Šta je novo?

Intel sprema CPU sa 6 jezgara...

• Začetnik teme Začetnik teme yooyo
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Steta sto ih nece biti za workstation.

Poslednja izmena:
According to Eclipse, the “Dunnington” was designed in Bangalore, and will use three dual core 45 nanometre Penryn processors with a shared 16MB L3 cache.

E jos AMD da zalepi dva ili tri x3 phenoma i eto zabave... 🙂

Iskreno, moram da priznam Intelu da izvlace svaku kap performansi iz FSB-a, jeste da je to kao da naslazes tri motora jedan na drugi, ali radi 🙂

Poslednja izmena:
^^^ :d
Vrh!!!

Mogu i 8, ali bi TDP bio over the top...
Ovi procesori ne samo da su 3 DC-a zajedno, nego imaju i dodatni L3. TDP > 120W. Jeste da je bolji performance/watt naspram quadcore-a, ali to znaci ce trebati bolji cooler.

2x6 na skulltrail... milina 🙂

Koji će im, bre, kada ni ove dosdašnje Q core nisu uposlili valjano. Bolje da sve to spreme za Nehalem platformu... Konkurencije i onako nema (što naravno nije dobro po krajnjeg korisnika).

Kako ko.. Ja bih imao cime da ih uposlim. Bljem iskoriscavanje jezgara bi doprinelo masovnije koriscenje IPP biblioteke od strane developera. O ovome smo raspravljali u drugoj temi.

btw.. audio, da li je moguce naterati VisulaStudio da prilikom kompajliranja pokrene 2 procesa koji bi paralelno kompajlirali projekat? Ne ocekujem da rade na istom fajlu, vec da rade na razlicitim c/cpp fajlovima.

Uvek ima nekoga kome je to potrebno, ne za igranje naravno, ali postoji milion stvari koje i dalje kukaju za procesorskom snagom.

Uno pitanjce. Sa tolikom masom procesora, da li se blizi deo dan kada ce rendering sa grafe poceti da se vraca procesoru? Mislim delovi posla.

I dalje grafički čipovi imaju više tranzistora od CPU-a i usko su specijalizovani za to što rade, tako da ne vidim zašto bi do toga došlo. Pri tome ne računam integracije GPU komponenata u CPU, kao što AMD ima nameru da uradi uskoro.

Uno pitanjce. Sa tolikom masom procesora, da li se blizi deo dan kada ce rendering sa grafe poceti da se vraca procesoru? Mislim delovi posla.

Neverujem... kada pogledas CPU, vise od 80% povrsine odlazi na cache memoriju a sve ostalo na logiku. Kod GPU-a je obrnuto. Skoro ceo GPU je cista logika, multiplicirana N puta da bi se isti posao (sa razlicitim parametrima) brze odradjivao u paraleli.
Ako pogledas danasnje procesore, oni imaju 2-4 (uskoro 6 i 8) jezgara koji mogu nezavisno da rade razlicite stvari.
G80 GPU ima 128 procesora koji su namenjeni za krckanje brojeva. Njima fali deo logike koji imaju klasicni proecsori (npr. branch prediction, razni adresni modovi, zastita procesa,..), ali zato je GPU procesorima rad sa matricama, vektorima i linearna algebra potpuno prirodna stvar.
G80 ima GigaThread engine (hw scheduler) koji omogucava izvrsavanje 1024 threada na 128 procesora i koji je u stanju da sve procesore drzi stalno zaposlene. Prakticno svaka instukcija za cije izvrsavanje treba vremena (npr pristup memoriji) moze da signalizira Giga enguneu da uspava taj thread dok podatak iz memorije ne dodje a za to vreme procesor ce dobiti drugi zadatak. Takav nivo sinhronizacije ne postoji na CPU.

Kako ko.. Ja bih imao cime da ih uposlim. Bljem iskoriscavanje jezgara bi doprinelo masovnije koriscenje IPP biblioteke od strane developera. O ovome smo raspravljali u drugoj temi.
Eh sad, ako ih quad-core koji moze OK da se hladi nije ucinio to, nece ni letnja pec od hexacore-a 😉
Nego:

btw.. audio, da li je moguce naterati VisulaStudio da prilikom kompajliranja pokrene 2 procesa koji bi paralelno kompajlirali projekat? Ne ocekujem da rade na istom fajlu, vec da rade na razlicitim c/cpp fajlovima.
Build.exe iz WDK-a moze da vishe projekata istovremeno kompajluje (automatski ako ima vishe procesora).
Mozda je moguce isto iz VS-a ako ima vishe projekata? (podelis prosto na vishe delova, i onda jedan Project koji sklapa final od LIBova)

Zar nije sva snaga PS3 u tome da ima 7 sakatih Cellova koji evo npr. u Killzone 2 omogucavaju neverovatan light render? Jer koliko ja shvatam, kod razvoja za X360 nema dileme. Imas 3core CPU i Radeon Xenos i tu se zna sta ko radi... Ali kod PS3 imas glavni procesor, ovo sedmoro mladje brace i grafiku na nivou xenosa tj. GF7800 ili R1900; i onda kod PS3 biras sta ces da programiras da radi sta.

