Šta je novo?

[MON] ASUS VW222S

Vule

Čuven
Učlanjen(a)
19.03.2004
Poena
710
Posle mnooogo čitanja testova i traženja po netu, konačno sam rešio koji monitor da kupim - Samsung 2232BW. Međutim, pošto ga nije nigde u nabavci bilo, morao sam da se predomislim i nađem nešto drugo. Naravno, mogao sam da čekam još, ali se ni posle dve nedelje nije pojavio, a već sam gubio strpljenje. Načuo sam da stižu 227WT LG-jevi u Pin, međutim stigla dva, jedan odmah prodat a jedan otišao na test, te je i ta varijanta propala, uvoz tek za dve nedelje. Imao sam spremih 26k dinara i tražio... Na kraju sam se odlučio za ASUS VW222S. Znam, jeftiniji model, nema DVI, po karakteristikama daleko od pomenutih modela, ali mi se jednostavno svideo i kupio sam, a plus što mi je ostalo 100€ u džepu, pa sam poručio X-Fi Xtreme Music za razliku u ceni :p

Nego, da krenem sa monitorom.

Kutija je klasična kartonska, nema fancy pakovanja i ostalog, ali za razliku od Samsungovih kutija ova ima plastičnu dršku a ne samo prorez, što bi po meni svaki proizvod ove veličine trebao da poseduje. U kutiji se nalaze dve knjižice sa garancijom i uputstvom/karakteristikama, dva strujna kabela (za dva standarda, valjda onaj američki i "normalan"), analogni kabel i kabel za povezivanje zvuka, pošto monitor ima neke stereo zvučnike koji se na sreću ne vide, pa čak ni kad ih tražite. Naravno, tu su i monitor i postolje, koje se montira nikad lakše, odmah lepo sklizne, klikne, nema otpora, krckanja, natezanja i ostalog...

Plastika od koje je izrađen monitor je izuzetno kvalitetna, na nivou 100€ skupljih modela, dosta bolja od nekih serija LG-ja (između ostalog i 204WT koji posedujem), nema nikakvog škriputanja, krckanja, loše obrađenih ivica i ostalog. Ono što mi se posebno svidelo dok sam povezivao i nameštao monitor je "hvataljka" koja se nalazi nazad na postolju i, naravno, služi za skupljanje oba kabela, kako ne bi visili svaki na svoju stranu, već to deluje dosta fino i uredno kada se poveže. Zaista, očekivao sam mnogo slabije finiširan proizvod za te pare, baš sam se jako prijatno iznenadio spoljašnošću.

Izgled je takođe dosta interesantan, nije na nivou nekih Samsung modela (iako je ovo dosta subjektivno), ali je sasvim pristojan, mat crna je maska na prednjem delu (dakle, nema preslikavanja slike sa monitora na rubove), dok je okolo i po samim ćoškovima lakirano, dosta fina kombinacija. Tu je i jedna srebrna "lajsna" koja se proteže celom donjom ivicom i na njoj se u donjem desnom uglu nalaze i dugmići za podešavanje i paljenje/gašenje. Tu je i ASUS natpis, isto urađen od neke srebrne plastike, tako da je celokupan utisak izuzetno pozitivan, jako fina kombinacija boja i materijala.

Da pređemo na ono glavno - sliku... Ocenjivaću od 1 do 10, uz kratak komentar, valjda će biti korisno onima koji čitaju i planiraju da kupe.

Probijanje pozadinskog osvetljenja - 8/10 - nema ga po donjoj ivici skoro ni malo što me je prijatno iznenadilo, gore je jedva primetno, ali je po bočnim ivicama malko izraženije, ali ništa strašno, skroz prihvatljivo.

Reprodukcija boja - 10/10 - ovde sam se zaista oduševio. Ima doduše nekoliko modova (Standard, Scenery, Theater, Game i Night View Mode), meni se najviše svideo Scenery Mode uz malo podešavanja (smanjivanje Contrasta i Brightnessa na 70 i malo štelovanje Saturation-a), tu zaista sve izgleda sjajno, bela je bela, crna je baš crna, zaista fenomenalno.

Odziv - 10/10 - šta ovde napisati? 2ms, sve sam probao što sam mogao, nema šanse da se primeti bilo šta, bilo gde. Perfektno.

Ugao gledanja - 9/10 - horizontalni perfektan, vertikalni - kad se gleda od gore, sjajan, kad se gleda od dole malo se primeti blaga promena boje i zatamnjenje ali samo pri vrhu monitora - ja mislim da TN i ne može mnogo bolje.

