Šta je novo?

Telekom od 1. septembra NE DAJE user i pass (kako ih saznati)

Treca varijanta kao sto sam npr ja na SBB-u odradio, iz modema u obican ethernet router (kod mene je ono sra*nje od USR-a 8004), pa iz njega u dva racunara, a treci port rutera povezan za AP (nabudzheni i jeftini OvisLink 5460AP (routerAP 3rd party firmware-linux) pa na laptop) i sve lepo radi. Jedno vreme dok nisam kupio AP imao sam karticu na jednom od ova dva kompa i taj je bio stalno ukljuchen da bi davao net laptopu, ali evo sada svaki komp izlazi zasebno na net.

Izudarao sam vas sa ovim postom zar ne? :p

S stim da je Havajac ustvari ruter, pa ako će da budži wireless kombinaciju preko njega, najbolje da to odradi kao zeleni_zub, u jedan petoportni switch priključi ruter, AP i desktop računare ako ima. Ako nema desktop računara, onda može AP da poveže direktno na Havajca.
Mada, to sve može da ne radi kako treba i da pravi probleme kada se koristi jeftina oprema, tačnije najjeftinija moguća oprema, a može da se desi i odlično da radi.

A jel neko probao webmail nadlanu.com? Meni ne radi, evo probao sam već nekoliko puta iz Firefoxa i IE, i juče i danas, i sa različitih računara, i kada ukucam (nemerno) pogrešan user i pass, dobijem lepo obaveštenje da sam ukucao pogrešan user ili pass.
Ali kada ukucam ispravan user i pass dešava se da na svakih pola sekunde u status baru naizmenično se menja "Done" i "Waiting for mail.nadalnu.com" i tako u nedogled, a na sred stranice piše "Učitave se: molimo sačekajte..." i posle par minuta izbaci timeout.

Moraćeš preko nekog mail clienta, ne radi webmail.

Ja sam u webmail @nadlanu uspeo da udjem jednom od 20 pokušaja, inače se dešava to 'Učitava se ...' i ne radi.

Takodje preko klijenta sam primetio da mi pola mailova koje sam slao nije stiglo, a pola koje su meni slali takodje nije stiglo, i to bez ikakvog obavestenja - samo ne stigne, a kad saljem on kao posalje ali to nikad ne stigne. Tako da je upotrebljivost problematična.

evo, ja sam prvi put resetovao ruter posle januara, i dobio chuvenu PAP auth gresku, shto znachi da su i nama starim korisnicima koji smo dobili odstampane passworde u januaru, februaru etc promenili sifru, stvarno sjajno..

evo, ja sam prvi put resetovao ruter posle januara, i dobio chuvenu PAP auth gresku, shto znachi da su i nama starim korisnicima koji smo dobili odstampane passworde u januaru, februaru etc promenili sifru, stvarno sjajno..

Kod:
Tue Oct 16 22:29:40 2007 : STATUS ALARM : PPP Interface Up : Interface - ppp-0
Tue Oct 16 22:29:40 2007 : STATUS ALARM: PPP Authorization Successful : Interface - ppp-0
Tue Oct 16 22:29:40 2007 : STATUS ALARM : PPPoE Up : Interface - ppp-0

Tue Oct 16 22:29:24 2007 : MAJOR ALARM : Failed To Get IP Address : Interface - ppp-0
Tue Oct 16 22:29:24 2007 : WARNING : PPP Interface Down : Interface - ppp-0
Tue Oct 16 22:29:24 2007 : WARNING : PPP Authorization Failed : Interface - ppp-0
Tue Oct 16 22:29:24 2007 : STATUS ALARM : PPPoE Up : Interface - ppp-0

Tue Oct 16 22:29:08 2007 : MAJOR ALARM : Failed To Get IP Address : Interface - ppp-0
Tue Oct 16 22:29:08 2007 : WARNING : PPP Authorization Failed : Interface - ppp-0
Tue Oct 16 22:29:08 2007 : STATUS ALARM : PPPoE Up : Interface - ppp-0
Tue Oct 16 22:29:04 2007 : WARNING : PPP Interface Down : Interface - ppp-0

To i ja često dobijam. Ne znam zbog čega. Par puta bude Authorization Failed, i onda se poveže posle toga. Nekada mu treba i po par minuta...

sad sam na kinezu, ostavicu sutra linksys pa cu da vidim dal ce da se poveze

Jesi li siguran? Zbunjujen sam jer mi nije jasno kako bi mogli remote da promene username i pass u mom modemu. Ja i dalje koristi Huawei jer me mrzi da podešavam moj stari Speedlink, resetujem ga bar jednom u 15 dana i svaki put se ponovo nakači za par sekundi.

Ipak lazna uzbuna, linksys je uspeo da se konektuje, al tek posle 12 minuta, i ko zna koliko pokusaja, sto se definitivno ranije nije desavalo, tako da verovatno neshto ne shtima kod telekoma sa svim ovim stvarima

Poslednja izmena:
Verujem da postoji način da se remote promeni šifra, ali ne verujem da su to radili, suviše napredno za njih.
Možda su počeli da filtritaju po MAC adresi?

A problemi 'ne radi mi eMule' .... to ti je do eMula sto je glup a ne do telekom linka ... zakupi statičku IP pa emjuliraj. Jel vam palo na pamet da Telekom zvanično NEĆE da vam daje te mogućnosti na dinamičkoj adresi, sa 1 din setupom, sa cenom gde je dupliran link za iste pare koliko je ranije koštalo ? Šta njih briga ... od tog 1. septembra su promenili pravila kako se njima svidja ...

Nije eMule glup.
Pazi ovoga, da ZAKUPIM STATICKU IP... :S:
Dal' si ti....?
Da zakupim staticku ip za nesto sto kod svih ostalih provajdera moze BEZ STATICKE?
Veoma inteligentno.
Pa gde tako nesto da ti padne na pamet, nije mi jasno?
Druga stvar koju pominjes je setap od 1 dinar sa linkom 512 za 1400 dinara.
U cemu je tu problem?
Jel daju taj protok za te pare SVI PROVAJDERI? Daju. Pa sta onda? Treba da odem u telekom da im pOpUSHim jer su mi dali 512 za 1400 dinara, o cemu se radi?

Ili treba da kazem, ***, eto, ne radi mi eMule, ne mogu da promenim ruter, moram da se cimam, ali eto, imam 512. Ebe mi se za 512.

Sta sad, ako su dali net jeftinije treba da se odreknem necega? Zasto?
Pogledaj malo cene neta po okolnim drzavama, pa onda komentarisi kako je 512/64 jeftin u svrbiji.

Kao sto sam te vec lepo zamolio, ne lupetaj.

Nije eMule glup.
Pazi ovoga, da ZAKUPIM STATICKU IP... :S:
Dal' si ti....?
Da zakupim staticku ip za nesto sto kod svih ostalih provajdera moze BEZ STATICKE?
Veoma inteligentno.
Pa gde tako nesto da ti padne na pamet, nije mi jasno?

Ne znam bre oko čega se vas dvojica raspravljate? E-Mule radi i na ovom Havajcu, ako se lepo podesi, što naravno ne opravdava Telekom. Ali eto, može im se... Većina korisnika poklonjen ruter/modem vide kao pogodnost, verovatno ga zato svi provajderi uključujući i Telekom daju uz setup. Takođe, ta većina i ne razmišlja o promeni modema/rutera pa i ne znaju o kakvoj šifri mi ovde pričamo. A to što šačici nas to ne odgovara, ***a.

Sta sad, ako su dali net jeftinije treba da se odreknem necega? Zasto?

I nije Telekom ništa jeftiniji od drugih, naprotiv, ima i jeftinijih. E sad što je cimanje promeniti provajdera to je već druga priča...

Ipak lazna uzbuna, linksys je uspeo da se konektuje, al tek posle 12 minuta, i ko zna koliko pokusaja, sto se definitivno ranije nije desavalo, tako da verovatno neshto ne shtima kod telekoma sa svim ovim stvarima

Sad sam baš zvao tehničku podršku da ih pitam zašto se to dešava (PPP Auth. failed).

