Šta je novo?

NVidia kupuje AMD/ATI!?

• Začetnik teme Začetnik teme yooyo
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
...i morash na svakih mesec dana novo da kupujesh (kao XP reinstal :d)

sudeci po tome da ce najnoviji graficki chip ia AMD-ATI-ja biti 2xstari chip u sitnijem procesu izrade ida je to najbolje sto mogu da ponude, da je phenom koji je malopre izasao sporiji od intelovih proceosra od pre godinu dana (gledam tehnologiju i arhitekturu, a ne broj jezgara), ja mislim da ce na kraju Miskovic kupiti AMD :d

Do duse ovo nije uopste smesno, stvarno bih voleo da se AMD digne sa patosa ringa i ponovo vrati u borbu. Ovo obaranje cena i rename i sminkanje 2900xt u 3870 za male pare im stvarno ne ide u korist. JEste to lepo za krajnjeg kupca ali....

Zašto, oh zašto prenosite trovanija koja isprđuju ovi sa theInquirera?

Čitav internet je do sada odustao od njih. Pre dve godine su svi prenosili "vesti" sa Inquirera,
sada to više niko ne radi, neće ljudi da se brukaju sa jeftinim baljezgarijama.

Teško moguće da će broj 1 u grafici kupiti svog jedinog konkurenta (trenutno) i da će to proći regulativu. Pretpostavljam da to i AMD stavlja u malo drugačiji položaj jer mi se ne čini moguće da će netko razbijati AMD-ATI nakon godine i nešto konsolidacije/integracije ... bilo kakvo preuzimanje unutar grupe Intel, NV, AMD čini se nemoguće.

Što se tiče R700, možda neće biti veliki/generacijski skok u arhitekturi, ali nekih poboljšanja će valjda biti. Bitno da ne kasni.

Ali prvo moras da verifikujes procesor na Microsoft Genuine Validation...
M'slim...

Ja mislim da cela Srbija sada treba da kupi deonice AMD-a po $7.06/kom pa da ih prodamo kad skoce (nakon sto ih NVIDIA kupi), a onda od tih para da kupimo jedno lepo tropsko ostrvo i ostavimo Balkan i nase politicare Albancima na poklon :d

Audio care,)
Ja sam za!!!:smoke:

Ne bi bila dozvoljena takva kupovina. Pravi se monopol na trzistu grafickih karti. Kao sad kad bi intel kupio "ati/amd", isti djavo.

Eventualno nvidia da kupi AMD, a ATI amd da proda intelu. Ili tako neke kombinacije. Ovo se nece dogoditi sigurno, jer je monopol, i ako bi se kojim slucajem desilo, to bi bila katastrofa za potroshache. nVidia bi mogla sama da kontrolise cene na trzistu grafickih karti.

Poslednja izmena:
ne bi bio monopol jer, kako je vec neko rekao, intel proda vise grafickih nego ove dve kompanije (ponaosob). Tu je i SiS, S3 itd. itd. KAd se sabere ucesce nVidie i ATI-ja na trzistu (u %) i to ucesce ne prelazi odredjeni % celukopnug trzista sve je ok. (ako neko zna koji je propisani % koji ne sme da se predje neka napise).

Ja bih tako voleo da neko novi uleti u sve to i da napravi bum kao 3dfx svojevremeno...

Cekajte,zar nije nedavno bila prica kako je pre nego sto je kupio Ati,AMD imao u vidu i nVidia-u ? Sad odjednom obrnuto.
Prica izmedju nVidia-e i AMD-a mora da je tekla ovako:

AMD @ nVidia:Izvinite,jel moze' vas kupimo?
nVIdia @ AMD: Vi ce' nas kupite,ma mi ce' vas da kupimo!!!

Ili recimo AMD proda AM nVidiji, a D i AT proda Intelu, I ostavi za kasnije? Razne su tu kombinacije moguce kada prebacis mozak u "theInq mode".... :wc:

AMD se ovih dana prilicno srozao... NVidia na trzistu vredi oko 18.5 milijardi dolara, a AMD nesto manje od 4 milijarde. Intel je ~150 (moze sve da ih kupi). Pitanje je koliko kesha ima NVidia...

I vest da Intel kupuje nVidiu potiče od theinquirer.
Zanimljivo kako sve interesantne vesti potiču sa jednog istog mesta . . .

Ma dajte bre ljudi, to su ozbiljne korporacije
ako oni žele nešto da kažu, neće to reći preko nekog levog tračarskog sajta
koji preživljava samo zahvaljujući tome što neprestano lupaju gluposti da bi šokirali raju.

TheInquirer je IT ekvivalent "Skandala", jedina razlika je što TheInq više lažu.

nVidia ce da kupi AMD/ATI,Intel ce da kupi nVidiu i na kraju ce Mladjan DInkic iz Nacionalnog Investicionog Plana da izdvoji deo sredstava da kupi Intel i onda ce drzava to da proda Miskovicu za male pare 😀

Pazi, bilo bi lepo kad bi NVidia kupila AMD/ATI:

Pravno gledano, glavni konkurent u izradi grafičkih procesora bi im bio INTEL, a realno gledano, ne bi imali konkurente dok Intel ne izbaci svoje ozbiljne varijante.
Ako dobro iskoriste tu početnu prednost, kao i AMDova postrojenja za CPU, mogli bi da budu dovoljno jaki da konkurišu Intelu later on.