E u takvim slucajevima zar ne bi PC sa 16-32 jezgra oduvao ili bar mogao mnogo da pripomogne grafi sa 64-96 shadera?

Mislim da lako moze da se desi ukoliko recimo ove varijenate 6x2 zazive da neke od funkcija rendera pnovo predju na CPU, jel ovo je tolika snaga da je greota da ostane neiskoristena, ipak fizika/zvuk i network code ne mogu ovo da uposle... ali bi recimo preracunavanje osvetljenja/senki itd. itekako moglo...

Kada mi naprave aplikacije koje rade sa 2 jezgra kako treba onda cu biti srecan.A ako programeri idu ovom brzinom u razvoju aplikacija,onda ce 4 jezgra uposlliti za 2-4 godine.I koji ce mi sad 6 jezgara?
Ovako razmislja vecina korisnika rachunara(xp-office,multimedia.....igrice)

Poslednja izmena:
Pa nikome ne treba ni formula jedan, pa je opet prave.
Bitno je da se ovlada tehnologijama koje onda polako siđu u mase za godinu - dve.

Formula 1 nije za shiroke narodne mase vec za povremene godisnje trke.Komparacija je neprimerena.🙂
Kompjuter vishe nije luksuz vec svakodnevnica.Mnogo ljudi ga ima a ne moze da iskoristi vishe od 50% hardware-skog kapaciteta zbog sporih developera.
Slazem se da je dobar tehnoloshki napredak.Ali stavljati 6 jezgara u jedno procesorsko podnozje a da pri rome nema programa ni za 2 jezgra a kamoli 4..............mislim shta reci/////

Poslednja izmena:
"Sta ce to meni" povikase ljudi, da li ste uopste procitali vest u celini? Lepo je u drugom postu alfaunits napisao da nece biti ovog procesora za workstation trziste vec iskljucivo za serversko.

While AMD stumbles around trying to get its first errata-free Barcelona quads out two years behind Intel, Intel is off planning the launch of its six-core Dunnington microprocessor, a hex, if you will, the last of the expected Core 2-based Xeon server chips before it switches over to the Nehalem microarchitecture capable of supporting eight or more cores.

Formula 1 nije za shiroke narodne mase vec za povremene godisnje trke.Komparacija je neprimerena.🙂
Slazem se da je dobar tehnoloshki napredak.Ali stavljati 6 jezgara u jedno procesorsko podnozje a da pri rome nema programa ni za 2 jezgra a kamoli 4..............mislim shta reci/////
Poređenje je baš na mestu. Trenutno ti procesori nisu ni predviđeni za kućnu upotrebu.
A to da ne postoji softver koji iskorišćava više jezgara je glupost. Šta se onda vrti na superkompjuterima sa par hiljada procesora?
Čak i u kućnoj varijanti bilo koji rendering može da iskoristi svu procesorsku snagu koja mu je na raspolaganju.

Poslednja izmena:
Kompjuter vishe nije luksuz vec svakodnevnica.Mnogo ljudi ga ima a ne moze da iskoristi vishe od 50% hardware-skog kapaciteta zbog sporih developera.

Renderi kao Vray, Maxwell i video edit programi kao Premiere, A.E. [novi naravno] ce ovih 6 komada prihvatiti ko dobar dan 🙂

Poslednja izmena:
Ovo sam naveo kao primer koji meni treba.

Vodeci se tvojom logikom, zashto si onda uzeo quad kad dual core radi posao?

Poslednja izmena:
I dalje grafički čipovi imaju više tranzistora od CPU-a i usko su specijalizovani za to što rade, tako da ne vidim zašto bi do toga došlo. Pri tome ne računam integracije GPU komponenata u CPU, kao što AMD ima nameru da uradi uskoro.

Penryn dual-core ima ~410M tranzistora. To x3 je isto ili cak vise od G80.

Ovo sam naveo kao primer koji meni treba.

Vodeci se tvojom logikom, zashto si onda uzeo quad kad dual core radi posao?
Dzaba je.17 000 din je za mene smeshna suma.A planirao sam da naredne 4-6 godina ne manjam plochu.Igre cu igrati na Sony(mada se malo igram).Tako da ce do tog vremena biti sva 4 jezgra uposlena.

Nazad
Vrh Dno