Šta je novo?

GeForce 8 dobija PhysX

• Začetnik teme Začetnik teme Zduman
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ccc... kad ce drajver?

CUDA je odavno deo NVIDIA drajvera, trenutni oficijelni CUDA drajver je 169.21 WHQL. Ono sto treba je nova instalacija AGEIA softvera koji treba NVIDIA da objavi.

Ima jos jedan problem u celoj prici -- dzaba Huangu sto "portuju AGEIA softver na CUDA dok pricamo", kad CUDA jos ne radi u Visti (nema podrske u drajverima), a nikakve najave jos nema kad bi mogla da proradi.

Lepo su ovo smislili,ako ovako nastave i u buduce pravice oni GPU samo za konzole. Ja kad sam procitao da su kupili agieu mislio sam da ce FPU da integrisu u GPU (da budu na istoj ploci). Mnogo se rasparcala PC gaming industrija svi nesto vuku na svoju stranu,koliko ja vidim igracemo igrice na osnovu platforme koje imamo nesto slicno kao na konzolama Intel vs AMD vs Nvidia.

P.S. Bice zanimljivo videti krajnji ishod ovog rasparcavanja.

Poslednja izmena:
U cudnim (CUDA) smo vodama. Sledece generacije grafickih ce biti jako interesantne... Na kraju ce ispasti da je maticna ploca sa procesorom i memorijom u stvari kartica za graficku jedinicu.. koja omogucava zvuk i mrezu i sitnice oko os-a 🙂

Poslednja izmena:
Lepo su ovo smislili,ako ovako nastave i u buduce pravice oni GPU samo za konzole. Ja kad sam procitao da su kupili agieu mislio sam da ce FPU da integrisu u GPU (da budu na istoj ploci). Mnogo se rasparcala PC gaming industrija svi nesto vuku na svoju stranu,koliko ja vidim igracemo igrice na osnovu platforme koje imamo nesto slicno kao na konzolama Intel vs AMD vs Nvidia.

P.S. Bice zanimljivo videti krajnji ishod ovog rasparcavanja.

Da li ti imas mentalno imperaranih deformacija ? Zanima me posto ti post tako deluje posle svega pametnog napisanog ovde. FPU da integrisu u GPU ?! Koji FPU ti sada imas keve ti ?! Boze, koje budalastine covek sve ovde nece procitati.

Opet treba da se ponavlja covek i da vam kaze, ako nemate para - odj3b1t3. Niko vas ne tera niti ce nvidija placati deveoperima da prave igre koje su zahtevne. Otvorite dzepove i kupite pristojnu 3D kartu ako ocete da se igrate. Ako ocekujte da ce neko da se trudi da vam omoguci da igrate najnovije igre sa priblizno photorealisticnom grafikom na vasim skupo placenim 2600xt kartama - varate se. Kad kupujes low end - ocekujes low end (ah da, izvinjavam se, vama je to bilo puno para samim time mislite da to nije low end. Pa...varate se, jeste...bu-huuu)

Voleo bih da hejteri i ati ziloti napuste ovu temu ako nemaju sta pametno reci. Tovari tipa "nVidija ce nas progutai sve i naterati da im podmecmo guze namazane vazelinom o nasem trosku" ostavite za teme o 3870 kartama gde i pripadaju.

edit: aj nek moderatori ociste ovu temu od hejta (kao sto je moj i sve pre njega) i da se vratimo temi...

Poslednja izmena:
Da li ti imas mentalno imperaranih deformacija ? Zanima me posto ti post tako deluje posle svega pametnog napisanog ovde. FPU da integrisu u GPU ?! Koji FPU ti sada imas keve ti ?! Boze, koje budalastine covek sve ovde nece procitati.

Daj oladi malo covece! :trust:

Mislio je na "Fiziks" Processing Unit, trebalo je da napise PPU a ne FPU. Siguran sam da nije toliko glup, a ti se odmah razgoropadis i ispadnes gluplji, nepristojniji i bezborazniji od njega.

Niko vas ne tera niti ce nvidija placati deveoperima da prave igre koje su zahtevne.

