Šta je novo?

refil... da ili ne ???

velija

Čuven
Učlanjen(a)
02.11.2002
Poena
610
Na mom HP940c nema vise crnog mastila...
dvoumim se da li da refilujem , vidim da se i ovde na forumu ljudi zale kako su im se nepovratno zaprljale glave na stampacima usled koriscenja sa tim refilovanim ketridzima....

kakva su vasa iskustva i gde je najbolje ici i refilovati ketridze, ili je ipak bolje kupiti nove i ne rizikovati "glavu" ??? FX

pozdrav cheers

Domaca radinost rula :D
Samo nemoj da preterujes, pa da refilujes mnogo puta.

Zali mi se lik pre neki dan kako je refil sr*nje i kako mu se sjebao stampac i nece vise da stampa bez nekih linija. Presaberemo se i ukapiramo da je refilovao po najmanje 10x oba ketridza ctp;

Ja HP940c koristim za stampanje slika na 270g papiru (12x9cm@400+dpi) i rezultati su sasvim OK>...

Ne razumijem zasto bi strahvao od zaprljanja glave ukoliko se refil odradi korektno i kertridz ne puni vise od 5,6 puta . Ukoliko se koristi kvalitetnije mastilo /American InkJet npr/ i refil odradi recimo jedan SmileInk , za kojeg sam cuo da je na dobrom glasu u BG , usteda je ogromna , a kvalitet stampe i vise nego pristojan .

velija je napisao(la):
Na mom HP940c nema vise crnog mastila...
dvoumim se da li da refilujem , vidim da se i ovde na forumu ljudi zale kako su im se nepovratno zaprljale glave na stampacima usled koriscenja sa tim refilovanim ketridzima....

kakva su vasa iskustva i gde je najbolje ici i refilovati ketridze, ili je ipak bolje kupiti nove i ne rizikovati "glavu" ??? FX

pozdrav cheers
"Nepovratno zaprljale glave na stampacima" ??? Svasta! Glave su na ketridzima i ukoliko se ketridz lose refiluje stampacima nece biti nista. Stampac se ne moze pokvariti od lose napunjenog ketridza. American Ink Jet mastila daju odlican kvalitet. Neophodno je samo da ketridz ne stoji prazan predugo jer onda dodje do zacepljenja glave pa otuda i loseg kvaliteta stampe. Ukoliko se refil odradi na vreme, uspeh je zagarantovan. Crni ketridz se zaista moze puniti 5-6 puta dok su moja iskustva sa kolornim ketridzima daleko bolje. Nisam brojao ali mislim da sam kolorni ketridz punio sigurno vise od dvadeset puta. Na kraju je jadan umro jer nije mogao da odstampa celu stranu a da ne izgubi boju. Riknula mi crvena. I danas ga koristim ponekad kada mi je potrebna stampa samo u plavoj boji :) .A da imam ultrazvucnu kadicu i tu crvenu boju bi sredio. Ali nemam. Odsekao bih mu gornji deo, promenio sundjercice i potopio u kadicu. Garantujem da bi proradio kao nov :)

Punim kertridze (za sebe) vech godinama i neme nikakvih vechih problema. Tacno je da ne bi trebalo da stampach bude bez mastila duze vrema (Epsoni). Crni sam punio ni sam ne znam koliko puta ali sa onima u boji imam probleme kada se puni preko 5-6 puta. Napunim ga ali boja ne izlazi i nema stampanja. Sve u svemu, udri po punjenju !

Danas sam refillovao crni toner za HP 3820 i rezultati su pristojni. Malo je bledje od HP ovog mastila ali nisam bash ochekivao chuda. Jedino shto me nervira je shto mi info tool za Ink Level josh uvek pokazuje da je toner prazan i daje mi ona idiotska upozorenja pa se plashim da ne pochne da troshi color.
Da li to nekako moze da se reshi ??? :(

Ubijes onaj HP software iz taskbara i to ce te pitati samo prilikom instalacije drajvera. Kliknes cancel i vise te nece cimati....

Bila je i neka fora sa prelepljivanjem odredjenih kontakata na glavi ketridza, ali koliko sam ukapirao nikome sa foruma nije poslo za rukom da to odradi kako treba....

