijama od 8 i 12MB, gde je model od 12MB imao 4MB po TMU jedinici (kojih je bilo dve) i jos 4MB za framebuffer - zato je i maks rezolucija 800x600. Model od 8MB je imao isti framebuffer od 4MB, ali samo 2MB po TMU.
Obzirom da su se u SLI-u ukupan framebuffer sabirao i iznosio 8MB otud i mogucnost da kada su u SLI dva Voodoo 2 prikazu 1024x768.

Poslednja izmena:
A bas juce nesto razmisljam,povodom uzimanja novog kompa,kako je sve to nekad bilo prosto..Covece u pola noci da me pita covek koju grafiku hoces,nema razmisljanja nego Voodoo:)I dobih posle velikog cimanja i taj Voodoo 2 16mb,secam se bio je nakacen na neku s3virge(valjda se ovako pise)..U Tomb Raideru artifakti na sve strane:D Cudilo od karte! Mislim da je cak imam i dalje,tj siguran sam da je imam,nakupila je prasinu...Moracu da je ocistim i nesto uradim sa njom,da joj odam pocast:)haha:)
Stvarno,da nisu cuvali glide ko zmija noge,ko zna gde bi sada bili...Ehh ti cudesna 3dfx kartice..

Voodoo 2 sa 16mb nisi mogao dobiti jer nije bilo verzija sa vise od 12MB. :smash:

skroz tacno, samo 8 i 12mb verzije, sto se gazenja tice, prvi korak je bila riva 128 (imao sam diamond viper v330 agp), pa tnt, pa tnt2 i vante i m64, geforce i 256bit arhitektura su zakucale poslednji ekser na kovceg, 5 i 6 gotovo da nisu ni prohodale na trzistu a propale su, ogromne dimenzije, externa napajanja, problemi sa drajverima, kome je to trebalo, po meni postoje dva cipa koja su izasla pre voodooa a bila podjednako perspektivna (najzasluzniji za uspeh voodoo-a u 3dfx nisu inzenjeri nago likovi iz marketinga, potpisivali ekskluzivne ugovore kao sa ea naprimer, kacili 3dfx etiketu na sta god su stigli), to su power vr (originalno nec-ov) i rendition verite 1000 (tj reactor u varijantama za severnoamericko trziste) jedina pwvr kartica koja ja masovnije bila zastupljena na trzistu je bila matrox m3d, rendition verite kartica je bilo ali su bile skupe (canopus naprimer), quake koji je tada bio ekvivalent crysisa danas je osim za native priopretary open gl i 3dfx glide imao 3d podrsku za jos samo za rendition redline api..

mislim da je najveci problem 3dfx-a i razlog propadanja bio insistiranje na glide-u kao dominantnom 3d api-ju za igranje, nemoze se protiv microsoft-a..

Nazad
Vrh Dno