Šta je novo?

Uzasi velegrada i modernog vremena

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.

pantelejmon

Slavan
Učlanjen(a)
05.11.2005
Poena
320
Gledam gde da postavim ovu temu da je svi vide tj da je procitaju, pa mislim da je najbolje ovde.
Sigurno se svi zapitate sta sam mislio sa ovim naslovom, ali uopste nije naivno pa da vam ispricam sta mi se juce desilo tj mojoj sestricini od 9 godina.
Juce oko podneva kada se klinka vracala sama iz skole(a ide u skolu nedaleko od stana) neki manijak ju je sacekao pratio i usao za njom u stan.
Imao je taman ten, neku afro frizuru i kako ona kaze cudan akcenat. Po svemu sudeci lik nije odavde.
Mi zivimo na Vracaru. Inace dete je prestravljeno ali sva sreca nije je povredio nego je pokupio uglavnom neke stvari iz stana nakit, moj aparat canon a 570 is, pare i cak je i iz njenog novcanika uzeo 250,00 dinara. Znaci uzas ne daj Boze nikome to da se desi...
Pa sam hteo u kratkim crtama da vam opisem tu strasnu i stresnu situaciju i da pazite klince jer on nije uhvacen a cisto i sumnjam znajuci nasu policiju koja radi svoj posao onako kako radi.
I da, odmah sam planirao da kupim neki alarm za stan da koliko toliko stiti pa ako je
neko upoznat da mi preporuci neki sto pre, ali da ne bude nesto od par hiljada evra, znaci neka ekonomska klasa da radi posao.
Hvala !

Huh, najezih se... dolijace budala pre ili kasnije! Namece mi se pitanje kako je mogao i da pretpostavi da ce biti samo dete u stanu?? Znaci razmisli i o tome, npr.ljudi prave ucestalu gresku tako sto detetu okace kljuc oko vrata "da ga ne izgubi". Bolje da gubi kljuceve svaki dan nego da se seta okolo sa jasnim znakom da je niko ne ceka kod kuce!

Juce oko podneva kada se klinka vracala sama iz skole(a ide u skolu nedaleko od stana) neki manijak ju je sacekao pratio i usao za njom u stan.

Hvala Bogu pa je ona dobro.

Ako je on usao u stan za njom u istom trenutku, kad je otvorila vrata, onda ti tu alarm ne pomaze previse... U stvari, znam da moji prijatelji imaju alarm sa senzorima, kad izlazis iz stana aktiviras ga, kad se neko/nesto pomeri u polju koje senzor pokriva imas 30sec da unesec sifru, u protivnom se aktivira (preglasna) sirena. Oni su ranije placali i nekoj "security" firmi odredjenu sumu godisnje, pa bi ovi svaki put kad se alarm aktivira slali svoju interventnu ekipu koja stize u roku od x minuta (cini mi se da alarm pomocu telefonske linije kontaktira centar tog security-ja pa ovi salju ljude); ali i bez tog godisnjeg placanja imas veoma funkcionalnu sirenu... Cenu stvarno ne znam, mislim da zavisi od broja senzora (da li zelis da pokrijes samo ulazni hodnik, ili sve sobe u stanu itd.)

Ljudi, ne živimo mi više u onom gradu kakav je bio nekad. Otvorite četvore oči. Nije ovo paranoja.

Svaki dan čitate kako je neko otvorio vrata nekome, a ovaj ga klepio, ubio, opljačkao... Ja uopšte ne reagujem na zvono na vratima ako neko nije prethodno telefonski najavljen. Svi moji prijatelji znaju da moraju prethodno da se najave, čak sam i policiju naučio kad me traže da se najave. Šta ako je neko u policijskoj uniformi? X puta se desilo da ljudi u lažnim policijskim uniformama (ponekad i pravi policajci koji su i krimosi) zazvone i posle opljačkaju čoveka. Je l' bilo prošle godine, dva policajca (prava) stopirali, čovek ih povezao, ubili ga, zakopali i prodali kola. Normalno nastavili da dolaze na posao kao da se ništa nije desilo, ali ih je policija provalila, već su bili praćeni i kasnije uhapšeni i osuđeni.

