Šta je novo?

Radne temperature procesora?

Pre bih rekao da su neki procesori trotlovali usled vise temperature pa su zato performanse skocile kad su prestali da trotluju jer su bili dobro ohladjeni... inace ako diskovi rade unutar specifikovane temperature, njihova brzina se ne menja..

Hm, ne verujem da bi u takvom radnom okruzenju bilo dozvoljeno da temperature procesora odu dotle. Svejedno, prenosim ovo kao hear-say, tj. IT legendu, tako da nije previse bitno. A i offtopic je :)

@genuine:

Zaboravio si da u svoju jednacinu ubacis termalnu provodnost materijala, termalni kapacitet vode i vazduha, a bez toga tvoje tvrdnje nemaju puno smisla. Reci cu ti sta je u praksi. U praksi sa box kulerom procesor na 1.54V ide na 2600max stabilnog kloka, temperature idle 38, full load 54. Sa vodenim blokom pri istoj voltazi procesor ide na 2750mhz (max stabilno) pri temperaturama od 32 idle i 45 full load. Iako po temperaturi ni ona sa box kulerom nije prevelika, postoji razlika u temperaturi u razlicitim delovima unutar samog CPU. Vazdusni kuler jednostavno ne stigne da odnese temperaturu, a mesto merenja temperature nije "zadnja mudrost" u celoj prici i ne znaci sve. Jednostavno sa WB-om je temperatura unutar CPU ravnomernija i niza svuda, dok sa BOX kulerom na tacki merenja ima nesto visu temperaturu, ali negde na cache-u ima mozda i 80 stepeni...

bilo kako bilo, razlika izmedju hladjenja vodom i vazduhom nije samo u temperaturi koju ocitava sonda...Niti je overklok vezan za tu sondu. O drugim prednostima i manama necu ovde da pricam jer nema smisla, pomenucu samo jos to da vazdusni kuler kad je vruc (a uglavnom jeste pogotovo kad je CPU oc do panja) razbacuje tu vrucinu po ploci, chipsetu, memoriji, grafickoj, i cemu sve ne. Dobar WB je u najboljem slucaju MLAK, a sva toplota odlazi kroz vodu i nema okolnog grejanja komponenti, tako da je chipset hladniji, graficka hladnija, memorija hladnija, da ne pominjem dodatne kulere koji su potrebni za odvod toplog vazduha iz kucista kad se CPU hladi vazduhom...

toliko od mene ;) :wave: (sa 120mm ventom na 1000rpm (od mogucih 2500rpm ) koji mi hladi hladnjak, meni je trenutno CPU idle 32C, tj nije idle, ide winamp, utorrent, opera isl., a ne cuje mi se komp (IceQ na grafickoj :) )

Vazdusni kuler jednostavno ne stigne da odnese temperaturu,

Hehe mislis toplotu,a ne temperaturu :d.

da da, toplotu, naravno...pisao sam u dahu pa se potkralo tu par "gresaka" ;)

Meni je u idle-u oko 58 stepeni al u full loadu oko 62 (barton 2600+), ne-overklokovan, znaci sve default sa box kulerom. Da li treba nesto da preduzmem oko toga (cini mi se da mi je pre bio hladniji, al ne znam da vam kazem temperature), cistio sam ga od prashine i ista prica... Inace u sobi mi je oko 25 stepeni (imam klimu koja skoro uvek radi) ?

neka ok vrednost bi bila ~40 idle, <55 full load. Nesto mi tu smrdi kod tebe, JAKO je mala razlika izmedju idle i full load. Trebalo bi da je minimum nekih 10C razlike. Verovatno ti je sonda u soketu pobrljavila...koju plocu imas ? Ili jos bolje - kakva ti je sonda u soketu ? jel ona na traci maloj (epox) ili je ona dioda pri sredini (abit)?

Ma to su ti ok temperature, verovatno i dalje nize od stvarnih. Ako imas Gigabyte plocu, nemoj se cuditi visokim ocitavanjima, ona cita temperaturu iz procesora, i ona je tacna. Jest cudno sto je samo 4 stepena razlika, u full loadu treba da ide i preko 70 ako tacno ocitava.

Imam Abit AN7 (onu famoznu sa micro guru chipsetom). Malo da izkomentarishem ove temperature: kad sam upalio komp i posle pola sata sam pogledao temperature i 56 stepeni, zatim kada npr. radim nesto u Visual Studiu (kada nesto ne radi pa non stop runujem program, buildujem, debugujem) tu se smara procesor, posle ugasim VS, idem da jedem i kad se vratim temp. je oko ~60 stepeni, a u full loadu (lupim u VS da se neka funkcija rekurzijom poziva xxxxxxxx puta, zauzece procesora 100% i tako pustim jedno 5 minuta) i onda bude tako oko 62, igrice se ne igram pa ne mogu da kazem koliko je posle nekoliko sati igranja.

Imam ovu konfu od jedno 3 godine (mislim), pre toga nisam obracao paznju na temperature ali sam siguran da su bile nize (jer mi komp ispod stola i zimi mi sluzi da zagrejem stopala dok sam za stolom tako sto ih stavim iza kucista i ventilator od napajanja izbacuje topao vazduh). Kada ucim, komp je u idle-u i onda nije bio uopste topao vazduh pa sam ukljucivao AV scan ili slicno dok sam ucio (samo bi smarao procesor da se zagreje) i posle toga je bilo toplo, a sada je skoro uvek toplo :( (nema veze sto je sada leto, jer mi klima radi i unutra je uvek ~25 stepeni, zimi je nesto manje, al to je to)

Dobro, da manim glupe price, uglavnom visoka je temperatura, moja misljenja su:
1. Treba da se promeni termalna pasta (sada trenutno imam zvaku, a poznato je da je ona losha posle par godina i da treba da se menja). Ne znam koliko bi mi ovo pomoglo al treba da se smaram to da uradim i ne bih ako ne bi bilo nekog velikog efekta.
2. Jeste da je taj micro guru neprecizan, ali kada sam otvorio kuciste onda kada sam cistio za prashinu, sve je bilo vruce (znaci sigurno je tu negde oko 60 stepeni), i napajanje je bilo jako vruce sto mi se nesto i ne svidja.
3. Takodje da napomenem da imam dve osmice (jednu iza koja izbacuje vazduh i jednu ispred koja ubacuje), tako je bilo od kad sam kupio komp i obe rade ok, tako da nije neki problem do njih.
4. Posto su te temperature malo neprecizne, mozda i imam oko 10 stepeni izmedju full i idle-a (niza nek bude 56, kako je sada, a visha 62 mada mozda ide i vishe, ne znam tacno da kazem, jer se ne igram na kompu a AV pustam jednom u pola godine pa ne znam koja je max temperatura), treba da pustim AV scan ovih dana i da vidim. Uglavnom frka je sto je niza 56, to bi sigurno trebalo da bude manje! Inace nisam OC-ovao nista, nista nisam dirao, nikada me nije to zanimalo i nemam vremena da se bavim time, znaci apsolutno nista nisam dirao. Tako da verujem: il' pasta, il' prashina, al kuleri imaju dovoljno obrtaja (proc: 3480 rpm a nb: 5460, tako mislim da je uvek i bilo).

Uglavnom znam temperaturama nista ne 'fali, moze proca da radi i na mnogo vishe, al' ovaj komp treba da radi josh minimum 3 godine (kupicu ja drugi naravno, al ovaj ce da zameni mesto starom kompu na 750mhz-a koji se nikad ne gasi i sluzi sa: download, connection forwarding, firewall itd... na linuxu. Imam ga od 2000, nije se gasio uopste zadnje vec dve, mozda i tri cele godine (samo neki sitni restarti) pa planiram da mi i ovaj toliko traje i zato pitam da li da se brinem zbog ovoga.

Ne mogu ja tu nesto mnogo da uradim, jedino zamena termalne paste, al koliko ce to da mi pomogne? Ili da zamenim box kuler, mada ne bih vishe ulagao u ovaj komp ako ne moram.

P.S. Evo sada je 58 stepeni (otvorena mi je samo Opera, pre toga nista nije radilo) :S:

Poslednja izmena:
Ne mogu ja tu nesto mnogo da uradim, jedino zamena termalne paste, al koliko ce to da mi pomogne? Ili da zamenim box kuler, mada ne bih vishe ulagao u ovaj komp ako ne moram.

P.S. Evo sada je 58 stepeni (otvorena mi je samo Opera, pre toga nista nije radilo) :S:
To niko ne moze sa sigurnoscju da ti kaze,moras da probas da bi znao.Da li si skidao box cooler nekad?
[neko moje misljenje]box cooler i taj sistem sa zvakom je namenjen da se stavi jednom i posle ako se skida da se obavezno zvaka zameni pastom,posto zvaka posle sidanja gubi svoju efikasnost i deformise se.[/neko moje misljenje]
Tako da mogucje ako si skidao da se zvaka "slogirala" i izgubila svoju funkciju.

Poslednja izmena:
@M!ST!CX: nisam ga nikad skidao. A i btw, jel je normalno da je napajanje uvek jako vruce? (mozda zbog prasine, posto tu prasinu nisam cistio, probao sam nesto fenom, al slabe vajde, imam neki jako slab fen, treba da probam sa nekim jacim fenom, ili kako drugacije? Ili da otvorim napajanje i da podmazem ventilator VD-om ?

