Šta je novo?

8800GT sreća [utisci, generalije]

Crysis je mnogo izvikana igra. Ako jedan COD4 izgleda extra, a jos bolje radi, znaci da su programeri u Cryteku nesto gadno zabrljali. Na sve to vredi pomenuti da dx10 treba da bude OPTIMIZOVANIJI od prethodnih verzija. Mada to ovde ne vazi u potpunosti jer za sada ne postoje NATIVE dx10 igre (samo dx9 sa nekim dx10 efektima).
Razumem ja da svako ko kupi 8800GT ocekuje da tera sve igre na MAX u visokim rezolucijama sa nasviranim FSAA i FSAF itd. Ali, po meni Crysis ne treba smatrati MEROM za snagu GFX kartica, nego meru za neoptimizovanost, odn. kako NE TREBA programirati engine u nextgen naslovima! :wall:

Znaci kada se budu pojavile prave DX10 igre, tada ce 8800 serija pokazati svoju snagu (ili slabost).

@yooyo
Lako je tebi da pricas kad vec imas Alpha Dog Edition :p
A zasto ati tako malim slovima :d?

BTW. Jel je na tvojoj kartici stvarno tako uzasno uradjeno hladjenje kako se prica?Ima naznaka da ce je biti u Pakomu pa ne znam da li da cekam Gainward OC?

Palit je reshio problem sa hladjenjem.... :)
Palit_8800GT.jpg

Palit je reshio problem sa hladjenjem.... :)
Palit_8800GT.jpg

Svidja mi se, mada kada bi birao dual slot 8800GT, sigurno bih odabrao Gainwardov model.
Ali u ovakvoj nestasici i referentni modeli su "zlato" i prodaju se ko alve. Sto znaci da se ovi modeli ili nece pojaviti u dovoljnom broju, ili ako se pojave nestace za manje od 2h lol (u slucaju ovakvih primeraka, moja slobodna procena je manje od 1h:d)

Ima da "prepakujem" ovaj GPU WB sa 7900GS na 8800GT, nalepim hladnjake na memoriju i da je "izujem" na ovom starom Chieftec 360W napajanju. Cisto da se pokaze da je i vise nego dovoljno :D

Poslednja izmena:
Ima da "prepakujem" ovaj GPU WB sa 7900GS na 8800GT, nalepim hladnjake na memoriju i da je "izujem" na ovom starom Chieftec 360W napajanju. Cisto da se pokaze da je i vise nego dovoljno :D

samo otvori prozore bice ti soba puna dima od napajanja :D:D

Poslednja izmena:
samo otvori prozore bice ti soba puna dima od napajanja :D:D

Bice to spaktakularan vatromet. Nego ima li ove kartice negde u najavi? Nikad mi se nije desilo da imam lovu a da ne mogu da kupim parce hardvera zato sto ga nema. A na main stranama se razmecu sa 63 verzije 8800gt.:wall: E da, razmisljam i o 2900pro 512/512. Cenim da je dobra karta za tu cenu. Ako je neko ima neka kaze utiske. POz

Poslednja izmena:
@yooyo
Lako je tebi da pricas kad vec imas Alpha Dog Edition :p
A zasto ati tako malim slovima :d?
Verovao ili ne.. tu karticu sam kupio za drugara koji ovih dana sklapa masinu. Ja imam novu igracku HP 8710w. :)

BTW. Jel je na tvojoj kartici stvarno tako uzasno uradjeno hladjenje kako se prica?Ima naznaka da ce je biti u Pakomu pa ne znam da li da cekam Gainward OC?
Neznam koliko je uzasno... pitacu ga kako se greje.

A ti si strucnjak za optimizaciju. Anlizirao si kôd i zakljucio da moze bolje, samo te mrzi da im pises pismo i da ih posavetujes.;)

Da znas da jesam strucnjak za optimizaciju, ali ovo nije tema za to.

Pa pazi... upalim igru na LOW podesavanjima u 800x600 i pustim CPU benchmark i gledam zauzece procesora. Oba jezgra rade ali nisu iskoriscena do kraja. Kakav je to GPU benchmark koji ne opterecuje procesor? Zatim u istoj rez pokrenem igru sa HIGH podesavanjima i zauzece procesora se identicno ponasa samo je slika lepsa i manji framerate.