Uzgred, nemojte baš toliko potcenjivati policiju, mene su par puta prijatno iznenadili sposobnošću da otkriju kriminalce. Veći je problem sud. Dakle, ne samo prijaviti nego vršite pritisak na policiju da se tom liku stane u kraj.

Poslednja izmena:
Ljudi, ne živimo mi više u onom gradu kakav je bio nekad. Otvorite četvore oči. Nije ovo paranoja.

Svaki dan čitate kako je neko otvorio vrata nekome, a ovaj ga klepio, ubio, opljačkao... Ja uopšte ne reagujem na zvono na vratima ako neko nije prethodno telefonski najavljen. Svi moji prijatelji znaju da moraju prethodno da se najave, čak sam i policiju naučio kad me traže da se najave. Šta ako je neko u policijskoj uniformi? X puta se desilo da ljudi u lažnim policijskim uniformama (ponekad i pravi policajci koji su i krimosi) zazvone i posle opljačkaju čoveka. Je l' bilo prošle godine, dva policajca (prava) stopirali, čovek ih povezao, ubili ga, zakopali i prodali kola. Normalno nastavili da dolaze na posao kao da se ništa nije desilo, ali ih je policija provalila, već su bili praćeni i kasnije uhapšeni i osuđeni.

Pa ne zivis samo ti u gradu koji se promenio...evo juce u Subotici decko od 17 godina nozem izbo vrsnjaka, ovaj u teskom stanju posle nekoliko operacija, a to sa policajcima (policajac i neki tip iz obezbedjenja) se desilo i ovde kod nas pre nekoliko godina, samo sto su decka ubili za 25 maraka i to ladno podelili i razisli se. Policija je apsolutno nesposobna ili korumpirana, uostalom sta ima da se neko libi da to kaze, danasnji policajci su vecinom uniformisani kriminalci i recimo lanac droge kada "prekinu", to nije zato sto su uhvatili dilere nego zato sto su se medjusobno po*****li oko podele plena od prodaje droge. Imam ideju koja bi mogla da urodi plodom a ako se moderatori sloze nasoj zajednici moze da pomogne...to je kao neighbourhood watch samo na Benchmarku pa da imamo temu u kojoj prijavljujemo ovakve slucajeve vezane za tehniku pa da cela zajednica da bude informisana, mala stvar koja moze mnogo da pomogne.

Pa ne zivis samo ti u gradu koji se promenio...evo juce u Subotici decko od 17 godina nozem izbo vrsnjaka
Da ne pravimo od Bencha crnu hroniku... Ali pre nekoliko godina smo imali slučaj u Zemunu, čovek je išao ulicom i slučajno se očešao ramenom o nekog lika, ovaj ga zbog toga ladno ubio nožem. Ne junačite se, bolje da ispadnete kukavica nego da nastradate od nekog takvog ludaka.

Moje lično iskustvo od pre 7-8 godina. Išao sam u kupovinu u nekom dragstoru oko 4-5 ujutro. Bio sam u tesnoj kožnoj jakni tako da je novčanik napravio izbočinu s leve strane. Vraćam se sa dve pune kese, ulica potpuno prazna, vidim trojicu koji idu kolovozom i polako počinju dijagonalno da skreću na sasvim suprotnu stranu, pravo ka meni. Bilo mi je jasno koliko je sati i već sam razmišljao da li mogu da bežim, da li nekako mogu da se suprotstavim... Kako je bila potpuno tišina lepo sam čuo kako jedan šapuće ostalima "produži, ima pištolj", i mimoiđosmo se na metar-dva. Spasla me izbočina na jakni, za koju su pogrešno zaključili da je drška pištolja.

nema boljeg reshenja od kamere za nadzor, iako je to metoda koja nece da sprechi, vec predpostavlja nadoknadu. a tako sam i uradio na spratu u zgradi - kamera koja mi stoji nad ulaznim vratima, i gleda na vrata od lifta + ulaz u moj stan. podesio sam da mi snima 48h, pa delete posle pregleda (ukoliko smatram da je ishta bilo sumnjivo, pa me promptuje pre delete-a)

svakojakih olosha ima. mozda je lik jednostavno na dopu, pa mu se akcenat "promenio", a pritom je neuredan, pa se chini afro, razni su ljudi.