Da nije bilo zahtevnih igara (a vecina ih je u TWIMTBP programu), da li bi iko normalan kupio jedan jedini GTX?

Kad kupujes low end - ocekujes low end (ah da, izvinjavam se, vama je to bilo puno para samim time mislite da to nije low end. Pa...varate se, jeste...bu-huuu)

Ovakva zloba i malicioznost was totally uncalled for. Nesto ruznije od ovog tvog posta skoro nisam procitao ni na jednom forumu.

Voleo bih da hejteri i ati ziloti napuste ovu temu ako nemaju sta pametno reci.

I ja bih stosta voleo, pre svega da nisam morao da citam i odgovaram na ovu tvoju bljuvotinu.

Tovari tipa "nVidija ce nas progutai sve i naterati da im podmecmo guze namazane vazelinom o nasem trosku" ostavite za teme o 3870 kartama gde i pripadaju.

Jedino sto be se ovde moglo nazvati "tovarom" (as in "load of BS") je ovaj tvoj post gx-x. Nije mi jasno sta ti se dogodilo. Losa droga ili los alkohol? Ostavila te devojka? Nesto tu ne stima... :trust:

Kutija, znas sta ti je ciniti.

Evo da branim malo nVidiju. Ljudi su jako kulturni i fini, rade svoj posao jako dobro i opusteni su skroz. Kapitalizam je takav kakav je bolje nemamo... Jedva cekam sledecu subotu da odem tamo da radim 🙂

Evo da branim malo nVidiju. Ljudi su jako kulturni i fini, rade svoj posao jako dobro i opusteni su skroz. Kapitalizam je takav kakav je bolje nemamo... Jedva cekam sledecu subotu da odem tamo da radim 🙂

Ma niko ih nije ozbiljno ni napadao. Ono sto bi im se realno moglo zameriti je da ni jedna od tehnologija koje su do sada "progutali" nije bas slavno prosla. SLI je recimo mogao biti mnogo bolji da su se malo vise potrudili. Videcemo sta ce ispasti od ovoga.

Ja licno sam prilicno skeptican -- mislim da ce kalemljenjem ovakve realne primene kao sto je AGEIA softver na CUDU i pustanjem toga "u promet" tek videti koliko je sama CUDA nezrela. Do sada je kontakt sa CUDA API-jem imao samo onaj ko je hteo, a uskoro ce svi gameri biti beta testeri za njega.

Na nisam imao kontakta sa CUDA bibliotekom ali je jedan programer na institutu za fiziku napravio biblioteku sa rad sa brojevima proizvoljne duzine i otkidala je u performansama 10x u odnosu na obican dual-core... CUDA bi trebala da ima buducnost e sad po meni je pitanje ko ce pre.. dal ce da u cpu ubace gpu-ovcice ili ce da gpu toliko srede da ce skoro da zameni cpu.

Na nisam imao kontakta sa CUDA bibliotekom ali je jedan programer na institutu za fiziku napravio biblioteku sa rad sa brojevima proizvoljne duzine i otkidala je u performansama 10x u odnosu na obican dual-core... CUDA bi trebala da ima buducnost e sad po meni je pitanje ko ce pre.. dal ce da u cpu ubace gpu-ovcice ili ce da gpu toliko srede da ce skoro da zameni cpu.

To bar više nije pitanje, AMD Fusion i Intel Gelsinger se očekuju početkom 2009. Mislim da akvizicija ATI-ja od strane AMDa i Intelov rad na Larrabee projektu imaju za cilj istu stvar: razviti stream processing jedinice koje će biti implementirane u okviru budućih centralnih procesora. Po meni pitanje je samo kada će programerima pružiti mogućnost potpune kontrole tih jedinica i da li će se i kada ta podrška standardizovati u vidu nekakvog seta instrukcija.

