Šta je novo?

Gran Turismo za PC?

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Zvalo se to, d' izvinete, Ðoka ili Paja ko proba Art Morrison Corvettu u GT5P, biće mu jasno zašto Prolog objašnjava i kako to slično drugde nije viđeno. Uz napomenu da je Prolog star već pola godine... a pola se po pitanju grafike mnooogo...

GT5 koristi ray-traycing u garazama, na presijavanju automobila...
Koji efekti su u pitanju stvarno nije bitno, bitno je iskoristiti ih na pravi nacin kao sto Polyphony radi

^Eto...rekoh ja.
Zao mi je sto ti rusim sneshka, ali to nije raytracing.

Odlican je GT5 Prologue, zaista ... Prosto pleni. Jedino sto mene iritira je, za moj ukus, suvise sinteticki zvuk motora, a pogotovo kocnica koje ubijaju u pojam koliko lose zvuce. Amm, ok, nedostaje i damage model, ali prosto, ovo nije destruction tip igre, vec odlicna, i to bas odlicna, brzinska voznja. Sve ostalo je na vrlo zavidnom nivou.

Fino objasnjeno, bez uletanja u neke stvari koje se ne razumeju.Igra ima i prednosti i mane.Nista nije savrseno kao sto se nekima cini.
Lako je nabrojati shader efekte i bubnuti nesto sto veze s vezom nema...

GT5p ako budemo videli na PC, fino...jos jedan kvalitetan naslov.

Poslednja izmena:
Što se tiče zvuka u igrama, zaista je mene sintisajzer u početku nervirao. Međutim, pre neki dan gledam neki video sa NSX-R i auto se čuje identično u igri i na snimku... bez preterivanja... Sigurno da može bolje, ali je zvuk znatno kvalitetniji nego što se na prvi put misli.

Što se tiče damage... ja se izvinjavam, ali ne mogu više da izdržim 🙂... **** vas damage! 🙂 Ceo svet lupeta o damagu, a niko ne spominje fiziku guma (grejanje, trošenje, prljanje)... koja je jedno 6000x bitnija za simulaciju nego damage. OK, kapiram da je damage bitan za ljubitelje NFS i Carmagedona, ali za mene nije... ako ga ikada bude, ukoliko bude opcija da se isključi, rado ću ga isključiti...

Nadam se samo da PD zbog previše gubljenja vremena na damage neće zaboraviti na gume, koje su, kao što ponavljam, najbitniji deo bilo kog trkanja... ali treba biti u tom svetu po znati to 🙂...

Koga zabole? I dalje izgleda 10x bolje od bilo cega drugog i ko kome sada rusi sneska???

Tako je, koga zabole?Ali nekima je to prividjanje raytracinga argument da je PS3 bog na zemlji.
Da li izgleda bas 10x puta bolje ili ne, ne znam, ali definitivno izgleda bolje od ostalih voznji.Zbog velikog broja poligona na modelima kola, pre svega.

Nemoj ti više ništa da pričaš dok ne vidiš AM Corvettu...

Ehh.. u igri, ili ovako, u prirodi? 😀 Ne kapiram :d Ako treba, ce da kazem shefu da mi posalje jednu :d

Poslednja izmena:
Što se tiče zvuka u igrama, zaista je mene sintisajzer u početku nervirao. Međutim, pre neki dan gledam neki video sa NSX-R i auto se čuje identično u igri i na snimku... bez preterivanja... Sigurno da može bolje, ali je zvuk znatno kvalitetniji nego što se na prvi put misli.

Što se tiče damage... ja se izvinjavam, ali ne mogu više da izdržim 🙂... **** vas damage! 🙂 Ceo svet lupeta o damagu, a niko ne spominje fiziku guma (grejanje, trošenje, prljanje)... koja je jedno 6000x bitnija za simulaciju nego damage. OK, kapiram da je damage bitan za ljubitelje NFS i Carmagedona, ali za mene nije... ako ga ikada bude, ukoliko bude opcija da se isključi, rado ću ga isključiti...