Dalje, igra u low podesavanjima izgleda ocajno lose i radi slabije nego FarCry na very-high. Danas svaka kartica moze da tera FarCry veoma dobro i nemogu da verujem da nisu uspeli da postignu bar priblizan kvalitet renderinga na slabijim karticama. Ovaj moj laptop tera FC sa sve HDR-om bar 50% brze nego Crysis na LOW.

Poslednja izmena:
Danas mi je stigao Vf 1000 Led za 8800GT. Temp je spala sa 51°C, na 37°C, u idle, dok je u full loadu, pri klokovima iz potpisa, uz 10 minuta crysis-a ishla do 48°C. Sa starim, stock, hladjenjem je ishla do 75°C ponekad.

@Panther => Ja nisam... ja uzimam ako sve bude ok MSI OC verziju... Trebalo bi da mi stigne u utorak...

@srdjan011 => Extra... Mada ja ne planiram da klokujem ovu ali ako je tih i hladi lepo, zamenicu kuler i ja posto me nervira referentni dizajn... Samo da se uverim da je kartica ispravna prvo, da mi ne prsne jer je los primerak a ostanem bez garancije zbog menjanja kulera.

Poslednja izmena:
test za grijanje

Danas mi je stigao Vf 1000 Led za 8800GT. Temp je spala sa 51°C, na 37°C, u idle, dok je u full loadu, pri klokovima iz potpisa, uz 10 minuta crysis-a ishla do 48°C. Sa starim, stock, hladjenjem je ishla do 75°C ponekad.

Probaj fur rendering benchmark i prati temperature ,on dovodi kartice do max temperature za najvise 10 min...

Probano sa realtime HDR IBL-om... Do 48°C - 10 minuta. Sa Fur-om 51°C - 52°C..

Jel pasuje dodatak za VF1k na 8800GT?

Ewo par shotki....

Prilozi

• DSCF0016.jpg
    DSCF0016.jpg
    247 KB · Pregleda: 138
  • DSCF0016s.jpg
    DSCF0016s.jpg
    229.5 KB · Pregleda: 103
  • DSCF0017.jpg
    DSCF0017.jpg
    236.7 KB · Pregleda: 100
  • DSCF0018.jpg
    DSCF0018.jpg
    243.8 KB · Pregleda: 188
Srdjane, kako ti se pokazao kuler na procesoru? Posto planiram da zameni svoj.

Ewo ti shot, pa sam proceni. Kuler je poliran.trenutno radi na 2000RPM.na 1000 je nechujan bukwalno,a temperature su ok.Uslikacju ti malo kasnije sa orthosom temperature,pa cju okachiti. Offtopic je btw;)

Prilozi

• Capture_13.jpg
    Capture_13.jpg
    143.2 KB · Pregleda: 178
Jesi ti to izneo komp na terasu ili šta??

Ne drzi komp. u zamrzivacu nego je u pitanju brizbane jezgro kome se temperature jezgara ne ocitavaju dobro na vecini ploca.Kod mene temperatura CPU-a u idle je oko 35C a jezgara oko 15-20c sto je skroz nelogicno ali shta je tu je.Verujem da je i kod Srdjana tako.

Stavio sam one male Zalmanove kulerchicje za memoriju. Nego,shta je to na slici?

Evo do pola shest sam se dr*kao sa fleshovanjem BIOS-a.
Nemam znanja za hardverski mod,pa sam odlucio da modujem BIOS i na kraju uspeo. Sad mi shaderi bez problema rade na 1900,jezgro na 700, i memorija na 2000.WooHoo

Ewo shta je potrebno da se uradi:
Prvo skinite NiBiTor
http://www.mvktech.net/component/op...func,fileinfo/filecatid,2239/parent,category/
Kada pokrenete NiBiTor, pod odeljkom tools, izabere se read BIOS, pa select device.. pa 8800GT... Klik na OK. (Slika A1,skroz levo)

Zatim isti postupak josh jednom,Tools,Read BIOS,read into NiBiTor...
Zatim, oticji na File, Save BIOS, i sacuvati trenutni BIOS.
Ime fajla neka bude Bekap.rom (slika a2, u sredini)

Zatim zatvoriti NiBiTor,pokrenuti ga opet, ponoviti prvi postupak uchitavanja trenutnog BIOS-a, i pod tabom "voltages" izaberite "Exact mode" i u padajucjem meniju "Extra" izabrati 1,1V i takav BIOS sachuvati. (slika a3, skroz desno)
Ovog puta neka ime fajla bude,recimo, Modovani.rom

Sad imamo i backup za sluchaj da neshto podje naopako, i BIOS koji hocjemo da uflashujemo.
Za flashovanje BIOS-a koristicjemo Nvflash koji mozhete skinuti ovde:
Za 8800 GT koristite samo verziju 5.57
http://www.mvktech.net/component/op...func,fileinfo/filecatid,2246/parent,category/

Za flashovanje nam je josh potrebna i bootabilna flopi disketa.
Postoji mogucjnost flashovanja sa USB stickom, ili sa bootabilnim cd-om.
Na bootabilnu disketu prebacimo dva fajla iz Nvflash arhive,zajedno sa dwa BIOS-a (bekapom,i modovanim).
Zatim restartujemo racunar i stavljamo u BIOS-u da nam dizhe sistem sa floppy-ja...
Nakon uchitavanja potrebno je kucati "nvflash Modovani.rom" i pritisnuti taster "Enter"
Kada program pita za konfirmaciju, pritisnite taster "y" i to je to.Kada se zawrshi flashovanje pritisnite
Ctrl+Alt+Delete da bi restartovali sistem.

Ukoliko bude problema, vracjanje na stari BIOS se mora odraditi naslepo.
Najlakshe je da dok se sistem dizhe sa diskete slushate zwukowe koje prawi floppy drajv... Chim prestane, trebalo bi naslepo otkucati "nvflash Bekap.rom" pa taster "Enter" pa posle 10-tak sekundi taster "y"... Kada se zawrshi flashovanje pritisnite
Ctrl+Alt+Delete da bi restartovali sistem. Znacjete po zvuku floppy-ja kada se ovo desi.

Za bilo kakvu shtetu sami snosite odgovornost.

EDIT: Pozeljno bi bilo da pre ovoga kupite aftermarket cooler.

Prilozi

• A1.jpg
    A1.jpg
    128.4 KB · Pregleda: 156
  • a2.jpg
    a2.jpg
    143.5 KB · Pregleda: 120
  • a3.jpg
    a3.jpg
    127 KB · Pregleda: 124
Poslednja izmena:
Srdjane, ne vidim dobro na slikama, ali cini mi se da nisi stavio nista na vrm-ove, ako nisi, trebalo bi, greju se dosta na 8800gt.

Ili nesto ovako
image00010ph4.jpg

ili neka seljacka varijanta kao sto sam ja uradio, sa seckanjem obicnih hladnjaka :)

Ako mozhesh uslikaj;)

Mozda je glupo pitanje ali ajde:
Zanima me dali se moze sa tim alatom flashovati BIOS na mojoj Gainward 7600 GS GLH i malo podici voltaza da stignem barem na default taktove 7600 GT tj 560 MHz za Core ( poshto mi je ovako max samo 540 MHz / 1500 ) ?? Nebi se bunio da odem neshto preko 560 :D

Poslednja izmena:
pa valjda bi trebalo da moze i sa pci grafickom?

Mozhe naravno,al mislim da nema puno ljudi koji poseduju PCI grafichku. Bar ja imam takav utisak.
Trebalo bi da mozhe i na Sli platformama, koristecji PCIe karticu u drugom PCIe slotu?

I da, nemogucje je odraditi flash obe kartice u isto vreme ako imate SLi konfiguraciju.

Mozda je glupo pitanje ali ajde:
Zanima me dali se moze sa tim alatom flashovati BIOS na mojoj Gainward 7600 GS GLH i malo podici voltaza da stignem barem na default taktove 7600 GT tj 560 MHz za Core ( poshto mi je ovako max samo 540 MHz / 1500 ) ?? Nebi se bunio da odem neshto preko 560 :D

Pokushaj, trebalo bi da mozhe.

Poslednja izmena:
Vrh Dno