Šta je novo?

Šta je “vibe coding” programiranje? Ne morate biti programer da bi napravili aplikaciju ili web sajt

Benchmark

Znamenit
Učlanjen(a)
11.09.2006
Poena
1,385
Vibe-coding-programiranje.webp

Šta je “vibe coding” programiranje? Ne morate biti programer da bi napravili aplikaciju ili web sajt​

„Vibe coding“ koristi veštačku inteligenciju da svako, čak i bez programerskog znanja, može da napravi aplikaciju ili sajt, samo uz dobru ideju i dobar opis

Kompletan članak: https://benchmark.rs/vesti/softver-...amer-da-bi-napravili-aplikaciju-ili-web-sajt/

Vibe coding je najveći debilizam ikad.

Kao što piše u tekstu, za osnovni front end ne treba znanje programiranja, ali ne treba ni vibe coding :D

Zanimljiva ideja. Svi alati koji olakšavaju posao su dobrodošli. Ali ovo mi zvuči više kao priča koja će probati da se proda nekom CEO ili CFO i oni će misliti da u stvari može da zameni nekog sa iskustvom.
"Zašto da plaćate nekoga 100.000$ godišnje, kad možete od nas da kupite licencu za 10.000$"
A onda posle godinu-dve dana shvate da moraju da plate i 100.000$ i 10.000$.

Nije baš da je vajb koding glupost. Ja nikada u životu nisam radio Kotlin, pa sam za par dana uspeo da napravim čet aplikaciju za android. OK, imam programersko iskustvo, znao sam šta radim, ali nisam znao kako da iskodiram.
Mislim da je izlišno pominjati koliko brže sada završavam projekte u R i Power BI. Programeri neće izumreti, ali neće ih ni biti toliko mnogo kao danas. Situaciju bih uporedio sa pivarama. Industrijsko pivo će uvek imati nižu cenu i biće dostupno svima. Kraft pivo je skuplje i rezervisano je za ljude koji žele veći kvalitet i nešto drugačije.
U prevodu, vajb koding će vrlo brzo preuzeti dobar deo tržišta, pre svega jednostavnijih aplikacija i manje zahtevnih korisnika. Cena će biti niža, ali će kupac morati da napravi neke kompromise (što nužno ne mora da bude loše u suštini).

LLM je za programiranje isto što je i pokretna traka bila za proizvodnju automobila.
Smanjiće potražnju za zanatlijama, a ujedno povećati potražnju za inženjerima koji istu pokretnu traku koriste za proizvodni proces, nadgledaju i održavaju.
Smanjenje ukupne radne snage će se upravo odgledati u tome da će jedan inženjer zameniti 10 zanatlija.

Meni je odlična stvar. Ne znam skoro ništa o programiranju, ali znam šta mi treba, kako treba da izgleda i šta treba da radi.
Ima i mana, nije za veće i komplikovane programe, više je za ličnu upotrebu, zna da uspori, zna da zaglavi na nekim glupostima, ali biće bolje... :sneaky:
Ako nekom treba jednostavan test miša i tastature napravljen uz pomoć AI, ima u prilogu.

Prilozi

• Tester Miša i Tastature.zip
    13.9 KB · Pregleda: 1
Nazad
Vrh Dno