Nadam se samo da PD zbog previše gubljenja vremena na damage neće zaboraviti na gume, koje su, kao što ponavljam, najbitniji deo bilo kog trkanja... ali treba biti u tom svetu po znati to 🙂...

Ne bih se slozio sa tobom za to omalovazavanje damage-a. I samom su ti puna usta hvale recimo sto se grafike tice, a to, slozices se, nema ama bas nikakvog uticaja na osecaj u igri, i na razgranicavanje sta jeste, a sta nije simulacija. Kao simulacija, GT5 ne odskace mnogo ni u jednom pravcu od pandana na PC-u. Odskace u grafici, i to je, moras priznati, glavni adut za busanje u grudi ljudi koji su pobornici PS3ojke... A grafika ima izuzetan kontrast ... sa jedne strane fenomenalni modeli vozila, i sa druge strane, vise nego prosecan okolis ... No, kao igra u kompletu, GT5 Prologue ostavlja izuzetan utisak.

Poslednja izmena:
Ja samo komentarišem grafiku... totalno mi je nebitna. Najbitnija mi je realnost modela, prave staze, zvuk, fizika guma i to je to...

Što se simulacije tiče, GT5P je daleko ispred bilo čega na PCu. Prosto je next-gen (mrzim taj izraz). LFS, rFactor (i modovi) GTR(2)/GTL/RACE/BMW su prestare igre, bile su dobre u svoje vreme, ali ih je vreme pregazilo. "Lako" je napraviti fiziku kočenja, skretanja i svega toga... ali da bi skinuo osobine automobila, moraš da imaš kontakt sa automobilima i da nešto o njima znaš, a tu PD šiša sve ostale jer ima dobru saradnju sa Nissanom i ostalim japancima, prvi čovek je bišvi trkač i slino... Nadam se da si video kako izgelda ekipa iz Symbina... neka deca koja su GTR napravila na osnovu VIP propusnice za trku 🙂... ne znam ni da li imaju dozvole. Odličnu su fiziku napravili, ali osobine auta nikada neće moći... mislim, ko će da im da da voze Fia GT auto 😀, a i da im da, moraju da budu vrhunski vozači da bi znali da skinu osobine auta... Tu počinje Yamauchi da objašnjava 😛

Poslednja izmena:
Odličnu su fiziku napravili, ali osobine auta nikada neće moći... mislim, ko će da im da da voze Fia GT auto 😀, a i da im da, moraju da budu vrhunski vozači da bi znali da skinu osobine auta... Tu počinje Yamauchi da objašnjava 😛

Ma kakva vrhunska fizika u GTR. Dobra fizika jeste. Ja sam siguran da Poršeu možeš pri 70km/h naglo da oduzmeš gas bez da mu obavezno ode dupe u stranu čim je volan pomeren za 1 stepen . . . Malo su sve predimenzionisali. U GTR2 su dosta stvari popravili ali nije to-to . . .

Poslednja izmena:
Poklanjam 2 blue ray diska: japansku i evropsku verziju GT5P jer nema rt raytracing... not 😀

Poslednja izmena:
^Screw you, benny 😀

A taman sam teo da ti bacim PM, jer se mora imati nesto sto ima nesto sto niko drugi nije uspeo da napravi dosad da radi i sto neki smatraju svetim gralom 3D grafike i fotorealizma i kad to neko bude uspeo da savlada imace u shaci i Johna Carmacka i Intela jer je uspeo u necemu sto ova dva pokusavaju vec godinama i najavljuju kao buducnost koja se rasterizatorima grafike na celu sa nvidijom bas ni ne dopada....

...uhh :d

Nadam se da si video kako izgelda ekipa iz Symbina... neka deca koja su GTR napravila na osnovu VIP propusnice za trku 🙂... ne znam ni da li imaju dozvole. Odličnu su fiziku napravili, ali osobine auta nikada neće moći... mislim, ko će da im da da voze Fia GT auto 😀, a i da im da, moraju da budu vrhunski vozači da bi znali da skinu osobine auta... Tu počinje Yamauchi da objašnjava 😛

Mozhda ovaj chovek ...