Bolje to, nego da Intel iskoristi priliku dok se ovi međusobno kolju i izbaci nešto dovoljno dobro i jeftino da ih sve pokopa (damping cena je čudesna stvar 😉 ). E onda smo nayebali

ne bi bio monopol jer, kako je vec neko rekao, intel proda vise grafickih nego ove dve kompanije (ponaosob). Tu je i SiS, S3 itd. itd. KAd se sabere ucesce nVidie i ATI-ja na trzistu (u %) i to ucesce ne prelazi odredjeni % celukopnug trzista sve je ok. (ako neko zna koji je propisani % koji ne sme da se predje neka napise).

SiS i S3 gotovo da nemaju prepoznatljivog proizvoda na tržištu (a o konkurentnosti sa ATI i NV nema ni govora), a Intel doslovno ne postoji na polju diskretne i profi grafike, tako da ...
NV može imati para kolko hoće, ne mogu kupiti jedinog konkurenta.

Po definiciji, monopol postoji kada neko kontrolise tj. drzi vise od 65% trzista, rece streber iz zadnje klupe:d

Ne prelazi %? I kakve su to kompanije SiS S3 ? Ne znam kakve su, ali sto se tiche komercialne upotrebe grafickih karti, nVidia i ATI APSOLUTNO dominiraju. Drze sigurno 90% trzista, i ako bi nvidia i ati bila jedna firma, naravno da bi to bio monopol, uopste ne vidim kako se moze raspravljati sa tim.

Nema govora o 90% trzista. Ako posmatras samo gamerske & workstation masine onda si u pravu, ali postoji mnooogooo vise office masina sa integrisanom Intel grafikom.

ako bi nvidia kupila amd/ati prosla bi ko amd sto je kupi ati

Nema govora o 90% trzista. Ako posmatras samo gamerske & workstation masine onda si u pravu, ali postoji mnooogooo vise office masina sa integrisanom Intel grafikom.

Pa naravno da o tim karticama govorim. Te office kartice su totalno drugo trziste. Postoji gamersko trziste, i tu su glavni nvdiia i ati. I ako bi to bila jedna kompanija, naravno da bi bio monopol. Intel sto pravi integrisane to gotovo nije ni za igranje. To sluzi da mozes u word-u da kucas i slicno.

Znas... kada vec spominjes igre.. najvise se igraju casual games, zatim igre sa konzola, pa tek ove nase 3d igrice. Za casual games (koje su mahom radjene u flash-u ili javi) dovoljna je bilo kakva graficka kartica. Intel GMA grafika moze da pogura stare 3D igre (iz 2004).

http://arstechnica.com/news.ars/pos...ake-graphics-market-share-from-amd-intel.html
http://news.softpedia.com/newsImage/Struggle-for-Graphics-Market-Share-2.jpg
http://news.softpedia.com/newsImage/Struggle-for-Graphics-Market-Share-3.jpg

Poslednja izmena:
Pa naravno da o tim karticama govorim. Te office kartice su totalno drugo trziste. Postoji gamersko trziste, i tu su glavni nvdiia i ati. I ako bi to bila jedna kompanija, naravno da bi bio monopol. Intel sto pravi integrisane to gotovo nije ni za igranje. To sluzi da mozes u word-u da kucas i slicno.
Ne gleda se to tako. Gleda se ukupno tržište grafičkih karti. Ne može to da se deli u segmente. Tako bi npr. trebalo da se zabrani Mozilli da kupi neku firmu koja se bavi internet tehnologijom jer Firefox u segmentu open source internet pretraživača drži 99% tržišta. Nema deljenja. Nvidia + ATI drže nekih 40-50% tržišta, mrzi me sada da kopam brojke, ako se gledaju svi segmenti.

Poslednja izmena:
Sa pravne strane mogu, ali od toga nema nista,inquirer baca koske ko lud pre 2-3 meseca sam citao da ga kupuje samsung,bas me interesuje ko ce sledeci da ga kupi.

Poslednja izmena:
Pa Inq je prvi rekao da ce AMD da preuzme ATI i to se desilo... Mislim.. odvale ljudi ponekad ali umeju i da ubodu pravu vest. Ne tvrdim da ce NVidia zaista da kupi AMD.. Pokrenuo sam ovu temu da bi otpratili moguce dogadjaje. Svako ko dodje do nekih informacija u vezi ovoga mogao bi da napise ovde, jer verujem da nas sve zanima sta ce se desiti.. zar ne?

Inq je objavio i da Intel kupuje nV, kao i da AMD prodaje FAB 38, ...

p.s. 'Srozala' se vrednost akcija kompanije, assets su nesto drugo. Mada posmatrano unazad AMD je uvek imao malu vrednost akcija, 2003 je cak vrednost bila ispod 4$ da bi onda otisla na 40$ pocetkom 2005. Dobro je sto AMD sada ima relativno malu kolicinu deonica u opticaju (25mil) naspram Intel-a koji ima 65mil ali po vrednosti od 24$.

Poslednja izmena:
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno