Šta je novo?

Zvanicna Vista tema

• Začetnik teme delimir
  • Datum pokretanja
Nije iskljuceno da ce biti problema, sobzirom na to da, nacelno, treba prvo staviti XP pa Vistu. U obrnutom slucaju, moze doci do problema sa dualboot-om, tj, da "zagubis" Vistu. Ima resenja i za to, ali je u praksi mnogo jednostavnije staviti prvo XP pa onda vista (i to cista instalacija, ne iz XP-a)

Zamolio bih one koji imaju iskutva sa Vistom (bilo RTM verzija ili Final) da mi odgovore na par pitanja.

Masina iz potpisa.

1. Da li mi trebaju nVidijini drajveri za Chipset (nForce 4 SLi), i ako mi trebaju gde da ih nadjem
2. Skinuo sam sa Realtekovog sajta AC97 drajvere za vistu. Oni bi trebalo da sljakaju zar ne?
3. Da li sa Forceware drajverima 100.xx serije mogu da rade igre?
4. Da li je u RTM verziji DX10?
5. Postoji li neka lista programa koji su kompatibilni sa vistom (najbitniji su mi Daemon, Adobe Pro 8)
6. Koliko vista sama po sebi zauzima memorije u leru? Mogu li da se gase neki servisi kao u XP-u? Ako mogu koji su (moze i link ka nekom sajtu)?
7. Koliki je FPS drop u visti (neka prosecna vrednost), ne furam neke novije igrice (ToCA 3, Dinasty Warriors 4 i ePSXe - da li ce biti pada FPS-a u ove tri?). Da li igrice rade kako treba?
8. Sto se tice Update-a, da li ce da mi sj*be crack (varijanta sa resetovanjem datuma na 2099. godinu)?

Hvala unapred

Pozdrav

Drugar me zaplasio mogucnoscu da pri instaliranju XPa preko Viste mogu da ocekujem problem u boot sektoru i da unistim inace legalnu Vistu?

Neces je "unistiti", ali sa malo pretrage nacices slicnu temu... U sustini, 100% neces moci da bootujes Vistu, ali se da ispraviti.

Zamolio bih one koji imaju iskutva sa Vistom (bilo RTM verzija ili Final) da mi odgovore na par pitanja.
5. Postoji li neka lista programa koji su kompatibilni sa vistom (najbitniji su mi Daemon, Adobe Pro 8)

Oba sljakaju, listu kompatiblinih programa imas na jednom sajtu:d, link trenutno ne znam, ali je dat u ovoj temi u najmanje dva posta....

:wave:

1. Zavisi, Vista ima gomilu svojih drivera, ukjucujuci i nForce4. Takodje, Vista skida sa interneta koji joj driveri trebaju i to prilicno efikasno. Pored svega toga, ja sam ipak rucno morao da instaliram nForce4 drivere zato sto me je zezao zvuk.
2. Naravno, mada moze da se desi da ti ni ne budu potrebni
3. Zavisi od igre. Neke rade sasvim lepo, a neke ne rade uopste. Generalno, vecina igara radi, ali takodje ubedljiva vecina ima primetno losije performanse pod Vistom nego pod XPom. Za igre trenutno jedan veliki minus.
4. Jeste, ali moras da imas nVidia 8xxx seriju da bi radili, naravno
5. http://www.iexbeta.com/wiki/index.php/Windows_Vista_Software_Compatibility_List
6. Mogu da se gase servisi bez problema, cak i lakse nego na XPu. Meni Vista trosi 400MB u leru ali apsolutno nista nije ugaseno od servisa + aero + neki programi u trayu.
7. Meni se cini da je drop ponekad i do 40%. Mada ove tvoje igre uopste nisu zahtevne i trebale bi da rade normalno.
8. Zavisi. PM

Instalirao juce i zadovoljan sam... Zanimljiva je...

evo i ja da se pohvalim posle mesec dana intenzivnog rada na visti, sve u svemu lepo ali i ne bas toliko efikasno kako msft tvrdi, enivej meni je ok i radi mi masina brze nego na xp-u i nemam nameru da se vracam na xp, samo me nervira to sto nema drajvera jos uvek, tj ima ali nisu sredjeni kako treba. ajd u zdravlje :)

Poslednja izmena:
Da li mogu da iskljucim servis Ready Boost. I kako da iskljucim Task Scheduler!

evo i ja da se pohvalim posle mesec dana intenzivnog rada na visti, sve u svemu lepo ali i ne bas toliko efikasno kako msft tvrdi, enivej meni je ok i radi mi masina brze nego na xp-u i nemam nameru da se vracam na xp, samo me nervira to sto nema drajvera jos uvek, tj ima ali nisu sredjeni kako treba. ajd u zdravlje :)

Isti je slucaj samnom posle vise od mesec dana nema nikakvih problema cak skoro sve igre rade kako treba ne vidim nikakav gubitak u performanasama.Bolje se snalazi u mrezi pogotovo ako prelazite sa jedne na drugu.Jedini problem je sto nemogu da presnimavam fajlove kad sam u domenu da drugih racunara koji su u istom domenu dok je u xp i w2k to moglo bez problema iako sam dobio special permision.

Imam 32-bit vistu na 30 dana i probao sam nije lose ide brze ali ne nesto posebno,za drajvera osnovne
mogu se naci sa oficijalni sajtova proizvodjaca komponenti ali za neke licne stvari kao za nokiju n73 mislim na pc suite nista i recimo skener nista za audigu 2 zvucne ima ih.Torent radi dobro.Vista je lepa nema sta ali jos po mome misljenju nije vreme za prelazak,boze zdravlja nikad nije kasnio,jer smatram da ce za skorije vreme da bude ok i samo da jos naglasim za nekoliko dana koristenja nisam imao nikakvih problema posto sam je apdejtovao nekih 17 megabajta,masina iz potpisa.

Evo ja ti pisem sada sa Viste, Thompson se najnormalnije instalirao sa drajverima koji dolaze na disku. Imam pohvalu za ove iz microsofta. Na betama nisu radili xp drajveri, sada se svi bez problema prepoznaju i rade ko sat! Svaki do jednog!

Sa koje Viste x64 ili x32? Meni u 64-bitnoj Visti Ultimate verziji ne prepoznaje xp drivere za thomson tcm420 modem a 64-bitni driveri jos nisu napravljeni... Neznam sta da radim pa jos experimentisem sa dva sistema uporedo... Ako neko zna kako da nateram da ovaj modem radi pod vistom neka me prosvetli...

Postavio sma pitanjeu temi za stampace lai niko ne odgovara pa se nadam da ovde neko zna odgovor, a imam Lexmark Z35 inkjet stampac i pod Vistom Home Premium 32bit ne radi sa XP ili driverima koje VIsta sama nadje na netu a kada sam probao drivere za slicne modele (Z32) pokrene se i kao da radi ali izbacuje beo papir, odneo sam stamapc do komsije koji je jos na XP i sve je lepo otstampao, osim toga prezadovoljan sam Vistom, lepo radi, stabilna je i osim boot-a koji je malo sporiji ostalo mi radi brze u odnosu na XP. Zna li neko resenje za stampac?

Sa koje Viste x64 ili x32? Meni u 64-bitnoj Visti Ultimate verziji ne prepoznaje xp drivere za thomson tcm420 modem a 64-bitni driveri jos nisu napravljeni... Neznam sta da radim pa jos experimentisem sa dva sistema uporedo... Ako neko zna kako da nateram da ovaj modem radi pod vistom neka me prosvetli...

prikaci ga na LAN (tu ti ne trebaju driveri)...ja imam isti taj i radi ok

Kupi switch onda ako ti toliko treba Vista.

Ma hajde, mogao bih da napisem i drajver... (kad i ako budem raspolozen)

Ne moraš da budeš sarkastičan, ja sam samo dao predlog.

ne salim se... mogao bih... problem je jedino Microsoftov digitalni potpis, taj driver ga sigurno ne bi imao...

Poslednja izmena:
Da li zna neko kako da nateram (ima li drajvera) ovu kartu da radi na x64 VISTI!!!!

Upitanju je Gigabyte GT-PTV-TAF-RH

jel neko koristio vLite (ista stvar na xp-u je nLite)? isti im je autor:
http://www.vlite.net/
konacno i Vistu da olaksamo:D

edit: neko je pitao gde su updateovi (i driveri) sacuvani, evo (ako niko dosad nije odgovorio) sta sam procitao na MSFN:
Kod:
%systemroot%\windows\system32\DriverStore
To my amazement, every driver that Vista chose and installed during the Vista install process was archived here, as was every Windows Update....

Poslednja izmena:
Da se razumemo, ovo o čemu ja pričam nije piratska verzija, već samo smanjivanje instalacije viste. I dalje vam treba originalni ključ da biste istu aktivirali. :d

jel neko koristio vLite (ista stvar na xp-u je nLite)? isti im je autor:
http://www.vlite.net/
konacno i Vistu da olaksamo:D

edit: neko je pitao gde su updateovi (i driveri) sacuvani, evo (ako niko dosad nije odgovorio) sta sam procitao na MSFN:
Kod:
%systemroot%\windows\system32\DriverStore
To my amazement, every driver that Vista chose and installed during the Vista install process was archived here, as was every Windows Update....
Pitanje 1: e sad da se nadovezem na ovo za update-ove, recimo reinstaliram vistu i hocu da vratim update-ove jel ce da rade svi ako samo prekopiram sadrzaj tog foldera u novoj visti? veoma bitan i hitan odgovor

Pitanje 2: Sta moze da bude kad kad mi u Visti iskoci BSOD sa porukom IRQ_NOT_LESS_OR_EQUAL i prc restart odmah, recimo da iskace na svakih nedelju dana i prilicno me iritira vise, do cega bi ovo moglo da bude? U biosu su mi svi irq resursi stavljeni na Auto tako da ne vidim da ga tu nesto koci, masina je iz potpisa (tj ovo sa strane).Slikao sam monitor kad je iskocio ovaj BSOD ali je malo mutna slika jer sam se tresao od nervoze :), mogu da okacim sliku. Napominjem da se ovo desavalo i kod drugara prilikom instalacije viste (totalno drugacija konfa, nema nista isto sto i ja sem Lite-On rezaca) znaci kod njega je jos u toku instalacije iskakao bsod i nekako uspem da instaliram kod njega ali posle je u radu na svakih 7 i po minuta CIRKA iskakao isti BSOD? Ajd ako neko zna neka javi kako da resim ovo nervira me opasno. Napominjem da ovo u zivotu nisam imao na XP ali takodje mi se ne vraca na XP nikako. Pozz

Poslednja izmena:
meni se par puta pojavljivao plavi ekran pred iskljucivanje kompa (shut down), a on se automatski posle restaruje i onda tek iz drugog puta ga iskljucim...(ne znam da li to ima veze sa tvojim problemom) ali ja sam gasio neke servise (one sto svi preporucuju da se ugase i nijedan vise) pa je 100% bilo do toga...

a sto se tice lajtovanja probacu i ja vistu da lajtujem cim uradim xp:) ...(off: kako je extra sa ovim addonovima, update-ovima, i addon programima, ocas posla gotova unattended instalacija - meni je to bas zanimljivo)...
evo polako pocinju da rade i addonove za vistu...(http://www.ryanvm.net/forum/ ; http://www.msfn.org/board/index.php?showforum=89)

meni se par puta pojavljivao plavi ekran pred iskljucivanje kompa (shut down), a on se automatski posle restaruje i onda tek iz drugog puta ga iskljucim...(ne znam da li to ima veze sa tvojim problemom) ali ja sam gasio neke servise (one sto svi preporucuju da se ugase i nijedan vise) pa je 100% bilo do toga...

a sto se tice lajtovanja probacu i ja vistu da lajtujem cim uradim xp:) ...(off: kako je extra sa ovim addonovima, update-ovima, i addon programima, ocas posla gotova unattended instalacija - meni je to bas zanimljivo)...
evo polako pocinju da rade i addonove za vistu...(http://www.ryanvm.net/forum/ ; http://www.msfn.org/board/index.php?showforum=89)

to mi se desavalo samo sa starim krekom za vistu (ono kad se menjaju fajlovi) sa novim bios emulation krekom nemam toga vise ali ima ovo novo. I sad neko izbrise post zbog piraterije a svi imamo 90% piratizovano sve :)

Poslednja izmena:
@ Northwood: koji su to servisi koji se preporucuju za gasenje da probam da pogasim sve to pa da vidim hoce li da napravi opet BSOD?

Elem....
I ja sam nekoliko puta popio bsod na visti prilikom restartovanja masine,cak mi se tom prilikom hdd nekoliko puta upali i ugasi pre nego sto ga restartuje.Medjutim,prilicno sam siguran da su u pitanju sata drajveri za moju plocu,video sam na msi forumu da dosta ljudi ima problema sa sata drajverima i da imaju bsod ako instaliraju nvidijine drajvere za ovaj chipset.Danas sam flesnuo bios,i to mi je bilo sumnjivo,pa javljam situaciju kad opet budem instalirao vistu. Ono za ono je bios emulation,barem ja mislim...

Elem....
I ja sam nekoliko puta popio bsod na visti prilikom restartovanja masine,cak mi se tom prilikom hdd nekoliko puta upali i ugasi pre nego sto ga restartuje.Medjutim,prilicno sam siguran da su u pitanju sata drajveri za moju plocu,video sam na msi forumu da dosta ljudi ima problema sa sata drajverima i da imaju bsod ako instaliraju nvidijine drajvere za ovaj chipset.Danas sam flesnuo bios,i to mi je bilo sumnjivo,pa javljam situaciju kad opet budem instalirao vistu. Ono za ono je bios emulation,barem ja mislim...

ovo gasenje i paljenje hdd-a prilikom reseta izaziva samo nvidia driver za SATA disk to je provereno i meni se desavalo da prilikom restarta i gasenja, jedno 3 puta upali i ugasi hdd dok ne ugasi/resetuje masinu. Ako mislis da BSOD iskace zbog nvidia drivera sto mi je onda na onoj masini od drugara iskakao jos u instalaciji? Inace ta masina je bila Gigabyte GA-K8NE cini mi se, sempron 3000+, 2x512mb kingston ddr400, nvidia 7300gt, 250gb wd 2500ks sata2, i lite-on 16a7s sata dvd rw i iskocio je irq bsod jedno 10 puta u toku instalacije a posle u toku rada merio sam mu vreme na tacno 7 i po minuta uvek, znaci radi tih 7 i po minuta i samo pukne u sekundu tacan hehheh

Poslednja izmena:
@studiopvc: pa gasio sam one slicne servise kao i u xp-u: automatic updates, win defender, system restore, remote registry, themes,...itd. sad sam na xp-u pa sledece nedelje cu opet na vistu (uzeo sam jos giga memorije pa zato)...sad trenutno ne znam da li sam sve te gasio ali to je to...

Vrh Dno