Rekli su mi da ne gasim modem često pošto nema potrebe da se gasi. Jednom kada dobije IP adresu da ga više ne gasim. :D

Pošto mu nekada treba vremena da "uhvati link". :D

U svakom slučaju izgleda da It's not a bug - it's a feature. Mada ja sam ubeđen da se to pre nije dešavalo.

Moguće da kako raste broj korisnika server koji radi autorizaciju postaje sve zagušeniji. :p

Mali offtopic: Jel zna neko mehanizam kako se vrši access control (provera username-a i passworda)?

Citam ovo i nije mi naj jasnije sta ne radi na havajcu al meni to i ne treba, jer sve sto mi treba radi ukljucuju ci i emul koji nisam nista podesavao (neko ovde pomenu neke promene oko ip adrese da bi radio).
Ali me interesuje da li je moguce da dobijeni ruter radi na nekom drugom telefonu tj odnesem ga kod nekog drugog i tamo ga povezem na nje-n (gov) fon i komp i da radi internet?

Ako na tom drugom tel. priključku imaš instaliran ADSL port radiće. U suprotnom neće. Mada ako na tom drugom priključku imaš ADSL ne znam što bi cimao svoj ruter?

Ako na tom drugom tel. priključku imaš instaliran ADSL port radiće. U suprotnom neće. Mada ako na tom drugom priključku imaš ADSL ne znam što bi cimao svoj ruter?

Ma reko odes do nekok ko nema adsl i ustekas ruter i tamo krstaris netom. Ocekivao sam da ne moze al ste me zbunili sa onim kako kuci da koristis net sa posla i vise ljudi na jedno korisnicko ime (pise negde o tome u ovoj temi).

Edit Naravno taj neko nema adsl inace ne bih ni pomisljao da pomeram moj ruter.

Poslednja izmena:
Mislim da ne može svaki modem-router. Kada sam u početku imao problema sa mojim dali su mi iz pošte njihov "testni" koji može da se nakači na svaku ADSl liniju, onako sa običnim drugim uređajem nije htelo.

A secas li se koji je to model bio. Da nam je sad backup podesavanja mozda bi videli u cemu je problem.

Ma crkavali su mi i Sagem i Huawei, sve je to isti ku... :)

Ako sam dobro shvatio sa tim user/pass se ostvaruje konekcija i bez toga nemoze.Moje pitanje je dali taj user/pass je potreban i za port forwarding koji se podesava u modemu?Nemam adsl,ali planiram uskoro i ne razumem bas dobro, pa ako neko moze da objasni detaljnije u cemu je zapravo problem osim da se nemoze koristiti drugi modem-ruter bez tog user/pass.Hvala

@Dejan1972

Drugih problema nema. Setovanju modema ćeš moći normalno da pristupiš, tako da je moguće odraditi port forward i naa ovom rutetu koji ti oni daju.

Nisam probao, mada mislim da cete me naterati da se jednom iscimam i probam - moje misljenje je sledece: Ako linija ima ADSL, TA LINIJA je podesena na neku vrednost (recimo 512/64) i preko TE LINIJE mozete koristiti samo tu brzinu. Znaci, ako u firmi imate 1536/192 ne mozete tu brzinu koristiti kod kuce.

Ovo nije provereno, mada bi bilo lepo da to neko i prakticno pokusa. Prateci kako se bootuje router, cini mi se da se podaci o brzini prvo pojave, a tek posle ide provera user/pass kombinacije ,) Samo jos da pronadjem nekog ko ima drugaciju ADSL brzinu, da mu uzmen user.pass kombinaciju i da je probam na svojoj liniji.... :bottle:

Poslednja izmena:
brzina nije vezana za modem nego za paricu :)
i odredjuju je chike iz Jupak-a ;)

Hm, pa nije valjda da svi imaju isti user i pas?

Vrh Dno