necu ni da vam pochinjem kako je kod mene u kraju (vidikovac), znachi zlo, pogotovo na leto, kad uveche krenu da vilene *******. bilo je preko 10ak upadanja u stan u kraju, na koje su organi reda bili gluvi i nemi, te sam instalirao josh jedan sistem mere - caletov CZ u fijoci moje sobe, i bezbol palica naslonjena na shtampach v2.0

nego - ne reche pantelejmon - shto crvena sveska ? metafora, ili si zaboravio da napishesh ?

Huh, najezih se... dolijace budala pre ili kasnije! Namece mi se pitanje kako je mogao i da pretpostavi da ce biti samo dete u stanu?? Znaci razmisli i o tome, npr.ljudi prave ucestalu gresku tako sto detetu okace kljuc oko vrata "da ga ne izgubi". Bolje da gubi kljuceve svaki dan nego da se seta okolo sa jasnim znakom da je niko ne ceka kod kuce!
Sada sam isao po nju u skolu i uradili smo rekonstrukciju kako se juce desilo gde ju je cekao sta je sve rekao. Predstavio se da je kao neki "direktor za socijalni rad".
Sto mi je sinulo kroz glavu da je ona klasicna fora da prevari decu ili da ga je neko sacekao verovatno bi prodao pricu da pomaze deci ili sl. Od sada ko mi zakuca nepoznat na vrata i pocne da prodaje neku pricu ima da ga razbijem dosta mi je tih klosara!!!

Hvala Bogu pa je ona dobro.

Ako je on usao u stan za njom u istom trenutku, kad je otvorila vrata, onda ti tu alarm ne pomaze previse... U stvari, znam da moji prijatelji imaju alarm sa senzorima, kad izlazis iz stana aktiviras ga, kad se neko/nesto pomeri u polju koje senzor pokriva imas 30sec da unesec sifru, u protivnom se aktivira (preglasna) sirena. Oni su ranije placali i nekoj "security" firmi odredjenu sumu godisnje, pa bi ovi svaki put kad se alarm aktivira slali svoju interventnu ekipu koja stize u roku od x minuta (cini mi se da alarm pomocu telefonske linije kontaktira centar tog security-ja pa ovi salju ljude); ali i bez tog godisnjeg placanja imas veoma funkcionalnu sirenu... Cenu stvarno ne znam, mislim da zavisi od broja senzora (da li zelis da pokrijes samo ulazni hodnik, ili sve sobe u stanu itd.)
Video sam neki na netu radi po tom principu sa senzorima i upis sifre(mada verovatno je vecina zasnovana na tom principu). Kosta oko stotinak evra pa mozda njega pazarim jer ipak treba to imati za svaki slucaj, verovatno si u pravu da se ne bi aktivirao kada je ona usla ali verovatno ni ona ne bi se u tom trenutku setila sifre ili ne bi zelela da se seti.

@igrotza..........>>>>>> "nego - ne reche pantelejmon - shto crvena sveska ? metafora, ili si zaboravio da napishesh" ?.
Nosio je takvu svesku u ruci i cak je kao shatro trazio od nje olovku da upise nesto. A inace ne znam da li ovde da pisem ali pronacicu ga ja, sinoc sam ceo Vracar procesljao i uzduz i popreko, i trazicu ga makar mi to bilo poslednje.
A zaboravio sam ovo da napomenem valjda je wiz11 rekao da nasa vlast i ne radi tako lose posao. Dosao je neki kvazi inspektor da uzima otiske posto je(provalnik) zveknuo u moje kuciste odvalio vrata od njega( onaj mambo model) i provalnik ga je digao a posto sam vredan pa tako cesto brisem prasinu jasno se video otisak njegovih prstiju ko iz aviona, a ovaj murkan uzeo pa pipa poklopac bez rukavica i ja mu kazem pa to je bre njegov otisak vidis da nije niko pipao taj poklopac ima kilo prasine... To je samo jedan od primera.
A da, jel treba biti dosadan i ici stalno u stanicu da se spominje taj slucaj ili da cekamo da nam jave? Molio bih ako je neko imao iskustva sa tim da podeli ovde...