Henrik Roos
In 2002, professional FIA GT team owner and race driver Henrik Roos got in contact with a team of distributed game developers with racing as their main interest. What started as an idea for a game production resulted in the company SimBin Development Team AB being formed and established in 2003

🙂

Je l ima neki snimak kako deca iz Simbina voze pravi Fia GT auto?

Pa vidi, obzirom da je S2000 još u GT4 bio isti na igri i uživo, verujem da ni u GT5 neće biti lošiji.

Nije bitno šta sam ja vozio, nego ljudi koji prave igru. A kako ja znam da je to to? Pa kad gledaš godinama filmove automobila na stazi i kad pustiš igru i vidiš kako se koči, skreće, ponaša na isti način, onda lepo vidiš da je to to.

Poslednja izmena:
Pa vidi, obzirom da je S2000 još u GT4 bio isti na igri i uživo, verujem da ni u GT5 neće biti lošiji.

Nije bitno šta sam ja vozio, nego ljudi koji prave igru. A kako ja znam da je to to? Pa kad gledaš godinama filmove automobila na stazi i kad pustiš igru i vidiš kako se koči, skreće, ponaša na isti način, onda lepo vidiš da je to to.

Mozda su tako ovi "klinci" iz simbin-a i radili igru (ne racunajuci upravni odbor kompanije, koji je maltene trkacki tim)? 🙂

Iskreno, ocekivao sam neki ubedljiviji odgovor, ovo je na nivou tra-la-la...

E još kad bi tako mogla da se napravi simulacija nex 🙂

gorane, odgovore na sva pitanja sam dao jedno 10x na forumu i dobrom delu populacie na pm 😀... ovaj dinovo nije besmrtan 😉...

Poslednja izmena:
Pa verovatno ne moze,al kad su im gazde iz te branse...mozda imaju neki kontakt sa volanom...a da nije G25?

Al eto, ti si gledajuci godinama filmice postao eksperAt za automobile i provaljujes mane i greske iz cuga, i mozes da povezes F40 sa onim iz GT-a... reko' mozda su i oni tak'i eksperti :d

Pozz, Bane, necu vise da ti smaram DiNovo, steta bre takve tastaturice 🙂

Poslednja izmena:
Lepo je svo to, cudo nekih skracenica za koje pola nas nema pojma cemu sluze, napredna fizika, kontakti sa automobilima.... ali gde je tu trkanje? Od silnog prepucavanja ciji tata je jaci, malo ste odlutali od onog zbog cega je sve to napravljeno - trkanje.
Nisam imao prilike da probam GT5P pa pricam na osnovu iskustva ljudi koje licno poznajem i u ciji sud ne sumnjam a probali su ga.

Dali je istina da se svaki kontakt sa protivnikom kaznjava dodavanjem vremena na kraju trke, ili kontakt sa nekom preprekom?
Dali je istina da je multiplayer na nivou.... Spectruma!? Zaista mi nije bitno kakav je AI, sto se mene tice mogu i da ga ne naprave uopste ali neki proizvod nazvati vrhunskim u 2008. a bez multiplejera, pa ne znam....
Razmisljao sam o kupovini PS3 samo zbog GT5 ali ako multi ostane na takvom nivou, ma nema sanse... ajd damage bi i oprostio.
Gde su kvalifikacije, gde je spisak ucesnika u trci?

Interesantno je kako PD i njegovi sledbenici zamisljaju trkanje tj. simulaciju trkanja.
Damage? Pa vrlo je bitan. U trci ne pobedjuje najbrzi na stazi vec onaj ko se najbolje snalazi u guzvi, onaj ko ima najbolji pregled situacije i trezveno donosi odluke. Onaj ko najbolje sacuva svoj auto od svojih i tudjih gresaka.
Ma damage nije bitan, iskljucite ga.

Da se ne razumemo pogresno, zaista mi nije bitno na kojoj platformi radi nesto sto mi je zabavno. Uz GT1 i 2 sam se beskrajno zabavio, Gt3 i 4 sam vozao ali tada sam vec bio otkrio cari multiplayer okruzenja, ako i u 2008. zele da prodaju samo sminku... zao mi je, nece proci.

Imam utisak da bez obzira na danasnji hardware nije lako uklopiti high-end grafiku i real time damage i ponasanje automobila na stazi. Jednostavno bi takav spoj bio neigriv. Mozda ako bi takvu igru optimizovali za quad cpu i dualcore grafiku.
S.Vettel je izjavio da se za pojedine staze u F1 spremao kroz simulator F1. A taj simulator kosta isto kao i simulator za Boeing 747 sa svim dodatcima. E to je realna simulacija.

Znaci, mnogo ocekujete od simulacija na Pc i bilo kojoj drugoj platformi. Za pocetak odvozajte karting na M.S trkalistu pored aerodroma Beograd i probajte da izvezete vreme blizu zvanicnom rekordu. Nece ici bas lako?

Lako je iz fotelje, ali na stazi "guza zvace gace".

Poslednja izmena:
Dali je istina da se svaki kontakt sa protivnikom kaznjava dodavanjem vremena na kraju trke, ili kontakt sa nekom preprekom?
Nije istina.

Dali je istina da je multiplayer na nivou.... Spectruma!?
Multiplejer je trenutno instant tipa. Treba da klikneš race i jedan od ljudi postaje server (ne zna se ko je), ostalih 15 ljudi se ubacuje u trku, po principu čekanja u redu (sve se dešava veoma brzo) i trka počinje.

Gde su kvalifikacije, gde je spisak ucesnika u trci?
Nema kvalifikacija. Raspored na startu je obrnuto srazmeran "performance" poenima koji su se namestili u "quick tuning" meniju pre trke. Najveći broj "performance" poena je ograničen.

Multiplejer ima nekoliko problema, ali sve će se rešiti verovatno još za Prolog. Sve i da se ne reši, mp je ultra zanimljiv i u odnosu na druge vožnje pruža mi najveću količinu zabave po potrošenom vremenu. Trke traju 3 kruga što je po meni optimum... uvek ima dovoljno igrača za trku, sve se dešava brzo i efikasno. Balans - ono što je japancima uvek bilo najbitnije. U svakom slučaju ne dostaje mogućnost pravljenja privatnih trka i podešavanja pravila (pomoći, krugovi i tako to), ali bože moj, biće i sad je preterano već zanimljivo 🙂...

Pogrešno su te informisali soko. Bane ti je već odgovorio ali da se nadovežem. Ovo je samo prolog, i najavili su potpuno redizajniranje multija čak i ovde, nije on ni ovako loš. To je pre posledica magaraca koji voze nego razvojnog studija da je nešto zasro. Inače definitivno ono što meni daje najveće zadovoljstvo ovde jeste što je svaki auto priča za sebe. Nikad ne znaš koji će ti odgovarati.

@borab:
Ja probao, onaj u belo-sivom dzemperu sto je ostao zadnji na startu.

http://rapidshare.com/files/107107302/karting0811.avi

To jutro je staza bila mokra i hladna od kise prethodne noci. Prvi krugovi su bili oko 3 sekunde sporiji dok je deo ekipe koja je ucestvovala u ovoj trci ostao posle i vozili su oko 54 sekunde. Mislim da je tu negde i rekord staze za rentale.

@baner:
evo odgovora jednog vrlo objektivnog coveka koji je iskesirao PS3 i plazmu od 50". I ima G25 pride. Pitanje je bilo: valja li GT5P? Citiram:
"Što se tiče tog pitanja, stvari su malo komplikovane a i osećanja pomešana, da ne kažem šizoidna.

Sa jedne strane immersion factor, zaslugom 1080p grafike i 7.1 zvuka uz poslovično NAJBOLJE 3D modele i staze - neverovatno!!, fizika takođe ne zaostaje kao i perfektan odziv G25 sve sa kompletnom simulacijom kvačila - a sa druge strane imamo arkadni gameplay i glupe konzolne menijie kao i totalno debilni online mod.

