Šta je novo?

Web kamera

marinko98

Čuven
Učlanjen(a)
17.08.2005
Poena
875
Hteo bih da kupim web kameru, pa me zanima koja je optimalna za cenu od 50-tak evra.

Logitech Quick Cam Communicate STX za cca. 50€...

Video rezolucija 640x480 do 30fps, statične slike 1.3 megapiksela, ugrađen mikrofon, "snap" dugme, USB, laka instalacija, lepog dizajna...

Kako ti se čini kamera?! Mene za sada sjajno služi...

meni se svidja sweex sa 1,2 mp za slike 640x480 kao kamerica...
motion sensor, mikrofon...

sve to za 2000 dinara...

verujem da je ovo daleko naj naj best buy...

Evo probao sam MSI i370 StarCam:

http://www.msi.com.tw/program/products/multimedia/mut/pro_mut_detail.php?UID=604

Mrkli mrak u sobi: Lice i soba su osvetljeni samo svetloscu sa 19" TFT ekrana i slika je odlicna, cak neverovatno odlicna, pozadina se lepo vidi, fascinantno.

Upaljeno svetlo u sobi (na plafonu 100W): Slika ima pregorenih delova, kontrast se mnogo smanjuje, boje su crvenkasto isprane, u principu veoma veoma lose.

Dobre strane:
+ lako se instalira
+ fascinantno odlicna u mraku
+ dodatne diode za osvetljavanje tastature
+ lep dizajn (subjektivno, ja sam probao crnu varijantu, postoje i crvena i plava)
+ integrisan mikrofon koji se odlicno cuje

Lose strane:
- mnogo losa slika pri normalnom svetlu bilo vestacko ili prirodno (naspram slike u mraku), auto WB i auto expozicija ne rade najbolje
- nema drajvere za Vistu
- stoji na sopstvenom stalku na stolu, nema kacaljku za TFT monitor (subjektivno)
- fiksni fokus

Eto to bi bili moji utisci, kameru sam vratio jer kad se sve sabere nisam bas zadovoljan. Ajde i vi ostali napisite vasa misljenja po ovom principu (prvenstveno za Logitech Quick Cam Communicate STX iako je duplo skuplja).

Ne znam sta da kupim.

PS: Nazalost nemam test slike :(

Poslednja izmena:

http://www.msi.com.tw/program/products/multimedia/mut/pro_mut_detail.php?UID=604

Mrkli mrak u sobi: Lice i soba su osvetljeni samo svetloscu sa 19" TFT ekrana i slika je odlicna, cak neverovatno odlicna, pozadina se lepo vidi, fascinantno.

Upaljeno svetlo u sobi (na plafonu 100W): Slika ima pregorenih delova, kontrast se mnogo smanjuje, boje su crvenkasto isprane, u principu veoma veoma lose.

Dobre strane:
+ lako se instalira
+ lep dizajn (subjektivno, ja sam probao crnu varijantu, postoje i crvena i plava)

Lose strane:
- mnogo losa slika pri normalnom svetlu bilo vestacko ili prirodno (naspram slike u mraku), auto WB i auto expozicija ne rade najbolje
- nema drajvere za Vistu
- stoji na sopstvenom stalku na stolu, nema kacaljku za TFT monitor (subjektivno)
- fiksni fokus

Eto to bi bili moji utisci, kameru sam vratio jer kad se sve sabere nisam bas zadovoljan. Ajde i vi ostali napisite vasa misljenja po ovom principu (prvenstveno za Logitech Quick Cam Communicate STX iako je duplo skuplja).

Ne znam sta da kupim.

Ja isto probao i vratio. Rezolucija i ostrina su ok, ali su boje potpuno isprane. Bar su na mom primerku bile... nije ih bilo moguce namestiti nikako.
Na kraju sam je zamenio za nekog lodziteka, isto jeftinog i sa nesto losijim ali mnogo prirodnijim prikazom.
I da, one svetlece diode su tu da tebe osvetle u mraku a ne tastaturu, zar ne?

Poslednja izmena:
Logitech Quickqam Messenger2 ! Toplo preporučujem!

Dobre strane:
+ lako se instalira

Lose strane:
- nema drajvere za Vistu
- fiksni fokus

Ne znam sta da kupim.

sve sto si napisao stoji... osim za stalak koji je odlican i po meni 5x bolji od bilo koje kamere koja se kaci na monitor. (mozes da poziras iz raznih poza i uglova LOL)

Boje su crvenkaste po dnevnom ili nocnom svetlu.... najbolje se vidi u mraku ili polu-mraku...

I moze da se koristi kao kamera za video nadzor! :) Ima i programce.. koje je bas simpaticno.

Nego nisam znao za taj mikrofon... kako radi mikrofon kada ima samo USB kabl? Gde se turi mikrofon, tj. gde se steluje?
:bottle:

Stalak (stopalo :) ), bar ovaj na mom modelu, nije bio ravan, pa se kamera klatila, tako da sam misljenja da je ipak bolje sa kacaljkom.

Mikrofon ne ide na audio ulaz vec je integrisan u kameru i signal se prenosi USB konekcijom. U softveru (Skype sam probao) se u audio podesavanjima prikaze taj mikrofon kao Usb.... to izaberes i imas i zvuk.

Evo da dignem temu posle 6 meseci, treba mi nesto do 50E, da li je jos uvek Logitech Quick Cam Communicate STX dobar izbor ili ima nesto bolje za te pare?

MSI i370 StarCam:

Imam ovu kameru vec 3 meseca

1. boje su blagi uzas. preko msn-a mogu malo da se doteraju.
2. Ima drivere za Vistu i radi bez problema http://global.msi.com.tw/index.php?func=proddesc&prod_no=618&maincat_no=132&cat2_no=262
3. kamera ima 1.3mpix senzor, ali dolazi sa 20-30tak mrtvih pixela, koji nisu previse vidljivi. menjao sam vec 2 komada, ali uvek isto.
4.nocna slika je odlicna, mislim da je ovo najbolja kamera za to. sve se extra vidi. kao u Velikom Bratu :D
5. stalak je odlican, omogucava razne mahinacije i prilicno je stabilan.
6. ima ugradjen mikrofon koji je extra senzitivan i radi preko usb-a. ne svidja mi se sto je previse senzitivan iako se smanji na minimum.
7.fokus je kao kod vecine kamera, rucno se podesava. ipak je ovo kamera od ~25 evra. nikakvih problema po tom pitanju.
8.software za nadzor nisam probao.
9.preset modovi za sliku za kamere su krajnje zanimljivi, tipa: FBI most wanted, TV, JAIL, the 10 most sexiest people....

Poslednja izmena:
Slazem se sa stosketom!

Ja je imam od nove godine.

Ali posle nekog vremena se naviknes na boje... (tip: ne treba drzati jak izvor svetlosti kao sto je lampa blizu kamere, onda bude crno bela slika! :D)

meni halogensko osvetljenje sa plafona vrsi posao da boje ostanu ok..

P.S. Ja sam probao i sw za nadzor, odlican je.. malo deciji GUI, ali itekako je napecao kada mi je pas prosao kroz bastu :D

Inace kako si provalio te mrtve pixele? Ja cak i kad uslikam u max rezoluciji sliku (sam sebe slikam onim programom AMIcap) sve je ok, osim mozda boja koje smo vec pojasnili..

A uzeo sam je i devojci, nema ni taj primerak mrtve pixele.

Probaj da poklopis socivo kamere kada je ukljucena (preko amicap-a) onda ce ti slika biti skor crna (naravno) i videces zelene i crvene tackice na senzoru.

Mislim ne smeta toliko, ali opet nije kako treba.

Doduse prijatelj je kupio neku Microsoft low-budget i isti slucaj sa mrtvacima.

Da napomenem, da sam moju kameru juce prodao, tako da cu gledati da uzmem neku malo kvalitetniju.

Sto se tice boja, preko msn-a moze bas lepo da se podese iste, velika razlika u odnosu na bazicni software.

Slika je kristalno cista i za te novce nema bolje kamere 100%.

Poslednja izmena:
da ali znas u cemu je fora, ti sebe vidis super preko msn-a ali te druga strana ne vidi isto tako... valjda se kompresuje video zapis kroz net... a ti sebe gledas u lokalu...

E pa moguce da je to stos.

Ja sam moju prodao sto sam se smorio, prvo los net 512/64, nikako ne radi, mrtvac, guzva na stolu.... uff...

Evo i ja trazim ovih dana neku solidnu web kamericu, recimo do 40-tak evra. Bilo bi dobro da se kaci na monitor, ali nije obavezno. Video sam neku Genius Look 313, simpaticna je ali nemam pojma kakve su joj karakteristike, slika itd?

Jel mozete i meni preporuciti neku bolju web kameru do nekih 55e. Dobro rezolucije, dobrog video snimka, i kvalitetnog nocnog snimanja tj sa ne puno svetlosti da iskoristim za zurkice :)

Fotoaparat Mustek Gsmart3 uopšte nije loš kao web kamera, 2 megapixela, solidna slika, mada traži nešto više svetla... Uz njega ide i držač za rad u funkciji web kamere, a manji je od mnogih web kamera. Naravno, nema više nigde da se kupi, ali ako neko povoljno prodaje polovan može fino da se upotrebi.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno