Šta je novo?

7900 GTO OCovan i slab procesor

Pike

Slavan
Učlanjen(a)
15.01.2007
Poena
390
Da li moj procesor inace AMD Athlon 3200+ Venice moze da isprati ono sto moze 7900 GTO (650/1600) tj. GTX ? U 3DMarku06 imam 4707 marka. Neznam da li je to dovoljno i da li bi sa brzim procesorom dobio znacajno vise ? Pretpostavljam da neka bolja 8 u buducnosti nema smisla ? ili mozda gresim ? Molio bih vase misljenje, unapred hvala! :wave:

Jeste to je slab proc.(jos nije ni OC) za tvoju graf.Steta je takvu graf. neiskoristiti do max.Najbolje bi bilo da uzmes neki x2 proc.

i meni je usko grlo 3500+ na defaultu. jedino klok pomaze i to na min 2.6Ghz...

I sta ce dobiti ako uzme X2? Jedno veliko nista u igrama. Ako ga lepo klokujes to je i dalje super procesor i nikako nije usko grlo.
Poz

Jeste usko grlo ali drzati Venice na default je smrtni greh i veci skor i ne zasluzujes :p
Nije Venice los da se ne lazemo ali trazi veci clock. Kao sto Chinaski rece 2.6GHz i vozi. Ja sa X2 i GTO na 735/800 imam 6560 pa sad neka madzionicari odrede u kolikoj meri utice veci core clock a koliko CPU clock.
Nego reci ti nama Pike koliko dobijas za sm2.0 i sm3.0? Znaci ne ukupan skor, eto da oduzmemo CPU od cifre

Definitivno te kolje procesor. Ja sa c2d 2800 i 7900gs imam oko 5100! :wave:

Nije usko grlo. Probao sam i na 1.6 i na 2.6 i nema razlike osim malo u 3dmarku. Igre se ne prave za 5 ghz procesore jer tu ne mozes da smanjis detalje kao kod grafike. CPU je isto zauzet i u 640 i 1280. Mozda nije bas isto ali tu je negde.
Razliku izmedju 4700 i 5100 3dmarkova ne mozes da vidis golim okom jedino ako je testiranje samo sebi cilj.

Poslednja izmena:
Nije usko grlo. Probao sam i na 1.6 i na 2.6 i nema razlike osim malo u 3dmarku. Igre se ne prave za 5 ghz procesore jer tu ne mozes da smanjis detalje kao kod grafike. CPU je isto zauzet i u 640 i 1280. Mozda nije bas isto ali tu je negde.
Razliku izmedju 4700 i 5100 3dmarkova ne mozes da vidis golim okom jedino ako je testiranje samo sebi cilj.

Cek jes ti pročitao temu od početka??? Ja imam dosta slabiju karticu od njegove a derem ga za skoro 10% (i to je neprimetno u igrama)?

Takodje si mogao videti da sajber ima gotovo 2000 poena više samo zahvaljujući jačem procesoru!

Slazem se da je smrtni greh ne OC ovaj procesor i ja bi ga vrlo rado ali sta ces kad neznam !

SM 2.0 2512
SM 3.0 2465
CPU 792

Evo ja sa Venice-om na 2.52GHz (mrzime da restartujem komp, pa da probam na 2.7) i 7800GTX 256MB na 492/1364 imam 4360

SM 2.0 2099
SM 3.0 1989
CPU 995

Pa probajte da stavite Venice na 2GHz testirajte pa ga dignite na 2.5GHz i opet testirajte, videcete da su razlike smesne, oko 5% za sta se nikako ne moze reci da procesor "kolje" graficku.
Takodje mnogo je glupo uzimati u obzir ukupan skor u 06 i to sto neko ima 5100 sa slabijom karticom nema veze sa zivotom, realno nije takva situacija u igrama.
Slazem se da Venice na defaultu jeste malo slabasan ali kad se klokuje super je i apsolutno nema potrebe menjati ga, bar po meni.

Mudro zboris LazoNS ! Meni su veci SM skorovi a tih 200 poena za procesor i nisu nesto. Mene zanima da li neko sa jacim procesorom i tom karticom ima vece SM skorove.

Izgleda da ni ti nečitaš sopstvenu temu. Pročitaj post od Sajber Kurajbera i uvidećeš da čovek ima istu grafičku i amd x2 i skoro 2000 poena više od tebe!!!

mozda mu je usko grlo za 3dmarkove,ali za igranje cisto sumnjam,cak i na njegovom difoltu
nek proba lepo igre pa nek sam kaze,cak ima i 2GB rama...:trust:

3200+ na difoltu je usko grlo i za 7800GT! Kada sam sklopio konf. koju i sada imam, prvo što sam pokrenuo je bio FC, i nije bio dobar framerate na 1280x1024 4xAA/8xAF, što me je iznenadilo! Tek od 2.4ghz je sve bilo ok, i razlika je bila velika!
U CPU ovisnim igrama će recimo overklokan E6300 napraviti još veću razliku.