Svaki dan čitate kako je neko otvorio vrata nekome, a ovaj ga klepio, ubio, opljačkao... Ja uopšte ne reagujem na zvono na vratima ako neko nije prethodno telefonski najavljen. Svi moji prijatelji znaju da moraju prethodno da se najave, čak sam i policiju naučio kad me traže da se najave. Šta ako je neko u policijskoj uniformi? ...

posle citanja tvog posta zapitao sam se: "Wiz011, cime se to ti bavis?" :D :D

wiz011, oćeš 1 kera (bandog) koji će da te reši takvih strahova?

Jes' da je obaveza i da moraš da ga šetaš i da ti murija piše prijave što ga šetaš bez korpe... ali brate ko sam otvori vrata od stana a nije ukućanin... :zgran:

Inače, mislim da thread ne bi trebalo da se zaključava, nema veze sa BENCH-om ali tiče se svih nas.

Poslednja izmena:
wiz011, oćeš 1 kera (bandog) koji će da te reši takvih strahova?

Jes' da je obaveza i da moraš da ga šetaš i da ti murija piše prijave što ga šetaš bez korpe... ali brate ko sam otvori vrata od stana a nije ukućanin... :zgran:

Inače, mislim da thread ne bi trebalo da se zaključava, nema veze sa BENCH-om ali tiče se svih nas.

Respect, od svih tehnikalija lopovi i barabe se i dalje najvise plase kerova!

Bandog,napravljen iskljucivo za licnu zastitu.Uglavnom je mesavina pit bulla-muzjaka i napuljskog mastifa-zenke.Zlo kako izleda
bandogax6.jpg
Na njega mozes da se oslonis za razliku od policije.
@Pantelejmon Brate nadam se da ces naci budalu,strasno je u sta se ovaj grad pretvorio:wall:

Poslednja izmena:
pantelejmon, pokušaj ozbiljno da razmisliš o angažovanju nekoga na desetak minuta da doprati dete od škole do kuće.

Da li je nekome mozda palo na pamet da je klinka izmislila pricu?

Deca sa 9 godina veoma tesko i lose lazu.

da i ukrala fotoaparat, nakit i kesh da ima za uzinu... yea right

A šta bi bilo da se sve ovo desilo na selu? Po novinama čitamo slučajeve pljački po seoskim domaćinstvima koji se završavaju brutalnim prebijanjem i vezivanjem ukućana, u najboljem slučaju.

A šta bi bilo da se sve ovo desilo na selu?

sve isto samo shto ne bi bio afro ciga sa akcentom, vec neki jakupek i kompanija ...

ja bih, dok je ova tema aktivna proshirio prichu na globalni nivo -

ljudi su poludeli. klincima je glavni motiv da budu zaje*ani, pametni se ismevaju i nazivaju shtreberima, i gomilom pogrdnih imena, sve je vishe ljudi, sve je manje para (na stranu kvalitet zeitgeist-a, pricha o federal reserve bank tajkunima se reflektuje po celom svetu), mishljenje vecine vishe nije etichko mishljenje. ljudi su sve manje obrazovani, sistem podeshava ljude na obavljanje jednostavnih funkcija, a eskalacija nekontrolisanih emocija je samo "sporedni produkt" i nikog ne zanima shto se to deshava.

kod nas je situacija u krajnosti, umanjena za odredjeni nivo, koji je naprimer u severnoj koreji, jer su tamo ljudi takodje bez svesti o standardima, ali oni imaju strah od zlodela. to kod nas nema, shto nas upravo chini najgorim mestom za zivot.

samo se zapitajte o sledecoj stvari - isprebijash choveka na mrtvo. silujesh klinku. i odesh kod sudije. ni ti ni taj isprebijani/klinka njemu niste bitni, sve dok se ne potegnu odredjene rodbinske i drugarske veze. i sad - shta sudija ima od toga da ti odesh u zatvor ? - nishta. a shta sudija ima od toga da ti podignesh kredit, dash njemu 5k evra, on te baci na uslovno usled nedostatka dokaza tralala ? sudija ima 5000 evra. a eto - ja znam iz prve ruke za primer iste vrste. i kako chovek da se opusti ? kako da zivi u ovoj zemlji, bez pishtolja/bezbolke/kucheta/noza/katane/shta god

nazalost tih 5000 eura postoji i u drugim zemljama, samo sto je cifra mnogo veca pa manji broj ljudi moze da izbegne kaznu.

@Cipela Alal vera shto si se setio bandoga druze :wave: samo shto je to meshavina i josh japanskog borbenog psa pored dva koja si ti naveo i josh necheg chetvrtog, na vrh mi jezika ali uglavnom ker je prava stvar. To, pit ili trenirani rot...Btw. zabelezen je sluchaj da je neki kriminalac ispalio tipa 7,8 metaka u bandoga i ovaj nije riknuo..:d:-devil-:
Mada realno ja se ne bih zalio ni za obichnog pita ili staforda..:smoke:

to BANdog je od "banned"? :d

He, meni danas zvoni fixni "pop, osvestava vodicu, pa da li ce neko sutra biti kuci..."...Nekako sam posumljao na foru "prazna gajba", al` kontam, suvishe su popovi bezobrazni u danashnje vreme :) Inache, ja sam osiguran sa debelo blindiranim vratima, i nepoznatim nikad ne otvaram vrata bez prilichno `ladnog oruzja u drugoj ruci, iza vrata...neka neka, nece da shkodi ;)

Evo o istom sa wikija:

The Primary Group , approximate average of 25-75% from American Pit Bull Terrier and/or American Staffordshire Terrier.

The Secondary Group ,approximate average of 25-75% from Mastiff and/or Neapolitan Mastiff.

A Tertiary Group (used in some programs) approximate average of 0-75%: American Bulldog, Boerboel, Bullmastiff, Bulldog Campeiro, Bull Terrier, Cane Corso, Dogue de Bordeaux, Fila Brasileiro, Great Dane, Perro de Presa Canario, and/or the Tosa Inu.

ovakvih stvari se ja plasim iako sam u manjem gradu, a kamoli u vecem!
najgora stvar je sto te grize savest ... "trebao sam je dovesti iz skole, mozda se ne bo desilo" :S:
jebte ... ja kada sam isao u osnovnu (pre 20god) od skole sam isao do kuce jedno 3,5Km bez bojazni mene i roditelja, jedino sto moze da mi se desi jeste da se posibamo medjusobno :)
a vidi sad ovo .... uzas! nisi siguran nigde

"Uzasi velegrada i modernog vremena"??? Ma dajte ljudi ovo sad lici na nakaradu, od upozorenja na lopove koji koriste deciju naivnost ispred osnovnih skola koje nasa deca pohadjaju preslo je u globalnu raspravu o pokvarenosti citavog covecanstva, a pogotovo mi je muka od komentara kako smo najgori od svih i kako nigde to nema. Koreja?? Haha, ma idi

Grad je isti godinama u nazad, nista se strasno nije promenilo samo se vise prica o tome. Ja sam iz bloka 70 otisao u banovce, jeste mirnije i nema toliko tih lokalnih *****a i narkomana koji prave takva ******, ali neko je vec pomenuo jakupeka u ovoj temi, i onaj uzas koji se desio eto na stotinak metara od moje kuce. Dakle sve je isto, ljudi mogu da budu opasne zivotinje kao sto i jesu, na vama je da budete svesni toga i to nekako da pokusate da sprecite, koliko je u vasoj moci naravno. Sto se tice male dece, ja bih moju gledao (nemam jos decu) posto poto da dopratim kuci kao i da ne ostaju sama u istoj, to savetujem i svima vama jer nikakvi alarmi nikakve super brave ne rade posao, te sline koje prate malu decu da bi poharale stan nece tako lako da se opredele da krenu na nekoga svojih godina...i sto neko rece uzmite psa, ja ih imam ceo zivot i od toga nema boljeg alarma i odbrambenog mehanizma kad su ovakvi ljigavci u pitanju...

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno