Šta je novo?

Nove vesti o AMD-u, i to ne bas vesele

• Začetnik teme Začetnik teme Bogda
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Bogda

Čuven
VIP član
Učlanjen(a)
29.06.2000
Poena
725
Moja oprema  
CPU & Cooler
AMD Ryzen 7 7800X3D + Noctua NH-D15
Matična ploča
GIGABYTE B650E AORUS ELITE X AX ICE
RAM
2 x KINGSTON DDR5 16GB - KF564C32RWK2-32
GPU
Gigabyte GeForce RTX 5070Ti Windforce
Storage
Samsung SSD 980 Pro 1TB + Samsung SSD 860 EVO 1TB + Samsung HD103SJ
Zvuk
MiniDSP Flex + Yamaha A-S2100 + KEF LS50 Meta + SVS 3000Micro + ...
PSU
ROG-STRIX-750G
Kućište
Fractal Design Meshify C
Monitor
AOC Agon AG322QWS4R4
Miš & tastatura
Logitech G502 + Corsair Gaming K70 LUX Keyboard
Ostale periferije
Moondrop Cosmo
Laptop
hp EliteBook 850 G6
Pristup internetu
  1. Optički internet
Dok smo mi na benchmark forumu imali temu "AMD nastavlja da osvaja trzisni udeo", situacija na trzistu se kretala u malo drugacijem smeru. Po procenama isuppli-a trzisni udeo AMD na polju mikroporcesora je opao za 4,6%, sa 15,7% na 11,1% i to uprkos drasticnom spustanju cena procesora.
U istom periodu AMD je napravio gubitak od 611 miliona zelembaca.

Ne znam koliko ovakvih quartera AMD jos moze da izdrzi. Hektor i kompanija obecavaju bolje q2 i q3, ne znam samo cime misle da ga ostvare. Uticaj novih Barcelona procesora se nece osetiti jos najmanje 2 quartera. Graficki deo kompanije mozda i uspe da napravi nesto a prve prave naznake treba da dobijemo vec danas i sutra kada AMD prikaze soje DX10 chipove. Medjutim hoce li biti dovljno da odrzi brod koji je poceo da tone.

http://www.tgdaily.com/content/view/31708/118/

Tgdaily je poznat po FUD-ovanju. :d Uostalom, AMD trenutno ima prilicno inferioran proizvod u odnosu na konkurenciju, najave ne deluju ubedljivo da ce buduci proizvodi biti bolji, pa je logicno da akcije opadaju, a na kraju i trzisni udeo. Pored toga su se "istresli" za ATI i za R&D novih K10 procesora, za modernizaciju fabova itd....
Ipak, DX10 gama grafickih kartica ce biti lansirana sutra, a za naredni kvartal se ocekuje da ce poceti da preplavljuju trziste, a ako performanse K10 budu dobre kao sto se najavljuje, verovatno ce i share na berzi da skoci.

Ako bankrotiraju vervatno ce ih kupiti IBM ili neki slican igrac, ili smo najebali ! 😀

Poslednja izmena:
'De nadje 15.7%, pa AMD je imao oko 25% u poslednjem kvartalu 2006. A da mu je opao share to je sigurno, ali za citavih 4.6% je malo verovatno, pored dilova sa Dell-om i drugim OEM-ima...

Kolko znam AMD-ove DX-10 kartice ce danas i sutra biti samo predstavljene novinarima,a prica se da ce u prodaji biti tek krajem maja.

...ali i posle sutrasnjeg dana nece biti zvanicnih rezultata i specifikacija. kad istice NDA?

Koliko se secam, AMD je i ranije pozajmljivao pare kada padne u dubiozu pred izlazak novog proizvoda. Ciklus se ponavlja - 1999. 2003. 2007. Prakticno na 4 godine.

Verovatno kada budu kompanija velicine priblizne Intelu, nece imati takve oscilacije.

Ima li AMD pravnog osnova da tuzi Intelovu zbog politike damping cena???

Kako Intel trenutno ide, AMD ce u q2,3 i 4 imati gubitke mnoogo vece od 611M$ koliko je imao u q1. To znaci da ce AMD ili bankrotirati ili biti kupljen od strane neke finansijski mocnije firme. Nazalost, u 2008 ce mo imati potpune monopole u oblasti proizvodnje mikropocesora i GPU-ova, a onda neka nam je bog u pomoci. Ko zna, mozda nVidia kupi AMD/ATI zajedno, to bi bilo bolje od onoga kako stvari sada izgledaju.

Ono sto ja mogu da uradim je da ne kupim C2D zbog 10 frejmova vise u nekoj igrici sada, vec da uzmem Athlon 64. Rekao bih da je svako ko uradi drugacije isuvise sebican i kratkovid.

Poslednja izmena:
Hahahahhaha
dobra sala za dobro jutro;-)
Ono sto ja mogu da uradim je da ne kupim C2D zbog 10 frejmova vise u nekoj igrici sada, vec da uzmem Athlon 64. Rekao bih da je svako ko uradi drugacije isuvise sebican i kratkovid.

Pa ti nemoj biti sebican i kratkovid, pa pare koje si tesko zaradio doniraj AMD-u. Ja mislim da bi i oni sutra tebi sigurno dali jedan FX procesor kada bi ostao bez para. :d

Poslednja izmena:
Pa ti nemoj biti sebican i kratkovid, pa pare koje si tesko zaradio doniraj AMD-u. Ja mislim da bi i oni sutra tebi sigurno dali jedan FX procesor kada bi ostao bez para. :d
Necu da doniram nista, uzecu X2 za 100e, i proracun u excellu ce mi trajati 0,1s duze nego tebi. Za pare koje ustedim na maticnoj ploci cu popiti pivo na Adi i prijace mi vise nego extra 5 frejmova u M2TW.

"A mene... ako se sete na Dan bezbednosti, sete se... ako se ne sete nikom ništa... To je bila moja dužnost!":d

Poslednja izmena:
Necu da doniram nista, uzecu X2 za 100e, i proracun u excellu ce mi trajati 0,1s duze nego tebi. Za pare koje ustedim na maticnoj ploci cu popiti pivo na Adi i prijace mi vise nego extra 5 frejmova u M2TW.

"A mene... ako se sete na Dan bezbednosti, sete se... ako se ne sete nikom ništa... To je bila moja dužnost!":d

Ostace ti mnoogo vise za pivo posto je X2 3800+ 85 Eur 😉 pa moze da padne i pljeskavica u somunu. 😀 😀

Originally Posted by Bogda
Pa izgleda da kupvine nece biti jos. AMD ce se zaduziti za jos dodatnih 1,800 000 000$. To ce mu biti poslednja pozajmica jer ako uskoro ne uspe da preokrene situaciju a pare se potrose...
http://www.theinquirer.net/default.aspx?article=39130

Čim se zadužuje u ovoj poziciji sigurno znaju da imaju dobar proizvod da ponude. Ja se nadam da će preživeti.

Ako AMD dobije taj novac onda je jako daleko od "dubioze" , neće niko da ulaže u nekog koji propada.

Poslednja izmena:
Ja mislim da je veoma glupo bilo sto su kupili ATi u ovom trenutku. Mislim da je to rezultat njihove lose procene. Vreme ce pokazati ako se izvuku.
1. R600 izgleda nece biti toliko dobar, ali ako RV serije budu kako treba onda ima nade
2. K10 bi morao sto pre da se pojavi, Intel pritiska sa niskim cenama.

da se onda znalo kolko je R600 los cena atija bi bila daleko manja.
tako da u AMD-u izgleda nisu znali sta kupuju.

Moze biti, ali AMD ipak kupovinom ATI-ja nije kupio samo R600, nego mogucnost da ATI-jeve tehnologije iz domena grafike i cipsetova implementira u okviru svojih buducih platformi. Cela prica u buducnosti, i sada dobrim delom, se vrti oko platformi... U buducnosti ce biti specijalizovanih platformi za handheld, gaming, mobile, ultra-mobile, workstation itd...

Lako je moguce u takvom scenariju da AMD vise ne bude ozbiljan igrac u segmentu high-end discreete grafike ili da juri performance crown sa Intel-om nego da se okrene onome sto donosi siguran profit - prenosni racunari, handheld uredjaji, HDTV consumer elektornika itd... U buducnosti ce performanse biti sve manje bitne, za razliku od mogucosti da se potojece tehnologije sa desktopa prlagode specijalizovanim poljima primene.
AMD ima sve preduslove za to, jer je ATI do sada bio veoma jak u segmentu mobilnih uredjaja i HD televizije, a kako AMD procesori imaju veoma nisku potrosnju uz dodatna usavrsavanja bice idealni za notebookove...

Ja ne ocekujem od Phenona da unisti konkurenciju, vec da, kao i R600 - bude uporediv. Medjutim, kao i R600 i Phenon ce verovatno doneti dosta poboljsanja na drugim poljima, kao sto je usteda energije i sl.

Problem je druge prirode... Ako AMD sa Phenon-om nekako bude i parirao i nadmasio Core 2 (tada ce biti aktuelan Penryn) i ako su se toliko nategli za novu arhitekturu i svorc su, kako ce za godinu dana izbaciti novu arhitekturu koja ce parirati Intel-ovim procesorima sa integrisanim DDR3 kontrolerima... Da ne spominjem da ce i nVidia kad-tad izaci sa novim DX 10.1 akceleratorima, pa ce i to morati da se isprati kako bi AMD ostao konkurentan na nacin na koji je bio do sada... Ili ce jednostavno, da se okrenu drugoj poslovnoj strategiji i opstanu na trzistu?

Poslednja izmena:
da se onda znalo kolko je R600 los cena atija bi bila daleko manja.
tako da u AMD-u izgleda nisu znali sta kupuju.

