Šta je novo?

Nvidia GF 8600 i 8300 info

Ovako iz glave mi padaju na pamet Lord Of The Rings: Battle For Middle Earth 1 i 2, Age of Empires 3, Vampire Bloodlines, Splinter Cell 3, Black & White 2, Spellforce 2...Koliko mi je poznato, tj. koliko se sećam, u svakoj od ovih igara su setovanja tesno povezana sa (ne)postojanjem SM 3.0 podrške i ukoliko nema SM 3.0 karte korisnik je ograničen na medium setovanja, bez detaljnih tekstura, bez naprednih senčenja, ili pak eventualno ukoliko nije ograničen na medium setovanja uvek ima nešto što ne može da se uključi pored SM 3.0, neka opcija...
Sad sam prebacio BFME 2 sa medium na ultra high na x700pro i ne da radi nego fraps ne pokazuje pad brzine mozda cak i obrnuto. Kvalitet prikaza ne mogu da komentarisem nemam gde da uporedim. Jos par puta sam primetio recimo u Morowindu na 9600 igra ponekad trza a kad u drajverima sve stavim na quality + AF i AA ide glatko. Zna li neko u cemu je caka.

Pa dobro, Nvidiju smo i pljuvali u to vreme, ja među prvima 🙂 I imao sam 9700 Pro kojim sam bio ekstremno zadovoljan, kakav crni GeForce 5, u ludilu ga ne bih nikada uzeo u to vreme.

Nego, još malo ulja na vatru, Nvidia nije nikada (ispravite me ako grešim) u potpunosti i totalno promenila ime postojećem proizvodu bez ikakve izmene specifikacija i izdala ga "pod većim brojem", kao što sada radi ATI preimenujući jednostavno X1300 u X1550? 🙂

Nego, još malo ulja na vatru, Nvidia nije nikada (ispravite me ako grešim) u potpunosti i totalno promenila ime postojećem proizvodu bez ikakve izmene specifikacija i izdala ga "pod većim brojem", kao što sada radi ATI preimenujući jednostavno X1300 u X1550? 🙂

Ladies and gentleman, we have a winner. Eto nama karte koja ce ici u "power gaming" konfiguracije nasih vrlih firmi u naredne 2 godine. Nasleding R9550 je stigao, sporiji nego sto se moglo ocekivati. :wall: :d :wall:

Ajd da ponovim jos jednom. Nema smisla da memorija na 8600 radi na 1200 MHz, kada na 7900GS-u , kog treba da zameni, radi na 1400. pretpostavimo da se na obe kartice nalaze 1.4ns chipovi kojih ima u izobilju, a kojima je tih 1400 nominalna brzina.

Ne mogu da verujem da se već tri strane prepirete oko toga da li je logično da memorija koja može da radi na 1400 ili 1500 MHz, bude postavljena na samo 1200 ili čak samo 1000. Pa koliko puta je na neku kartu bila instalirana memorija koju je bilo moguće klokovati 20, 30 ili više % preko default vrednosti? Zašto je sad to toliko čudno??

mozda se graficka karta menja na svake dve godine u zemlji gde je prosecna plata 200e :d ali u svetu gde je gaming industrija razvijena, sta mislis na koliko se menja. kada imas platu 1500-2000e, sto ne bi jednom godisnje dao npr. 500e na graficku, ako ti je vec hobi? nama niko nije kriv sto smo klosari...mi smo zanemarljivo trziste za pomenute kompanije i njih nije briga sto je mali Djokica dao celih 130e na kartu staru dve godine i zahteva da se naigra najnovijih igara :d (ne zelim da uvredim bilo koga). lol
Samo se ti podsmevaj, al' to je trenutno ekonomsko stanje zemlje, s prosečnom platom od ~300e ne može se menjati grafička na svakih 6 meseca, mislim može ako ne jedeš, ne kupaš se, ne plaćaš račune... :d Šta me briga kol'ko neko napolju daje za grafičku, kad živim ovde, a i tamo retko ko daje 500e za grafičku.

Ajd da ponovim jos jednom. Nema smisla da memorija na 8600 radi na 1200 MHz, kada na 7900GS-u , kog treba da zameni, radi na 1400. pretpostavimo da se na obe kartice nalaze 1.4ns chipovi kojih ima u izobilju, a kojima je tih 1400 nominalna brzina.

zar ne treba 8600 da zameni 7600 kartice?

Nego, još malo ulja na vatru, Nvidia nije nikada (ispravite me ako grešim) u potpunosti i totalno promenila ime postojećem proizvodu bez ikakve izmene specifikacija i izdala ga "pod većim brojem", kao što sada radi ATI preimenujući jednostavno X1300 u X1550?
FX5200 128-bit = FX5500 , 64bit je ostao 5200.

zar ne treba 8600 da zameni 7600 kartice?
Gledano oznake da, al' 7600 je već prešao u nižu srednju klasu, a mesto više srednje klase je preuzeo 7900GS, kad izađe 8600, prvenstveno Ultra model, on će ciljati upravno na taj segment tržišta. Kao što je gledajući oznake 7600GT zamenio 6600GT, a u stvari je zamenio 6800GS.

Poslednja izmena:
Samo se ti podsmevaj, al' to je trenutno ekonomsko stanje zemlje, s prosečnom platom od ~300e ne može se menjati grafička na svakih 6 meseca, mislim može ako ne jedeš, ne kupaš se, ne plaćaš račune... :d Šta me briga kol'ko neko napolju daje za grafičku, kad živim ovde, a i tamo retko ko daje 500e za grafičku.
tebe nije briga koliko neko napolju daje na graficku, a nvidiu nije briga sto je u Srbiji plata 200e u proseku. i sta sad? a nvidia diktira uslove igre...da ne spamujemo vise...

ma da, po prici nekih ljudi, na zapadu, jer im je jaci standard, kupuju samo karte vise klase. Ljudi, bio sam tamo, i i tamo je mainstream ono sto mi na benchu smatramo mainstream (7600gt i sl). Drugo je sto je u (ex) SiCG mainstream integrisana grafika :d

Igra je smece, koje su ljudi svuda napljuvali (zbog nje sam se uclanio na Ubijev forum)! Igra je uzasno bagovita i neoptimizovana. Najsuroviji moguci port sa XBOX-a. Oni koji su je kupili ne mogu se napljuvati Ubia tam ona forumu. Ovo je prva "nexGen" PC igra koja na 8800 ne moze da se igra u nexgen modu zbog uzasnih artifkata! Svi cekaju patch 1.03 k'o ozebao Sunce, nadajuci se da ce gomila stvari biti pokrpljena.

offtopic:
Ma druze mislio sam za Baldur's Gate a ne Splinter Cell Double Agent 🙂 .Slazem se ja da je Splinter Cell smece,ni ne igram te igre.E sad ako bar nesto od ovoga sto si rekao ponovis i za Baldur's onda ocekuj psovanje sa moje strane 🙂 .Salim se,ali ne verujem da neko ko je dugo u svetu igara moze tako nesto da kaze za Baldur's.

Iskoristio bih priliku da se pok*njam na leđa™ Nvidiji što će na kraju 8600 karte ipak biti 128-bitne. Sad će biti još veči jaz između karti srednje i gornje klase, tim pre što su karte više klase bile uvek 256-bitne. Pih, memorijskokontrolerske© stipse.

Na netu pricaju drugacije, ipak 256-bit: http://www.techpowerup.com/?23654
ili....

Guru3d.com wrote:
The specifications on the GeForce 8600GT and GeForce 8600 Ultra have been revealed with respective price points at an great $150 and $180 USD. When launched these will be the cheapest DirectX 10 compliant cards on the market.

The prices are really competitive and will most likely drive the price of DX9 cards way down significantly. The launch date for these cards is about the same as for when ATI will launch R600, that is, around CeBIT at the second week of March. I do have some doubts about the validity of these specs as there is no valid source .. but if it's true (and granted it looks like it), including that photo of the XFX card .. that 8600 Ultra looks really nice. And that GT ... that looks like the sweet spot for a nice overclocking card for sure.

* 8600 Ultra: 64 SP, core 500 MHz, memory 1400 MHz, 512 MB, 256-bit, $179
* 8600 GT: 48 SP, core 350 MHz, memory 1200 MHz, 256 MB, 128-bit, $149
* 8300 GT: 32 SP, core 500 MHz, memory 1200 MHz, 256 MB, 128-bit, $99
* 8300 GS: 24 SP, core 500 MHz, memory 1000 MHz, 256 MB, 128-bit, $79

Po ovim specifikacijama su prevelike razlike izmedju 8600 Ultra i 8600 GT za razliku od 30$ u ceni...
Ma od ovih nagadjanja nema nista, sacekajmo mart i taj famozni CeBIT pa cemo videti...

A zasto ne bi?
Pa, derivat G80....
G80>SM 4.0 kompatibilan

Valjda ce se 8600 serija pojaviti do aprila.MUST HAVE!

Ah, s obzirom na konfiguraciju 8800 serije čovjek bi očekivao bar 192 bita

Jeste, a ne spominju 8600Ultra. Ona bi trebala da ima 256bit-a ili bar 192bit-a ka memoriji. Ovde prvi put vidimo specifikacije 8600GS-a. Dosta se ovde glasina siri, ali ocekivati da top modeli 8600 serije imaju samo 128bit-a je u najmanju ruku smesno. Ati ce predstaviti R600 sa 512bit-a, a naslednici x1600 serije ce imati 256bit-a. Vec sada postoji x1650xt koji ima 256bit-a, a pripada srednjoj klasi (ispod 200eura). U takvoj situaciji NVidia nece sebi dozvoliti luksuz da njene karte srednje klase "trpe" zbog manjeg transfera memorije u odnosu na konkurenciju. Da ne bude dileme i ATI i NVIDIA ce svoje karte pozicionirane sa cenom od 180-220eura sigurno snabdeti sa 256bit-a ka memoriji.

E ako 8600 bude 128bit-na onda j*bem ti tu seriju.Nadam se da je sve netacno sto je pisalo na onom sajtu.

Suvise je dobro da bi bilo istinito. Mada ko zna mozda se desi cudo.

E sad je vec bolje sto se tice clockova,mada 3 puta uza memorijska magistrala od 8800GTX se ne moze oprostiti nVidiji.Mada,mislim da sto se tice performansi do 1280x1024 bez AA,bolje bi stojale kartice sa ovim 'novim' specifikacijama nego ono prvo.

128-bitna magistrala, pa to je mnogo manje nego 384 (GTX) i 320 (GTS). To ce prilicno da osakati kartu, nece biti upotrebljiva za vece rezolucije i AA/AF modove.
192- bita bi bila taman, ako ima pola shader-a od GTX, trebalo bi da ima i pola magistrale.

Ako izbace 8600 128-bit ne gine im posle 8700 256-bit zajedno sa 8900 512-bit full

Misli da su to sve gluposti,ipak je to next generation grafulja.Ma ubedjen sam 80% da ce biti 256bit-na

Poslednja izmena:
... Vec sada postoji x1650xt koji ima 256bit-a, a pripada srednjoj klasi ...

X1650XT ima 128bitnu memorisku magistralu.

128bitna memorijska magistrala za G86 nije nemoguća mada je zaista logičnije da poseduje 256bita.

Nazad
Vrh Dno