Opet treba da se ponavlja covek i da vam kaze, ako nemate para - odj3b1t3. Niko vas ne tera niti ce nvidija placati deveoperima da prave igre koje su zahtevne. Otvorite dzepove i kupite pristojnu 3D kartu ako ocete da se igrate. Ako ocekujte da ce neko da se trudi da vam omoguci da igrate najnovije igre sa priblizno photorealisticnom grafikom na vasim skupo placenim 2600xt kartama - varate se. Kad kupujes low end - ocekujes low end (ah da, izvinjavam se, vama je to bilo puno para samim time mislite da to nije low end. Pa...varate se, jeste...bu-huuu)

Voleo bih da hejteri i ati ziloti napuste ovu temu ako nemaju sta pametno reci. Tovari tipa "nVidija ce nas progutai sve i naterati da im podmecmo guze namazane vazelinom o nasem trosku" ostavite za teme o 3870 kartama gde i pripadaju.

edit: aj nek moderatori ociste ovu temu od hejta (kao sto je moj i sve pre njega) i da se vratimo temi...

Ja stvarno ne znam sto se toliko palis pogresio sam pa sta (ljucki je gresiti)? Mislio sam PPU a napisao sam FPU. Odakle tebi informacija da imam 2600xt ja npr. imam HD3870 i vrlo sam zadovoljn sa istom.

P.S. Tvoj post mi deluje kao da ga je pisao neki napaljeni klinac od 8-12 godina a verujem da si stariji od mene, mada sa medicinske strane te u potpunosti razumem. Ima jedna grupa ljudi koja nikada ne prelazi mentalnu zrelost od 12 godina a pri tome je sposobna da osnuje porodicu itd. da ti ne opisujem dalje, ali ako ti je za utehu spadasas u najblaze retardiranu grupu. I da mala pomoc zovu se na slovo "D" cisto da se snadjes (znam da ti je tesko) kada budes trazio dijagnozu😀.

Poslednja izmena:
To bar više nije pitanje, AMD Fusion i Intel Gelsinger se očekuju početkom 2009. Mislim da akvizicija ATI-ja od strane AMDa i Intelov rad na Larrabee projektu imaju za cilj istu stvar: razviti stream processing jedinice koje će biti implementirane u okviru budućih centralnih procesora. Po meni pitanje je samo kada će programerima pružiti mogućnost potpune kontrole tih jedinica i da li će se i kada ta podrška standardizovati u vidu nekakvog seta instrukcija.

Stream procesori su ok ali... Integracija u CPU u ima i mane.. Ogranicen bandwidth posto je i latencija i bandwidth na grafickim karticama mnogo manja/veci nego na cpu-u, drugo je da je bolje da imam dva memorijska sistema relativno nezavisna kao sto je gpu/vram i cpu/standardan ram pa imam i veci paralelizam. Dodavati 2 memorijska sistema CPU jedan za GP i jedan za StreamProcesore bi bio katastrofa.
Trece je da to cudo moze da radi mnogo vise stvari nego graficka karta ali ne moze da radi po performansama kao graficka karta bas zbog ogranicenih latencija i pipeline-a koji je kod grafickih bas fino definisan i optimizovan...
Ali mi ic ne bi smetalo da imam jedan intelov hibridni procesor i jednu super ultra graficku (po mogutstvu nvijinu ako moze za dzabe 🙂 ko ne moze ostajem na ovom laptop-u onda...)

Poslednja izmena:
Stream procesori su ok ali... Integracija u CPU u ima i mane.. Ogranicen bandwidth posto je i latencija i bandwidth na grafickim karticama mnogo manja/veci nego na cpu-u, drugo je da je bolje da imam dva memorijska sistema relativno nezavisna kao sto je gpu/vram i cpu/standardan ram pa imam i veci paralelizam. Dodavati 2 memorijska sistema CPU jedan za GP i jedan za StreamProcesore bi bio katastrofa.
Trece je da to cudo moze da radi mnogo vise stvari nego graficka karta ali ne moze da radi po performansama kao graficka karta bas zbog ogranicenih latencija i pipeline-a koji je kod grafickih bas fino definisan i optimizovan...
Ali mi ic ne bi smetalo da imam jedan intelov hibridni procesor i jednu super ultra graficku (po mogutstvu nvijinu ako moze za dzabe 🙂 ko ne moze ostajem na ovom laptop-u onda...)

