Šta je novo?

velicina radne povrsine i velicina dijagonale

bear

Slavan
Učlanjen(a)
09.10.2007
Poena
320
sigurno je glupo (prosto) pitanje ali za nekog ko ceo zivot radi na 15" ctr i nije.

dakle, ako uzmem lcd npr. 22" da li to povecava radnu povrsinu? npr. da stavim dva word dokumenta jedan pored drugog u normalnoj velicini i radim istovremeno u njima. ili rad u abby finereaderu gde necu videti od svakog prozora po parcence vec dobar deo istih.

da li cu kupovinom velikog monitora resiti taj problem? da li je u svrhu gorepomenutog bolje kupiti wide monitor ili obican?

pretpostavljam da to zavisi i od rezolucije? ili od oba?

hvala na odgovorima "jadnom" pocetniku i nemojte :smash:

Mozda ti ovo pomogne.

Prilozi

• size21vura9pq5.png
    size21vura9pq5.png
    10.6 KB · Pregleda: 231
22" povecava radnu povrsinu i te kako a za to sto si naveo (word i finereader) 22"+ je kao stvoren, preporodices se ako sa 15" predjes na 22" wide. Topla preporuka. Dobro pretpostavljas da povrsina zavisi od rezolucije i 1680x1050 je sasvim dovoljno za ono sto si naveo a razlika u odnosu na 1024x768 (pretpostavljam da je ta rezolucija na monitoru koji sada koristis) je neverovatna.

Naravno da povecava radnu povrsinu i to poprilicno. U principu ti je bitna rezolucija. Ako prelazis sa 15" na 22" verovatno ces doziveti neku vrstu shoka :D ne znam u kojoj rezoluciji radis na 15" ali pretpostavljam da je 800*600 a native (prirodna, radna) rezolucija za 22" je 1680*1050 pa ti izracunaj koliko pixela imas vise na raspolaganju u drugom slucaju. U vezi worda nisam siguran ali mislim da ces na 22" morati malo da odzumiras (75-80%) da bi dokumenti stali jedan pored drugog dok na 24"(1920*1200) staju u punoj velicini (A4). Sve ovo vazi za wide monitore i moja ti je preporuka da pazaris wide.

EDIT:pretece me astan :)

Poslednja izmena:
hvala svima na odgovorima. neznam koji mi je bio korisniji :)

puno ste mi pomogli :wave:

Monitor iz potpisa ... on kao nije baš 22" nego 21.6" (nije nego ... ) u svakom slučaju rezolucija je 1680x1050 .. u Wordu 2007 kada je zum na 97% stanu dve strane jedna pored druge .. potpuno fenomenalno, dovoljno krupno da se sve lepo vidi, a vidiš i "unapred" tako da je obrada dokumentata skroz udobna ...

naravno merak je još veći kad praviš neki dokument, onda ga zumiraš i do 150%, zavališ se i samo kuckaš ...

sa 17" crt na 17" tft - škoć u smislu veličine na stolu
sa 17" tft na 22" tft - .... no comment

a tebi sa 15" crt na 22"tft - doživećeš srčku ! :p

:wave:

Svakako nemoj razmisljati . I saam sam presao sa petnaestice , i upravo radna povrsina je ono sto kod ovih monitor impresionira .

jos jedno verovatno smesno pitanjce.

da li me slaba konfiguracija sa AMD 2400+, integrisanom grafickom, memorijom 256 sprecava da kupim (i uspesno koristim) neki 22" monitor (analogni) od 16-tak hiljada dinara? :trust:

Ne bi trebalo da bude problem.
Jel imaš AGP slot na ploči (u zlu ne trebalo) ?

jos jedno verovatno smesno pitanjce.

da li me slaba konfiguracija sa AMD 2400+, integrisanom grafickom, memorijom 256 sprecava da kupim (i uspesno koristim) neki 22" monitor (analogni) od 16-tak hiljada dinara? :trust:

Nema problema, radice ti bez problema office posao i multimedija.

Eh da .. budi spreman na nekoliko neugodnih stvari ...