Probao sam malo da se igram, Company Of Heroes, WTCC, pa malo HD filmove, slike sa aparata itd., stvarno mi se sviđa slika, jedinu malu zamerku imam na samu oštrinu (ili kako bi to već nazvao) fonta, koji izgleda odlično, ali ne i perfektno, pogotovo kada je malo sitniji, mislim da se ovo ipak može pripisati nedostatku DVI priključka, sa njim bi to trebalo da bude perfektno, barem je bilo na mom bivšem 204WT. Ne kažem da je loše ili jako mutno, taman posla, da sam sa nekog CRT-a prešao direkt na ovaj TFT bilo bi :zgran: ali sam se ovako već razmazio sjajnom preoštrom slikom sa ovog sjajno LG-ja koji će nažalost morati da ode...

Evo i još koja slikica:

I da, zamalo da zaboravim - mrtvih piksela nema, nadam se da se neće ni pojaviti.

Sve u svemu, za ~19000 dinara koliko sad ovaj monitor košta (naravno, zavisi gde kupujete, bio je 16k nekada a video sam da ga neki shopovi sada prodaju za više od 20000), zaista mislim da je sjajna kupovina. Ne mogu da ga poredim sa konkurencijom u vidu Acera 2216 ili LG-ja 225WS jer nemam ove monitore pred sobom, ali ne verujem da tu ima neke velike razlike, a slične su i cene...

Za kraj, svaka preporuka za kupovinu ovog monitora i konačna ocena 9/10, samo zbog nedostatka DVI priključka, ništa više. Ostatak je zaista impresivan za cenovnu klasu kojoj pripada. Nadam se da sam nekima olakšao izbor pri kupovini i da će ovo nekome pomoći.

Pozdrav, Vule. :wave:

Cestitke na kupovini :happy:.

Svi asusovi modeli su mi 2x lepsi od vecine...ipak mi je i dizajn bitan :smoke:
...mada,nesto sam se nalozio na Acer X223W (onako sav crn kockast-kao apach :d)

-taj LG na slici,koje je dijagonale?

20.1", L204WT DVI. Bolju 20-ku nisam do sada video.

uuuhhhh ... ja sam se bash odluchivao izmedju LG225WS i ovog ASUS-a, i naruchio sam LG :p

imao sam prilike da ih uporedim oba, i moj komentar je -

zaista je sve kako je autor teme napisao, osim jedne stavke, koja je meni prevagnula u izboru - kada jedva slabo pipnesh krpom, ili ne daj boze prstom po ASUS modelu, dolazi do velikog bagovanja, menjanja boja, u tom trenutku, shto eventualno moze da rezultuje u gubitku boje, ili mrtvacima. dok to sa LG-jem nije problem. ocu da kazem da je plazma jako blizu, i ne znam koliko ima zashtitnih slojeva, ali i nije neka zashtita. a tachno bih se ubio da oshtetim monitor sluchajno, a deshava mis e svahsta ispred monitora ...

u svakom sluchaju, svaka chas' na kupovini, nadam se da ja greshim shto se tice ekrana na ASUS-u, ja sam uzeo LG, pa taman cu da vam prenesem utiske kada mi stigne (shaneri me snabdevaju hardverom vec 3 godine)

Hm, čudno, evo sad sam upravo probao krpom da pritisnem, čak i malo jače, ali se ništa ne dešava... Mislim, normalno je, kao i na svakom drugom TFT-u, ne znam šta si ti bio primetio :)

Okači ti jedan mali test kad to kupiš, pa taman ljudi da mogu da uporede i olakšaju sebi kupovinu :)

Vule, dobar review, ja sam ga uzeo u eurolinku za 16.5k pre dva meseca. Imam totalno 100% iste utiske, cak sam i ja koristio Scenary mode (onaj standard je bruka los.. sve nesto sivo..) ali u zadnje vreme koristim theatre jer bolje razlikuje crne detalje. samo jedan savet.. NEMOJ DA SKIDAS NALEPNICU TRY ME!!! Ako tad nisam polomio monitor nikad necu.... je** sam sve i svasta "inzinjerima" iz asusa sto su stavili tako zalepljenu nalepnicu... ni bog ne moze da je skine a da ne ostane trag on nalepnice...uhhh bas sam se iznerviaro... morao sam da nalepim na to mesto nalepnicu koju sam dobio uz asus graficku karticu.... da se bar malo slaze....