Oni iz S****I** su mi rekli da ima neki elektronski reset tonera, ili tako neshto.

Meni je uspelo sa prelepljivanjem pinova.Za Epsona ima da se kupi Epson reseter.

Ja sam imao Canon BJC 2100 ciji sam crni 1. originalni kertridz dopunjavao vise od 40 puta! U boji mi nije trebao pa ga nisam ni dopunjavao.
Tek onda sam zamenio kertridz i sad je, naravno, sve OK.
Pre par nedelja sam presao na Canon 1120, kakav skok u odnosu na mastila!

velija je napisao(la):

pozdrav cheers
Po meni glavno pitanje je koliko cesto i za sta koristis stampac.
Npr. moj ortak koji "distribuira" igre stampa stotine slicica svaki dan i on bi bankrotirao kada bi uzimao nove.(naravno kvalitet mu nije najbitniji)
S druge strane kada je drugi ortak isao da refiluje, tamo su mu rekli da nece biti 100% kao original, ali da ce biti zadovoljan. Upozoren je da je najbitnije da redovno koristi stampac da mu se mastilo ne bi skorilo!Citiram: "Stampajte, samo stampajte!" :S:
I na kraju moj ugao. Stampac koristim samo povremeno. Desavalo se i da skoro dva meseca nisam u BG-u, a kad se vratim i odstampam nesto, sve je OK. Jedva potrosim jedan kertridz godisnje i meni je draze da uzmem original HP-ov i da ne razmisljam. :,,:

I meni je draze da nonstop punim ovaj HP original kertridz ;)
Nekako mi izgleda mnogo jace kad odtampam neku ponudu na inkjet-u nego kad je pustam na laseru.
Ovaj moj HP3650 u firmi trenutno slavi bar 10-to punjenje crnog kertridza!

Zato savet - kupi pola kile boje i udri po stampi :D

Kad vec rece HP3650 da ne otvaram novi topic...
Ja to 10 punjenje izgleda necu docekati.. stvar je u sledecem: Imam ovaj stampac oko 1,5 godinu, sam ga refilujem od prvog puta i uvek je sve bilo OK. Koristim oduvek istu boju, pratim isto uputstvo za refilovanje (tj. znam ga napamet) ali stampac je od skora pobrljavio. Kada se stampa u bilo kojoj boji tekst se "duplira" tj. pojavljuje se senka, duh kako vec to da nazovem, a kada stampam u crnoj veci deo stranice ispadne OK ali se u nekim redovima pojavi nesto kao bela strafta - kao da pri stampi sasece deo reda, recimo fali gornja polovina svih slova u nekom redu. Inace color je punjen samo jednom, a crni 4-5 puta.
Da li to znaci da je otisla glava i da ih bacim ili moze nekako da se popravi ?
Hvala svima unapred.

Kad su pljuckavci u pitanju, vazi samo jedno pravilo, stampati, stampati i stampati...
Jos uvek imam hp 845c koji je odstampao preko 10.000 strana i spalio dva crna i jedan kolor kertridz (i elektronika ima rok trajanja...). crni 15 je legenda za punjenje, a broj odstampanih strana... Kolorac ima rok trajanja, sundjeri vremenom ipak propadaju.
Bitno je i kvalitetno mastilo - American Inkjet je ok, ali je za moj ukus malo previse retko - hoce pomalo da razliva, a ni crna nije pigmentna kao originalna. Sve je to dobro sa strane dugovecnosti kertridza, ali ne i za kvalitet stampe. Meni licno vise odgovara Inktec-ovo, malo je skuplje, crna je pigmentna, boje se brze suse, ali su i problematicnije za odrzavanje. E da, u refil kompletima imaju sasvim upotrebljivo uputstvo za punjenje, a moze se skinuti i sa neta.
Hp 5550, brojac kaze 13863 strane, crni+dva kolorca, cini mi se da sam posle 30+ refila sahranio originalne kertridze :)
Dosta sam se hvalio, konkretno: natopi malo papirnu maramicu destilovanom vodom, pritisni glavu kertridza na desetak sekundi, vrati, poteraj ciscenje, poravnavanje i trebalo bi da sljaka... bar malo bolje.
Za 3820 se mogu resetovati kertridzi, samo sam zaboravio koje kontakte treba prelepiti, prvo jedan sa leve strane, dok ne kaze da je nasao novi kertridz, a onda jos jedan sa krajnjeg desnog reda - treba malo eksperimentisati ili imati jos 2 kertridza u rezervi, onda nema problema, pamti samo 2 poslednja.
Pitanje: da neko nema nameru da pravi CFS (Continuous Flow System)?

HP 970CXi . Evo i sada stampa. Od kada sam ga kupio proslo je kroz njega bar 5L mastila po boji! (Kanister, a?) I nista mu ne fali. Crni ketridz je dosta izdrzljiviji od kolornog. Rezolucija mu je manja, nije toliko osetljiv kao kolorac. Stampac prima 15ice i 45ice kao crne i naravno 78icu kao kolor. Jednom sam uspeo da kolorac refilujem 20 puta! pre nego sto je izdahnuo ali to je ekstremna varijanta, uglavnom istrzava od 5-10 puta sve zavisi od ketridza i koriscenja. Steta sto ketridzi kod novih stampaca nisu tolikog kapaciteta.
Refilujte....

Poslednja izmena:
Bata je napisao(la):
...Napunim ga ali boja ne izlazi i nema stampanja...

Probaj malo da ubrizgaš vazduha da nabiješ "kompresiju" u ketridž. Nemoj baš mnogo da ne propiša (ode boja badava...) Po potrebi zapuši rupicu kroz koju puniš, npr. selotejpom...

rushke je napisao(la):
Meni licno vise odgovara Inktec-ovo, malo je skuplje, crna je pigmentna, boje se brze suse, ali su i problematicnije za odrzavanje.

U kom smislu problematicnije za odrzavanje?
Ja sam inace punio American Inkjet mastilom (hp 840) i crni je bio pesma za refil u odnosu na kolor (neka boja se zapusi, neka curi...pa je uvek cimanje dok ne proradi kako treba), a vidim da su iskustva po tom pitanju bas razlicita! Crni je na kraju poceo da pusta mastilo po savovima za vreme punjenja (iako sam mastilo ulivao jako sporo kao i uvek).
Nego ja sam primetio prilicnu promenu u kvalitetu posle vise od godinu dana stajanja mastila. Tako da ne preporucujem bas kupovanje na litre ako se ne trosi bas puno. A i pitanje koliko je vec staro mastilo u firmi od koje se kupuje!

Kažu da žuta brzo tamni...

ZorMi je napisao(la):
Kažu da žuta brzo tamni...

Ja je nekako najbrže potrošim! Duplo brže (više) od crvene i plave...

Jeremy je napisao(la):
...Crni je na kraju poceo da pusta mastilo po savovima za vreme punjenja (iako sam mastilo ulivao jako sporo kao i uvek)...

Koliko je to sporo? Koliko ml za koliko sec? :d
Probaj pre punjenja da izvučeš malo vazduha (uvučeš) pa onda nabrizgaj. Možda je problem što vazduh nema gde da "izcuri" pa stvaraš pritisak tokom punjenja...

Meni oni iz Smile Ink-a rekose da je bezbedno da refilujem 5-6 puta.Ovde neko pomenu 40...
Stampac je Canon IP2000.Da rizikujem :S:

Kod Canona se postavlja pitanje da li uopste da radis refill kad ketridz kosta 10 evra. Npr, ja imam iP4000 i necu ga raditi dokle god ne budem imao potrebe nesto opasno mnogo da stampam, pa da mi se isplati.

Ja radim u firmi gde se redovno refiluju kertridži na 2 HP štampača. Posle 6. refila menjamo kertridže. Imamo i ploter desing jet 500 ali njemu ne refilujemo kretridže jer su, o gle čuda, relativno jeftini.

rushke je napisao(la):
Kad su pljuckavci u pitanju, vazi samo jedno pravilo, stampati, stampati i stampati...
....natopi malo papirnu maramicu destilovanom vodom, pritisni glavu kertridza na desetak sekundi, vrati, poteraj ciscenje, poravnavanje i trebalo bi da sljaka... bar malo bolje...
?