Ma nije uopće toliko loš, samo je debelo kasnio ... a vjerojatno su se preračunali i sa proizvodnim procesorm cijele R600/RV600 serije što im je uzelo sigurno bar jedan kvartal. Evo sad su "polomili" i RV630.

Poslednja izmena:
Igrom slučaja saznao sam da krajem godine kreće nVidia sa serijom 9 i ubrzo zatim sa serijom 10. Razlog je krajnje prost - nisu produžili saradnju sa AMD-om koji sad zbog ATI-ja grca u dugovima (izgleda da mu to keširanje nije trebalo), Intel ga stiso sa cenama (prodaje ispod svakog smisla) i ušao u dil sa nVidiom pa ovo dvoje monopolista jednostavno vide sada dobru šansu da jednim udarcem ubiju dve muve, a ATI kasni sa narednom generacijom kojoj ujedno ne može da spusti potrošnju struje, pa bi novim kompovima trebalo napajanje od nekih 700w !? Da ne pominjem i izlazak DX10.1, evo linka - http://www.elitebastards.com/cms/index.php?option=com_content&task=view&id=103&Itemid=29
Dakle definitivno padaju maske, Intel i nVidia bi monopol po svaku cenu, da nema ATI-ja nVidia-ne kartice bi koštale ko zna koliko, a tek Intel procesori i ploče... Verovatno se AMD-u crno piše, uhvatiše ga u raskoraku. Vreme će ipak pokazati je li moj pesimizam opravdan. Trenutno AMD jedinu šansu ima sa svojim 'kućno - industrijskim' procesorima koje je nedavno predstavio, rade na 500MHz i troše 3w struje, ne treba im cooler, a namenjeni su za kućne konzole koje bi trebalo da zamene desktop računare ili da se ugrađuju u TV aparate (takav comp sa 2.5" HDD-om bi bio veličine knjige džepnog izdanja) dakle internet, multimedia i neke proste igre, i naravno industrijski rašunari kojima je jako bitno da se ne greju i da zbog nemanja kulera može da radi u najgđim uslovima.
Pa da sačekamo razvoj gadne situacije...

Igrom slučaja saznao sam da krajem godine kreće nVidia sa serijom 9 i ubrzo zatim sa serijom 10. Razlog je krajnje prost - nisu produžili saradnju sa AMD-om koji sad zbog ATI-ja grca u dugovima (izgleda da mu to keširanje nije trebalo), Intel ga stiso sa cenama (prodaje ispod svakog smisla) i ušao u dil sa nVidiom pa ovo dvoje monopolista jednostavno vide sada dobru šansu da jednim udarcem ubiju dve muve, a ATI kasni sa narednom generacijom kojoj ujedno ne može da spusti potrošnju struje, pa bi novim kompovima trebalo napajanje od nekih 700w !? Da ne pominjem i izlazak DX10.1, evo linka - http://www.elitebastards.com/cms/index.php?option=com_content&task=view&id=103&Itemid=29
Dakle definitivno padaju maske, Intel i nVidia bi monopol po svaku cenu, da nema ATI-ja nVidia-ne kartice bi koštale ko zna koliko, a tek Intel procesori i ploče... Verovatno se AMD-u crno piše, uhvatiše ga u raskoraku. Vreme će ipak pokazati je li moj pesimizam opravdan. Trenutno AMD jedinu šansu ima sa svojim 'kućno - industrijskim' procesorima koje je nedavno predstavio, rade na 500MHz i troše 3w struje, ne treba im cooler, a namenjeni su za kućne konzole koje bi trebalo da zamene desktop računare ili da se ugrađuju u TV aparate (takav comp sa 2.5" HDD-om bi bio veličine knjige džepnog izdanja) dakle internet, multimedia i neke proste igre, i naravno industrijski rašunari kojima je jako bitno da se ne greju i da zbog nemanja kulera može da radi u najgđim uslovima.
Pa da sačekamo razvoj gadne situacije...

Ne sekiraj se nista,ne ide AMD a ni ATi nigde.A odakle ti da je Nvidia monopolista na trzistu??
BTW,svaka kompanija (potajno) zeli da bude monopolista.To je idealna situacija po svaku kompaniju,a najgora situacija po potrosaca.

Hhahaha, obojica grešite. Svaka kompanija u normalno uređenoj zemlji ne želi da ima monopol na svom tržištu, jer postoji velika i realna mogućnost da je sudskim putem rasparčaju na više različitih kompanija ili nešto još gore. Američki AT&T je najbolji primer, a u sličnim situacijama su već bili i Microsoft i Intel. Intelu odgovara da AMD bude tu gde je, samo da bude malo slabiji. A nije im jedini "trn" u oku AMD, već i NVIDIA, pošto je intel lider na tržištu grafike, kome je NVIDIA za petama po ukupnoj zaradi. Monopol je luksuz koji nijedna tako velika firma u USA ili EU sebi ne sme da priušti...

Nazad
Vrh Dno