Hehe, skinuo sam ja nalepnicu odmah, ostalo je naravno lepka, ali sa tek tek malo alkohola i magičnom krpom, sve je sišlo za sekund :)

ja sam se zaj*** pa pokusao etanolom.... ono ****** za nokte.... plastika je na tom mestu sve pobelela.. joj majko.....

nice review ;)
steta za DVI, ali dobro nije to tako strasno...

jel moze wallpaper sa 3. slike? :) thx

Moram dodati nešto... Instalirao sam Vistu, ja ne mogu da verujem koja je razlika, bukvalno kao da sam mu ubacio DVI priključak, slova su mi perfektna, sve je mnoooogo mnogo bolje, naravno, sve je to zbog toga što Vista ima u sebi automatski perfektan ClearType efekat, dok sam u XP-u ja to morao da štelujem, i definitivno je to bio razlog zašto su mi slova, pogotovo ona sitna, bila malo mutnjikava i čudna... Ovo sada je savršeno, strašno koja razlika :zgran:

Poslednja izmena:
Monitor je stvarno super,za te pare bolji monitor se ne moze naci.

Poslednja izmena:
ja sam se zaj*** pa pokusao etanolom.... ono ****** za nokte.... plastika je na tom mestu sve pobelela.. joj majko.....

Misliš acetonom? Stvarno si biser :d

Ubuduće probaj da nađeš izo-propil alkohol, on najbolje skida tragove od nalepnica i ne nagriza boju i plastiku.

Poslednja izmena:
VULE hteo bih da te pitam kako ti rade igrice na tom monitoru?Imam slicnu konfiguraciju kao ti pa razmisljam dal da kupim monitor od 22" jer neznam kako bi mi radile igre.:p

bre brate ne brini nista po pitanju monitora. On ne utice toliko osim ako nema bas veliki odziv, a ovaj ga i nema (2ms) tako da vozi slobodno. Samo da znas da jedino Asus na 22'' ima 2ms, ostali imaju po 5ms (LG, Acer idt...)

Sve radi savršeno, ne znam samo na šta si mislio, na sam odziv monitora ili na snagu kartice zbog 16x10 rezolucije?

Na snagu kartice.Ja imam 8800GT,2gb rama ddr2 800mhz,C2D e4600 pa me zanima bas zbog rezolucije.

Ima sve da radi bez problema u 16x10...

Hvala na odgovorima:Klanjanje

Poslednja izmena:
Imam ga i prezadovoljan sam . Kvalitet plastike i odziv 2ms ga odvajaju od konkurencije u tom cenovnom rangu ( *** za boje ne mogu da tvrdim posto je to manje vise subjektivna stvar ). Definitivno best buy .

@Vule

Da li mozes da napises parametre podesavanja slike da uporedim sa mojim podesavanjima, cisto da vidim da li moze bolje od ovoga.

Ja sam se ipak vratio na standard mod, scenery je bio previše mračan u 90% slučajeva, npr. kad gledam neki film i ako je neka scena u mraku, apsolutno ništa nisam video, samo se nazire... Tek kada sam vratio u Standard mod, progledao sam :zgran: Naravno, tu deluje kao da je malo bledo, ali je ustvari samo stvar navike. Bitno je samo da se sve prikazuje kako treba.

Što se tiče dodatnih podešavanja Standard moda, Brightness na 60, Contrast na 66, ništa više.

Moja devojka je kupila taj monitor jer joj bitna velicina :) i cena. Monitor je lep, ali mu je slika ocajna. Podesavao sam ga satima. Sve i svasta sam pokusavao da mu namestim boje, da koliko toliko izgledaju prirodno, ali to je nemoguce. Jednostavno su nekako isprane a nekad drece. Kada se recimo gledaju slike izgledaju kao da su presvetle i gube se detalji i to se ne moze srediti. Isto vazi i za filmove i crnu, kada su mracne scene gledas jednostavno mrak, prelaza nema. Kada pedjem sa ovog monitora na Samsung kao da mi se otvore oci, ona je recimo prezadovoljna.
To su moji utisci.

Možda je jednostavno primerak, a možda je i stvar ukusa, ko zna... Ja sam pogledao Samsung 223BW, to mi je bilo OK, a pogledao sam i 225BW (koji je bio 100€ skuplji od ovog ASUS-a) i kad sam to video, došlo mi je da se ispovraćam... Naravno, uvek je čudno kad se pređe sa 20-tice zbog veličine piksela, ne deluju dovoljno oštro 22-ke, ali samo treba malo podesiti, instalirati Vistu ili TuneUp Utilities (koji imaju sjajno podešavanje ClearType-a) i rešen problem ;)

Nedavno sam uzeo ovaj monitor pa me interesuje na koliko držite brightness/contrast. Prešao sam sa CRT-a pa mi malo čudno izgleda :D

Nazad
Vrh Dno