Šta je novo?

Sta radite sa kompom kada odete na put?

Civil

Slavan
Učlanjen(a)
18.08.2005
Poena
380
Trebalo bi da otputujem na zimovanje na nekih 10-ak dana pa me to podseti kako uvek pre nekog putovanja imam istu dilemu... da li komp iskljuciti iz struje, staviti prekidac na napajanju na OFF ili ne? Cisto sigurnosti radi...

Da li vi to radite i da li mislite da bi to trebalo raditi?

ako imas UPS onda ga samo ugasis. mada nikad nije lose iscupati kabl iz zida :D

Kad idem negde na duze: iscupam produzni iz zida, telefonsku liniju iz modema i odsrafim RP-SMA iz wireless karte...

edit:
Opasnost vreba sa svih strana :D

Poslednja izmena:
Isto otkacim sve moguce kablove + pocupam sata kablove sa hardova zbog moguce zloupotrebe :D

Takođe ga potpuno isključim iz struje, Marfi nikad ne spava ;)

Ne vadim/gasim nikad ništa..

Isključim sve iz struje.

Sve čupam iz struje, za svaki slučaj ;) I ne samo komp nego i TV, DVD, generalno sve aparate osim frižidera i zamrzivača...

ma najsigurnije je sve raskaciti sa naponske mreze ... zamisli samo taj osecaj da si na odmoru i cujes na vestima ili od nekoga da su bili kvarovi na mrezi u tvom gradu :S:

zamisli samo taj osecaj da si na odmoru i cujes na vestima ili od nekoga da su bili kvarovi na mrezi u tvom gradu :S:

Uglavnom kada sam na odmoru isključim se iz svih tokova vesti/novosti..
Spavam & odmaram
Ganksta stajl
8)

Iskljucim ga iz struje i odnesem kod komsije. Da mi neko slucajno ne obije stan :D

Iskljucim ga iz struje i odnesem kod komsije. Da mi neko slucajno ne obije stan :D

Kod kog komsije, cisto da znam da svratim na prava vrata.

Iskljucujem iz struje komp + kablovski modem iz kompa

Ostavljam ga upaljenog, nebitno je da li nisam tu 10 ili 30 dana.

Ako sam odsutan par dana ostavim sve ukljuceno, moraju torenti da rade :D.
Za sve duze iscupam sve iz zida.

Ostavljam ga uvek ukljucenog!

Prodam ga, kupim novi kad se vratim, ostavim HDD.

Prebacim prekidač na napajanju na OFF. Isključim monitor "na dugme".
Isključim produžni (na koji je sve nakačeno) na prekidač. Produžni je sa sklopkom.
Ne čupam kablove.
Jednom sam već doživeo strujni udar - pa sad ako sam toliki baksuz da se to ponovi . . .

Kod mene se jednom desilo da je munja opalila u PTT banderu i da mi je zveknuo modem (tad jos nisam cupao kabl iz modema). Sva sreca pa je samo modem otisao. Komp je bio iscupan iz struje, pa ne znam da li to ima uticaja.

A i dolazak struje zna da bude prilicno "nasilan"...

Pritisnem dugme na "lopovu" :) .

U pravu su oni koji isključuju sve kad idu na put. Ja sam imao strujni udar pre 3-4 godine. Sva sreća (po meni) je što je komp bio isključen - pa je stradalo samo napajanje. Inače, ljudima u komšiluku su "otišli" televizori, čak i bojleri u kupatilima i kuhinji (pa vidite o kojim se razmerama radi). Varnica je preskočila preko svih prekidača i spalila sve što je mogla. Sijalice su se popalile na par trenutaka (negde su i eksplodirale) - ko na filmu. EPS je nadoknadio svima u kraju štetu (jer je udar bio posledica njihove "greške"). Čak su i moji odneli račun od napajanja i kasnije je to odbijeno od računa za struju.

Trebalo je videti to napajanje (skroz garavo iznutra) - samo su ostale nožice od dva velika kondezatora a kondenzatori su se jednostavno "dezintegrisali".

Poslednja izmena:
Sta znam posto imam neki APC produzni samo OFF na njemu i to je to :) i to samo ako se ide na 10+ dana :)

Pravilo je da kada ides iz kuce na duze vreme, zimovanje ili slicno, iskljucis sve iz struje sto ne mora da bude ukljuceno, dakle komp, TV, audio uredjaje, stone lampe, ves masinu, masinu za sudove, sporet, bas sve sem frizidera i zamrzivaca. Tako se smanjuje opasnost od mogucih nezeljenih pozara usled nekog kvara na instalacijama ili uredjajima.

Poslednja izmena:
Ja ga samo ugasim (shut down)... inace komp mi radi 24/7 sigurno nekih godinu dana ako ne i vise (od kako sam uzeo ovu konfu iz potpisa). Za tih godinu i nesto, moze se na prste jedne ruke izbrojati koliko je puta bio gasen.
Da kucnem u drvo (da ne ureknem) sve za sada radi bez problema.

Pravilo je da kada ides iz kuce na duze vreme, zimovanje ili slicno, iskljucis sve iz struje sto ne mora da bude ukljuceno, dakle komp, TV, audio uredjaje, stone lampe, ves masinu, masinu za sudove, sporet, bas sve sem frizidera i zamrzivaca. Tako se smanjuje opasnost od mogucih nezeljenih pozara usled nekog kvara na instalacijama ili uredjajima.

Da, to je istina. Medjutim zamisli da odes negde na 10 dana i isklkjucis frizider i zamrzivac?:S:
Bas me zanima sta bi te docekalo :D :D :d

Ostavim ga da download-uje i ostavim ga na msn i kazem ortacima da me pozovu ako se diskonektujem sa msn-a :D

Odsecem banderu.

Nazad
Vrh Dno