Šta je novo?

ThermalRight IFX-14 Heatsink Kuler za svaku pohvalu

ova kod mene na true blacku je bila katastrofa, unishtio sam jednu 400 i jednu 800 A4 shmirglu dok nije lichilo na neshto, a lik od koga sam ga uzeo je zapocheo shmirglanje, ali nedovoljno.
a onda sam malko guglao i nashao nekoliko rivjuova gde tvrde da je baza i trua, i ifx-14 ispupchena na sredini, 'bem li ga. samo sam mislio da josh neko proveri da vidimo jel svaki takav ili zavisi od primerka do primerka
zaista je glupo dati 50+e za kuler i da dobijes performanse na nivou box kulera

mozda je thermalright sve kulere sa grbavom bazom uvalio nama, jer zna da mi umemo da shmirglamo :)

Poslednja izmena:
Ovo svi treba da vide :smash:

Prilozi

• knife.jpg
    knife.jpg
    67 KB · Pregleda: 105
Kada budem kupovao IFX-14 pogledacu bazu ako je ispupcena ne kupujem.

@pike
to je ono shto pricham, mada mi se chini da im ovaj rdjavi skalpel i nije bash neki parametar

ja sam bas pre neki dan stavljao novi procesor, gledao sam sa onim metalnim lenjirom sto je 100% ravan, i nema nikakvog ispupcenja, a baza ima i mirror finish (TRUE poslednja revizija).

pa sve zavisi kako te zapadne, meni je bio malo ispupcen ali bih ga ionako polirao tako da mi nije puno znacilo... zato e8400 moze da bude hladjen pasivno :D

Za one koji nisu znali... Baza hladnjaka je namerno ispupcena na vecini hladnjaka, a isto tako i IHS na procesoru da bi pritisak bio bolji u centru procesora... Naravno neki proizvodjaci idu u ekstreme, a isto tako se mora napomenuti i da nije svaki "batch" hladnjaka isti (zavisi da li je Perica u fabrici popio jednu ili dve rakijice:d)

U svakom slucaju ja mislim da je veci problem to sto je IHS na procesoru ispupcen...

A i meni malo falilo da uzmem IFX-14, al *** 4800din je ipak malo puno, a i gledao sam dosta testova za IFX-14 i mogu reci da je cak imao bolje temperature (sa 2 fana) nego neki losiji "all-in-one" CPU vodeni kitovi (MSI,TT...) i to za 2-5 oC

naravno da su namerno ispupceni, ali npr na onoj slici ispupcenje je preveliko pa bi ipak trebalo malo obraditi bazu
sto se tice cene, ja sam ga platio 50e i posle prodao onaj backplate cooler za 10 :d tako da me izasao relativno jeftino

Sto se mene tice uopste necu da se kockam, niti cu da vadim lenjire ili nekakva pomagala u radnji, za te pare moze covek da bira bilo koji kuler druge firme.

Za one koji nisu znali... Baza hladnjaka je namerno ispupcena na vecini hladnjaka, a isto tako i IHS na procesoru da bi pritisak bio bolji u centru procesora... Naravno neki proizvodjaci idu u ekstreme, a isto tako se mora napomenuti i da nije svaki "batch" hladnjaka isti (zavisi da li je Perica u fabrici popio jednu ili dve rakijice:d)

Eto, jedini si u ovom thredu uz mene koji je ovo znao a sve sami "overklokeri"... :D

Eto, jedini si u ovom thredu uz mene koji je ovo znao a sve sami "overklokeri"... :D

Not everyone is a born overclocker! :d
Salu na stranu... svaki dan co'ek nauci nesto novo (ili se podseti starog), eto i ja sam se na primer izbrukao u threadu za coolermaster heatsink i pokazao sam da nemam pojma sa fizikom i termodinamikom:)S::smash:), ali bitno je da sam se podsetio starih stvari :banana:

U svakom slucaju, resio sam malo da odlappujem oj HR-01 pa sam danas bio da uzmem papir i polako se spremam za totalno modovanje mog kucista... Ce bacim slike celog procesa kad zavrsim, za nekih nedelju,dve,tri... samo cu reci: full paintjob, plexi, ghost drive, ledovi, *****rije, koza :D (bez klime doduse)... Imam jednu opasnu ideju al necu da je otkrijem jos... strana je na seckanju, farba je odabrana, koza je odabrana... can't wait!

Poslednja izmena:
@superstar
prochitao sam i ja to na frosty-ju da je kao fabrichki ispuspcheno, al bre, kontakt izmedju cpu-a i kulera je bio svega oko 1cm kvadratni, nema shanse da ce neko da me ubedi da je tako bolje od ravno na ravno varijante.

btw drugar je kupio ifx-a i baza mu je katastrofa, poslao mi je sliku na mms

Prilozi

• IFX_14.jpg
    IFX_14.jpg
    39.8 KB · Pregleda: 121
Poslednja izmena:
@superstar
prochitao sam i ja to na frosty-ju da je kao fabrichki ispuspcheno, al bre, kontakt izmedju cpu-a i kulera je bio svega oko 1cm kvadratni, nema shanse da ce neko da me ubedi da je tako bolje od ravno na ravno varijante.

Ja iskreno mislim da je mnogo veci problem od krive baze heatsinka, u stvari kriva baza IHS i defektno rasporedjena jezgra (barem kod X2cpu-a) ispod IHS-a...

Jedini razlog zbog kog bih ja hteo da lappujem heatsink i cpu je da bi mi se ujednacile temperature jezgra... a ne ovako 33oC na 1. i 16 oC na 2. sramota od AMD-a da ovako nesto dopusti sebi...

@superstar

Poenta je što ti misliš da je CPU heatsink ravan. Nije. :)

Poenta je da i taj jedan mikron ili kako vec oces da ga nazoves u mnogome smanjuje efikasnost hladnjaka. Kad bi baza hladnjaka i IHS na cpu bili savrseno ravni upotreba termalne paste bi bila totalna glupost jer bi baze ostvarivale savrsen spoj.

Posto te povrsine nisu savrseno ravne, tj cak i kad su ravne imaju male mikronske rupice i zareze koristimo termalnu pastu da se ti vazduzni dzepovi popune... termalna pasta je naravno bolji provodnik toplote od vazduha, ali ne i od bakra i aluminijuma. Kad je baza hladnjaka konkavna vazdusni dzepovi su mnogo veci po zapremini, pa moras staviti vise termalne paste, te se smanjuje toplotna provodljivost citavog sistema... Lappingom se postize to da vazdusni dzepovi budu manji pa dodirna povrsina izmedju IHS i haldnjaka bude veca, a samim tim i potreba za pastom manja...

hmmm a kome ja sve ovo pisem!? LOL

@superstar
daleko od toga da mislim da je cpu savrsheno ravan, ali sigurno nije toliko konkavan kao shto je baza ovih TR-ova konveksna

Dobro, to si verovatno u pravu.
Ali zapamti da između HS-a i core-a ima paste.
I sada kad pritegneš ovo čudovište za CPU, a mora da bude dobro pritegnuto (da ne pobegne :d) da bi tolika "kilaža" stiskala ravnomerno koliko je to moguće, možda se tada HS još više ulubi?
Ja mislim da se upravo to desi, ne kažem da se toliko ulubi (ko to može da izmeri / vidi / garantuje) ali mislim da tada procesor postaje još više konkavan nego što ovako "u ruci" ili "pod šmirglom" izgleda.

Poslednja izmena:
Ja iskreno mislim da je mnogo veci problem od krive baze heatsinka, u stvari kriva baza IHS i defektno rasporedjena jezgra (barem kod X2cpu-a) ispod IHS-a...

Jedini razlog zbog kog bih ja hteo da lappujem heatsink i cpu je da bi mi se ujednacile temperature jezgra... a ne ovako 33oC na 1. i 16 oC na 2. sramota od AMD-a da ovako nesto dopusti sebi...

Tolika razlika u temperaturi jezgara nije do krivina na procesoru/kuleru, tu je problem do temperaturnog senzora i veoma je rasprostranjen kod X2 CPU-a. Lapovanjem ćeš dobiti na performansama, to sigurno, ali ovaj problem time nećeš rešiti.

Edit: Slažem se sa tobom da je sramotno za jednu firmu koja je u stanju da proizvede nešto tako kompleksno kao CPU, a nije u stanju da odradi ye*ene senzore kako treba.