Hvala. Pokusacu danas pa cu da javim rezultate. Cistio sam vec sa onom tecnoscu koja je namenjana bas za to ali nije upalilo.
Ali ne razumem to "stampati, samo stampati", zar to nije nelogicno. Ako puno stampas pre ce da ode glava i onda moras da menjas kertridz (koji za HP kosta 2000 din :wall: )

Stampati, stampati i samo stampati, pa to je savet ovih sto prodaju mastilo da bi posao bolje isao:) salu na stranu kad se dugo ne stampa moze da se desi da boja koja je ostala u diznama zapece.
Nego sta to otkazuje na kertridzima koji su odvojeni od glave? Ako su oni samo rezervoari onda valjda punis dok ne rikne glava, onda zamenis glavu i punis dalje stari kertridz (rezervoar), mislim nisam se sretao sa njima pa ne znam za jadac, ali ocigledno ima neki.

SuperStarr je napisao(la):
Koliko je to sporo? Koliko ml za koliko sec? :d
Probaj pre punjenja da izvučeš malo vazduha (uvučeš) pa onda nabrizgaj. Možda je problem što vazduh nema gde da "izcuri" pa stvaraš pritisak tokom punjenja...
:D
Rekoh to da neko ne pomisli da sam krnuo 40ml/sec pa se cudim sto je procureo, inace kad stavim iglu u otvor pored igle ima sasvim dovoljno prostora da cirkulise vazduh i ostali gasovi u bilo kom smeru

Takodje imam HP i vodim politiku, jednom puni, jednom menjaj ceo ketridz, i stampa kao...ma nemam reci.Samo..bitno ti je da ta boja koju uzimas bude ipak malo kvalitetnija, a ne samo razvodnjena tempera :d .

Imam 5550 i refilovao sam crni kertridz 3x. Pre 2-3 meseca sam ostao bez boje, i kada sam juce hteo da refilujem kertridz ponovo, uspeo sam da uspricam samo oko 9ml mastila, i onda je pocelo da curi iz kertridza na sve strane. Sacekao sam da se boja ocedi na maramici i kada je prestalo da curi, stavio sam kertriz u stampac. Medjutim, i dalje je treptala lampica, kao da i dalje nema boje, a drajver za stampac prikazuje kao da je kertridz neispravan. Da li je moguce da se pokvario posle samo 3 punjenja? Ako je ovo u pitanju, gde mogu u BG da kupim najjeftinije crni kertridz (56) za ovaj HP?

http://www.smileink.co.yu
Da li si radio reset kertidza posle punjenja.Imam a gornjem linku uputstvo.Imam isti stampac i prezadovoljan sam istim. NAravno da se refil isplati, mada u tvom slucaju 99% da ti je isti riknuo.Ponesi ga tamo, imaju makinu koja cae to da utvrdi.

Da, radio sam uvek reset prema uputstvu sa njihovog sajta. Sada je nemoguce, jer stampac prijavljuje da crni kertridz nije dobro namesten i da pokusam ponovo. Kada ga izvadim, pa vratim, ponovo dobijam istu poruku. Pokusavao sam i da vadim kolorni kertriz, pa naizmenicno jedan pa drugi, pa oba... Ni u jednoj kombinaciji nije upalilo. Otici su u Smileink ovih dana da provere ispravnost kertridza. Ako se pokvario, ne gine mi novi. Za sada najjeftinije kertridze za HP nasao sam u Bel Computersu, gde 6656A (crni) koji mi treba kosta 1556 din. sa PDV-om.

Zna li neko radi li Smileink jos uvek, evo ne mogu da pristupim njihovom site-u?

I gde su trenutno najjeftiniji kertridzi, znaci i novi i usluge za refilovanje, treba mi za matori 845C?
Jednom sam ga samo refilovao, ali mi dugo stoji pa nisam pametan? Vredi li da ga cistim, ili ipak da se otvorim za novi?

Nazad
Vrh Dno