Uvek mislim da su istraživanja naduvana, ali u ovo želim da verujem. Realno, čime bre korisnici da budu zadovoljni? 15 godina su telefoni parče stakla koje pipkamo i štipkamo. Telefoni 98% liče jedni na druge. Samo se razlikuju po bojama, memorijama, kamerama. I naravno, neko voli određenu marku pa je emotivno vezan. A da sad daš nekom telefon na kome ne piše nigde koji je, opet bi radio isto. Android iz verzije u verziju donosi sve manje stvarnih novosti, a sve više nekih šminkanja ispod haube. Evo od Androida 5 do 15, ja ne primećujem da se moje iskustvo kao krajnjeg korisnika nešto drastično unapredilo. MIslim da je vrlo slično i sa iOS sistemom. I ovo što mi danas imamo, više nisu telefoni. Ne znam kako bih nazvao uređaje- kad čitaš neku recenziju, prvo svi gledaju kolika je kamera, kakav je ekran, kolika je njegova iskorišćenost, kakvo je osvetljenje. Pa šta je to? Fotofon? Tek ako se zagrebe jako duboko, onda možda neko spomene kakav telefon ima zvuk, kakvi su mu mikrofoni. A najsmešnije mi je od svega ono kad čitam neko predstavljanje i onda kaže: "Dolazi sa velikom bbaterijom od 5000..." Druže, poslednjih ne znam, 5-6 godina svaki telefon, pa i krš od 50 evra dolazi sa tom veeeelikom baterijom od 5000. Sistemi i hardver sve gladniji a veeeelika baterija stoji tako veeelika. I kad ono kažu, možda može da izgura dva dana. Ahahahahaha...
Smisliće oni i punjače koji pune telefon brzinom treptaja oka, ali sa baterijama i potrošnjom neće uraditi nikad ništa, jer filozifija treba da bude i na optimizaciji softvera i hardvera na kojoj apsolutno niko ne radi. Ima sad i onih marketinških trikova koji kažu da će telefon imati softversku podršku od 7 nadogradnji androida. Vau vau. Ali, niko ne pominje hardversku podršku od 7 godina. Ako je neko jako aktivan korisnik telefona, posle 3 godine baterija mora da mu crkne. Šanse da će posle 3 godine za taj isti model pronaći novu originalnu bateriju su skoro pa nikakve. Hoće, ako je taj telefon platio 1000 evra i to možda. Ako mu stave neku krš bateriju, ta baterija će trajati upola manje čime taj telefon praktično postaje neupotrebljiv i mora da se kupi novi... Tako da, ovo što mi danas imamo nije nikakav izbor, to je samo nužno zlo.