Poslednja izmena:

Slicna stvar je i kod Intela skoro sam lapovao procesor zabacicu slike da vidite IHS ....

http://img160.imageshack.us/img160/1738/picture0231qw4.jpg

http://img509.imageshack.us/img509/476/picture0241yc4.jpg

http://img114.imageshack.us/img114/5474/picture0251st8.jpg

http://img100.imageshack.us/img100/368/img00261cg6.jpg

http://img100.imageshack.us/img100/368/img00261cg6.jpg

A pao je i veliki test kulera malo igranja sa vazduhom za koji dan mi stize TRUE 120 Extreme i IFX 14 .
A Sto se tice lapovanja procesora dobio sam - 2 C

http://img100.imageshack.us/img100/3268/true120a1df4.jpg

http://img58.imageshack.us/img58/5590/ttbigtyphon1zi4.jpg

http://img58.imageshack.us/img58/92...shack.us/img61/2384/37ghzidleet6.th.jpg[/IMG]

Poslednja izmena:
Sta mislite o ovoj zverki?

Prilozi

• zver.jpg
    zver.jpg
    329.1 KB · Pregleda: 102
Poslednja izmena:
CM Gemin II S & Z600

Prilozi

• zver 2.jpg
    zver 2.jpg
    246.8 KB · Pregleda: 83
Kina Mejd Šit, imaš test na bench-u (na sajtu)...

Sve je danas kinesko.
Inace sa isljucenim fanom idle je 24-25, full load ne prelazi 38c eto koliko je los bez fana.

"Svi ti verujemo..." :d

Hladnjak je odlican, samo ovde neko ne voli CM-a...
Thermalrigt ima gusta rebra bolje hladi ali mu treba jaci fan tj. veci pritisak vazduha. Meni je cilj tisina a ne 200mhz veca brzina procesora. Cemu to da impresioniram komsiju? Nisam tolika paljevina.

Poslednja izmena:
Hladnjak je odlican, samo ovde neko ne voli CM-a...
Thermalrigt ima gusta rebra bolje hladi ali mu treba jaci fan tj. veci pritisak vazduha. Meni je cilj tisina a ne 200mhz veca brzina procesora. Cemu to da impresioniram komsiju? Nisam tolika paljevina.

pa pre bi za 40e uzeo 120a i neki najobichnij vent prebacio ga na 5v i imao bi tishinu i bolje temp od z600 100%;) a proshao bi chak jeftinije nekih 2-4e :D

Imao bi 2-3c manje... Ovaj izgleda mnogo bolje i mocnije.
Mada je preveliki i pretezak morao sam ga vezati da ne iskrivi maticnu plocu.
Dvoumio sam se izmedju z600 i hr-01 plus ( imao je ostecenu bazu neko ga je izgleda koristio ) jedini primerak u prodavnici, uzecu na probu hr-01 plus bas me zanima kako radi.
Mene Z600 kosta 0e tako da je za te pare extra po meni.

Poslednja izmena:
imao bi vishe ;)
ne razumem kako ti Z600 moze izgledati mocnije kad izgleda kao da je ceo od plastike ali dobro ukusi su razlichiti ali nikad ga nebi uzeo za koliko sada koshta

Kina Mejd Šit, imaš test na bench-u (na sajtu)...

U kako donosis zakljucak na osnovu nekih testova, a ne vlastiog iskustva!Ono sto cu ja reci, a bazirano je na osnovu licnog iskustva je da je z600 odlican kuler i to po meni dva najbitnija razloga:
1. Lako se stavlja, lakse nego recimo TRUE ili jos gore HR01+ koji je katastrofalno odradjen.
2. Temperature koje imam sa Z600 su bile bolje za 3C u odnosu sa HR01+, u istim uslovim testirano, cak sam dva puta skidao i stavljao i jedan i drugi i opet u stepen identicne temperature! U odnosu na TRUE su temperature bile iste! Znam da ce sad dosta njih skociti i poceti da brani TRUE i reci kako sam nekompetentan da donosim sud, ali to je moje licno iskustvo!
Nadam se da ce svanuti dan kada ce gomila ljudi sa ovog foruma shvatiti jednu stvar, a to je da se temperature kod ovih boljih kulera razlikuju za par stepeni i to je to! Prvo sam imao Noctuu i tada je razlika izmedju nje i TRUA bilo 1-2 stepena u load, pa sam uzeo skoro HR01+ koji sam opisao i on je imao losije temperature od z600 koji sada imam!
:wave:

Nazad
Vrh Dno