Pa postoje igre koje se dosta oslanjaju na cpu. Drugo 10 pa ni 20% ne znaci nista u igrama a razlika u ukupnom skoru u 3dmarku je veca nego sto je razlika u game testovima. Ja tvrdim da vecina developera optimizuje svoje igre za procesore koji su u najsiroj upotrebi a ako insistirate da uvek i svugde sve radi idealno onda u redu ima prodavnica na svakom koraku.
Sto se tice OC-a ni core 6300 se ne bi bas proslavio sa svojih 1.8 ghz. Kome su performanse bitne moze da odvoji 5 minuta da digne bus.

@ Proday dvojezgarni procesor daje duplo vise CPU markova, to je naduvan ukupan skor CPU skorom mene to ne zanima ! Meni nije cilj da imam vise poena nego da mi igre bolje rade.

Dajte ljudi SM skorove da vidim koliko tu gubim.

Igre lepo rade samo me zanima da li bi sa brzim procesorom ili OC radile bolje i koliko.

@ starac ako je FC Far Cry ja sam sa 6600 GT imao fenomenalan framerate sa tim podesavanjima

Da, Far Cry je u pitanju.
Sa onakvim podešavanjima si mogao imati prosječno dobar framerate, a nikako fenomenalan! Znači imao si česte padove ispod 30 fps, a o HDR-u da ne govorim! No ja sam tek sa Venice-om na 2.4-2.5ghz ustabilio framerate na nekih 30 minimalno.

Poslednja izmena:
Jao covece pretera ga, pa Far Cry je na Bartonu i 5900xt radio super, to je igra starije generaciju koju sve danasnje prosecne konfiguracije melju bez problema.

Uporedio sam rezultate za HDR/SM3.0 u 3D Mark šestici i zaključak je da se rezultat na San Diego procesoru na 2.2Ghz (default) i 2.75Ghz (OC) razlikuje < 10%. Na nižim rezolucijama bi razlika bila izraženija dok na 1280x1024 7900GTO postaje saturisan čak i sa ovim procesorom.

P.S. Far Cry je igra koja je u vreme svog izlaska bila poprilično CPU limited. Retko koja igra je toliko profitirala od CPU brzine kao Far Cry.

Poslednja izmena:
Evo kod mene na konfi, sa 4x pci-e slotom, 7900gto 650, 1600 ostalo def
sm 2.0 - 2474
sm 3.0 - 2197
cpu - 1860

score 5624

Izgleda da ni ti nečitaš sopstvenu temu. Pročitaj post od Sajber Kurajbera i uvidećeš da čovek ima istu grafičku i amd x2 i skoro 2000 poena više od tebe!!!

Ja imam 7900GS, a on 7900GTO, sta tu ima da se poredi. 20% sam u startu "ubogaljen" zbog 20PS vs. 24 + ima ssamo jedno jezgro, a on 2 kom, a posto "pametni" 3DMark06 sabira i CPU rezultat sve je tu jasno.
I da ne bude zabune poredim moje rezultate sa tvojima, a ne sa njegovim iz prostog razloga sto imamo iste karte ;)

Poslednja izmena:
A jesi ti pokrenuo temu ili Pike ;)

Izgleda je čovek obrisao poruku koja je bila između moje i tvoje Gorane :wave:

Hvala Benni Blanko to sam hteo da vidim SM skorovi su nesto nizi iako imas dostaa jaci procesor sto meni govori da ne gubim nista, buni me to 4x pci-e zasto tako ?

Ajte jos rezultata bilo koja 7900 moze da dodje u obzir !

Posebno me zanimaju rezultati Paradigme i GoranaM.

Far Cry smo odavno apsolvirali moj ga je CPU odavno prezvakao, manite se njega.

Hvala Benni Blanko to sam hteo da vidim SM skorovi su nesto nizi iako imas dostaa jaci procesor sto meni govori da ne gubim nista, buni me to 4x pci-e zasto tako ?

Ajte jos rezultata bilo koja 7900 moze da dodje u obzir !

Posebno me zanimaju rezultati Paradigme i GoranaM.

Far Cry smo odavno apsolvirali moj ga je CPU odavno prezvakao, manite se njega.

Ja sam ti dao FC kao primjer, no koliko vidim tebe zanimaju 3DMark rezultati!? Ajde mi reci koja igra koristi taj engine?
Instaliraj par zahtijevnih igara, overklokuj CPU i sam se uvjeri u razliku. Evo ti test igre "slične" FC-u http://www.anandtech.com/cpuchipsets/showdoc.aspx?i=2747&p=3

buni me to 4x pci-e zasto tako ?

Zato što je u pitanju ASRock budževina s VIA chipsetom :d

Tacno tako ima 8x agp i 4xpci-e, sporiji 5% od full 16x, ddr1 i ddr2 i posluzice mi kao prelazna varijanta jer menjam lagano, imao sam ddr1 i agp kartu pre 2 meseca , pa malo po malo, sada cekam ASUS P5N-E SLI da se pojavi.
Zanimljivo da je mnogo vece razlika u sm3 scoru, nego sm2 izgleda da je zahtevniji hdr po pitanju protoka, treba minimum 8x.

@ starac korisan link nema sta, samo da su razmatrli 7900 GTO a ne 1900XT ne znam koji je odnos u snazi izmedju ove dve kartice, pogotovu u Oblivionu koji voli ATI

@ Benny Blanco OK. jasno.

Prilozi

Poslednja izmena:
Vrh Dno