1. tft monitori generalno ne vole mnogo da rade u rezoluciji koja nije "njihova" .. ako npr na crt-u od 1024x768 poteraš nešto u 800x600 nije nikakva frka .. na tft-u takva egzibicija može da izgleda mnogo loše ...

2. Pošto će to biti widescreen, ako nešto puštaš preko celog ekrana što nije widescreen (bilo igra, bilo film ...) dobićeš razvučenu sliku ... u podešavanjima za grafičku postoji opcija da se uključe one 2 crne trake sa strane kada se pušta takav materijal ... i to je mnogo bolja varijanta nego da mu dozvoljavaš da razvlači sliku

3. pošto ti je grafička nikakva nema leba da bilo šta poteraš u 1680x1050 nećeš se mnogo naigrati ... ako smanjiš rezoluciju, mnogo će lošije izgledati nego na 15crt ...

za sve ostalo nemaš nikakvih problema (win, word, net ...)

Moguce je da ce boje izgledati losije - plava ce mozda biti zelena i slicno...

Ma kod mene na Trinitron-u predmet na fotki plav, a kod poznanika zelen?! E sad, da l' mu je monitor crk'o ili je u pitanju los TN panel, stvarno ne znam...

evo kupih wievsonic va2216w u pakomu za 16 000. :D

veoma sam zadovoljan. radna povrsina je oooogromna i bas mi prija. boje su mi malo cudne (podesavao sam u meniju ali uvek su mi cudne - ogromna razlika u bojama a ja ne mogu da procenim kako treba da bude) ali naviknucu se sigurno, nisam neka cepidlaka.

sto se pakoma tice super su, bar u mom slucaju i bar za sada (ne daj boze da bude reklamacija). veoma ljubazan decko koji mi je pre par dana sve strpljivo objasnjavao danas mi je raspakovao monitor, pustio film, stavio crnu pozadinu da vidim ima li mrtvih piksela i pozadinskog probijanja. sve je bilo u redu (bar ja kao totalni laik nista nisam primetio). ipak, garancija se vazi samo za 4 piksela. valjda se nece pojaviti.
iskoristicu priliku i da iskritikujem niski millhouse gde su mi na pitanje da li mogu da probam monitor koji kupujem zacudjeno odgovorili nesto u smislu "svasta, kako pa to moze da ti padne na pamet, nemoze naravno". sto se tice garancije i broja mrtvih piksela rekose tolerise se 4 piksela i to "grupisanih". sta to znaci nisam ni pitao, valjda moze daih ima i 100 ali ako nisu grupisani ne vazi garancija. izasao sam naravno ni ne pomisljajuci da tu kupim monitor :S:

ipak ja ne bih bio ja da ne pitam jos nesto: kod mene ne postoji u podesavanjima rezolucija predvidjena za ovaj monitor pa sam postavio na najblizu rezoluciju 1600*1200. da li to bas nesto smeta i moze li se resiti nekako?

pozdrav i svala svima :wave:

instaliraj drajvere od monitora i / ili najnovije od graficke

rezoluciju obavezno postavi na njegovu "native" u svakom drugom slučaju ćeš dobiti kockastu (zubatu / krzavu) sliku ...

što se tiče boja .. možeš se igrati samo sa bojama a možeš i sa podešavanjima vezanim za "svetloću" ekrana (na samsungu ima nekoliko predefinisanih modova - text, internet, entertainment) i svaki donosi drugi nivo osvetljenja ... npr za text onako fino potamni i bude baš prijatno za neki rad sa tekstom (čitanje, pisanje ..) do entertainment dosta pojača osvetljenje sa čime i živnu boje ...

evo kupih wievsonic va2216w u pakomu za 16 000. :D

veoma sam zadovoljan. radna povrsina je oooogromna i bas mi prija. boje su mi malo cudne (podesavao sam u meniju ali uvek su mi cudne - ogromna razlika u bojama a ja ne mogu da procenim kako treba da bude) ali naviknucu se sigurno, nisam neka cepidlaka.

