Šta je novo?

Gde bi AMD bio da je pre godinu dana kupio nVidu

• Začetnik teme Začetnik teme Bogda
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Bogda

Čuven
VIP član
Učlanjen(a)
29.06.2000
Poena
725
Moja oprema  
CPU & Cooler
AMD Ryzen 7 7800X3D + Noctua NH-D15
Matična ploča
GIGABYTE B650E AORUS ELITE X AX ICE
RAM
2 x KINGSTON DDR5 16GB - KF564C32RWK2-32
GPU
Gigabyte GeForce RTX 5070Ti Windforce
Storage
Samsung SSD 980 Pro 1TB + Samsung SSD 860 EVO 1TB + Samsung HD103SJ
Zvuk
MiniDSP Flex + Yamaha A-S2100 + KEF LS50 Meta + SVS 3000Micro + ...
PSU
ROG-STRIX-750G
Kućište
Fractal Design Meshify C
Monitor
AOC Agon AG322QWS4R4
Miš & tastatura
Logitech G502 + Corsair Gaming K70 LUX Keyboard
Ostale periferije
Moondrop Cosmo
Laptop
hp EliteBook 850 G6
Pristup internetu
  1. Optički internet
Vrlo interesantan tekst:
http://www.hardwaresecrets.com/article/471
Sa ove tacke gledista reklo bi se da je pre godinu dana AMD definitivno trebao da pokusa da kupi nVidiu. U to vreme je vrednost ATi-ja i nVidie bila bliska, s'obzirom na tadasnju relativno nisku cenu akcija nVidie.
Sa obzirom na dugogodisnju saradnju AMD-a i nVidie to je imalo puno logike. Doduse samo tri meseca pre objave odluke o kupovini, nVidia je bila gotovo duplo skuplja.
Da li nisu imali dovoljno para ili nesto drugo???

Treba nam vent/coffee lounge podforum ;P

Ako se dobro sećam cifara ATi je tad vredeo ~5 milijardi, a nVidia ~8m, ako je tebi to blisko :trust:

Ako se dobro sećam cifara ATi je tad vredeo ~5 milijardi, a nVidia ~8m, ako je tebi to blisko :trust:

Neki ocigledno misle(thread starter) da 3 miliarde razlike nije neka cifra :S:.AMD Ima ionako problema da vrati ove pare koje su uzeli za ATi-a(otud silni gubici po kvartalima),a kamoli da je cena bila veca za 60 posto(koliko je nvidia bila "skuplja")

...ali bi brze vratila pare...to je satro neka poenta ove spike. Sve je to "da kera nije *rala, ulovila bi zeca" :S:

Razlika je u tim trenucima bila dosta manja. U mesecima pre AMD-ove kupovine ATi-ja, vrednost nVidjinih akcija je pala znacajno. Ne kupije se firma od 6-7M$ preko noci ali AMD je ocigledno kupio pogresnu.

"On July 21st 2006 the market evaluated nVidia as worth $6.2 billion, on the day AMD announced they were going to buy ATI nVidia market cap increased to $6.9 billion (values based on 352.5 million outstanding stocks). Today the market says nVidia is worth $16.4 billion (based on 362.9 million outstanding stocks)."

Ispostavilo se da bi se druga firma bila 30% skuplja a da vredi makar 2-3 puta vise. Da je Hektor znao ovo sto danas svi znamo, sigurno bi se opredelio za nVidiju pa makar se odrekao svojih 12,8M$ bonusa.

http://www.hardwaresecrets.com/article/471/3
http://finance.yahoo.com/q/bc?s=NVDA&t=2y&l=on&z=l&q=l&c=

Problemi:
- nVidia je imala proizvod koji bi izasao dovoljno brzo, oni su to znali, i ne bi prodali
- nVidia arhitektura ne bi lepo pasovala AMD-u.

a zasto ako smem da pitam ? (nV arhitektura ne bi pasovala AMD-u)

ljudi ne kapiraju da se 'vidija ne bi htela prodati, ako njihov boss ne bi bio na celu kompanije. A bez obzira sto je javna kompanija, ona se ne moze prodati bez saglasnosti njenih akcionara!

Moguci problemi - mozda/verovatno lupetam; nisam pametan po pitanju elektronike. Ali nije AMD odlucio da ide na ATI-a a ne nVidiu zbog kocke.

@alfaunits: Pa cekaj, ti barem znas mnogo o arhitekturama i procesima, valjda znas da nV pravi chipsete za AMD vec maltene celu deceniju i da boljih za AMD prakticno nema u High-End segmentu (aj sad ce Nedja da me natovari kako ima - ATI 😀 ). Kolko ja kontam celu AMD-ATI transakciju, poenta i jeste da AMD, poput intela, pravi svoje ploce i tu uzme veliki deo kolaca. Dobro, ne samo ploce, treba im jos stosta poput proizvodnih linija, ali...

@Nedjo:

"ljudi ne kapiraju da se 'vidija ne bi htela prodati"

Pa da, nije nvidia qrva ko ATI 😀 (sala mala, nije na tvoj racun vec ATI-jev :wave: )

Kupili su ono sto su mogli, a osim toga ideja im je bila da unaprede i prosire spektar svojih proizvoda u skladu sa nadolazecim trendovima a ne da zavladaju trzistem grafickih kartica. Za to im inzenjerski timovi ati-ja odgovaraju jer im niko ne moze osporiti inovativnost mada cesto zapnu u finisiranju proizvoda. Bar je meni to tako od pocetka izgledalo.

ljudi ne kapiraju da se 'vidija ne bi htela prodati, ako njihov boss ne bi bio na celu kompanije. A bez obzira sto je javna kompanija, ona se ne moze prodati bez saglasnosti njenih akcionara!
Upravo sam hteo ovo da kazem 🙂
nVidia je imala novi proizvod u pripremi za koji je znala sta moze da ocekuje i naravno da je racunala da ce se isti visoko kotirati i time ojacati pozicije i da im ne bi palo na pamet da se u tom trenutku prodaju 🙂
Sada vec mozda da, ali treba da se pojavi kupac koji im se svidja i koji nudi lepe uslove (ne samo visoku cenu), jer sad imaju luksuz da mogu da biraju i postavljaju uslove...
S druge strane, ATI je mozda naslucivao kako ce se stvari razvijati sa R2xxx, pa se malo kockao 😀
Firme se uglavnom prodaju/udruzuju ili kad su slabe, pa ih veca kompanija proguta ili kada dodje kupac koji ponudi mnogo dobru cenu koja prosto ne moze da se odbije, a to nije sa nV-om bio slucaj, tako da je ova tema cisto spekulisanje sta bi bilo kad bi bilo, kao i ona o kupovini nVidia-e od strane Intel-a, a i jedno i drugo nije nemoguce, ali je prosto malo verovatno 😉

Secam se pricha da je ATi otet ispred nosa Intelu. nVidia je u medjuvremenu "porasla" (u smislu bilions $) a shto su u kompaniji i predvideli na pravilan nachin tako da bi bilo glupo da se proda. Sada Intel i nVidia saradjuju na nekom vecem nivou i mislim da se krchka odgovor na Fusion iz te veze.

Shto se tiche novih AMD (Ati) chipset-a mogu da kazem da su se konachno opametili. 690G ploche se prodaju kao blesave. Ovo za pochetak pa ako zelish jache otvori se sinak. :d

@alfaunits: Pa cekaj, ti barem znas mnogo o arhitekturama i procesima
Da, ali ne znam konrektne detalje ATI ili nVidia elektronike.
Mislim da je AMD planirao dosta unapred, isplanirao CPU/GPU, ili barem jako optimizovana (bolje od PCI-E) GPU resenja, i da im je ATI vishe odgovarao. Ovo je stvarno vishe laicko razmisljanje, GPU me generalno ne zanima - najzahvnija 3D aplikacija koju pokrecem je War3 🙂

valjda znas da nV pravi chipsete za AMD vec maltene celu deceniju i da boljih za AMD prakticno nema u High-End segmentu (aj sad ce Nedja da me natovari kako ima - ATI 😀 )
Slazem se.
Ako na high-end mislis servere, ja nisam ni video ATI chipset

Kolko ja kontam celu AMD-ATI transakciju, poenta i jeste da AMD, poput intela, pravi svoje ploce i tu uzme veliki deo kolaca. Dobro, ne samo ploce, treba im jos stosta poput proizvodnih linija, ali...
I ja mislim tako - mozda za veci market share, broader market, a mozda i bolji interconnect kao sto rekoh gore.

nisam mislio na serverske ploce vec na "enthusiast" klasu, 939, 775...za AM2 nisam siguran jer nisam probao...

ma polako ljudi, koliko je samo trebalo HPu da svari Compaq

Uvek sam imao probleme sa AMD procesorima i plocama i sa ATI karticama. Povezivanje AMD-a i ATI-a je odlican potez.. tek sad ne bih kupio nista od njih.

@yooyo:

KOJIM AMD plocama ? 😀 pre ovih sada sto se preuzeli od ATI-ja, bila je jedna ili dve i to si mogao samo slucajno i da nadjes i da kupis 😀

Uvek sam imao probleme sa AMD procesorima i plocama i sa ATI karticama. Povezivanje AMD-a i ATI-a je odlican potez.. tek sad ne bih kupio nista od njih.
Vec 6 godina u svojim racunarima imam ati i amd ako ne racunam integrisani nV u jednoj masini zadnje 2 godine. A posto krpim i prodajem racunare svakodnevno se susrecem sa problemima i nisam primetio da su intel i nvidija liseni istih. Ako i postoje razlike u kvarljivosti i kompatibilnosti one su minimalne i ni blizu onome sto masa ljudi ovde tvrdi.
Da se razumemo nisam nikakav obozavalac amd-a i ati-ja vec je to bilo povoljnije u trenutku kupovine.

Poslednja izmena:
@gx-x:
Nije bas AMD ploca, vec Tyan Thunder, ali sa AMD chipsetom. U pitanju je bila dvoprocesorska sprava sa Athlon 2600 MP procesorima koja se najstrasnije zakucavala u cudnim situacijama (npr.. pustim video 2x i sve je OK.. pustim video treci put i dobijem BSOD). Ponekad ne prepozna procesore pa iskljuci jedan CPU i ponasa se kao jednoprocesorska sprava.

Radio sam i sa masinom koja je imala 2xXeon @ 3GHz i nikakvih problema nisam imao.

Sto se ATI-a tice oduvek su imali katastrofalne OpenGL drivere, a obzirom da moji programi za obradu motion capture podataka koriste opengl, morao sam da pisem poseban codepath za ATI.

Poslednja izmena:
Hm, prvo je "uvek sa AMD procesorima i plocama", a posle je jedna Tyan Thunder od pre Hrista koja se ponašala mušičavo (a moglo je biti do čipseta, biosa ili ko zna čega od strane Tyana; btw, zar to nisu bili bukvalno prvi pre-K8 pokušaji AMD primene u serverskoj oblasti, 760MPX?). Čemu takve generalizacije?

Ah, pa to je ona stara prica o "stabilnosti" Intela i "nestabilnosti" AMD-a :d

Ma samo da cuju za ovu pricu ovi sa New York-ske berze,ima da pozovu Hectora odma' i da traze pare nazad za one silne Opterone na kojima berza funkcionise 😀

Poslednja izmena:
@silverglider:
U to vreme ta Tyan ploca nije bila "od pre hrista". A ono "uvek" sam stavio zato sto to nije bila jedina problematicna masina sa AMD spravom unutra. Imao sam problema sa AMD spravama i pre te dual masine (BSOD kada se snima CD) a i posle (drop frejmova za vreme snimanja).

@drfedja:
Pazi stvarno!!! Intel CPU sa Intel chipsetom mi nikad nije napravio nijedan glup i besmislen problem.
AMD sa bilo kojim chipsetom unutra mi je pravio glupe i besmislene probleme.

Da se razumemo.. ne mislim da je AMD krivac za te probleme.. verovatno je chipset u pitanju.. Mozda vi imate vise srece sa AMD-om. Ja se nisam usrecio i doneo sam ovakav stav prema AMD-u na osnovu licnog iskustva.

Da se razumemo.. ne mislim da je AMD krivac za te probleme.. verovatno je chipset u pitanju.. Mozda vi imate vise srece sa AMD-om. Ja se nisam usrecio i doneo sam ovakav stav prema AMD-u na osnovu licnog iskustva.

Evo ja javno obecavam da cu sastaviti jednu Barcelona mashinchinu i da cu ti je doneti na testiranje! Stavicu ti unutra i dve 'vidije, cisto da se ne moras cimati sa reprogramiranjem 😉

Da, bilo je svakavih problema i sa razvojem čipsetova i sa razvojem drajvera za iste (sećamo se svi lepo npr. VIA 686B). Poenta onog "od pre Hrista" je bila u tome da su do danas valjda nešto uradili po tom pitanju i takvih gluposti odavno više nema za jedan takav a priori stav.

'Fala nedjo!!! Rado cu je testirati. Mozda promenim stav.

bilo je...meni je abit ZM...neki 🙂 i celleron u kombinaciji pobrisao jedan Quantum 20GB jer je kontroler poblesavio, ispred svakog fajla je dodao "$!", nekima izmenuo velicinu itd. i unistio mi sve. To ne znaci da intel ne valja...a imam i compaq armadu sa intelom, i to stalno brljavi, te ne radi zvuk, te BSOD kad ocu da ukljucim TV-out itd itd (naravno u pitanju je win98...)

Nazad
Vrh Dno