Hostovanje je samo na PD serverima, tj ne postoji nikakva mogućnost hostovanja na PS3. Online trke su po 2-3 kruga na prva dva nivoa tek kasnije su po 15-ak. Kako sada stvari stoje, nema nikakvih kvalifikacija ni practice sesije a nemate pojima sa kim ćete da se nađete u trci pre nego što ista počne.

Dalje, kada se pređe igra i konačno otključa mogućnost pravljenja setap-a, shvata se da postoje samo tri slota A, B, C u koje je moguće istie snimiti kao i da se mora otići online da bi se setap testirao !!!???

Damage - ne postoji - umesto toga kontakt se kažnjava vremenski, dodavanjem sekundi na vreme.

Shvatam da su igru pravili Japanci, koji nisu baš poznati kao straight nacija, ali i ako je i od njih - mnogo je "

Ipak cu da probam licno pa da steknem neki svoj utisak.

Poslednja izmena:
- a sa druge strane imamo arkadni gameplay

arkadni gejplej? 🙂 ... ljudima je usadjeno u glavu izgleda da je simulacija samo onaj trip da kad vozis i po betonu i naglo prikocis da klizas ko po ledu i ne mozes da se zaustavis kolko god polako da si isao...

ono za dodvanje sekunde za sudaranje ti je vec baner odgovorio pre...

Sa jedne strane immersion factor, zaslugom 1080p grafike i 7.1 zvuka uz poslovično NAJBOLJE 3D modele i staze - neverovatno!!, fizika takođe ne zaostaje kao i perfektan odziv G25 sve sa kompletnom simulacijom kvačila - a sa druge strane imamo arkadni gameplay i glupe konzolne menijie kao i totalno debilni online mod.
Ovo me podseća na testiranje japanskih automobila s kraja 90ih. Po principu "ovaj auto manje košta, manje troši, brže ide, ima više opreme, manje se kvari, stabilniji je i okretniji, ali je piksla urađena od reciklirane plastike..."

U ostalom, ne znam što meni pastuješ šta je neko napisao... pa ja imam prolog među prvim u srbiji... ako ne i prvi:d

arkadni gejplej? 🙂 ... ljudima je usadjeno u glavu izgleda da je simulacija samo onaj trip da kad vozis i po betonu i naglo prikocis da klizas ko po ledu i ne mozes da se zaustavis kolko god polako da si isao...

ono za dodvanje sekunde za sudaranje ti je vec baner odgovorio pre...
Mislim da si pogresno protumacio. Covek je rekao da je fizika tj. ponasanje automobila vrhunsko.

Pod arkadnim izmedju ostalog se smatra instant trka od 2-3 kruga.Pa pobogu, toliko je potrebno samo da se gume i kocnice dovedu na radnu temperaturu, Kada je tako kratka trka tu nema vestine i taktiziranja nego udri svom snagom pa ko je ludji i ima vise srece na kraju i pobedi.

I nije mi jasan taj sistem rasporedjivanja grida. Kakvi tuning poeni, o cemu pricamo? Zna se kako se voze kvalifikacije, i to je deo trke i taktike. I to instant upadanje na server. Kad imas practise ili kvalifikacije i vidis neki nick (ili vise njih) koje si vidjao da voze kao kamikaze, krse, lome redom lepo napustis server i nadjes drugi. Zasto bi gubio vreme i nesto kao vozio dobro kad dodje budala i koriste tebe umesto kocnice. Ili se odbije od zid i nastavi.

I od GT2 (ili 3, ne secam se vise) sam odustao kada me pobedio kolega koji je vise vremena klizao po zidovima nego po stazi a ja kao gadjam tacke kocenja i namestam se za ulaz ka apexu.

@baner:
tebi sam postovao jer sam zbog toga pitao dali je tacno ono za dodavanje vremena, na sta si ti odgovorio.

Poslednja izmena:
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno