Šta je novo?

Laptop do 550e

• Začetnik teme Začetnik teme bbK1ng
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

bbK1ng

Čuven
Učlanjen(a)
15.09.2002
Poena
745
Gledajuci po domacem netu u ovoj kategoriji ima bas dosta modela pa mi treba mala pomoc.

Laptop je za jednu devojku kojoj ce to biti prvi racunar, tako da joj ne treba bog zna sta ali ono sto bi ja voleo da ima je

- 15,4 ekran
- 1GB mem
- Card reader
- autonomija od bar 3h
- masa ispod 3kg, ali sto manja
- garancija od 2 godine bi bila veliki +

Pretpostavljam da svi imaju DVD RW, WiFI, TVOut

Voleo bi neku preporuku za konkretan model sa kojim ste imali prilike da radite.

btw, 550e je zacementirana gornja granica

Za taj cement zaboravi autonomiju od 3h 🙁
Ako me neko demantuje - kupujem odmah 🙂

Za taj cement zaboravi autonomiju od 3h 🙁
Ako me neko demantuje - kupujem odmah 🙂

Pa recimo za ovaj pise up to 3h. Znam da to ne znaci mnogo ali sigurno i ne lazu previse.

http://www.itsvet.com/proizvod/acer-travelmate-5310-celm-1.6ghz-512mb-80gb-dvdrw-15.4''-wxga-linux/comp_comp_laptop/3/925

Proizvođač : Acer
Model : TravelMate 5310 CelM 1.6GHz 512MB 80GB DVDRW 15.4'' WXGA Linux
Osnova
Tip : PC
Dimenzije : 360x267x30 mm
Masa : 3 kg
Operativni sistem : Linux
Čipset : Intel 943GML
Procesor : Intel Celeron M
Takt procesora : 1.6GHz
Dijagonala ekrana : 15.4 "
Rezolucija ekrana : 1280×800 px
Grafička karta : Intel 950GMA
RAM memorija : 512MB
Kapacitet hard diska : 80 GB
Optički uređaj : DVD±R/RW
Baterija : Li-Ion
Komunikacija : 56K, GigaLAN, WLAN 802.11b, WLAN 802.11g, Bluetooth,
Portovi : RJ-45, RJ-11, ExpressCard/54,
Unos : Qwerty tastatura, Touchpad,
Čitač kartica : MS, MS Pro, MMC, SD, xD,
Dodatne funkcije : Kamera,

Ovo je u Metrou 38869.20 (nekih 480e). Memorija moze da se dogradi, a opcije izgledaju bas bogate (Bluetooth, Kamera, ...)

Model koji si spominjao u gore pomenutoj "cash and carry" nema ni bluetooth ni kameru.

postoje dva modela sa istim oznakama, ali imaju različite karakteristike (ovaj sa BT i WebCamom nema WLAN, a ovaj sa WLAN-om dakle nema BT i WebCAm)

Model koji si spominjao u gore pomenutoj "cash and carry" nema ni bluetooth ni kameru.

postoje dva modela sa istim oznakama, ali imaju različite karakteristike (ovaj sa BT i WebCamom nema WLAN, a ovaj sa WLAN-om dakle nema BT i WebCAm)

U pravu si. Cudno da neki NB sada nema WLan, ali kad se malo razmisli i ima neke logike ako se gleda cena (mada ne verujem da je ustedjeno vise od 10e na WLan) i namena masine, tj. moguce je da nekome ko ce ovo koristiti kuci biti mnogo korisnija integrisana Web kamera i BT nego WLan.

U svako slucaju sta god nedostaje moze da se dokupi za 10-20e, a da se i dalje uklopi u cenu.

Ono sto me jos interesuje da li neko ima iskusto sa ovim modelom u vezi trajanja baterije.

