Šta je novo?

Vase iskustvo sa Acerom / Toshibom

Kupio sam ACER 7520 g 16 mi iz njihove najnovije bmw gamestone ponude. Nisam zadovoljan pri pregledu video materjala ( slika je nekako mutna , a i boje su slabije). U specifikaciji sam nasao da je odziv ekrana samo 16ms( zaista slabo za gejmerski i multimedijalni lap top).Uglovi gledanja su takođe loši. Zaista lose karakteristike za 17" cristalbrite lcd displej. Sumnjam da sam pogresio pri odabiru bez obzira na ostale fantastične performanse notebooka jer je displej meni najvažniji deo lap topa, ako on ne valja sve ostalo pada u vodu.
Molio bih da neko ko ima Toshibin 17" laptop napr.(Toshiba Satellite P200D-11L) postavi ovde na forumu karakteristike LCD displeja ( odziv, ugao gledanja).

Pa to je najjeftiniji iz gemstonea, ostali ekrani imaju 8ms, a 9920G ima cak 5ms.

Da , ali pre kupovine nije postojao način da saznam odziv displeja. Racunar me kostao u Comtradeshopu 78000 din. Za 80 000 sam mogao da kupim 17" Toshibu Toshiba Satellite P200D-11L..Odlucio sam se za Acer jer sam verovao da je u pitanju bolja mašina,a i puno je bio hvaljen i na ovom forumu. Danas sam pokušao da naToshibinom sajtu nađem karakteristike displeja da vidim da li su oni bolji i nisam našao ništa. Mislim da je pomalo nekorektno od strane proizvođača što ne postavljaju detaljnije informacije o displejima na svojim internet prezentacijama.

Da , ali pre kupovine nije postojao način da saznam odziv displeja. Racunar me kostao u Comtradeshopu 78000 din. Za 80 000 sam mogao da kupim 17" Toshibu Toshiba Satellite P200D-11L..Odlucio sam se za Acer jer sam verovao da je u pitanju bolja mašina,a i puno je bio hvaljen i na ovom forumu. Danas sam pokušao da naToshibinom sajtu nađem karakteristike displeja da vidim da li su oni bolji i nisam našao ništa. Mislim da je pomalo nekorektno od strane proizvođača što ne postavljaju detaljnije informacije o displejima na svojim internet prezentacijama.

Slazem se.

Bez ljutnje, ali lupate žestoko.

16ms u notebook segmentu je odlična brzina. Samo najnoviji i najskuplji notebook ekrani imaju brži odziv, a poredjenje sa 9920 je smešno, jer to je 20" ekran koga prvo treba da vidite kako izgleda (ja sam ga video) pa da shvatite da to UOPŠTE ne izgleda kao LCD ekran jer je debeo 3cm, ništa tanji nego regularan LCD ekran (ne notebook).

Toshibini laptopovi mahom imaju response time od 20ms, neki drugi proizvodjači imaju i više od toga (FSC Esprimo serija). NIKAD niko nije poredio brzinu odziva notebook ekrana sa ovim Desktop, jer je to u startu malo blesavo, pogledajte ih - to nisu iste stvari, bre!

što se tiče boja - čisto sumnjam da su boje slabije, pre verujem da si potpao pod "hype" ovih prezasićenih boja koje sad bombarduju "consumer" sektor, ali ako stvarno voliš neprirodno jarke boje, imaš podešavanja u display properties pa ih pojačaj koliko 'oćeš. Acer ekrani standardno dobijaju najviše pohvale baš za boje, jer su koliko shvatam retki koji i dalje ne furaju boje na max da zadovolje gladni consumer sektor za sjajom i šljaštenjem. Ugao gledanja na Crystal brite ekranu (TruBrite, brightView...) .... zar to postoji??? upravo zato nikad neću ni da uzmem crystal ili sličan ekran, jer se svakako ne vidi ništa osim kad gledaš pod 90' u njega...

16ms u notebook segmentu je odlična brzina. Samo najnoviji i najskuplji notebook ekrani imaju brži odziv, a poredjenje sa 9920 je smešno, jer to je 20" ekran koga prvo treba da vidite kako izgleda (ja sam ga video) pa da shvatite da to UOPŠTE ne izgleda kao LCD ekran jer je debeo 3cm, ništa tanji nego regularan LCD ekran (ne notebook).

Ako je tako , pao mi je kamen sa srca jer sam mislio da sam pogrešno investirao,( pazario). Do sada sam koristio desktop sa osrednjim , a za današnje prilike slabijim samsungovim 710N Syncmaster LCD monitorom( star oko 3 godine) i navikao sam na takav kvalitet slike ,pa mi se ova na Cristalbrite monitoru čini dosta slabijom.

ko kupuje lap i detaljise oko odziva ekrana,a nije spreman da da duplo vise nego sto je cena za pozeljan model kad ne bi detaljisao,i birao laptop na osnovu bitnijih stvari,ne treba da ucestvuje u ovom forumu

Ovo je koliko ja znam otvoren forum, i svi koji se pridržavaju pravila foruma imaju pravo da u njemu učestvuju.

Nekome je bitno ovo, nekom ono, i meni lično nikad nije bilo jasno da postoje ljudi koji biraju laptop na osnovu njegove boje, pa eto, ima i takvih, trudim se da ne osudjujem ničije mišljenje jer polazim od toga da je svačije mišljenje jednako validno kao i moje, dok se ne dokaže suprotno.

A kako dokazati da li je ispravno ili ne da neko želi da mu laptop bude roze boje? Nikako! Isto važi i za pitanje brzine odziva ekrana ... ako je čoveku bitno ...

Tacno. Ne vidim nista lose u tome sto neko hoce 8ms umesto 16ms. Ipak je to velika razlika. Nekom je bitan izgled, nekom grafika, nekom izrada, masa... Ima nas raznih!

Poslednja izmena:
Zasto,zasto...

Ljudi, u cemu je point da u beogradu jednostavno ne mogu da nadjem Toshibu P200 serije ??
Hoce li toga biti npr. posle nove godine ,ili je "kraj" serije..tj da li je to taktika da izbacuju male serije pa posle sledece skuplje...

Ljudi, u cemu je point da u beogradu jednostavno ne mogu da nadjem Toshibu P200 serije ??
Hoce li toga biti npr. posle nove godine ,ili je "kraj" serije..tj da li je to taktika da izbacuju male serije pa posle sledece skuplje...

Imaš Toshiba P200-1BA, novi model u PC practicu, na primer....

sta mislite o ovom modelu

MSI L735-073N
duplo jezgro,2gb rama,160gb 5400 rpm,17",1680*1050,nVidia 7600 go grafa,Bt,Wireless....850eura u gigatronu...po meni odlican izbor,voleo bih da prokomentarisete

Za cenu su krivi 2600XT i C2D7500.

Samo po nasim radnjama pise da je unutra ATI 2600 XT, po zvanicnom sajtu u pitanju je obicna ATI 2600 !

http://bl.computers.toshiba-europe....ervice=BL&PRODUCT_ID=135402&toshibaShop=false

Prodavac je odgovoran za materijalne nedostatke stvari pogotovo kada npr. u pisanom obliku deklarisu odredjene karakteristike robe - to je dovodjenje u zabludu. S obzirom na okolnosti, znjanja i iskustva ljudi koji prodaju racunare se vrlo lako moze uzeti i kao visi stepen sa voljnim elementom namernog dovodjenja u zabludu. Takav ugovor je rusljiv uz obavezu nadoknade stete.
Ne dajte da vas varaju :)
mnogo su kvarni

btw. isti komp je u sloveniji 150 e jeftiniji (kod njih je pdv za racunare regularan,tj oko 20 osto)

Garancija u Acerovu radnju moze da se produzi na 3 godine...sto je 100€, konkretno za model 5920G ali prva 3 mjeseca...a cuo sam da moze i na Acerovom sajtu mada za to nisam siguran....:cigar:

Poslednja izmena:
da ne otvaram novu temu, a u ovoj je vec bio pominjan toshiba satellite A200 - 1JO.

da li neko zna kolika je brzina citanja sa hard disk-a, posto sam naisao na dve razlicite informacije (pogodite koje;)) : 4200 rpm ili 5400 rpm ?

4200 je sigurno, svi laptop diskovi >200GB su za sada 4200 rpm. (sem mozda jednog Fujitsu modela koga josh nisam video u prodaji)

Zapravo je obrnuto. Osim Toshibe (model MK2035GSS) i Fujitsu-a, koliko znam, nijedan proizvođač više ne proizvodi modele na 4200RPM u kategoriji 200-320GB.

a koliko je primetna razlika od 1200rpm?

S obzirom da je HDD glavno usko grlo (ne samo u laptpu), itekako se osjeti...

koliko sam ja primetio, ovaj toshibin model ima dobre karakteristike. i bas sam planirao da ga kupim, posto sam na gigatron-ovom site-u procitao da je 5400rpm i prijatno se iznenadio.

ali sam onda postovao na bench-u i saznao 'gorku' istinu.

na sta najvise utice ta brzina? i koliko to moze da nadomesti ovih 4MB L2 i 2GB RAM-a?

ili ako ima neko neku alternativu da predlozi, bio bih mu zahvalan.

a da nije Acer 5290?

...ja nikako ne razumem zasto stavljaju u takve (skupe) laptopove (i u X200) diskove od samo 4200rpm!?
Pražnjenje skladišta, prodaja modela diskova koje na drugi način ne mogu prodati, zavjera...
Što se tiče pitanja na što utiču niže brzine: Utiču na svaki aspekt rada na računaru, podizanje OS-a, programa, učitavanje nivoa u igrama...

Pražnjenje skladišta, prodaja modela diskova koje na drugi način ne mogu prodati, zavjera...

ma pusti to :D

u redakciji smo imali i Toshiba X200 koji je high-end preko 2100e i on takodje ima 4200rpm...aj' sad sto Qosmio ima dva u RAID-u, pa i nije toliko spor, ali ovaj sa jednim se bas muci :)
ima jos dosta primera...

Poslednja izmena:
Pa meni neki posebni drugi razlozi ne padaju na pamet. Moderni 2,5'' diskovi od 7200RPM se griju cca 25-30% više (a toliko više i troše) nego pandani sa 4200RPM. To uz potrošnju sigurno nije razlog kad se radi o dobro opremljenom (igračkom) laptopu. U mom laptopu (iz potpisa) je takođe Toshiba HDD, ali na 5400RPM (i to jedan od bržih u klasi).
Npr na:
http://www.newegg.com/Store/SubCategory.aspx?SubCategory=380&name=Laptop-Hard-Drives
Prodaje se 76 2,5'' HDD-ova, od kojih su samo 4 na 4200RPM. Jedan je već pomenuti Toshiba, ostala 3 su Fujitsu. Možda Toshiba jednostavno misli da je njihov disk dovoljno brz...

Poslednja izmena:
Zapravo je obrnuto. Osim Toshibe (model MK2035GSS) i Fujitsu-a, koliko znam, nijedan proizvođač više ne proizvodi modele na 4200RPM u kategoriji 200-320GB.

da li to znaci da ne postoji nijedan toshiba notebook iz serije A200 Satellite ciji disk od 200GB radi na 5400RPM?

Nazad
Vrh Dno