M!ST!CX je napisao(la):
To niko ne moze sa sigurnoscju da ti kaze,moras da probas da bi znao.Da li si skidao box cooler nekad?
Znam, bash zato i pitam da znam sta da probam, jer procesor nije skidan sa maticne od kad je kupljen, pa ako je zvaka ok ako se ne dira onda nemam ni sta da je cakcam.

Sta mogu da probam/preduzmem i da li uopste da se bakcem sa tim ili da pustim sve tako kako je sve dok ne bude pravio neke probleme (ako bude pravio)? Bilo bi super kada bi josh neko imao bartona 2600+ da mi kaze njegove temperature.

Koliko se ja secam sa mog cpu temp ti je veca za nekih 10c. Zameni pastu to ce da te kosta oko 700din.Ocisti i dobro napajanje, tj. rasklopiga, ocisti i vent. Nije to neko veliko cimanje sat vremena otprilike
Ma sta ima da rasklapa napajanje,najbolje da odneses napajanje kod nekoga ko ima kompresor(u najgorem slucaju na pumpu).Prilikom produvavanja fanova na napajanju obavezno nekim drvcetom ili srafcigerom zaglavi fan da se ne pomera,u suprotnom preveliki broj obrtaja moze razdrndati rotor.

@Master)D:)

PAzi, taj "full load" ti i nije neki. Skini i pokreni S&M, u settings jezicku stavi vreme testiranja na "long", idi na CPU jezicak, ostavi samo FPU odstikliran i stisni "run" i gledaj temperature. Stavljam 10 banki da ce ti se resetovati komp za maksimalno 10 minuta :D

Moras skinuti kuler sa CPU-a, ocistiti i njega i CPU od te zvake, staviti pastu i montirati nazad. Najverovatnije je to problem.

@M!ST!CX: hvala sto si mi rekao da zaglavim fan, jer verujem da to ne bih uradio.

@gx-x: dobio si opkladu :(
Pokrenuo sam ga kako si rekao, load je ostao na 75% kako je po defaultu, nisam nista dodatno dirao, bacio run, odmah mi je podigao temp na 67 stepeni i ono, pustio sam ga da radi, otishao sam da jedem i (ne znam posle koliko vremena), cuo sam kako pisti maticna (al veoma kratko jer cim je zapistala odmah se i ugasio komp), dodjem vidim i naravno ugashen komp.

Zakljucak: komp mi je u shitovima, moram da preduzmem nesto.
Termalnu pastu cu da vidim da promenim, pre toga cu da ocistim prashinu svugde, mogao bih i da podmazem fanove od napajanja i proce pa cu da vidim posle.

Drugo, da pitam za napajanje, ne svidja se sto se i ono jako greje, da li je to normalno ili? Mozda je neka frka oko napajanja? Inace imam Chieftec 420W (kupljen isto kad i komp). Takodje ne znam da li je to uvek bilo tako, od kad sam otvorio kuciste da cistim prashinu primetio sam je sve jako vruce i od onda sam krenuo da gledam temperature.

Edit: evo da vidite koliko je veselo sa temperaturama kod mene (@attachments);

Poslednja izmena:
Da li bi mogao da slikas unutrasnjost kucjista?,cisto da vidimo o cemu se tu radi.

Poslednja izmena:
@M!ST!CX: nema sta mnogo da se vidi. Sve je "normalno" (sem sto ima mnogo kabla i sto je mess u kucistu :) )

@all: sta je btw u speed fan-u Remote: (sto je kod mene na slici 76 stepeni :S: )?

@attachment: :type: :banana: :smash:

Inace samo me josh zanima sta znaci taj Remote: (u speed fanu) ?

Poslednja izmena:
@M!ST!CX: nema sta mnogo da se vidi. Sve je "normalno" (sem sto ima mnogo kabla i sto je mess u kucistu :) )

@all: sta je btw u speed fan-u Remote: (sto je kod mene na slici 76 stepeni :S: )?

@attachment: :type: :banana: :smash:

Inace samo me josh zanima sta znaci taj Remote: (u speed fanu) ?
U najvecem broju slucajeva ne znaci apsolutno nista i s obzirom da cesto prikazuje extremno visoke temeprature i/ili ima velike varijacije vecina korisnika nepotrebno panici :D

@Crni: ne panicim :), samo me zanima sta "meri"? (tj. sta je namenjeno da to pokazuje).

Inace problem solved, ty guys.... :)

@Crni: ne panicim :), samo me zanima sta "meri"? (tj. sta je namenjeno da to pokazuje).

Inace problem solved, ty guys.... :)
To zavisi od ploce od ploce, a imas ovde objasnjeno:
http://www.almico.com/speedfan.php

Inace, local je senzor na samom socket-u, a remote bi trebalo da bude AMD-ov on-cpu diode senzor sto dosta ploca iz tog vremena nije bilo u stanju da ocitava kako treba ili nije ocitavalo uopste (NF7 na primer), a na AN7 je za to zaduzen LM84.

Nego, gledam sad nesto ove tvoje screenshotove i moguce je da je kod tebe to ocitavanje ipak korektno :D s obzirom da su temeprature (local, remote i CPU) u jednom slucaju 43C, 69C i 40C, a u drugom 51C, 76C i 59C, pa prati da li postoji neka veza izmedju njih prilikom promena istih (javlja mi se da ipak postoji :d).

51C, 76C i 59C - u warrning time-u (pre sredjivanja)
43C, 63C i 40C - posle menjanja paste na procesoru i smanjenja tezine napajanja za nekih 100grama :D

Temperatura CPU-a se smanjila zbog paste, napajanje zbog prashine, a ovo Remote valjda zato sto je celo "kuciste" hladije. Inace ne kontam koja je ta famozna fora sa microGuru cipsetom (znam kada sam kupovao maticnu svi to pominjali, kutiji matice je to naglasheno (ima slika, pishe velikim slovima mGuru itd...), po cemu je to "specialnije" od nacina na koje ostale maticne mere temperaturu. Tj. sta taj cip zapravo radi.

remote je ko zna sta, ja sve hladim vodom, a remote mi je 75C. To je neka sonda koja ko zna sta ocitava. Nikada nisam video na remote da je ispod 60C. Imam vodom hladjen komp + IceQ na grafickoj, komp je necujan, sve je ladno alli je remote trenutno 72C, pa ako ti to nesto znaci...

Da ne bih otvarao novu temu
Imam problem da ohladim Barton 2500+, tj juce menjana pasta (neka uzeta iz foxconn kulera) na box procesoru, posto su temeprature bile preko 66C, temperatura se sada spustila na nekih 60-61C i pored dve osmice sa zadnje strane koje duvaju ka unutra ne mogu nikako da spustim temperaturu ispod ovih vrednosti, najiteresantnije se da je temperatura konstantna bilo idle bilo igranje igara. (niti spada niti raste temperatura i de u rasponu od 59-62C) Mereno je sa Everestom i SpeedFanom kao i reset pa BIOS, razlike +/- 1C izmedju programa. Da li da pokusavam da jos skidam temperaturu ili da ga ostavim ovako kako jeste?

Masina je iz potpisa osim sto je sada Chiftec napajanje umesto kineza i nikad nije radjen OC.

Nemoj da ti te osmice pozadi duvaju unutra, pravis kontra efekat. Jedna od njih ti dobar deo toplog vazduha iz napajanja vrati pravo na procesorski kuler.

Bolja varijanta ti je da gornju od te dve osmice namestis da duva napolje, a onu drugu da prebacis da duva hladan vazduh iz okoline na diskove (naravno ukoliko je moguce). Trebalo bi da ti to napravi malo bolju promaju unutar kante...

Trenutno stanje temperature procesora...

Prilozi

• KOMP.jpg
    KOMP.jpg
    66 KB · Pregleda: 140
  • TMP.JPG
    TMP.JPG
    145.9 KB · Pregleda: 152
@Ostoja
Hvala na savetu, inace okrenuo sam jednu osmicu da duva napolje i temp procesora se i dalje krece oko 60C (57C - 62C) ma sta radio. Jednu osmicu sam bukvalno zalepio duplom selotejp trakom sa prednje strane HHD-ova posto moje kuciste nema sa prednje strane mesto za kuler i temp se drasticno smanjila bilo je oko 50C - 56C sad ne prelazi 35C.
Inace da li neko zna da li MSI ima opciju gasenja kompa kad se procesor pregreje posto u biosu ima samo opcija warning temp. i to ili ugaseno ili 70C nema drugih podesavanja. Kad temp. stigne do 70C krene da pisti ali negasi komp i kako da proverim temperaturu grafike?
BTW malo sam pocistio kablove tako da mi je sada i cipset temp oko 42C-43C a prelazilo je 50C

Prilozi

• temp.JPG
    temp.JPG
    138.3 KB · Pregleda: 108
Poslednja izmena:
Nisam bas siguran da taj Ti4200 ima termalni senzor... Koliko znam jedino je ASUS imao senzore za temperaturu u to doba.

U svakom slucaju mozes probati sa Riva Tuner-om, pa ako ti on vidi senzore na grafici eto ti idealnog programa i za pracenje temperature i za D3D i OGL tvikovanje...

Meni su HDD-ovi [2 WDa i 1 Maxtor] na ~50c konstantno... Normalno ili...!?

Manje-vise normalno za nehladjene diskove...

Nazad
Vrh Dno