Izabrao sa 4 modela koja su mi se ucinila najinteresantnija:
toshiba_l40_139.jpg
TOSHIBA - Satellite L40-139 oko 550e

* Intel CeleronM 520 (1.6GHz/1MB/533FSB) 64bit
* Intel 943 chipset
* 1GB DDRII (2x512)
* HDD 120GB SATA (5400rpm), DVD-RW DL
* 15.4" WXGA 1280x800
* Intel GMA900 graphic up to 256MB shared
* LAN, WLAN 802.11 b/g, 3 x USB, Expresscard slot
* Tezina 2.7kg
* Norton Internet Security 2007
* Microsoft Windows Vista Home Premium
* Garancija 1 godina

acer5102_.jpg
ACER Aspire 5102ANWLMi oko 545e

* AMD Turion64 MK38 (2.2GHz/512kB) 64bit
* ATI Radeon Xpress 1100 chipset
* 512MB DDR II, DVD-RW
* 80GB HDD (5400rpm)
* 15.4" WXGA 1280x800 CrystalBrite
* ATI Mobility Radeon X1100 128MB shared
* LAN, WLAN, Modem, BlueTooth, 5-in-1 card reader, 3xUSB, 1xPCMCIA
* 6 cell battery
* LINUX

msi%20best%20buy.jpg
MSI M670 oko 510e

* AMD Mobile Sempron 3500+ "Keene" (1.8GHz, 512KB L2)
* 15.4" WXGA (1280 x 800)
* nVidia GeForce 6100
* 512MB, DVDRW, 80GB HDD
* Audio: Realtek ALC883, Gigabit LAN, 56K modem, IEEE 802.11b/g WLAN,
* 4-u-1 citac kartica (SD/MS/MMC/MS Pro)
* litijum-jonska 6 celija 4400mAh (2h)
* Tastatura sa numerickim padom

acer5310.jpg
ACER TravelMate 5310-300508 oko 475e

* Intel CeleronM 520 (1.6GHz/1MB/533FSB) 64bit
* DDR II 512MB,DVD-RW DL
* Intel 943GML chipset
* HDD 80GB SATA (5400rpm)
* 15.4" WXGA
* VGA Intel GMA950 up to 224MB shared
* LAN,WLAN, Modem, 4xUSB, PCMCIA, 5-in-1 card reader
* Težina 2.73kg
* S-Video TV out
* 6 cell battery life up to 3h
* LINUX
* Garancija 1 godina

Crveno sam obelezio ono sto se meni cini da izdvaja odrednjeni model.

Memorija na svim moze da se podigne na 1GB i da se ostane u zadatom budzetu. Od autonomije sam u principu odustao (izgleda da potrosnja komponenti raste brze nego kapacitet baterija).

Na kraju sve sve svelo na razliku u procesoru i brendu.

Koliko su ovi procesori razliciti i koliko to utice na overall performanse ovih masina?

Poslednja izmena:
Pogledaj i ovo, vrlo je interesantna ponuda, jos kada dokupis ili 512MB ili 1GB memorije, i dalje si u okviru budzeta:

http://www.pakom.com/KatalogProizvoda/OpisProizvoda.aspx?sifra=9003132

Uf. Bas pristojan model po odlicnoj ceni sa sve 2 godine garancije.

Kako je bilo lako pre par godina. Odes i kupis HP/Compaq.
Ako imas para IBM. Ako imas para a BM ti ruzan kupis Toshibu.

Sada ima toliko modela da cu morati da odem u radnju i izaberem nesto na licu mesta. 🙂

Od tog ASUS-a je ovo bolje, i cena je još povoljnija:

Aspire 5101_VGA
*AMD Turion64 MK36 (2GHz/512kB) 64bit
*ATI Radeon Xpress 1100 chipset
*1GB DDR II, 60GB HDD
*DVD-RW DL
*15.4 WXGA 1280x800 CrystalBrite
*ATI Mobility Radeon X1300 128MB
*LAN, WLAN, Modem, BlueTooth, 5-in-1 card reader, 3xUSB, 1xPCMCIA
*6 cell battery
*Windows XP Media CenterEdition
*Garancija 1 godina

Sa PDV-om 46.300 din.

Od tog ASUS-a je ovo bolje, i cena je još povoljnija:

Aspire 5101_VGA
*AMD Turion64 MK36 (2GHz/512kB) 64bit
*ATI Radeon Xpress 1100 chipset
*1GB DDR II, 60GB HDD
*DVD-RW DL
*15.4 WXGA 1280x800 CrystalBrite
*ATI Mobility Radeon X1300 128MB
*LAN, WLAN, Modem, BlueTooth, 5-in-1 card reader, 3xUSB, 1xPCMCIA
*6 cell battery
*Windows XP Media CenterEdition
*Garancija 1 godina

Sa PDV-om 46.300 din.

Asus kosta skoro 100e manje:
- 512MB RAM
+ 80GB HDD

Ako se uzme u obzir da me M$ ne interesuje, onda ne vidim zasto bi ovaj Acer bio bolja kupovina.

1. Ja sam mislio da laptop kupuje korisnik "BB king" a ne korisnik "zocky" - tako da ne vidim zašto se potonji javlja kao kupac ? "Ako se uzme u obzir da me M$ ne interesuje, onda ne vidim zasto bi ovaj Acer bio bolja kupovina." Sasvim mi je jasno da te M$ ne interesuje, ali eto, postoje i ljudi na ovoj planeti koji bi, gle čuda, voleli da imaju na svojem računaru instaliran legalni OS, neki zbog toga što žele legalno (verovatno manjina) a neki zato što su shvatili da je tako mnogo lakše, jednostavnije, i komfornije, a košta neznatno više.

2. Acer ima grafičku kartu NE-INTEGRISANU, sa svojom VRAM memorijom, za razliku od ostalih gore pomenutih računara. Svako ko je iole koristio notebookove sa integrisaom grafikom zna koja je prednost ovih drugih.

Eto, to su dva dobra razloga zašto.

One razloge tipa "ja volim ovo (asus, acer, msi, fsc) a ne ovo (toshiba, hp, ibm)" ne bih navodio jer su subjektivni.

1. Ja sam mislio da laptop kupuje korisnik "BB king" a ne korisnik "zocky" - tako da ne vidim zašto se potonji javlja kao kupac ? "Ako se uzme u obzir da me M$ ne interesuje, onda ne vidim zasto bi ovaj Acer bio bolja kupovina." Sasvim mi je jasno da te M$ ne interesuje, ali eto, postoje i ljudi na ovoj planeti koji bi, gle čuda, voleli da imaju na svojem računaru instaliran legalni OS, neki zbog toga što žele legalno (verovatno manjina) a neki zato što su shvatili da je tako mnogo lakše, jednostavnije, i komfornije, a košta neznatno više.

2. Acer ima grafičku kartu NE-INTEGRISANU, sa svojom VRAM memorijom, za razliku od ostalih gore pomenutih računara. Svako ko je iole koristio notebookove sa integrisaom grafikom zna koja je prednost ovih drugih.

One razloge tipa "ja volim ovo (asus, acer, msi, fsc) a ne ovo (toshiba, hp, ibm)" ne bih navodio jer su subjektivni.

Najinteresantnije je što notebook ne kupujem ni ja nego moja svastika, a ako nešto zaje*em neće me 3 Dunava god žene oprati. 🙂

Što se tiče grafiče ako obe prikazuju sliku na ekranu sumnjam da će primetiti razliku između integrisane i neintegrisane.

Ipak na kraju on izlazi iz "cement" cene koji smo zadali na početku. Pogotovu što je kurs kod dotičnog prodavca 82.5 pa kad prodaš € da bi ga kupio za 46332 din to izađe 583€ a to je no-no.

Pogledaj i ovo, vrlo je interesantna ponuda, jos kada dokupis ili 512MB ili 1GB memorije, i dalje si u okviru budzeta:

http://www.pakom.com/KatalogProizvoda/OpisProizvoda.aspx?sifra=9003132

* Čipset: Northbridge C51MV (C61) + Southbridge MCP51
* Procesor: AMD Turion 64 MK-36 (2.0GHz, 512KB L2)
* Ekran: 15.4" WXGA (1280 x 800)
* Integrisan C51-M grafički kontroler, u okviru Northbridge čipseta
* 4-u-1 čitač kartica (SD/MMC/MS/MS Pro)
* Mreža: 56K modem, Gigabit LAN, 802.11b/g WLAN
* Audio: Intel High Definition audio, SoundBlaster Pro kompatibilan, integrisani stereo zvučnici (1.5W)
* Audio DJ funkcija sa "play-pause / stop / forward / rewind" komandama
* Dimenzije: 354 x 284 x 35.2 mm
* Težina: oko 2.8 kg

Ovo je za 40k din (sa ext. FDD, WebCam-om i štampačem) ali trenutno nemaju. Čekam info sutra.

* Čipset: Northbridge C51MV (C61) + Southbridge MCP51
* Procesor: AMD Turion 64 MK-36 (2.0GHz, 512KB L2)
* Ekran: 15.4" WXGA (1280 x 800)
* Integrisan C51-M grafički kontroler, u okviru Northbridge čipseta
* 4-u-1 čitač kartica (SD/MMC/MS/MS Pro)
* Mreža: 56K modem, Gigabit LAN, 802.11b/g WLAN
* Audio: Intel High Definition audio, SoundBlaster Pro kompatibilan, integrisani stereo zvučnici (1.5W)
* Audio DJ funkcija sa "play-pause / stop / forward / rewind" komandama
* Dimenzije: 354 x 284 x 35.2 mm
* Težina: oko 2.8 kg

Ovo je za 40k din (sa ext. FDD, WebCam-om i štampačem) ali trenutno nemaju. Čekam info sutra.

Jeste. Meni su rekli da ce biti krajem nedelje ili pocetkom sledece.
Ali ne znaju da li ce biti sa fdd-om, web kamerom i stampacem ili ce biti u singlu, tako da ces morati da pozoves. Sa svim ovim je stvarno super, cak i bez ove akcije je cena ok.

Poslednja izmena:

Eh, hajde da spustimo loptu malo 😉

Nisam se "javio" kao kupac vec neko ko daje svoje misljenje o gore navedenoj konfi, a sve u korist coveka koji je postavio topic!!!

1. Linux je legalan OS i nekom ko gleda filmove, surfa netom, radi u word-u i excel-u i pri tome slusa muziku, a ponekad i gleda slike to je i vise nego dobar i dovoljan sistem. Zar ne?

2. Svako ko trazi laptop za ove pare ne interesuje ga NE-integrisana graficka posto ce mu svaka integrisana graficka odraditi isti posao za ovo za sta je namenjena i nece znati (niti ce ga zanimati) da li je integrisana ili ne.

Moj pogled na stvari je prost:
nemoj bacati pare na HW koji ne umes da iskoristis - kupi jeftino da Ti zavrsava posao kome je i namenjen!!!

POZDRAV

Poslednja izmena:
Ok, lopta spuštena ali ...

1. Linux koji dobijaš uz laptopove nije LINUX koji si ti video (redhat, ubuntu, debian) već LINPUS, tj TextMode linux, tu je "rezolucija" 80 karaktera puta 40 ili šta već, dakle neće se nagledati filmova, a internet je misaona imenica.

2. Svako ko traži laptop za bilo koje pare treba da zna da pored toga što integrisana grafička kartica ne može da potera ni jednu igru, od sistemske memorije "odvuče" 128MB od ionako najčešće bednih 512MB, tako da jadnom "piratskom" XP-u ostaje nekih bednih 384 MB, pa što se onda svi žale kako im te mašine rade JAAAKOOO sporo. Dakle, ne moraju korisnici koji kupuju jeftine mašine da igraju na njima neke fancy igre, ali za SMEŠNO malo para više (jedan izlazak u kafić ili dva) dobiju MNOGO više nešto što "ne-integrisana grafička" ima slova u sebi. Dobiju dakle računar koji radi kako treba i u tom 2D wordu, internet Exploreru itd.

Da ne spominjem Vistu - ne daj Bože da neko poželi da potera Vistu na 512MB i integrisanoj grafici. Doduše, meni na 1GB i integrisanoj grafici (portege R400 Toshiba) se takodje vuče....

Poslednja izmena:
Dakle Acer ima vise memorije, bolju grafiku, bluetooth i Win XP. Ali zato ima 60GB hard ( nije neka razlika, ali ipak ). Bluetooth dokupis za 10 evra. Za 1800 dinara dokupis 512 MB memorije ili za 3500 dinara 1GB memorije ( bolja opcija ), da se ne vuce Win. Racunajmo da je to 45 evra.
Dakle, tih 55 evra je i dalje ispod cene Acer-a ( ali sada imas vise memorije nego na Acer-u ), a nismo racunali razliku za hard. Jeste da dobijes legalan operativni sistem, ali budimo realni, ko kupuje laptop do 550 evra, ne verujem da preterano misli o tome. Isto vazi i za grafiku. Ko uzima laptop u ovom cenovnom rangu, verovatno na njemu nece igrati igrice, ali mu je itekako vazno da garancija bude 2 godine. Takodje, ne verujem da ce koristiti Vistu.

A na sve to, covek je lepo rekao da je maksimalna cena 550 evra.

Poslednja izmena:
Vista na laptopu

Da ne spominjem Vistu - ne daj Bože da neko poželi da potera Vistu na 512MB i integrisanoj grafici. Doduše, meni na 1GB i integrisanoj grafici (portege R400 Toshiba) se takodje vuče....