Što se prvog tiče, zar stream procesiranje nije pre svega zavisno od bandwidth-a, latencija ne bi trebala da je toliko kritična (kao kod klasičnog CPUa)? Ovo drugo ne mora baš tako da se realizuje. Jednostavno bi npr. IMC mogao imati veći broj nezavisnih memorijskih kanala (2,4,...), pa bi jedinice mogle da ih nezavisno koriste, svaka po potrebi.
Za ovo treće se slažem, to nikako neće zameniti grafičke procesore kada su neki veći zahtevi u pitanju. Ali bi svakako moglo da eleminiše potrebu za integrisanim grafičkim čipovima, a možda čak i low end čipovima, ko zna. Takođe, dobro bi došli za računanje fizike. 😉

Daj oladi malo covece! :trust:

Mislio je na "Fiziks" Processing Unit, trebalo je da napise PPU a ne FPU. Siguran sam da nije toliko glup, a ti se odmah razgoropadis i ispadnes gluplji, nepristojniji i bezborazniji od njega.

Da nije bilo zahtevnih igara (a vecina ih je u TWIMTBP programu), da li bi iko normalan kupio jedan jedini GTX?

Ovakva zloba i malicioznost was totally uncalled for. Nesto ruznije od ovog tvog posta skoro nisam procitao ni na jednom forumu.

I ja bih stosta voleo, pre svega da nisam morao da citam i odgovaram na ovu tvoju bljuvotinu.

Jedino sto be se ovde moglo nazvati "tovarom" (as in "load of BS") je ovaj tvoj post gx-x. Nije mi jasno sta ti se dogodilo. Losa droga ili los alkohol? Ostavila te devojka? Nesto tu ne stima... :trust:

Kutija, znas sta ti je ciniti.

Jesam, preterao sam, i sve sto si napisao mi se desilo (sem droge off course) + jos jedna mnogo gora stvar. No svejedno, izvinjavam se javno svima koje sam uvredio.

...ali da ima zilota - ima ! Ja nisam niciji fan, kupujem ono sto mi se vise dopadne u datom momentu. Ne vidim zasto u skoro svakoj temi o nVidiji ili ATI-ju (redje) ima par njih koji moraju da zapljunu kao po navici...

@HekTor:

izvini momak 😉 nisi ti nista kriv, ja sam. Ti si se samo zadesio tu sa tim FPU-om i par nekih konstatacija.

gx-x mani taj los alkohol :d

@gx-x: izvini momak nisi ti nista kriv, ja sam. Ti si se samo zadesio tu sa tim FPU-om i par nekih konstatacija.

Ma OK izvinjenje prihvaceno izvini i ti za ono "D".

P.S. I da ne nastavljamo vise sa izvinjenjima, provokacijama itd. da se ovaj thread ne bi pretvorilo u jednu juznoamericku sapunicu nego da se vratimo na temu.

Jesam, preterao sam, i sve sto si napisao mi se desilo (sem droge off course) + jos jedna mnogo gora stvar. No svejedno, izvinjavam se javno svima koje sam uvredio.

...ali da ima zilota - ima ! Ja nisam niciji fan, kupujem ono sto mi se vise dopadne u datom momentu. Ne vidim zasto u skoro svakoj temi o nVidiji ili ATI-ju (redje) ima par njih koji moraju da zapljunu kao po navici...

@HekTor:

izvini momak 😉 nisi ti nista kriv, ja sam. Ti si se samo zadesio tu sa tim FPU-om i par nekih konstatacija.

Ako je tako, Djura ce ti oprostiti sto te je tukao 😉

Ajde bezi u ....

Pa kad samo to izvadis iz konteksta onda to deluje tako loshe da bih i ja sam sebe poslao u k... poenta je bila da ne treba pricati kako su nove tehnologije loshe i kako ne valjaju ako je jedini povod za tim stavom nedostatak novca da se doticna tehnologija priusti, a imam osecaj da je ovde ta neka podsvesna ljubomora upravo i uzrok takvom stavu. Ne vidim ni jedan drugi razlog zasto bi neko rekao "Aha, znaci vlasnici serije 8 ce dobiti dzaba AGEIA fiziku, to je lose ! Teraju nas da trosimo pare ! (koje nemamo). Nemam ni ja para (dovoljno) ali ne idem unaokolo i ne pljujem po novim tehnologijama zato sto mi se ne svidja cinjenica da ne mogu da ih priustim.

Elem, kao sto rekoh, ja jesam preterao onim postom i zao mi je zbog toga. Izvinio sam se i to je sve sto mogu da uradim (svestan sam da to nece promenuti cinjenicu da sam rekao to sto sam reko...)

@kovacm:

trebala je da bude "Imperirana deformacija"...never mind that...

@audiofreak:

ne gledam TV uopste vec godinama. Zapravo, dao sam ga drugaru.

Poslednja izmena:
Poslednja izmena:
Imperirana majku mu njegovu, UGROZENA !!! 😀 Poreklo South PArk: Wow, your retardment sems to be impared even more with this...etc"

Smisao je: "Inace ne razumes, ali ovo kolko si do sada razumeo je izgleda jos vise ugrozeno, da nemas dodatnih problema sa psihom ?" Ako i dalje nije jasno, nacrtacu vam cica glishu, posteno retovanog i onda dodatno imperiranog :d

Long live nVidija !!! (sad ovo kao nije off topik )

Poslednja izmena:
[offtopic]

Mislim da je ovako bilo jednostavnije objasniti

Izvedeno od :

im·paired (m-pârd)
adj.
1. Diminished, damaged, or weakened: an impaired sense of smell.
2. Functioning poorly or incompetently: a driver so tired as to be impaired.
3. Having a physical or mental disability: an impaired child in need of special assistance.
n. (used with a pl. verb)
People who have a physical or mental disability considered as a group: a swimming class for the physically impaired

http://www.thefreedictionary.com/impaired

[/offtopic]

Ahem, mislim da je vreme da se tema vrati na pravi kolosek, a ove rasprave o mentalno ugrozenima da ostavimo za fanove Sigmund Frojda...

Ima li jos vesti na ovu temu?
Npr da li ce taj softverski upgrade da u potpunosti transformise karticu u Physics Processing Unit (u daljem tekstu PPU 😛)? Ukoliko to nije slucaj kako ce se odraziti na overall performanse kartice?
Ukoliko se neko odluci da dokupi jos jednu karticu (sto neko rece neki jeftiniji pulen iz 8xxx serije) da li ce povezivanje u SLI biti neophodno ili ce i maticne ploce sto ne podrzavaju SLI omoguciti procesiranje fizike jednom karticom, a grafike drugom?
Takodje da li je moguca eventualna kombinacija ATI kartice i jedne nV kartice kao PPU?

@nvidia haterz:
Otvorite malo ochi pre nego sto pricate kojesta. Samo razmislite da li je pametnije davati vishe od 200 eur za karticu koja bi samo fiziku obradjivala ili da se to ponudi za mnogo pristupacniju cenu. Slazem se da ukoliko nekome to ne treba neka ne kupuje i gotova prica. U svakom slucaju bilo je i za ocekivati da ljudi u nv nece sedeti skrstenih ruku i cuvati ageia licencu na papiru u nekoj prasnjavoj fioci vec da ce kupovinu i upotrebiti. 😉

Poslednja izmena:
@nvidia haterz:
Otvorite malo ochi pre nego sto pricate kojesta. Samo razmislite da li je pametnije davati vishe od 200 eur za karticu koja bi samo fiziku obradjivala ili da se to ponudi za mnogo pristupacniju cenu. Slazem se da ukoliko nekome to ne treba neka ne kupuje i gotova prica. U svakom slucaju bilo je i za ocekivati da ljudi u nv nece sedeti skrstenih ruku i cuvati ageia licencu na papiru u nekoj prasnjavoj fioci vec da ce kupovinu i upotrebiti. 😉

Nisam NV hater, a i trenutno opet imam NV u kanti 😉. Iskreno mislim da se radi o jeftinom marketingu i da će GeForce serije 8 i 9 profitirati taman toliko od akvizicije Ageie koliko su i ostali proizvodi te cjenjene kompanije profitirali od kupnje 3dfx-a ili ULIa ... kratkoročno veoma malo. Intel je uzeo Havoc, a neko je onda morao Ageiu. Možda bude nešto od toga ... za kojih par godina.

Poslednja izmena:
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno