Šta je novo?

4K i UHD nisu isto, u čemu je razlika?

Benchmark

Znamenit
Učlanjen(a)
11.09.2006
Poena
1,385
4K-i-UHD-2.webp

4K i UHD nisu isto, u čemu je razlika?​

Iako ih proizvođači i mediji često koriste kao sinonime, 4K i UHD ne znače isto, postoji jasna tehnička razlika između ovih termina

Kompletan članak: https://benchmark.rs/vesti/uredaji/4k-i-uhd-nisu-isto-u-cemu-je-razlika/

4K je crna cokolada, a 8K bela.
I to je jasno kao dan :)
UHD oznaka je i crno i belo, i sve nijanse izmedju, stoga je potrebno bacanje pasulja da li je 4K, ili 8K, ili nesto izmedju, ili cak i iznad toga.
Tako sam ja shvatio text ove vesti.
Ma klasicno zbunjivanje kupaca, usotalom, da li bih ti (ili bilo ko ko ovo cita) kupio UHD TV, nadajuci se da je u pitanju 8K displej.
Ne!
Jer ako je 8K, onda ce i da pise 8K na kutiji debelim zlatnuim ili crnim slovima... aludirajuci na rezoluciju, a ne na tamo neki UHD standard koji je arhaican i obesmisljen (i odavno nerelevantan prilikom kupovine), ali je plasiran kao relevantan u ovoj vesti. Jer fora je uvesti zabunu u redove :D

Poslednja izmena:
4K/8K može da se odnosi i na bilo koji drugi aspect ratio, dok UHD je jednostavno 16:9 4K+ i tu se već podrazumeva da je najpre TV, kao što je bio HDTV za 720/1080p, samo što se dodatno raspoznavalo kroz oznake HD Ready i Full HD. 2K se u ovom kontekstu zove još i Quad HD (ili kraće QHD), tako da se na to ni ne odnosi.

dobro sto si pomenuo quadHD, sto jeste 4x 720p,
ali mislim kada bi pratili takvu nomenklaturu neko ko ne prati zeznuo i pomislio da je to 4K (jer HD nije definisan pre toga)...
a to je samo 1440p sto je uglavnom vezano za monitore, na TV-ima nisam cuo da postoji.

I ne bi ni valjalo, radi kupaca, da postoji takav TV, jer upscaling gubi svrhu...jer vise nije okrugao broj, vec neke decimale iza 1.

Nemojte gledati ovaj video.

Nikako.

drama deda sa klipa nema UW monitor!
Boza razume, zato on i pise vesti.. 😅

Позовите чувеног Леју !

Ma dramove sa provalio, al UHD ne mogu. Vodenica ima 7 kamenova, svaki kamen ima 4 litre, litra ima 7 dana i imaš 100 drama na 7 dana. Znači 400 drama na kamen, ukupno 2800 dramova ima vodenica. Obzirom da ima 29 vlasnika i da nemaju svi isto i da sedmi kamen ima samo 3 vlasnika, najlakše se deli na dramove. Nema tu šta da bude nejasno.

Nazad
Vrh Dno