sto se pakoma tice super su, bar u mom slucaju i bar za sada (ne daj boze da bude reklamacija). veoma ljubazan decko koji mi je pre par dana sve strpljivo objasnjavao danas mi je raspakovao monitor, pustio film, stavio crnu pozadinu da vidim ima li mrtvih piksela i pozadinskog probijanja. sve je bilo u redu (bar ja kao totalni laik nista nisam primetio). ipak, garancija se vazi samo za 4 piksela. valjda se nece pojaviti.
iskoristicu priliku i da iskritikujem niski millhouse gde su mi na pitanje da li mogu da probam monitor koji kupujem zacudjeno odgovorili nesto u smislu "svasta, kako pa to moze da ti padne na pamet, nemoze naravno". sto se tice garancije i broja mrtvih piksela rekose tolerise se 4 piksela i to "grupisanih". sta to znaci nisam ni pitao, valjda moze daih ima i 100 ali ako nisu grupisani ne vazi garancija. izasao sam naravno ni ne pomisljajuci da tu kupim monitor :S:

ipak ja ne bih bio ja da ne pitam jos nesto: kod mene ne postoji u podesavanjima rezolucija predvidjena za ovaj monitor pa sam postavio na najblizu rezoluciju 1600*1200. da li to bas nesto smeta i moze li se resiti nekako?

pozdrav i svala svima :wave:

Hahaha :banana: Ti iz Millhousa u Nishu su najveci kr_t_ni... :wall: Usluga im je gora od one na buvljoj pijaci... :wall:Kada ih pitash neshto oni nemaju pojma, vidish shta se deshava kada hocesh da probash neshto... Najgori su i medju najskupljima... :wall:

Strashno...

@Luxor

instalirao sam drajvere sa diska koji je dosao sa monitorom, ali i dalje u opciji za rezoluciju nema one prave vec samo 1600*1200. graficka mi je integrisana sa plocom. i u pravu si, slova su malo iskrzana, nisu p[otpuno jasna.

e pa pop...deo sam!!

instalirao sam drajvere sa diska da dobijem rezoluciju 1680x1050, restartovao kompjuter kad ono u podesavanjima sad mi je najveca rezolucija 1280x1024 (bila je najveca 1600x1200)

sta da radim? kako da vratim bar 1600x1200 kad vec nemam 1680x1050?

pomozite, opet ista rezolucija kao 15" ctr. *&^$$##!!!

Posto ti je integrisana grafika, probaj na sajtu proizvodjaca tvoje ploce da skines najnovije drivere za graficku, ako ni to ne uspe, moraces da kupis neku zasebnu graficku, moze i polovnu od 20-30e.

da li je moguce da nema drugog resenja? e ne mogu da verujem. sto li sam uopste instalirao te drajvere sa cd-a? evo jednog screenshota podesavanja rezolucije. ranije je maksimalna bila 1600x1200. samo da vratim tu rezoluciju.

Prilozi

• rezolucija.jpg
    rezolucija.jpg
    28.4 KB · Pregleda: 79
Nemaš AGP slot ?

Obavezno skini nove drajvere za grafičku .... kada ti daje tako malu rezoluciju može samo do toga biti ***** ...

e pa super onda. graficka je integrisana, nemam pojma koja je ploca, ne razumem se da pogledam, nemam koga da konsultujem :)

ma nema veze, bar sam dva sata uzivao u 1600x1200. e zivoteeee :)
sve lepo kratko traje :(

Kada se butuje kompjuter prvo što se pojavi (na vrlo kratko je oznaka grafičke) sledeći ekran se ispisuje procesor, memorija, hardovi itd... tu pritisneš na tastaturi dugme "Pause" i u dnu ekrana pogledaš šta piše - to ti je oznaka ploče ...

Dalje već si u windowsu, i pokazao si sliku gde ti je rezolucija tu vidim da ti piše oznaka grafičke kartice (S3... bla bla) malo u google i će da nađeš ...

edit: takođe ne bi bilo loše da staviš karakteristike konfiguracije u profil ... (ovo za ubuduće ... mnogo ćeš drugima pomoći kada ih budeš bilo šta pitao ..)

Poslednja izmena:
hmmm, skinuo sam nekoliko drajvera za moju graficku, updateovao drajvere i nikakve promene. i dalje najveca rezolucija 1280x1024. :trust:

Nazad
Vrh Dno