Ne znam, ali prijatelj kupio nedavno Fujitsu Siemens Computers AMILO Li 1705. Nije Bog zna šta, ali odrađuje posao:
Intel® Core™ Duo processors with 533 MHz FSB T2250 / 1.73GHz
1GB DDR2 667MHz
160GB SATA hard disk
VIA Chrome9 HCTM DX9 with up to 256MB shared graphics
...
Na takvoj mašini Vista (dobija se legalna) ide sasvim ok i ja nisam primetio usporenja. Jedino su igre groblje, ali za to i ne koristi kompjuter. Osim jadne grafike, nema baš dosta konektora i baterija drži sat (što mu je nebitno). Sve u svemu, za izdvojen novac (~560 evra) je ok.

Ok, hvala. 😉

edit: Nema ih vise u toj radnji. Ako neko zna gde ima ovaj model ili nesto slicno (ne-integrisana grafika) a da je cena tu do 550e, nek' javi. Pozz

Poslednja izmena:
U vezi ovog Asusa...
Izgleda da je to cena samo za online kupovinu.
Ovako je valjda 45000, tako da cvrc.
Mada ne bi bilo lose da to jos neko proveri, za svaki slucaj, mozda su se ovi nesto presli u radnji, posto na sajtu nista ne pise da je samo za online kupovinu...

U vezi ovog Asusa...
Izgleda da je to cena samo za online kupovinu.
Ovako je valjda 45000, tako da cvrc.
Mada ne bi bilo lose da to jos neko proveri, za svaki slucaj, mozda su se ovi nesto presli u radnji, posto na sajtu nista ne pise da je samo za online kupovinu...

Ja sam bio u Pakom Shopu u Balkanskoj - i meni su rel (doduse za HP 510) da je to cena samo za online kupovinu. Pa sto je o uopste problem - naruci online 🙂 Ja sam samo prvo hteo da osaam kako lap izgleda i tako to...pre nego ga porucim. Da li neko znam gde se moze isprobati lap pre kupovine 100% normalno, muzika, grafika, meni....ko napolje, da te ne davi "teta marke Sempron".... Nigde nece ni da ukljuce komp a ja ga necu kupiti bez isprobavanja.... I jos zakljucan na onaj lanac.... Bio sam u 3-4 shopa u Bgd, al mozda nisam znao di da gledam 😀

Ja sam bio u Pakom Shopu u Balkanskoj - i meni su rel (doduse za HP 510) da je to cena samo za online kupovinu. Pa sto je o uopste problem - naruci online 🙂 Ja sam samo prvo hteo da osaam kako lap izgleda i tako to...pre nego ga porucim. Da li neko znam gde se moze isprobati lap pre kupovine 100% normalno, muzika, grafika, meni....ko napolje, da te ne davi "teta marke Sempron".... Nigde nece ni da ukljuce komp a ja ga necu kupiti bez isprobavanja.... I jos zakljucan na onaj lanac.... Bio sam u 3-4 shopa u Bgd, al mozda nisam znao di da gledam 😀

Zato sto hocu da platim karticom, koju oni ne primaju pri online kupovini. U tome je problem. A ne moze ona fora da ti platis u radnji, pa posle dati posalju, pa da ti to racunaju kao online.
Ok, nije to online kupovina vise :d , ali mi smo fleksibilni kao zemlja.

Zato sto hocu da platim karticom, koju oni ne primaju pri online kupovini. U tome je problem. A ne moze ona fora da ti platis u radnji, pa posle dati posalju, pa da ti to racunaju kao online.
Ok, nije to online kupovina vise :d , ali mi smo fleksibilni kao zemlja.

Koja je to glupost koju sad Pakom kombinuje, ne razumem baš? Koja je svrha te online reklame, da dovuku ljude u radnje pa da im naplate skuplje, kad su već tamo???

Meni je to bezobrazluk.

Koja je to glupost koju sad Pakom kombinuje, ne razumem baš? Koja je svrha te online reklame, da dovuku ljude u radnje pa da im naplate skuplje, kad su već tamo???

Meni je to bezobrazluk.

Pa zar se ne moze platiti kesom? Na sajtu pise da moze (ako se ne varam) - podigni kes na automatu pa im plati u kesu - pouzecem. Ima li i tu neka fora?
:wall:

Nazad
Vrh Dno